trigliceride regim
Cum iti afecteaza trigliceridele inima?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezinta particule lipidice de origine naturala care circula in torentul sanguin. In urma procesului de digestie, acestea sunt scindate in elementele componente, si anume in glicerol si acizi grasi de diferite tipuri (saturati sau nesaturati, cu lant lung sau scurt), proces desfasurat sub actiunea unor enzime specifice. Rolul acestor trigliceride este de a servi drept substrat energetic pentru functiile pe care organismul trebuie sa le defasoare de-a lungul zilei. Din cantitatea de calorii ingerate ca zaharuri si grasimi, cele pe care organismul nu le utilizeaza sunt transformate in trigliceride si depozitate in celulele tesutului adipos, cunoscute sub numele de adipocite. Aceste depozite la nivelul tesutului adipos va fi decelat la analizele medicale prin cresterea valorilor trigliceridelor. Valoarea considerata normala pentru trigliceride este sub 150 mg/dl, ceea ce trece peste aceasta poate fi factor de risc pentru aparitia bolilor... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Buna ziua ! Am 56 de ani sunt barbat si am primit rezultatul analizelor , care are urmatoarele valori :trigliceridele - 628 ; colesterol - 224 ; TGP - 65 ; TGO - 40 . Ce imi recomandati pentru scaderea lor la valorile normale ? Si daca se poate cu tratament naturist ? Nu fumez , nu beau , nu mananc gras , nu sunt obez , dar in schimb sunt agitat si nervos. Pot fi aceste valori crescute din aceasta cauza ? [continuare]
Buna ziua!Sotul meu are 43 de ani si are probleme cu trigliceridele de peste 15 ani in sensul ca fara tratament ajunge la valori de 1600(sa stiti ca am scris corect),colesterol 400,lipide2100.daca tine regim si ia tratament colesterolul mai scade dar trigliceridele raman tot mari 230.probleme e ca si baiatul meu are aceeasi problema.la 14 ani are colesterol 162 si trigliceride 221.Este o problema de genetica sau totusi se pot corecta valorile si altfel?.Va multumesc! [continuare]
Buna ziua. Dupa un set de analize facute sotului meu in varsta de 30 de ani au rezultat urmatoarele: ALT / TGP 105, 90 ( valori normale 3.70-9.20), AST/TGO 45.40 (valori normale 0-49), Colesterol total 231.00 (valori normale 30-200), HbA1c-hemoglobina glicozata 9.11 (valori normale4.00-6.00), trigliceride 908.26 (valori normale 0-150), limfocite 4.07 (valori normale 1.07-3.12), Glucoza 100 normal, proteine 10 negativ. Va rog sa imi spuneti despre ce anume este vorba?Ar fi vorba despre hepatita? Ce fel de regim alimentar ar trebuie sa ii dau, avand in vedere ca are si diabet zaharat de tip 2? Va multumesc. [continuare]
Soacra mea are 71 de ani si si-a facut analizele de curand iar colesterolul i-a iesit 282 mg/dl iar tigliceridele 92mg/dl. I s-a dat un tratament cu ofloxin ,oare ar putea si alceva pa baza naturista? [continuare]
Am 52 de ani 65 de kg 165 m si trigliceridele 1600 ce tratament sa iau si ce regim sa tin ?
