utilizarea fosforului
Hiperfosfatemia: cauze, simptome, tratament
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Hiperfosfatemia reprezinta cresterea valorilor fosfatului in sange. Cea mai comuna cauza este reprezentata de afectiuni la nivelul rinichilor. Cu toate acestea, si alte conditii de sanatate pot duce la cresterea nivelului de fosfati din sange. Fosfatul este o substanta chimica ce se gaseste in organism. Acesta contine un mineral numit fosfor care se gaseste in mai multe produse alimentare. Fosforul sustine dezvoltarea oaselor si a dintilor si creste energia organismului. In cantitati mai mari decat cele normale, fosfatul poate provoca tulburari osoase si musculare si poate creste riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Rinichii sunt organele care controleaza in mod normal nivelurile de fosfati din organism. Cu toate acestea, in cazul in care rinichii nu functioneaza eficient, este posibil ca acestia sa nu poata elimina suficient fosfat din organism, ceea de duce la hiperfosfatemie. Tratamentul hiperfosfatemiei depinde de afectiunea de baza.... [continuare]
Ce sunt afectiunile osoase metabolice Patologiile osoase metabolice reprezinta un grup de boli ce afecteaza puterea sistemului osos. Dezechilibrele minerale (ale nivelului de calciu, fosfor sau vitamina D) afecteaza masa osoasa, cresterea si regenerarea tesutului osos. Exista factori ce altereaza metabolismul osos si duc astfel la aparitia acestor afectiuni, factori precum deficitele vitaminice sau mutatiile genetice. Tipologie afectiuni Osteoporoza este cea mai comuna afectiune osoasa metabolica, afectand aproximativ 200 de milioane de persoane la nivel mondial. Aceasta apare mai frecvent la femei, in special dupa menopauza, atunci cand metabolismul este perturbat suplimentar. Pacientii cu osteoporoza au masa osoasa scazuta, ceea ce inseamna ca scade componenta minerala a oaselor, acestea se slabesc si apare riscul de fracturi spontane. Alte exemple de boli metabolice osoase includ: • Sindromul Cushing • Hipofosfatemia • Osteogeneza imperfecta • Osteomalacia •... [continuare]
Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Osteodensitometria este o investigatie paraclinica prin care se masoara densitatea (rezistenta) osoasa, cu ajutorul careia se poate pune diagnosticul de osteoporoza. Osteodensitometria Dexa este una din cele mai recente metode de investigare in acest sens. Alaturi de testul papanicolau sau mamografie orice femeie trebuie sa faca dupa o anumita varsta un test care sa implice masurarea densitatii osoase. Evaluarea rapida si nedureroasa, de obicei, este realizata pentru prima data dupa menopauza si poate ajuta la prezicerea faptului daca o persoana de sex feminin va suferi sau nu in viitor din cauza rezistentei scazute a oaselor si daca oasele acesteia ar putea suferi cu usurinta, fracturi. Investigatii pentru densitatea osoasa Testele pentru evaluarea densitatii osoase au un rol important in prezicerea riscului de fractura. Minimizarea acestui risc este importanta, intrucat pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, un os fisurat sau chiar rupt se... [continuare]
Conduita terapeutica stomatologica la femeia gravida
Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Generalitati Pacienta insarcinata necesita din partea medicului dentist o atentie speciala pentru ca desi este considerata ca fiind “sanatoasa” trebuie ferita de stres si anxietate, toate acestea deoarece organismul ei sufera o serie de modificari fiziologice si emotionale. Printre aceste modificari putem enumera: 1. cresterea volumului sanguin cu 50%, tahicardie si murmur cardiac fiziologic; 2. sindrom hipertensiv la schimbari bruste de pozitie in stadii avansate ale sarcinii; 3. anemie, modificari ale factorilor de coagulare; 4. modificarea tesutului conjunctiv din vasele de sange; 5. modificari hormonale. Modificarile metabolice ce apar in organismul femeii gravide pot favoriza aparitia unor complicatii orale cum ar fi: 1. sangerarile gingivale cauzate de factori iritanti locali si care se pot combate printr-o conduita corecta de igiena orala; 2. foarte rar apare tumora de sarcina “pregnancy tumor”, gingiile cresc in volum acoperind dintii, sangereaza... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Profilul nutritional al alimentelor
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]
