Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vitamina b12 an cancer

Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament

Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament

Actualizat la data de: 20 Martie 2024

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este neuropatia periferica Neuropatia periferica este o boala neurologica prin care este afectata conexiunea sistemului nervos periferic cu creierul si coloana vertebrala. Pacientii diagnosticati cu neuropatie periferica prezinta simptome specifice, precum furnicaturi, senzatie de amorteala, slabiciune generalizata si arsuri la nivelul regiunii afectate. De cele mai multe ori, neuropatia periferica se manifesta la nivelul membrelor inferioare si superioare, cu aceleasi simptome. Purtarea de manusi sau sosete poate sa agraveze manifestarile clinice ale neuropatiei periferice. Tipuri Neuropatia periferica poate sa afecteze mai multe categorii de nervi, inclusiv cei motorii, senzoriali sau cei ai sistemului nervos vegetativ. De asemenea, afectiunea poate sa fie restransa sau extinsa, in functie de dimensiunea fibrelor nervoase lezate. Totodata, neuropatia periferica poate sa fie localizata la nivelul unor nervi specifici, situatie in care simptomatologia se rezuma la... [continuare]

Deficientele nutritionale

Deficientele nutritionale

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Deficientele nutritionale apar atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a nutrientilor esentiali pentru buna sa functionare. Carentele in nutrienti pot conduce la declansarea mai multor probleme de sanatate, precum tulburarile digestive, bolile dermatologice sau chiar dementa. In ciuda faptului ca oamenii consuma in prezent hrana in cantitati tot mai mari, incidenta deficientelor nutritionale creste in mod constant. Fenomenul se explica prin dietele cu valoare nutritiva scazuta urmate cu precadere de populatiile tarilor civilizate, in care alimentele procesate, dulciurile si bauturile carbogazoase inlocuiesc fructele, legumele si sucurile naturale bogate in vitamine, minerale si alti fitonutrienti importanti pentru mentinerea sanatatii. Cauze O alimentatie saraca in vitamine si minerale este cauza principala a deficientelor nutritionale care se instaleaza in urma privarii indelungate a corpului de unul sau mai multi nutrienti... [continuare]

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Anemia se dezvolta atunci cand nu exista globule rosii sanatoase in sange pentru ca oxigenul sa fie transportat in tot corpul. Celulele sangelui pot avea o lipsa de hemoglobina, proteina care da sangelui culoarea rosie. Anemia afecteaza 1 din 10 tinere si femei. Apare si la barbati si copii si este deseori legata de unele boli. Cauze Exista 3 principale cauze ale anemiei: -Pierderea de sange, fie brusca sau o hemoragie interna lenta; -Un numar scazut de globule rosii create de catre organism; -O rata crescuta a globulelor rosii distruse. Simptomele anemiei Daca sunteti deseori obosit chiar daca ati dormit bine sau nu aveti destula energie pentru activitatile normale, e posibil sa aveti anemie. Poate fi o cauza care sta la baza problemelor legate de memorie sau de dispozitie. Simptomele se impart in functie de gravitatea anemiei si pot include: -Slabiciune, -Ameteala, -Dureri de cap, -Amorteala sau racirea mainilor si a picioarelor, -Temperatura scazuta a... [continuare]

Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei

Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Gastrita este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei stomacului, observata in cadrul investigatiilor endoscopice sau imagistice. Atat tabloul clinic, cat si cauzele responsabile de aparitia acesteia sunt variate, motiv pentru care tratamentul adaptat fiecarui pacient, prescris de medicul gastroenterolog, reprezinta cheia vindecarii leziunilor.  Cauzele gastritei Evolutia gastritei poate lua forma acuta sau cronica, iar in functie de agentul cauzator, aceasta se poate clasifica astfel: infectioasa- fie ca vorbim de bacteriana (cel mai frecvent Helicobacter pylori), virala (citomegalovirus, enterovirusuri), fungica si parazitara. autoimuna secundara altor boli: granulomatoasa (boala Crohn sau sarcoidoza), vasculite; secundara unor factori externi precum stres psihic sau fizic (traumatisme, chirurgie, arsuri severe), consumul de alcool, substante toxice sau medicamente si expunerea la radiatii (inclusiv radioterapie) categorii... [continuare]

Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi

Tot ce trebuie sa stii despre anemie. afla cand trebuie sa te ingrijorezi

Actualizat la data de: 06 Iulie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce trebuie sa stiti despre anemie  Daca o persoana nu are suficiente globule rosii sanatoase, poate dezvolta o afectiune numita anemie.  Aceasta inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale de hemoglobina - aceasta fiind partea globulelor rosii care transporta oxigenul catre toate celulele din organism.  Aceasta afectiune reprezinta o problema de sanatate publica, tinand cont de faptul ca, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 614 milioane de femei si 280 de milioane de copii din intreaga lume sunt afectati de ea.  In plus, deficienta nutritionala legata de absenta fierului, principala cauza a anemiei, afecteaza 33% dintre femeile care nu sunt insarcinate, 40% dintre gravide si 42% dintre copii.  De aceea este important sa stim cum si de ce apare aceasta afectiune, precum si sa identificam simptomele si factorii de risc pentru a preveni potential dezvoltarea acestei boli sau sa consultati in timp util un medic si sa primiti tratamentul adecvat. Ce fac... [continuare]

Tipuri de anemii, cauze si simptome. iata cat de periculoase pot fi!

Tipuri de anemii, cauze si simptome. iata cat de periculoase pot fi!

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Anemia nu este o boala in sine, ci mai degraba semnul unei afectiuni mai severe. Se manifesta atunci cand numarul de globule rosii sanatoase din sange scade sub limita normala. Totodata, se inregistreaza si o scadere a valorilor hemoglobinei, cea mai importanta componenta a globulelor rosii, numite hematii sau eritrocite. Hemoglobina este o proteina complexa, ce contine fier. Ea transporta oxigenul de la plamani catre celelalte organe si tesuturi. Simptomele anemiei O persoana este considerata anemica atunci cand concentratia de hemoglobina din sange scade sub 13 g /100 de ml la barbati, respectiv sub 12 g /100 ml la femei. Organele nu mai primesc suficient oxigen, pielea devine palida, iar corpul este lipsit de energie. Printre simptomele cele mai comune ale anemiei, amintim: - oboseala; - starea de letargie; - dificultati de respiratie; - slabirea vederii; - insomnii; - dureri in piept; - paloarea fetei; - palpitatii; - scadere... [continuare]

Lucruri mai putin stiute despre anemie

Lucruri mai putin stiute despre anemie

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Oboseala este un simptom comun multor afectiuni, unele chiar grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, dar de cele mai multe ori oboseala accentuata este primul semn al anemiei. Ganditi-va la celulele rosii din sange ca la sistemul de transport care transporta oxigenul catre tesuturile corpului. Cand aveti anemie, corpul nu produce suficiente celule rosii din sange sau aceste celule nu functioneaza atat de bine cum ar trebui. Sfarsesti prin a te simti slab, obosit si cu respiratia scurta. Anemia vine sub mai multe forme. Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventa. Alte tipuri de boala afecteaza doar un numar mic de oameni. Iata o privire asupra unora dintre tipurile rare de anemie si modul in care sunt tratate. Anemie aplastica sau hipoplazica Celulele sanguine sunt facute din celule stem din maduva osoasa. Cand aveti anemie aplastica, celulele stem din maduva osoasa sunt deteriorate si nu pot produce suficiente celule sanguine noi. Fie te-ai nascut cu... [continuare]

Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada covid 19

Sfaturi nutritionale pentru adulti in perioada covid 19

Actualizat la data de: 14 Mai 2020

Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica

O alimentatie corespunzatoare, echilibrata in nutrienti, are un rol deosebit de important in functionarea adecvata a organismului si de protejare a acestuia impotriva diverselor afectiuni. Alimentele bogate in nutrienti si hidratarea corespunzatoare sunt vitale in aceasta perioada speciala generata de Covid 19. Nu exista alimente “miraculoase” pentru aceasta situatie. Exista insa dovezi stiintifice imbatabile care sustin teoria ca persoanele care adopta o dieta echilibrata isi pot mentine starea de sanatate, beneficiaza de un sistem imunitar mai puternic si prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cronice sau afectiuni infectioase. Ce inseamna o dieta echilibrata? Acea dieta care contine o gama diversificata de alimente proaspete, neprocesate, capabile sa furnizeze vitaminele, fibrele alimentare, proteinele si antioxidantii atat de necesari functionarii organismului nostru. Beti suficienta apa! Evitati consumul de zahar, grasime si sare, pentru a reduce semnificativ... [continuare]

7 mituri explicate despre dieta vegana

7 mituri explicate despre dieta vegana

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta vegana, care promoveaza beneficiile unei alimentatii bazate exclusiv pe hrana de origine vegetala, a dat nastere multor mituri de cand a devenit extrem de populara la nivel mondial. Aceste regimuri alimentare se bazeaza exclusiv pe consumul de plante, germeni si seminte, interzicand complet inclusiv laptele, branza si ouale permise in alte diete vegetariene. Reprezentantii Asociatiei Americane de Dietetica din SUA sustin ca o dieta vegana bine planificata este foarte sanatoasa, adecvata din punct de vedere nutritional si benefica pentru sanatate in general. Insa exista multe idei preconcepute despre acest tip de diete, pe care specialistii le explica detaliat pentru publicul larg. Informatii utile despre dieta vegana Printre beneficiile oferite de o dieta vegana se numara reducerea nivelului de colesterol si glicemie, mentinerea unui indice de masa corporala optim si prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Oponentii acestei diete ii... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Alimente bogate in potasiu

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

Surse sanatoase de proteine

Surse sanatoase de proteine

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt proteinele? Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism. Beneficiile proteinelor Studiile tot mai ample sugereaza ca aportul ridicat de proteine, provenit din carne macra, carne de pui, peste, dar si oua, legume, nuci sau lactate degresate, poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite in conditii de siguranta si poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In urma unui astfel de studiu s-a constatat ca barbatii si femeile supraponderali care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in proteine, pe o perioada de sase luni, si-au redus greutatea corporala cu... [continuare]

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]

Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp

Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aveti simptome de oboseala cronica, iritabilitate sau chiar depresie? Inainte sa va diagnosticati de unul singur cu o boala cronica, priviti mai atent asupra alimentatiei pe care o aveti. Uneori, simptomele medicale cele mai des intalnite pot semnala un deficit nutritional. O alimentatie adecvata poate fi o provocare cu cat inaintati in varsta. O data cu trecerea anilor, numarul caloriilor de care aveti nevoie incepe sa scada. Fiecare calorie pe care o consumati trebuie sa fie pusa in legatura cu alimentatia dumneavoastra. Chiar si asa, nu va puteti atinge intotdeauna scopul. Substante nutritive Cu cat imbatraniti, corpul devine mai putin eficient in a absorbi unele substante nutritive importante. In plus, abilitatea de a gusta mancarea scade, scazand in acelasi timp si pofta de mancare. Unele alimente devin greu de mestecat sau de digerat. Unii nutrienti esentiali nu pot fi supliniti cu usurinta. Medicii au intocmit o lista a celor mai importante substante... [continuare]

Pro si contra vegetarianismului

Pro si contra vegetarianismului

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta si regimul de viata vegetarian au castigat tot mai multi adepti, in ultima perioada, la nivel mondial. Unele persoane aleg sa urmeze o dieta vegetariana pentru a reduce riscul declansarii anumitor boli. Se considera ca o dieta vegetariana este solutia pentru o viata sanatoasa. In general, dieta vegetariana se bazeaza pe consumul de cereale integrale, legume si fructe. Totusi, pentru o stare optima de sanatate, in cazul in care alegeti dieta vegetariana, incercati sa va stabiliti un meniu echilibrat si nutritiv. Avantajele presupuse de dieta vegetariana Printre avantajele urmarii unei diete vegetariane se numara: scaderea nivelului de colesterol total si a colesterolului rau din organism diminiuarea riscului dezvoltarii diabetului de tip 2 reducerea tensiunii arteriale si a bolilor cardiace ischemice cresterea cantitatii de antioxidanti, gratie consumului de alimente sanatoase (legume, fructe, leguminoase si cereale integrale) ... [continuare]

Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere

Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere

Actualizat la data de: 15 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Drojdia de bere este un ingredient folosit la fabricarea berii si a painii. Este formata dintr-o ciuperca numita Saccharomyces cerevisiae. Gustul acestui ingredient este amar. Drojdia de bere este folosita ca un supliment nutritiv. Este o sursa bogata in crom care poate ajuta organismul sa mentina nivelurile normale ale glicemiei. Este, de asemenea, o sursa bogata in vitamina B. Drojdia de bere este considerata un probiotic si este utilizata pentru ca digestia sa fie in parametri buni. Utilizarea drojdiei de bere la fabricarea painii si a berii dateaza inca din perioada egiptenilor. In mod traditional, drojdia de bere este un supliment alimentar, in special pentru persoanele vegetariene, deoarece contine vitamina B. De asemenea, drojdia este folosita ca un energizant si potentiator imunitar, precum si in tratamentul diareei si acneei. Saccharomyces cerevisiae serveste ca o sursa abundenta din complexul vitaminei B, mineralelor si proteinelor, fiind in acelasi... [continuare]