Am tratament;Lipantil-145 mg una seara Rosuvastatina-10 mg una seara Omacor-1000 mg si Emanera -40 mg una dimineata tinp de 3 luni Tigari NU Cafea NU Dulce Ocazional Alcool vin alb Ocazional Carne Grasa NU Efort fizic DA [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Ce este spirulina? Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa. Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati. Din 1970 spirulina a fost din ce in ce mai mult studiata si cunoscuta, fiind utilizata pe scara larga ca supliment alimentar. Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) - de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita - si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Glicerid
Lipid simplu rezultand din asocierea unui alcool, glicerolul, si unul sau mai multi acizi grasi. Gliceridele sunt constituite din trei feluri de substante dupa cum ele contin un acid gras (monogliceride), doi acizi grasi (digliceride) sau trei acizi grasi (trigliceride). trigliceridele sunt principalii constituenti ai produselor alimentare grase. tulburari ale metabolismului gliceridelor - Hipertrigliceridemiile (cresterea concentratiei sangvine in trigliceride) fac parte din hiperlipidemii (cresterea nivelului de lipide in sange). Favorizand ateroscleroza (ingustarea diametrului arterelor prin depunerea de lipide), ele necesita un regim alimentar (pierderea excesului de greutate, suprimarea alcoolului si zaharului) si uneori luarea de medicamente hipolipemiante. Vezi si: triglicerid. [continuare]
Sindrom nefrotic cu leziuni glomerulare minime
boala ce afecteaza glomerulii rinichiului, care se traduce printr-un sindrom nefrotic (scadere a nivelului sangvin al proteinelor). Nu exista o cauza cunoscuta a nefrozei, care este legata de o anomalie a peretelui capilarelor glomerulare; peretele devine permeabil pentru proteine, care pot parasi sangele si pot aparea in mari cantitati in urina. De aici rezulta un aflux de apa spre tesuturile interstitiale ale organismului, antrenand aparitia edemelor. Simptome si semne - Nefroza este frecventa mai ales la copil. Debutul este, in general, brusc, aparitia de edeme difuze sub piele sau sub membranele seroase (efuziuni pleurale, peritoneale sau pericardice). Urina este putin abundenta, inchisa la culoare. Urina contine un nivel ridicat de proteine, de albumina in particular, in timp ce concentratia de proteine din sange este foarte mica. Nivelul de lipide (colesterol si trigliceride) in sange creste, pe cand biopsia renala nu pune in evidenta leziuni semnificative. [continuare]
Xantomatoza
Orice boala caracterizata prin diseminarea xantoamelor (mici tumori benigne, plane sau nodulare, formate din celule bogate in depuneri lipidice). Dupa cum ea este asociata sau nu cu o hiperlipidemie (crestere anormala a nivelului unor lipide precum colesterolul in sange), o xantomatoza se plaseaza in unul dintre cele doua mari grupe de xantomatoze, xantomatozele hiperlipidemice sau xantomatozele normolipidemice. Xantomatozele hiperlipidemice - Caracterizate prin diseminarea xantoamelor si printr-o hiperlipidemie, ele grupeaza 3 tipuri de afectiuni: - Hipertrigliceridemiile endogene pure sunt caracterizate prin formarea de xantoame eruptive (pete proeminente inconjurate de un halou rosu) sau de xantoame striate palmare (leziuni galbui), printr-o ateroscleroza precoce si uneori prin calculi ai veziculei biliare. - Sindroamele de hipertrigliceridemie majora se manifesta de cele mai multe ori prin formarea brusca (ca urmare a unui aport alimentar bogat in grasimi) de... [continuare]
Sindrom nefrotic
Totalitate a simptomelor care insotesc un mare numar de glomerulonefrite (boli renale caracterizate printr-o atingere cronica a glomerulilor). Sindromul nefrotic rezulta dintr-o crestere a permeabilitatii peretelui capilarelor glomerulare, care lasa sa scape in urina proteine din plasma sangvina. Cauze - Aproape toate glomerulonefritele pot provoca un sindrom nefrotic, fie ca este fara o cauza cunoscuta, fie ca este consecutiv unui diabet, unei amiloidoze, unui lupus eritematos acut etc. Simptome si semne - Proteinuria (prezenta de proteine in urina) este foarte abundenta, intotdeauna mai mare de 4 grame pe 24 ore, dar putand atinge niveluri de 15 pana la 20 grame in 24 ore, chiar mai mult. - Hipoproteinemia (nivel al proteinelor anormal de scazut in sange) care rezulta este intotdeauna sub 60 grame pe litru. Pierderea de proteine referindu-se, in principal, la albumina, exista intotdeauna o hipoalbuminemie (nivel anormal de scazut al albuminei in sange) sub 30, chiar sub... [continuare]
Monitest