Suplimentele nutritionale
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]
Modul de recoltare, prelucrare, transport si stocare a probelor de sange
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Recoltarea probelor de sange reprezinta una dintre cele mai comune proceduri medicale. Fiecare etapa poate afecta calitatea specimenelor recoltate, cauzand rezultate eronate, prelungirea perioadei de spitalizare, amanarea diagnosticului si, in unele cazuri, utilizarea excesiva si inutila a antibioticelor. Pregatirea pacientului Recoltarea se efectueaza a jeun (pe nemancate), preferabil de dimineata, tinandu-se seama de efortul fizic efectuat si de ritmul circadian, ce pot inflenta anumiti parametri (testosteron, cortizol, dehidroepiandrosteron sulfat seric, catecolamine, melatonina etc.). De asemenea, in functie de analiza efectuata, poate fi necesara recoltarea unei probe unice sau a probelor multiple. Pacientul va fi asezat intr-o pozitie comoda, pregatindu-se zona din care urmeaza a fi recoltate probele. Tehnica recoltarii cu sistem seringa 1. Se recolteaza din venele antecubitale. Se dezinfecteaza plica cotului cu un tampon cu alcool 70% sau tinctura de iod. [continuare]
Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rapita este o planta erbacee care face parte din familia cruciferelor Brassicaceae, are florile galbene, tulpina lunga si ramificata si se cultiva pentru seminte din care se obtine uleiul de rapita. Rapita are multiple intrebuintari medicale, fiind folosite florile si radacinile, in fitoterapie. In plus, fiind bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, dar si in glucide, grasimi si vitamine A, B1, B2, C, betacaroten, este un real sprijin in mentinerea sanatatii sau ameliorarea unor afectiuni ale tubului digestiv, dar si in prevenirea unor boli cardio-vasculare. Sursa de nutrienti Rapita (Brassica napus) este o planta cultivata pe scara larga atat pentru utilizari industriale, cat si pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Bogata in nutrienti valorosi, rapita reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentiali, vitamine si antioxidanti, care pot sustine functiile vitale ale organismului. Unul dintre cele mai cunoscute produse obtinute din... [continuare]
Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale. Uleiul extras din semintele plantei Cannabis sativa (canepa) ofera importante beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizat atat intern, cat si extern. Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari organismului. De asemenea, contine proteina globulara, o proteina unica ce este similara globulinei din plasma sanguina umana. Uleiul de seminte de canepa are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Proprietatile semintelor si ale uleiului de canepa Semintele de canepa sunt foarte nutritive . Acestea au o aroma asemanatoare nucilor si contin peste 30% grasimi. Sunt deosebit de bogate in doi acizi grasi esentiali - acidul linoleic (Omega-6) si acidul alfa-linolenic (Omega-3). Semintele mai contin si acid gama-linolenic, care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt o mare sursa de proteine,... [continuare]
Aluminiul din deodorante iti poate afecta sanatatea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o ingrijorare constanta privind modul in care produsele cosmetice afecteaza sanatatea, iar deodorantele care au in compozitia lor aluminiu au facut subiectul mai multor studii stiintifice. Potrivit cercetatorilor, se poate vorbi despre o legatura intre cancerul la san si utilizarea deodorantelor cu continut de aluminiu, insa nu exista deocamdata dovezi concludente in acest sens. Majoritatea cancerelor mamare se dezvolta in partea superioara a sanului - zona cea mai apropiata de axila, acolo unde se aplica deodorantele. Studiile sugereaza ca substantele chimice din deodorante, inclusiv aluminiul, sunt absorbite in piele, mai ales atunci cand porii sunt deschisi in urma epilarii. Potrivit autorilor acestor cercetari stiintifice, substantele chimice pot sa interactioneze cu ADN-ul si sa produca modificari la nivelul celulelor sau sa interfereze cu actiunea estrogenului, hormon despre care se stie ca influenteaza dezvoltarea celulelor canceroase la nivel... [continuare]