5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava

5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Limba este unul dintre organele importante ale corpului uman, fara de care vorbirea ar fi aproape imposibila. Si nici nu te-ai mai putea bucura de gustul cafelei de dimineata, caci pe limba se gasesc papilele gustative. De asemenea, limba poate fi un radar pentru probleme de sanatate. Afectiunea poate fi legat de limba in sine, insa poate fi vorba despre o afectiune care sa nu aiba legatura cu acest organ. Lucruri pe care limba le poate spune despre sanatatea ta 1. Lipsa unor vitamine din organism Multe persoane nu primesc un aport adecvat de anumite vitamine si minerale, care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii. Cand exista dezechilibre, semnele se pot citi si pe limba. Astfel, daca observi schimbari de culoare la nivelul acestui organ, poate fi vorba despre o deficienta de vitamine si minerale. Daca ai limba roz intens, ar putea fi semn ca ai lipsa de fier sau deficit de vitamina B12. O limba colorata in rosu inchis poate indica o afectiune a... [continuare]

Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie

Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie

Actualizat la data de: 26 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oboseala si anemia se afla deseori in stransa legatura, intrucat cea din urma este o cauza foarte frecventa a starilor de epuizare care persista si nu se explica prin depunerea unui efort considerabil sau prin privarea de somn. De altfel, oboseala cronica apare in randul simptomelor multor afectiuni, prima dintre acestea fiind anemia. Toate tipurile de anemie se manifesta prin stari accentuate de oboseala, intrucat afectiunea apare atunci cand corpul nu mai are suficiente celule rosii pentru a transporta oxigenul catre organe si tesuturi. Cand vreti sa aflati daca suferiti de anemie, puteti sa corelati si alte simptome specifice, atunci cand oboseala inexplicabila va trezeste o suspiciune. Semne care va indica instalarea anemiei Primul semn al instalarii anemiei este oboseala accentuata si slabiciunea corporala, determinate de efectele bolii asupra corpului. In cazul acestei afectiuni, aparute pe fondul unei deficiente acute in fier, celulele rosii ale sangelui pot... [continuare]

De ce nu reusiti sa scapati de tuse

De ce nu reusiti sa scapati de tuse

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tusea este o reactie naturala a corpului in fata iritatiilor instalate oriunde de la nivelul faringelui si pana la plamani. Aceasta poate fi impartita in doua categorii tusea acuta autolimitativa (ce dureaza mai putin de 3 saptamani) si tusea cronica (persista mai mult de 8 saptamani). Al doilea tip de tuse apare, potrivit statisticilor medicale, la 10%-20% dintre adulti si poate avea numeroase cauze care se ascund in spatele simptomelor neplacute. Cauzele tusei persistente Reflexul de tuse este stimulat de schimbarile mecanice sau inflamatorii de la nivelul cailor respiratorii. Nervul vag transmite informatia aparitiei iritatiilor in sistemul respirator catre centrul de tuse localizat in trunchiul cerebral. Tusea persistenta este deseori asociata cu hiperactivitea bronsica, situatie in care simptomele persista chiar si in absenta factorului care a declansat tusea initial. Fenomenul apare de regula in cazul persoanelor care sufera de astm sau de... [continuare]

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine

Actualizat la data de: 31 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]

7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta

7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inaintarea in varsta aduce multe transformari pentru starea de sanatate, inclusiv in modul de functionare al proceselor digestive. Statisticile medicale arata ca aproape 40% dintre adultii ajunsi la o varsta avansata a maturitatii acuza cel putin un simptom digestiv asociat cu imbatranirea in fiecare an. Invatati care sunt pasii prin care va puteti imbunatati tranzitul intestinal pe masura ce sarbatoriti tot mai multe aniversari, dar si care sunt principalele probleme digestive cu care va puteti confrunta odata ce avansati in varsta. Problemele digestive asociate cu inaintarea in varsta Pe masura ce imbatraneste, organismul incepe sa se schimbe, inclusiv din prisma abilitatii sale de a digera hrana. O varietate de factori asociati cu varsta inaintata, de la tratamentele medicamentoase pentru diverse afectiuni, pana la stilul de viata sedentar si afectiunile dentare, au un impact important asupra sanatatii digestive. Consecintele acestor factori sunt... [continuare]

Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale?

Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale?

