Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vegan

Cele mai bune surse vitamina d

Cele mai bune surse vitamina d

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitamina D este un tip de nutrient pe care organismul il produce atunci cand pielea unei persoane este expusa la lumina directa a soarelui. Oamenii pot consuma si vitamina D, dar nu este prezenta in mod natural in multe alimente. Cantitati mari de vitamina D sunt prezente in pestele gras si in anumite tipuri de ciuperci. Potrivit sursei de incredere a Oficiului pentru Suplimente Dietetice, beneficiul cheie al vitaminei D este ca ajuta la mentinerea oaselor, muschilor si nervilor unei persoane sanatoase. De asemenea, contribuie la un sistem imunitar sanatos. Este prezenta in galbenusurile de ou daca gainile care le oua sunt in aer liber. Unele ciuperci contin si vitamina D. Cu toate acestea, niciun alt aliment pe baza de plante nu produce vitamina D. Pentru persoanele ale caror diete sunt in mare parte vegetariene sau vegane si pentru persoanele care nu petrec sau nu pot petrece mult timp in aer liber, poate fi dificil sa obtina suficienta vitamina D. Beneficii... [continuare]

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. afla daca suferi de aceasta problema!

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. afla daca suferi de aceasta problema!

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Fierul este un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru multe functii. De exemplu, fierul face parte din hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul din plamani prin corpul nostru. Ne ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul. De asemenea, fierul face parte din multe alte proteine si enzime. Corpul tau are nevoie de cantitatea potrivita de fier. Daca aveti prea putin fier, puteti dezvolta anemie feripriva. Cauzele nivelului scazut de fier includ pierderea de sange, o dieta proasta sau incapacitatea de a absorbi suficient fier din alimente. Persoanele cu risc mai mare de a avea prea putin fier sunt copiii mici si femeile care sunt insarcinate sau au menstruatie. Prea mult fier va poate deteriora corpul. Luarea prea multor suplimente de fier poate provoca intoxicatii cu fier. Unii oameni au o boala mostenita numita hemocromatoza care determina acumularea de prea mult fier in organism. Daca erai o persoana plina de energie, insa treptat ai inceput... [continuare]

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Actualizat la data de: 07 Mai 2020

Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica

Generalitati Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului. Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D. Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici). Sursele de vitamina D din... [continuare]

Alternative sanatoase la proteinele din carne

Alternative sanatoase la proteinele din carne

Actualizat la data de: 17 Iulie 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]

Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli

Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Intoleranta la frig Fiecare organism reactioneaza diferit la rece, astfel ca unii oameni simt frigul mai tare si mai des decat altii. Acest lucru se numeste intoleranta la frig. Desi este acceptat faptul ca femeile au in mod natural o intoleranta la frig, comparativ cu barbatii, daca va este frig in permanenta si aveti picioarele sau mainile reci, este posibil sa aveti o afectiune serioasa in spate. Simptome Multe dintre persoanele cu senzatie permanenta de frig prezinta cateva simptome asociate, pe care le-au observat sau nu. Aceste simptome includ: • Furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor sau picioarelor • Tremurat • Slabiciune musculara si durere la nivelul mainilor sau picioarelor • Sensibilitate crescuta la frig • Schimbari de culoare a pielii Cauze Senzatia permanenta de frig are diverse cauze, fiind un simptom intalnit in numeroase afectiuni. 1. Anemia Anemia este o boala caracterizata prin numarul insuficient de celule rosii (hematii)... [continuare]

Beneficii si riscuri ale tratamentului homeopat

Beneficii si riscuri ale tratamentului homeopat

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este homeopatia Homeopatia este o forma de tratament si/sau ingrijire ce se bazeaza pe folosirea ingredientelor naturale, acestea fiind diluate in diferite proportii si folosite pentru diverse scopuri. Homeopatia este un concept complex ce se bazeaza pe principiul de auto-vindecare: ajuta organismul sa lupte de unul singur impotriva unei anumite afectiuni sau stari, fara a utiliza doze mari de medicamente cu substanta activa. Desi isi are originea in Germania, homeopatia s-a raspandit masiv in aproape toate regiunile, inclusiv in tara noastra, fiind uneori considerate practici preluate de la indieni. Homeopatia este in prezent al doilea cel mai utilizat sistem de tratament, dar in acelasi timp este si cel mai controversat, dezbatut si criticat sistem. Desi parerile sunt impartite, homeopatia prezinta si cateva avantaje ce fac aceasta terapie demna de utilizat la o scara atat de larga, de multi ani. Beneficiile tratamentului homeopat - Medicamentele homeopate... [continuare]

Vitamina d - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman

Vitamina d - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman

Actualizat la data de: 16 Mai 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este vitamina D? Vitamina D este un nutrient de care corpul are nevoie pentru a dezvolta si mentine oasele sanatoase. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul poate absorbi calciul, componenta principala a oaselor, numai atunci cand este prezenta vitamina D. Aceasta regleaza, de asemenea, multe alte functii celulare din corp. Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si neuroprotectoare sustin sistemul imunitar, functia musculara si activitatea celulelor nervoase. Unde se gaseste? Vitamina D nu se gaseste in mod natural in multe alimente, dar o puteti obtine din lapte fortificat( lapte imbogatit cu micronutrienti si vitamine esentiale pentru o dezvoltare armonioasa), cereale fortificate si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele. Corpul uman produce vitamina D atunci cand lumina directa a soarelui transforma o substanta chimica din piele intr-o forma activa a vitaminei (calciferol). Cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea depinde de multi... [continuare]