Generalitati Demineralizarea osoasa sau osteomalacia este o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, pe fondul unui aport inadecvat de calciu si fosfor sau al resorbtiei hiperactive de calciu din oase. Simptomele asociate cu demineralizarea osoasa sunt durerile corporale difuze, slabiciunea musculara si fragilitatea osoasa. Cea mai frecventa cauza a osteomalaciei este deficienta in vitamina D, nutrient preluat de regula din hrana si sintetizat prin expunerea suficienta la razele soarelui. Cauze si factori de risc Osteomalacia este o afectiune mai rar intalnita decat osteoporoza in randul adultilor, insa cele doua afectiuni pot coexista. In timp ce osteoporoza este caracterizata prin "oase poroase", osteomalacia reprezinta mineralizarea deficitara a sistemului osos, fiind boala "oaselor moi". Fenomenul demineralizarii osoase la copii poarta numele de rahitism. Demineralizarea osoasa are drept cauza principala deficienta de vitamina D. Statisticile medicale... [continuare]
Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate
Autor: SfatulMedicului
Veganismul, mai strict decat vegetarianismul Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]
Generalitati Osteoporoza este termenul medical ce descrie un fenomen caracterizat prin pierderea densitatii osoase ca urmare a unor procese extensive de resorbtie osoasa ce nu sunt echilibrate printr-o osteosinteza corespunzatoare (apare un dezechilibru in metabolismul osos, cu cresterea distructiei si scaderea formarii, ce in final determina scaderea masei osoase). Osteoporoza inseamna “os poros” si este o boala ce apare in general in timp si al carei rezultat este fragilizarea osoasa ce predispune la aparitia de fracturi. Boala are asemenea implicatii patologice datorita faptului ca, in principal, consta in reducerea densitatii osoase, afectand grav microarhitectura osului si alterand calitatea proteinelor noncolagenice ale osului. Desi o astfel de problema medicala este mai frecventa in cazul adultilor invarsta si in special in cazul femeilor la menopauza, osteoporoza poate sa apara si la copii si adolescenti, insa este mult mai rara. Varsta de declansare a... [continuare]
8 moduri de a va mentine sanatatea gurii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o viata sanatoasa, este necesar sa aveti grija de gura si zonele din imprejurimile gurii. Este foarte important sa retineti ca pot aparea numeroase situatii periculoase daca nu aveti grija de cavitatea bucala. Intrebarea este cum puteti proteja gura si gingiile. In acest scop, trebuie sa va mentineti gura si gingiile curate. Inca din copilarie, este necesar sa stiti cum sa va portejati gura si gingiile. Sanatatea gurii 1. Vizitati medicul stomatolog. Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fobiei dentare, motive financiare sau doar din neglijenta. Este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a se descoperi si a se trata din timp cariile, bolile gingivale, traumatismele sau cancerul, inca din stadii incipiente, pentru ca atunci cand problemele sunt usor tratabile sunt necesare mai putine cheltuieli. 2. Numarati anii. Copiii si adultii mai in varsta au tendinta de a amana ingrijirea dintilor, dar si in... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. Beneficii Iata care sunt unele dintre beneficiile consumului de gutui pentru sanatate: - sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. - conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. - gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si [continuare]
Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
Autor: SfatulMedicului
Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]
Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a preveni arsurile sau conditiile cauzate de expunerea la soare, cum ar fi melanomul. Este foarte important sa va protejati pielea de razele UV mai ales daca aveti o culoare deschisa de piele sau sensibila. Totusi, exista unele pericole asociate cu utilizarea produselor cu rol de filtrare a razelor solare. Controverse chimice Unele tipuri de produse cu rol de ecran solar contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru organism. Acestea sunt cele care includ octil-dimetil-PABA (DO-PABA), benzofenona-3 (BP-3), homosalate (homometil salicilat, HMS), octil-metoxicinamat (MDC) si 4-metil- camfor benziliden (4-MBC). Biochimistii sustin ca aceste ingrediente, care se regasesc in compozitia produselor de... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter