Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vldl

Cea mai frecventa afectiune a ficatului

Cea mai frecventa afectiune a ficatului

Actualizat la data de: 22 Martie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Industrializarea puternica si ritmul alert de viata isi pun amprenta asupra functionarii optime a organismului. Intram in contact cu numerosi agenti de poluare, suntem tot timpul in alerta, presati de diverse sarcini de indeplinit si uneori neglijam ceea este esential: un stil de viata si o alimentatie sanatoase. Cu toate ca organismul are mecanismele proprii de protectie, in fata prea multor pericole acestea pot fi coplesite si necesita mai multa grija. Ficatul este unul dintre filtrele organismului afectate major de factorii nocivi externi si de un stil de viata agitat, cu o alimentatie precara. Iar steatoza este cea mai frecventa problema hepatica la care ne expunem atunci cand nu tinem cont de regulile pentru mentinerea sanatatii. Steatoza hepatica sau boala ficatului gras Steatoza hepatica afecteaza intre 20 si 30% din populatia tarilor dezvoltate, de aceea mai este denumita si “boala civilizatiei”. Adesea asociata cu supraponderalitate, obezitate si cu... [continuare]

Consecintele depunerii de colesterol

Consecintele depunerii de colesterol

Actualizat la data de: 09 Iulie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor, ce se gaseste in toate celulele corpului si are rol important in digestie, sinteza anumitor hormoni sau vit D. Pricipala sursa de colesterol o reprezinta ficatul, al carui rol in siteza colesterolului este foarte important. De asemenea, surse externe de colesterol  sunt reprezentate de produsele de origine animala(ou, carne rosie, lapte etc). Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de vldl (Very low density Lipoproteins). Urmatoarele doua subcategorii sunt reprezentate de IDL (Intermediate) si de Chilomicroni. LDL LDL reprezinta 60-70% din colesterolul total si este implicat in transportul colesterolului prin circulatia sanguina. De la acest rol pleaca stransa corelare intre prezenta in exces a LDL in circulatia sanguina... [continuare]

Cum sa tii colesterolul sub control?

Cum sa tii colesterolul sub control?

Actualizat la data de: 25 Martie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, foarte importanta pentru organism, intrucat este implicata in formarea membranei celulelor, a anumitor hormoni, a vitaminei D si a substantelor care ajuta la digerarea alimentelor. Organismul creeaza colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gaseste, de asemenea, in alimente provenite din surse animale, cum ar fi oua, carne si branza. Un nivel optim este ideal pentru organism, intrucat nivelul prea ridicat de colesterol in sange poate forma placi, care se fixeaza pe peretii arterelor sanguine. Aceasta acumulare de placa este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, care poate conduce la boala coronariana. Tipuri de colesterol HDL - lipoproteine cu densitate mare. Se numeste colesterolul "bun", deoarece transporta colesterolul din alte parti ale corpului inapoi in ficat. LDL - lipoproteine cu densitate scazuta. Se numeste colesterolul "rau" deoarece un nivel ridicat al LDL determina acumularea placii in... [continuare]

Analize de sange utilizate in patologia hepatica

Analize de sange utilizate in patologia hepatica

Actualizat la data de: 26 Martie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este capabil sa indeplineasca peste o suta de functii, dintre care cele mai importante sunt productia de bila si proteine, alaturi de stocarea glucidelor si detoxifierea organismului. In situatiile in care din diverse cauze, fie genetice, fie dobandite pe parcursul vietii apare o afectiune la nivel hepatic, intreg organismul este dezechilibrat si, automat, se vor asocia si alte boli. Pentru a depista aceste afectiuni se recomanda controlul anual de rutina cu analizele specifice recomandate de medicul de familie, care cuprind si bilantul sistemului hepatic si o ecografie abdominala pentru a evalua starea de sanatate a organelor interne vizibile ecografic. Daca in urma controlului anual de rutina se depisteaza o eventuala afectiune hepatica sau daca deja aveti o boala hepatica, trebuie sa stiti ce analize va sunt indicate si care este rolul lor. Analize esentiale de laborator Aceste analize cuprind: 1. Amilaza serica si urina Reprezinta identificarea... [continuare]

Cum iti afecteaza trigliceridele inima?

Cum iti afecteaza trigliceridele inima?

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezinta particule lipidice de origine naturala care circula in torentul sanguin. In urma procesului de digestie, acestea sunt scindate in elementele componente, si anume in glicerol si acizi grasi de diferite tipuri (saturati sau nesaturati, cu lant lung sau scurt), proces desfasurat sub actiunea unor enzime specifice. Rolul acestor trigliceride este de a servi drept substrat energetic pentru functiile pe care organismul trebuie sa le defasoare de-a lungul zilei. Din cantitatea de calorii ingerate ca zaharuri si grasimi, cele pe care organismul nu le utilizeaza sunt transformate in trigliceride si depozitate in celulele tesutului adipos, cunoscute sub numele de adipocite. Aceste depozite la nivelul tesutului adipos va fi decelat la analizele medicale prin cresterea valorilor trigliceridelor. Valoarea considerata normala pentru trigliceride este sub 150 mg/dl, ceea ce trece peste aceasta poate fi factor de risc pentru aparitia bolilor... [continuare]

Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale

Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Curmalul este un arbore din familia palmierilor, plantat pe scara larga in climatul cald si uscat din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Este cultivat pentru fructul dulce comestibil numit curmala. Aproximativ 100 de milioane de curmali sunt plantati la nivel global, cu o productie anuala de 7,5 milioane de tone de curmale. Curmalele sunt fructe delicioase si, daca ati gustat din curmalele care se gasesc pe piata in Romania si ati ajuns la concluzia ca nu va plac, trebuie sa stiti ca exista foarte multe varietati de curmale, fiecare cu un gust unic si este aproape imposibil sa nu gasiti un soi care sa fie pe gustul dumneavoastra. Clasificare Curmalele pot fi clasificate in trei categorii: moi, semiuscate si uscate. In literatura de specialitate se gasesc numele a sute de soiuri de curmale, dintre care putem aminti: • curmale Medjool (Medjol, Medjoul sau Medjuul) - foarte populare pentru dimensiunea lor destul de mare si textura carnoasa, moale. Pot fi folosite... [continuare]

Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]

Comunitate medicala

Tgp mare ?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

Buna ziua , va deranjez si eu cu rugaminte sa-mi spuneti va rog parerea dumneavoastra in legatura cu analizele mele medicale , va multumesc anticipat . GAMA GT 34,8 U/L Sideremie 74,7 g/dl TGO 27 U/L TGP 48 U/L [continuare]

Pagina 3 din 3 (68 rezultate)