Importanta calciului in sanatatea oaselor

Importanta calciului in sanatatea oaselor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este un mineral de care organismul are foarte mare nevoie pentru o sanatate optima. Aproximativ 99% din calciul din organism este stocat in oase si dinti. Calciul este cel mai bine absorbit din alimentatie. Aportul insuficient de calciu poate duce la aparitia osteoporozei. Calciul se gaseste in mod natural in unele alimente, dar poate fi adaugat. De asemenea, este disponibil ca supliment alimentar si este continut in unele medicamente. De ce este important calciul pentru organism? Calciul face ca oasele sa fie tari si puternice. Calciul ajuta si la contractarea si dilatarea vaselor sanguine, la contractarea muschilor si sustine secretia hormonala. Tesutul osos este in mod constant modelat. La copii si adolescenti, organismul da nastere unui os nou mai rapid decat distruge osul vechi, astfel incat masa osoasa totala creste. Acest proces, numit osteogeneza continua pana la varsta de aproximativ 30 de ani, cand crearea osului nou si... [continuare]

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte. Cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate. Cat de hranitoare este carnea rosie? Carnea rosie contine anumiti nutrienti importanti pentru sanatate, precum fierul, zincul si cobalamina (vitamina B12). Alimentele ce au ca sursa animalele, cum ar fi carnea si lactatele, sunt principalele surse alimentare de cobalamina. Din acest motiv, persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene pot necesita administrare de suplimente cu aceasta vitamina. In cazul... [continuare]

Cistita: cauze, simptome, tratament si preventie

Cistita: cauze, simptome, tratament si preventie

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este cistita? Cistita (sau inflamatia mucoasei din interiorul vezicii urinare) este una dintre cele mai intalnite forme de infectie urinara si, contrar opiniei generale, poate afecta si barbatii, cu toate ca incidenta nu este atat de mare precum cea inregistrata in cazul femeilor. Desi nu este vorba de o inflamatie grava, cistita poate produce un disconfort considerabil si, in unele cazuri (mai ales atunci cand ramane netratata) tinde sa afecteze rinichii, situatie in care poate deveni o problema foarte serioasa de sanatate. Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt cauzele aparitiei ei, cum sa o recunoastem atunci cand apare si, cel mai important, cum sa o tratam. Simptome cistita Confundata deseori cu anexita, cistita are simptome asemanatoare si este declansata fie de bacteriile care ajung la mucoasa din interiorul vezicii urinare prin uretra, fie de un dezechilibru al bacteriilor din propriul organism. Cistita mai poate fi declansata, ocazional, si de... [continuare]

Comunitate medicala

Salut !

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Obezitatea

Vreau sa slabesc .Am 176 cm , 85 de kg . Apa beau c-am 3-4 kg pe zi , dulciuri mai putin , acidulate de 2 -3 ori pe saptamana si atunci cate 200-300 ml , alerg in fiecare zi , 4-5 km , seara de preferat . Ce imi recomadati !? Multumesc !! [continuare]

La depistarea bolii autoimune Hashimoto TSH a fost 30, anticorpii TPO 485. In urma tratamentului cu eutirox (doza administrata treptat 25-50-75), dupa 2,5 luni TSH a scazut sub limita normala (0,02 cred), anticorpii la 435. Am redus doza de la 75 la 50 si dupa 3 luni TSH a urcat la 34, iar anticorpii la 750. Nu mi se pare normal. Ce se intampla? Care pot fi cauzele? [continuare]

Proteine iti pot afecta ceva?Eu vreau sa iau aceste proteine dar vreau sfatul unui medic daca sa iau sau nu! Ce ingrediente conține Mutant Whey? NITROSERUMTM este o nouă proteină din zer, care ajută la creșterea masei musculare mai repede și de, de asemenea, a secreției hormonului de creștere. Cu siguranță se știe că proteinele izolate din zer sunt rapid absorbabile, dar nu toate pot fi absorbite. NITROSERUMTM absoarbe aceste proteine într-un ritm constant, asigurând o aprovizionare treptată a construcției musculare. Acesta include fosfolipide naturale și factorul de creștere colostru (IGF-1, IGF-2), care susțin creșterea musculaturii organismului. Cu Mutant Whey veți simți cum corpul dvs. devine și mai puternic! ActiNOS este hidrolizat proteic din zer cu izolarea peptidei bioactive. Sistemul patentat e un produs care stimulează rapid NOS (oxid nitric), până la 950%. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin și, astfel, asigură o nutriție... [continuare]

Mi-a iesit vitamina b12 in exces si nu am idee ce duce la cresterea ei,ma puteti ajuta cu un sfat ce as putea face si in ce afectiuni creste? [continuare]

Pagina 4 din 5 (137 rezultate)