Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

zaharuri

Primele semne ale diabetului la copii. ce trebuie sa aiba parintii in vedere

Primele semne ale diabetului la copii. ce trebuie sa aiba parintii in vedere

Actualizat la data de: 01 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Cum apare diabetul Diabetul este o afectiune autoimuna, caracterizata prin aparitia hiperglicemiei (nivelul ridicat al glucozei din sange). Hiperglicemia apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie insulina nu poate fi utilizata eficient in organism. Insulina este necesara pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie. Diabetul de tip 1, specific copiilor Exista doua tipuri de diabet: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 este specific adultilor, in timp ce, in cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1. In Romania, peste 3.000 de copii sufera de diabet zaharat tip 1, dupa cum arata datele Ministerului Sanatatii din 2018. Incidenta cea mai mare a diabetului de tip 1 este intre 4-6 ani si intre 10-14 ani. Primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii. Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate pana la varsta de 4... [continuare]

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale

Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]

Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate

Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate

Publicat la data de: 05 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Majoritatea bauturilor alcoolice, precum berea, vinul, cidrul, bauturile spirtoase, dar si celelalte bauturi fermentate sau distilate ce se produc la nivel mondial au la baza etanol. Acest etanol apartine unui grup de substante chimice denumite alcooli si este produs in urma fermentarii zaharurilor in prezenta anumitor tipuri de drojdie, proces ce are drept rezultat formarea etanolului si a dioxidului de carbon. Desi alte ingrediente dau culoarea bauturilor, gustul si taria sunt date de etanol, fiind si principalul care produce modificari la nivel cerebral. In circumstantele adecvate, aceste modificari pot sa ne dea o senzatie de fericire, sa ne faca mai vorbareti sau mai relaxati si mai somnorosi. Exista insa si situatii in care etanolul produce efecte neplacute ce se manifesta prin iritabilitate, agitatie, tendinta de a te certa cu cineva si multe alte lucruri negative de moment ce mai apoi sunt regretate de persoana in cauza. Scurt istoric cu privire la consumul de... [continuare]

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli

Actualizat la data de: 17 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]

Zaharul in alimentatia copiilor

Zaharul in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie

Actualizat la data de: 29 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce sunt alimentele procesate Alimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate. De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi. De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt „rele”. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase. Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea Unele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate. Iata si cateva exemple: • Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai... [continuare]

Consumul nociv de etanol - implicatii si preventie

Consumul nociv de etanol - implicatii si preventie

Actualizat la data de: 12 Martie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este etanolul? Etanolul reprezinta o substanta chimica apartinand categoriei alcoolilor. Este principalul ingredient activ din bauturile alcoolice, rezultat in urma fermentarii zaharurilor din diverse surse vegetale. Aceasta molecula simpla are capacitatea remarcabila de a traversa bariera hemato-encefalica, ajungand astfel la creier si producand efecte imediate asupra sistemului nervos central. Desi multi considera consumul ocazional ca fiind inofensiv, etanolul ramane o substanta toxica pentru organismul uman, iar efectele sale pot fi devastatoare atunci cand este consumat in cantitati mari sau pe perioade indelungate. Etanolul - prieten versus inamic Imaginati-va un inamic tacut care se ascunde in paharul de la petrecere, in sticla de pe masa restaurantului sau chiar in racoritorul din frigiderul de acasa. Un inamic care, la inceput, pare un prieten ce aduce bucurie, relaxare si socializare, dar care in realitate poate deveni unul dintre cei mai mari dusmani ai... [continuare]

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Actualizat la data de: 10 Mai 2019

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Actualizat la data de: 01 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 12 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Trucuri pentru a albi dintii in mod natural

Trucuri pentru a albi dintii in mod natural

Actualizat la data de: 15 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu timpul, dintii ingalbenesc sau se pateaza. Aceste neplaceri se accentueaza daca aveti obiceiuri gresite (alimentatie bogata in zaharuri, fumat, consum excesiv de cafea, ceai, etc.) si daca smaltul dintilor dumneavoastra este prea poros. Totusi, nu va panicati, pentru a va albi dintii si pentru a le reda sanatatea fara sa ii ruinati este de ajuns sa aplicati cateva dintre trucurile urmatoare si de a cunoaste alimentele care redau albul dintilor, dar si cele care ii pateaza. Trucuri pentru dinti mai albi in mod natural Carbonul natural sub forma de pudra pentru albirea dintilor – carbonul vegetal este un medicament natural obtinut datorita carbonizarii a mai multor varietati de lemn de plop sau chiar de nuca de cocos. Pentru a avea parte de binefacerile carbonului natural, va puteti ajuta de acest produs in ceea ce priveste dantura in momentul in care va spalati dintii. Puteti adauga carbon natural sub forma de pudra intr-o lingura, sa inmuiati un betisor cu... [continuare]

5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio

5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio

Actualizat la data de: 09 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentele pe care le consumam zilnic sunt combustibilul nostru.Ele ne ajuta sa ne protejam sanatatea, sau, din contra, ne provoaca probleme pentru ca abunda in zaharuri si grasimi nesanatoase. Iata ce alimente, foarte populare si pe care multe persoane le consuma aproape zilnic, ar trebui sa eviti: Covrigii Covrigii sunt o varianta la indemana pentru cei care nu au timp sa ia micul dejun acasa, mai ales ca sunt gustosi si ieftini. Nu sunt insa si sanatosi , spun specialistii in nutritie. Acestia contin carbohidrati, care pot favoriza aparitia kilogramelor in plus, pentru ca se transforma in grasime dupa ce sunt absorbiti de organism. Chiar daca potolesc repede foamea, covrigii nu au valoare nutritionala, neaducand niciun aport de vitamine si minerale in organism. Incearca sa iei in fiecare dimineata un mic dejun care sa contina cereale integrale. Cand ti se face pofta de un covrig, poti opta pentru un fruct. Bacon Multi dintre noi preferam un mic dejun format din omleta si... [continuare]

Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile carbogazoase se afla pe locul doi ca nivel de consum dupa apa. Acestea au un continut ridicat de zaharuri, consumul crescut sporind riscul diabetului de tip 1 si cel de tip 2, riscul de obezitate, de boli de inima si de alte afectiuni cronice. Fiecare doza de suc acidulat contine intre 15 si 18 lingurite de zahar si peste 240 de calorii. In societatea moderna, acest aport crescut de energie este dublat de lipsa activitatii fizice. Din cauza stilului de viata sedentar, energia furnizata de bauturile carbogazoase nu este necesara, drept pentru care este stocata in organism sub forma de grasime. Este si motivul pentru care tari precum Marea Britanie, Franta sau Statele Unite au interzis sau au limitat drastic consumul de bauturi racoritoare in scoli. Riscurile consumului de sucuri indulcite Diabet zaharat Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi dulci, mai exact una-doua doze pe zi, prezinta un risc cu 26% mai... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

Buna ziua, Am 22 de ani si sufar de candidoza bucala de mai bine de 2 ani. Aceasta am facut-o in urma administrarii mai multor tratamente cu antibiotice. Dar nu am facut-o doar bucal, ci si pe penis si la nivelul scalpului. Micoza de pe penis a disparut destul de repede in urma utilizarii cremei Triderm. Cea de pe limba pare sa nu treaca nicicum, iar scalpul se curata dupa spalarea cu Ducray (Kelual DS), dar apoi reapare dupa un timp. Tratamentele ce le-am incercat pana acum au fost: dieta timp de 3-4 luni fara zaharuri, nimic ce contine faina alba, fructe, sucuri, carbohidrati simplii, ciuperci, lactate sau alcool; in schimb am consumat doar legume, salate, carne de pui si porc, ficatei de pui, seminte de dovleac, migdale, carbohidrati complexi (ex. orez brun), ceaiuri de musetel si alte produse indicate. Medicamente ce le-am folosit: nistatina, glicerina boraxata, tinctura de propolis, vitamina A, albastru de metilen, biosept forte si biosept plus... Chiar nu mai stiu ce sa... [continuare]

Comunitate medicala

Hipoglicemie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

Buna ziua, doresc sa adresez o mare rugaminte oricarei persoane care a mai intampinat o astfel de problema: tatal meu, in vasrta de 65 ani, sufera de diabet zaharat tip II, insulini dependent, de 10 ani. Problema este ca face ZILNIC episoade de hiperglicemie alternate cu episoade de hipoglicemie. Daca dimineata glicemia este ft mare, are valori care ajung si la 400 sau chiar peste, ei bine, seara si mai ales noaptea glicemia scade si la 35, facand come diabetice. Acelasi lucru se inatmpla si invers, cu valori ft mari, care nu mai pot fi inregistrate de glucometru, peste 600. Culmea este ca aceste valori NU AU ABSOLUT NICI O LEGATURA cu regimul, din contra...Daca mananca , ocazional, mai multe glucide/carbohidrati si zaharuri, glicemia este ft mica, peste noapte ajunge la 35-45-50, din contra, respecte intocmai regimul, face si efort fizic si peste zi inregistreaza valori ft mari, peste 450. Insulina face de 3 ori pe zi, dimineata si la pranz rapida, seara lenta. A schimbat si... [continuare]

Reactia acid periodic schiff pas

Din Analize Medicale

Reactia acid periodic Schiff (PAS) este o metoda de colorare utilizata pentru a detecta polizaharidele precum glicogenul, mucosubstantele precum glicoproteinele, glicolipidele si mucusul din tesuturi. Reactia acida oxideaza periodic diolii vicinali din zaharuri, de obicei reusind sa rupa legatura dintre cei doi carbuni adiacenti neimplicati in legatura glicosidica, si care creeaza o pereche de aldehide prin unirea inelelor de carbuni rupti. Conditia de oxidare trebuie sa fie suficient reglata pentru a nu oxida aldehidele mai departe. Acestea din urma, reactioneaza cu reactivul Schiff pentru a da o culoare violet-magenta. [continuare]

Pagina 5 din 21 (601 rezultate)