Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ulei din ficat de cod

Cele mai bune surse vitamina d

Cele mai bune surse vitamina d

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitamina D este un tip de nutrient pe care organismul il produce atunci cand pielea unei persoane este expusa la lumina directa a soarelui. Oamenii pot consuma si vitamina D, dar nu este prezenta in mod natural in multe alimente. Cantitati mari de vitamina D sunt prezente in pestele gras si in anumite tipuri de ciuperci. Potrivit sursei de incredere a Oficiului pentru Suplimente Dietetice, beneficiul cheie al vitaminei D este ca ajuta la mentinerea oaselor, muschilor si nervilor unei persoane sanatoase. De asemenea, contribuie la un sistem imunitar sanatos. Este prezenta in galbenusurile de ou daca gainile care le oua sunt in aer liber. Unele ciuperci contin si vitamina D. Cu toate acestea, niciun alt aliment pe baza de plante nu produce vitamina D. Pentru persoanele ale caror diete sunt in mare parte vegetariene sau vegane si pentru persoanele care nu petrec sau nu pot petrece mult timp in aer liber, poate fi dificil sa obtina suficienta vitamina D. Beneficii... [continuare]

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Cele mai bune surse de vitamina a

Cele mai bune surse de vitamina a

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]

Alimente bogate in vitamine

Alimente bogate in vitamine

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii

Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

In anotimpul rece, imunitatea joaca un rol esential in protectia impotriva germenilor. Printre produsele care te ajuta sa-ti maresti imunitatea se numara si uleiul de peste. El este bogat in acizi grasi polinesaturati de tipul Omega 3. Acestia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si in dezvoltarea normala. Rolul acizilor Omega 3 in organism Acizii polinesaturati sunt formati din lanturi de acizi grasi cu cel putin o legatura dubla intre molecule. Cele mai cunoscute tipuri de acizi polinesaturati sunt Omega 3 si Omega 6. Acizii Omega 3 ofera protectie in probleme cardiace sau circulatorii, reduc durerea si rigiditatea asociata artritei reumatoide, ajuta la vindecarea dermatitei seboreice infantile si de contact. Totodata, protejeaza fumatorii impotriva bolii pulmonare obstructive cronice si reduc posibilitatea de recidiva in cazul bolii Crohn. Uleiul din ficat de rechin, aliatul sistemului imunitar Cercetarile stiintifice au demonstrat cat de sanatos este uleiul din... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Anatomia si functiile ficatului

Anatomia si functiile ficatului

Actualizat la data de: 07 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Ficatul ocupa majoritatea spatiului drept superior al cavitatii abdominale, si se intinde transversal din partea dreapta, pana la 5-6 cm la stanga liniei mediane, iar sagital, de la peretele abdominal posterior spre xifoid pe 15-20 de cm. Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200 - 1800g, in functie de greutatea corporala, constituind intre 1,8 pana la 3,1% din greutatea corporala totala; totusi, la nastere, ficatul este mai mare comparativ cu viscerele toracice si abdominale si constituie 5-6% din greutatea corporala. Ficatul este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept este de aproximativ 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat (patrat) si caudat. Lobul drept reprezinta intre jumatate si doua treimi din volumul hepatic total; totusi, din punct de vedere functional, lobul drept si lobul stang sunt de marime aproximativ egala si sunt despartiti de o linie, care se intinde de la vena cava inferioara,... [continuare]

Sanatatea ficatului esentiala pentru organism

Sanatatea ficatului esentiala pentru organism

Actualizat la data de: 09 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne ale omului, orice substanta care intra in organism – fie prin piele sau pe cale digestiva - afectand sau fiind afectata de catre ficat. Din aceasta perspectiva, esential pentru sanatate este mentinerea unui ficat curat si sanatos. Ficatul este situat in asa-numita “loja hepatica”, aflata sub diafragm si este protejat de carcasa cartilaginoasa a coastelor. Fiind deopotriva atat o glanda cat si un organ, ficatul este cel mai mare organ/ glanda din organism, marimea lui fiind diferita la femei fata de barbati - la femei masoara aproximativ 1.5 kg iar la barbati 1.8 kg. Ficatul indeplineste peste 500 de functii importante in organism si are capacitatea de regenerare, de refacere a celulelor afectate pe termen scurt de o leziune sau o boala. Ficatul este alcatuit din doi lobi inegali. Cel stang este mai mare si are atasati alti doi lobi mai mici - cuadrat si caudat. Fiecare lob este format din mii de... [continuare]

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme. Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic. Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica, diferenta dintre cele doua fiind consumul de alcool si alimentatie bogata in grasimi. Atunci cand steatoza hepatica alcoolica este asociata si cu inflamatie, apare asa-numita steatohepatita alcoolica, ce poate progresa pana la aparitia cirozei hepatice de cauza etanolica si chiar spre hepatocarcinom. Iar cand steatoza hepatica non-alcoolica... [continuare]

Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman

Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2025

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Exista anumite semnale de avertizare care pot semnala lipsa anumitor substante nutritive din organismul unei persoane. Simptomele prezente la nivelul ochilor, parului, unghiilor, gurii si pielii sunt printre primele semne de debut ale lipsei de vitamine si minerale. Compilatia lor poate ajuta in diagnosticarea si tratarea acestora. Cu toate acestea, multe dintre manifestari pot fi provocate sau agravate de alergii, dezechilibre ale zaharului din sange si metabolismul grasimilor. Simptome de deficit manifestate la nivelul ochilor Simptom Deficit / tratament / cauza Petele Bitot - pete cenusii pe conjunctiva vitamina A Ochi injectati acid boric pentru infectie cu fungi Vedere incetosata vitaminele B2, B6, acid pantotenic Ochi bulbucati ... [continuare]

Comunitate medicala

Tratament pentru depresie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Depresie

As dori o schema de tratament pentru depresie cu vitaminele B. [continuare]

Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?

Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul principal care are rolul de a elimina toxinele din organism, ajutand astfel celelalte organe sa functioneze corect. Mai mult, ficatul are peste 500 de functii in organism, printre care curatarea sangelui, digerarea grasimilor si cresterea activitatii metabolice. Supus zilnic insa unui mediu de viata nesanatos, cu mancaruri grele, alcool sau fumat, ficatul nu-si mai poate indeplini cu succes aceste roluri. De aceea, este esential sa fie ajutat astfel incat sa functioneze in parametri optimi. Principalele obiceiuri care ajuta la detoxifierea ficatului • Apa calda cu lamaie. Dimineata este util sa-ti faci un obicei din a bea, pe stomacul gol, imediat dupa ce te trezesti, un pahar de apa calda cu lamaie. Acest obicei determina eliminarea toxinelor din ficat, stimuleaza metabolismul si te ajuta sa elimini constipatia, fiind foarte bun la digestie. • Bea cel putin 2 litri de apa zilnic . Consumul de apa este unul dintre cele mai bune remedii... [continuare]

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]

buna ziua! as vrea sa stiu cum se poate urma un tratament cu pastile din ulei de peste. ce parti negative ar avea acest tratament. multumesc [continuare]

salut, as dori sa stiu daca a incercat cineva noua metoda de diagnosticare a ficatului prin elastometrie!, multumesc. [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)