ECOLTAREA ANALIZELOR DE CE ne facem analize ? Ne facem analize cu scop profilactic la indicatia medicului de familie sau medicului specialist, la angajare sau la solicitarea firmelor de asigurari in vederea incheierii asigurarii de viata, pentru a ne verificarea starea de sanatate la un moment dat al vietii. Pregatirea pentru recoltarea analizelor medicale este deosebit de importanta, de aceasta depinzand calitatea si acuratetea rezultatelor. De regula, se recolteaza dimineata pe nemancate, preferabil intre orele 7.00 - 10.00 . * Recoltarea sangelui * Recoltarea exudatului faringian * Recoltarea materiilor fecale * Recoltarea urinii * Recoltarea secretiilor RECOLTAREA SANGELUI Se face dimineata inaintea consumului de alimente sau lichide. Pacientul va fi sfatuit sa nu consume cu cel putin 12 ore inainte de recoltare alimente care pot determina cresterea turbiditatii sangelui. Anumite analize precum :... [continuare]
Smoflipid, emulsie perfuzabila
Forma de prezentare si compozitie: Emulsie perfuzabil continand la 1000 ml: ulei de soia purificat 60,0 g, trigliceride cu lant mediu 60,0 g, ulei de masline rafinat 50,0 g, ulei de peste purificat bogat in acizi omega-3 30,0 g, excipienti: DL-alfa-tocoferol, lecitina din ou, glicerol, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile; continut energic total: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l); cutie x 10 fl. sau pungi x 100, 250 sau 500 ml Indicatii: Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata. Doze si mod de administrare: Doza si viteza de perfuzare trebuie stabilite in functie de capacitatea pacientului de a elimina grasimile perfuzate. Doza uzuala este 1-2 g lipide/kg si zi, corespunzator la 5-10 ml SMOFlipid/kg si zi. Viteza de perfuzare... [continuare]
Lipofundin mct/lct 200 mg/ml emulsie perfuzabila
Ce este Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml este o emulsie de uleiuri in apa. Uleiurile din Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml furnizeaza energie si contin acizi grasi esentiali care sunt necesari pentru procesele de crestere sau recuperare din organismul dumneavoastra. Vi se administreaza Lipofundin MCT/LCT 200 mg/mlprin picurare in vena (perfuzie) ca parte a unui regim de nutritie deoarece nu puteti manca in mod adecvat sau nu puteti fi hranit prin intermediul sondei. Mod de administrare Acest medicament se administreaza prin perfuzie (picurare) intravenoasa, adica prin intermediul unui mic tub direct intr-o vena. Urmatoarele doze sunt recomandari pentru indrumarea dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cantitatea din acest medicament de care aveti nevoie si cat de mult timp veti avea nevoie de tratament cu acest medicament. Adulti Doza uzuala este de0,7 - 1,5glipide/kg/zi. O doza maxima de 2,0 glipide kg/ziar... [continuare]
Chitosan
Ce este Chitosan si pentru ce se utilizeaza Indicatii Chitosanul este o polizaharida obtinuta din chitina printr-un proces de deacetilare care ii confera o polaritate pozitiva. Chitina este extrasa din exoscheletul crustaceelor. Procesul de deacetilare creste activitatea chitosanului, imbunatatindu-i solubilitatea in mediul acid din stomac. - ajuta la mentinerea nivelului optim al colesterolului total, al HDL, LDL si al trigliceridelor - favorizeaza reducerea greutatii corporale intr-un regim hipocaloric (chitosanul ingerat este o fibra dietetica, care sufera o digestie minima, deci nu are valoare calorica); componenta insolubila induce starea de satietate, cea mai mare parte fiind eliminata sub forma de reziduu incarcat cu toxine; partea solubila precipita in stomac si in intestinul subtire sub forma de gel care "leaga” acizii biliari si lipidele cu o polaritate negativa, impiedicandu-le sa reintre in circuitul sanguin - reduce absorbtia si elimina efectele toxice ale... [continuare]
Doppelherz aktiv omega-3 forte
Ce este Doppelherz Aktiv Omega-3 Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Doppelherz Aktiv Omega-3 forte este ideal pentru o nutritie saraca si mentinerea balantei grasimilor sangelui si a nivelului homocisteine. Capacitatea de efort si starea de bine pot fi influentate in mare parte de catre comportamentul nostru.Astfel, miscarea suficienta si hrana sanatoasa sunt componente importante ale unui regim de viata sanatos pentru inima. Alimentatia influenteaza nivelul colesterolului si balanta grasimilor si trigliceridelor precum si nivelul de homocisteina din organism. De cele mai multe ori influentam organismul nostru prin alimentatie gresita, fumatul de tigari, alcool si lipsa de miscare. Stresul din viata profesionala si viata cotidiana precum si surplusul de greutate nu sunt de dorit pentru sanatatea noastra. De cele mai multe ori hrana noastra contine prea mult colesterol si grasimi “gresite”. Asupra acizilor grasi- Omega-3 a fost atrasa atentia printr-un fenomen din... [continuare]
Kaletra, capsule