Actualizat la data de: 31 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Marea majoritate a oamenilor consuma alcool pentru a se relaxa, a socializa sau a sarbatori. In functie de starea de sanatate, de varsta si de cantitatea de alcool consumata, pot exista unele beneficii pentru sanatate, dar si consecinte negative in cazul unui consum exagerat de alcool. Este gresita teoria multor oameni care considera ca, daca nu sunt alcoolici, nu sunt expusi riscului unor probleme de sanatate. Efectele negative ale alcoolului Consumul de alcool pe termen lung poate provoca probleme legate de creier, ficat (ciroza, steatoza, hepatita alcoolica, fibroza), inima (tensiune arteriala crescuta, cardiomiopatie, aritmii, accident vascular cerebral), pancreas (pancreatita) si sistemul imunitar. De asemenea, poate creste riscul unor anumite tipuri de cancer, inclusiv cele ale gurii, esofagului, gatului, de san sau cancer la ficat. Consumul de alcool este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Principalele defici [continuare]

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Deficienta de fier si consecintele asupra organismului

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Anemia feripriva Anemia reprezinta scaderea masei eritrocitare totale, avand ca parametri scaderea numarului eritrocitelor (hematiilor) si scaderea hemoglobinei (pigment eritrocitar). Anemia feripriva este o anemie hipocroma (cu colorit slab al eritrocitelor) si microcitara (cu eritrocite mici ca dimensiuni), ca urmare a carentei de fier din organism. In mod normal, in organism se gasesc 3-5 g de fier, din care mai mult de 60% se afla in hemoglobina, iar restul se afla in maduva spinarii, sub forma de depozite. Fierul rezultat din liza hematiilor (distrugerea hematiilor) e depozitat, legat de transferina (o proteina) la maduva osoasa, unde se utilizeaza pentru refacerea hemoglobinei. Este absorbit de catre organism la nivelul jejunului si ileonului (intestinului subtire), cu ajutorul acidului clorhidric. Cauzele anemiei feriprive - sangerari menstruale abundente; - sangerari in unele afectiuni, precum ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Alimentatia sanatoasa in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Februarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]

Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze

Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce reprezinta furnicaturile fetei Furnicaturile de la nivelul fetei poarta denumirea de parestezii si pot avea mai multe motive. Furnicaturile reprezinta senzatii temporare ce pot avea drept cauza anumite probleme de sanatate pe termen scurt sau anumite afectiuni cronice. Cauze Exista mai multe cauze posibile ale furnicaturilor de la nivelul fetei, printre care si: - Efectele adverse ale unor medicamente; Efectele adverse ale unor medicamente pot include si afectarea nervilor de la nivelul fetei, ducand astfel la aparitia paresteziilor. In general, furnicaturile dispar atunci cand se inceteaza administrarea medicamentelor respective. Totusi, cand nervii sunt afectati sever, furnicaturile pot avea caracter permanent. Persoanele care urmeaza tratamente pentru HIV, SIDA sau cancer pot fi mai expuse riscului de aparitie a paresteziilor la nivelul fetei din cauza medicamentelor pe care le iau. Alte medicamente care pot afecta functia nervoasa sunt reprezentate de: - unele... [continuare]

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte. Cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate. Cat de hranitoare este carnea rosie? Carnea rosie contine anumiti nutrienti importanti pentru sanatate, precum fierul, zincul si cobalamina (vitamina B12). Alimentele ce au ca sursa animalele, cum ar fi carnea si lactatele, sunt principalele surse alimentare de cobalamina. Din acest motiv, persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene pot necesita administrare de suplimente cu aceasta vitamina. In cazul... [continuare]

Ce factori va pot afecta simtul mirosului

Ce factori va pot afecta simtul mirosului

Actualizat la data de: 23 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Simtul mirosului sau simtul olfactiv este foarte important atat pentru calitatea vietii, cat si pentru longevitate, detectand potentialele pericole din mediul inconjurator. Exista numerosi factori care pot afecta sanatatea olfactiva, de la inaintarea in varsta, pana la diverse afectiuni si tratamente medicamentoase. Deteriorarea mirosului poate fi, totodata, semnul unei imbolnaviri. Rolul mirosului Mirosul, la fel ca si gustul, este un simt de natura chimica, intrucat identifica chimicalele din mediu, dupa urmatorul mecanism - Moleculele de miros vaporizate care plutesc in aer ajung la nivelul narilor si se dizolva in mucus. - Epiteliul olfactiv, aflat imediat sub mucus, detine receptori specializati care detecteaza mirosul, fiind capabili sa distinga mii de arome diferite. - Receptorii olfactivi transmit informatia bulbilor olfactivi (pozitionati in partea din spate a nasului), care fac parte din portiunea cerebrala ce comunica direct cu centrele... [continuare]

Pagina 11 din 34 (1000 rezultate)