Ce este Kaletra si pentru ce se utilizeaza Indicatii Kaletra este indicat in asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 2 ani infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV-1). Alegerea Kaletra pentru tratamentul pacientilor infectati cu HIV-1 tratati anterior cu inhibitori de proteaza trebuie sa aiba la baza testarea individuala a rezistentei virale si antecedentele privind tratamentele efectuate. Mod de administrare Kaletra trebuie prescris de catre medici cu experienta in tratamentul infectiei cu HIV. Doze Adulti si adolescenti Doza recomandata de Kaletra este de 5 ml solutie orala (400/100 mg) de doua ori pe zi, administrata cu alimente. Copii (cu varsta de 2 ani si peste) Doza recomandata de Kaletra este de 230/57,5 mg/m2 de doua ori pe zi, administrata cu alimente, pana la o doza maxima de 400/100 mg de doua ori pe zi. Doza de 230/57,5 mg/m2 poate fi insuficienta la unii copii atunci... [continuare]
Vimapril, comprimate
Compozitie Un comprimat contine maleat de enalapril 10 mg, hidroclorotiazida 25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina(Avicel PH 102), amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc. Actiunea terapeutica inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei si diuretice - combinatii Indicatii Vimapril H este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale la pacientii la care tratamentul in monoterapie cu un inhibitor al enzimei de conversie nu a fost eficace. Doze si mod de administrare Inaintea inceperii tratamentului trebuie investigata functia renala. Functie renala normala: doza recomandata este de 1 comprimat Vimapril H, o data pe zi. Insuficienta renala (clearance - ul creatininei între 30 - 80 ml/min): doza recomandata este de 1/2 comprimat Vimapril H pe zi; sub controlul periodic al potasemiei si creatininemiei. Varstnici: se recomanda initierea tratamentului cu 1/2 comprimat Vimapril H pe... [continuare]
Polyvital, solutie orala (picaturi) cu vitamine
Doze si mod de administrare - Sugari si copii pana la 3 ani: 9 picaturi (0,4 ml)/zi - Copii 3-10 ani: 18 picaturi (0,8 ml)/zi - Adulti si varstnici : 22 picaturi (1 ml )/ zi. Ambalaj: Flacon cu 20 ml solutie orala cu dispozitiv de picurare propriu. 1 ml solutie = 22 picaturi. Nu contine indulcitori. Contine aroma naturala de mandarine. Pastrare: a se pastra la temperaturi sub 25`C. Atentionari : suplimentele alimentare nu inlocuiesc un regim alimentar variat si echilibrat. In timpul sarcinii se administreaza numai sub supravegherea medicului. A nu se lasa la indemana copiilor mici. A nu se depasi doza zilnica recomandata. A nu se consuma dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Compozitie Fiecare 0.4ml (9 picaturi) , respectiv 0.8ml (18 picaturi) solutie Polyvital contin*: Component Cantitate la 0,4 ml / 9 picaturi solutie 0.8ml /18 picaturi Vitamina A 600 μg 1200 μg Vitamina D3 3 μg 6 μg Vitamina E 1 mg 2 mg Vitamina B1 0,6 mg 1,2mg Vitamina B2 0,68 mg... [continuare]
Servicii medicale Clinica boli infectioase I - Adulti: - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea hepatitelor virale acute si cronice active - diagnosticul, tratamentul si monitorizarea infectiei HIV/SIDA - diagnosticarea bolilor de ficat prin PHB + markeri virali si incarcaturi virale - diagnosticarea bolilor febrile prelungite de cauza neprecizata - monitorizarea si tratamentul infectiilor sistemice imunocauzatoare si imunodeprimative - paracenteze - punctii biopsii hepatice - punctii pleurale, rahidiene - tratamentul infectiilor severe de diferite etiologii - tratamentul meningitelor tuberculoase - venoculturi, recoltari de diverse produse patologice (spute, coproculturi, uroculturi, secretii purulente, punctionare de colectie) - zoonoze Clinica boli infectioase II - Adulti: - asistenta medicala de varf in patologia bolilor infectioase, cu monitorizarea in dinamica a parametrilor clinico-biologici si microbiologici: - hepatite acute si/sau cronice cu... [continuare]
Generalitati Te-ai apucat de dieta, poate chiar ai inceput sa slabesti, dar foamea nu-ti da pace? Visezi la platouri pline de mancare sau dulciurile din vitrina iti fac cu ochiul... esti gata sa abandonezi dieta? Nu mai e cazul! Va voi prezenta cateva trucuri simple pentru a scapa de senzatia chinuitoare de foame. Citricele, aliati de nadejde Mananca o jumatate de grepfrut inainte de masa sau bea un suc de portocale proaspat stoarse. Pe langa faptul ca te va hidrata, iti va oferi si necesarul de vitamina C din organism, ceea ce iti va intari sistemul imunitar. Renunta la hidratii de carbon Pentru a-ti controla foamea, renunta la hidratii de carbon. De fapt, aportul exagerat de zaharuri, mai ales al celor rafinate, permite eliminarea rapida a insulinei care favorizeaza depunerea lor sub forma de trigliceride. Din cauza acestor zaharuri rafinate, pancreasul secreta mai multa insulina pentru arderea zaharului consumat. Asadar, insulina produsa in exces... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter