staphysagria iarba porcilor
Virusul nipah
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Virusul Nipah este un virus zoonotic, ceea ce inseamna ca se transmite de la animale la oameni, dar poate fi transmis si prin intermediul unor alimente contaminate sau direct de la o persoana la alta. Persoanele afectate prezinta o serie de afectiuni, de la infectie asimptomatica (subclinica) pana la boala respiratorie acuta si encefalita fatala. Virusul poate provoca boli severe in randul anumitor animale, precum porcii, rezultand in pierderi economice semnificative pentru fermieri. Desi virusul Nipah a cauzat doar cateva focare epidemice in Asia, acesta infecteaza o gama larga de animale, provocand boli grave si deces in randul oamenilor, si de aceea el reprezinta o problema de sanatate de interes public. Liliecii frugivori care apartin familiei Pteropodidae, in particular speciile care fac parte din genul Pteropus, sunt gazdele naturale ale virusului Nipah. Nu exista o boala aparenta in liliecii frugivori, prin urmare ei sunt doar purtatori ai acestui virus,... [continuare]
Boala lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa!
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Capusele, motiv de ingrijorare din mai pana in septembrie Capusele (insectele mici, parazite, inrudite cu paianjenii, care traiesc in iarba inalta, in zonele cu paduri, arbusti, pajisti) creeaza ingrijorare in fiecare vara in Europa, inclusiv in Romania. Capusele pot transmite bacteria Borrelia Burgdorferi. Bacteria provoaca boala Lyme sau borelioza, afectiune cunoscuta si sub numele de “boala cu 1.000 de fete” din cauza simptomelor variate pe care le poate dezvolta. Sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie. Cum se transmite boala? Nu toate capusele transmit bolerioza. De asemenea, nu orice muscatura de capusa determina transmiterea bolii Lyme. Aproximativ 20% dintre capuse sunt infectate cu bacteria care provoaca boala Lyme! Expertii Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Center for Disease Control) sustin ca in majoritatea cazurilor, doar capusele care sunt... [continuare]
Ce este virusul hepatic E Virusul hepatic E este un virus ce infecteaza ficatul. Hepatita este infectia hepatica, cauzata de acest virus, fiind numita in consecinta hepatita virala E. Virusul hepatic E are cel putin 4 tipuri diferite de genotipuri: genotipurile 1,2,3, si 4. Genotipurile 1 si 2 au fost identificate doar la oameni, in timp ce genotipurile 3 si 4 circula si in randul animalelor precum porcii, caprioarele salbatice sau bovinele. La animale, virusul hepatic nu produce infectii semnificative, insa acestea pot deveni surse de contaminare pentru oameni. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu hepatita E se insanatosesc in cateva luni, boala avand un prognostic bun. Nu cauzeaza, de regula, patologii hepatice cronice sau distructii tisulare, cum fac alte tipuri de hepatita. Totusi, hepatita E poate fi periculoasa pentru femeile insarcinate sau pentru persoanele imunodeprimate, inclusiv pacientii in varsta. Cauze si modalitati de transmitere Hepatita E este raspandita... [continuare]
Manifestarile neurologice in cisticercoza
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este cisticercoza? Cisticercoza este o boala parazitara cauzata de larva teniei porcine, Taenia solium. Taenia solium este un helmint (vierme plat) din clasa Cestoda, ordinul Cyclophyllidea, care apartine familiei Taeniidae. Este cunoscuta si ca tenia porcului. Viermele adult are intre 2–7 metri lungime, cu scolex (cap) prevazut cu patru ventuze si un rostru cu carlige. Corpul este alcatuit din proglote (segmente) care contin organe genitale hermafrodite. Ciclul biologic Omul este gazda definitiva, in timp ce porcul este gazda intermediara. - Omul se infecteaza prin ingestia de carne de porc cruda sau insuficient gatita, care contine cisticerci. - Cisticercii se dezvolta in intestinul subtire, devenind tenii adulte. - Proglotele gravide elimina oua in fecale, care contamineaza mediul. - Porcii ingera ouale, care se transforma in cisticerci in muschiul striat. Omul poate deveni gazda intermediara accidentala prin ingestia oualor, ceea ce duce la cisticercoza... [continuare]
5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape fiecare familie organizeaza cel putin o petrecere de sarbatori, ceea ce inseamna ca un meniu simplu de realizat cu aceasta ocazie poate fi mereu de ajutor in preajma Craciunului si a Revelionului. Daca salata boeuf, ouale umplute si fripturile grele de porc nu mai suna la fel de tentant ca odinioara, exista alternative in afara sferei traditionalului, usor de preparat si apreciate de toate gusturile. Cateva retete rapide si sanatoase pentru o petrecere reusita de sarbatori pot salva o buna parte din rezervele de timp si energie deja limitate in aceasta perioada a anului. Branza Brie coapta Strata Timp de preparare 25 min Timp de gatire 30 min Timp de racire 10 min Timp total 55 min Ingrediente 2 ardei iuti taiati transversal in felii subtiri; spray pentru gatit; 200 grame de paine cu coaja tare, taiata cubulete; 50 grame de branza Brie taiata cuburi; 250 grame de rosii cherry taiate in jumatate; 4 oua batute mediu; 1 pahar lapte degresat; 50... [continuare]
Pesta porcina africana se transmite la om?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala produsa de virsul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si care produce o boala grava, letala la aceste animale. Se transmite prin contact direct sau cu excretii de la animale infectate ori prin capuse. Nu exista vaccin pentru combaterea acestui virus. Virusul PPA este endemic pentru animalele salbatice infectate din Africa, insa in sudul Europei au existat, de asemenea, in mod repetat focare. Agentul patogen s-a raspandit spre nord-vest din 2007, din Georgia, prin Armenia, Azerbaidjan si Rusia. Incepand cu anul 2014, au fost detectate focare la mistreti si la porcii domestici in statele baltice, in Polonia si in Republica Ceha. Anul trecut au aparut focare in Ucraina, Bulgaria, iar recent au fost detectate numeroase focare si in Romania. Virusul nu se manifesta la om, ci doar la porci, factorul uman avand in schimb un rol important... [continuare]
Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe masura ce se apropie sezonul festiv, atentia majoritatii oamenilor se indreapta catre masa de Craciun, care in Romania este considerata cea mai bogata in calorii si grasimi de pe tot parcursul anului. Aceasta, de obicei, este alcatuita din sarmale, carnati, carne de porc si cozonac. Toate aceste alimente sunt nesanatoase daca sunt consumate in cantitati excesive. Atunci cand se exagereaza in timpul sarbatorilor, nu numai ca se poate castiga in greutate, insa se poate, de asemenea, sa se suprasolicite sistemul digestiv, sa apara tulburarile de somn, dar si pirozisul, adica senzatia de arsura din piept. In perioada sarbatorilor, oamenii au tendinta de a neglija propria sanatate, fara a mai tine cont de obiceiurile sanatoase pe care le aveau inainte de aceasta perioada. In multe cazuri, oamenii sunt mult mai stresati de sarbatori, experimentand anxietatea sau depresia, aceste lucruri putand sa ii faca sa consume in exces alimente nesanatoase, specifice acestei... [continuare]
Generalitati Sarbatorile de iarna reprezinta motive de sarbatoare si sunt bine-cunoscute pentru mancarurile specifice. Acestea includ, carnati, sarmale, friptura de porc, placinte, cozonaci si alte bunataturi. Savurarea alimentelor specifice festivitatilor de iarna reprezinta o provocare pentru persoanele cu diabet. Pastrarea unui echilibru intre o alimentatie care sa satisfaca poftele si pastrarea valorilor zaharului din sange poate fi dificil de realizat. Cu toate acestea, pastrarea acestui echilibru poate fi dificila chiar si in restul anului. Mentinerea unei valori optime a glicemiei reprezinta o metoda prin care o persoana diabetica se poate simti bine si poate ramane energica pe tot parcursul sarbatorilor de iarna. Metode pentru gestionarea diabetului pe timpul sarbatorilor de iarna Cunoasterea cantitatilor de carbohidrati si de alimente necesare Familiarizarea cu privire la numarul de carbohidrati si la cantitatea de alimente pentru buna desfasurare a metabolismului... [continuare]
6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gratarul in aer liber, fie ca este organizat in propria curte, fie la iarba verde, este una dintre atractiile principale ale verii. Acest mod placut de relaxare implica, in primul rand, prepararea de retete potrivite sezonului, care sa satisfaca pana si cele mai pretentiosi degustatori. Ideile de mai jos va inspira in pregatirea unui meniu excelent pentru un gratar reusit in aer liber. Preparate de vara pentru gratar Diversificarea este secretul unui festin pe cinste la petrecerile organizate in aer liber, iar daca apelati si la retete sanatoase, benefice pentru o digestie usoara, multumirea tuturor va fi cu atat mai mare. Salata Caprese Gratarele si picnicurile in aer liber au nevoie de o salata proaspata si revigoranta, care sa faciliteze tranzitul intestinal. Reteta italieneasca de salata Caprese imbina perfect aromele imbietoare ale ierburilor aromatice proaspete, cu gustul irezistibil al rosiilor de vara. Ingrediente 2 rosii medii rosii,... [continuare]
Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia de sarbatori Dupa o perioada lunga de post, romanii se bucura din plin de sarbatorile de iarna, deoarece acestea sunt pline de specialitati culinare, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele si placintele. Sarbatorile de Craciun sunt sarbatorite, in special, cu preparate realizate din carne de porc. Astfel, tochitura, jumarile si soriciul se vor afla pe masa fiecarei persoane in preajma sarbatorilor, fiind savurate din plin. Totusi, consumarea acestor produse alimentare in cantitati exagerate poate avea efecte negative asupra organismului. Astfel, excesul alimentar poate afecta somnul, greutatea corporala si chiar senzatia de bine pe termen scurt si lung. Afla efectele pe care excesul alimentar le poate avea asupra corpului, astfel incat alimentatia de sarbatori sa fie una mai potrivita. Efectele excesului alimentar asupra organismului Excesul alimentar poate avea loc din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului placut al alimentelor, din graba, din... [continuare]
Cum sa consumati in siguranta grasimile saturate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimile saturate fac parte din categoria nutrientilor controversati, cu o proasta reputatie, fiind asociate cu un risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare. Dupa ani intregi in care specialistii in nutritie au sfatuit populatia sa evite laptele integral, galbenusurile de ou, friptura de porc si untul, noi studii incearca sa arate ca acest tip de grasimi nu este chiar atat de nociv precum se crede. Important este sa stabiliti un echilibru al aportului acestor nutrienti din hrana zilnica. Pericolele asociate cu grasimile saturate Grasimile saturate sunt asociate cu cateva riscuri pentru sanatate, precum cresterea nivelului de colesterol si determinarea aparitiei aterosclerozei. Ajunse in vasele de sange, formeaza placi de grasime care se depun pe artere, obstructionand circulatia sangelui si crescand considerabil riscul de boli de inima. De asemenea, un consum mare de grasimi saturate a fost pus in legatura de specialistii de la Universitatea din... [continuare]
Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii. Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase. Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa. Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald Bacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor. Toxiinfectiile alimentare... [continuare]
salut.......am 20 de ani ,acum 2-3 luni am fumat multa iarba ,nam dormit si am baut mult prima oara miau iesit niste bube rosi pe capul penisului si a inceput sa imi iasa o substanta mov din penis si de atunci nu mii se mai scoala stie cineva daca mai pot face ceva ? daca da va rog sa imi dati niste raspunsuri sau medicamente orce..... [continuare]
BUNA -as dori sa aflu daca in SPANIA se poate cumpara de la farmacie -PASTILE din IARBA DIAVOLULUI - pentru dureri / OSTEOPOROZA CERVICALA / fara prescriptie medicala / si cum se numeste aceasta planta - in limba spaniola - pentru a putea cumpara aceste pastile. VA MULTUMESC - astept un raspuns din partea DV. [continuare]
BUNA-ZIUA, AM O DURERE FOARTE TARE DE STOMAC INSUPORTABILA. DE CITE ORI MANINC MA DOARE STOMACUL AM MINCAT O CIORBITA DE PORC ,DE OBICEI NU MANINC PORC DOAR LA OCAZII, SI O FELIE DE COZONAC DE LA O VECINA.MA LUAT O DURERE INSUPORTABILA DE STOMAC, DE ATUNCI MA TRATEZ CU RANITIDINA 2\\ZI CE RECOMANDARI IMI PUTETI SPUNE VA ROG ASTEPT MES DE LA MEDICI MULTUMESC. [continuare]
De aproximativ 3 luni au inceput sa-mi iasa niste "blande" pe corp, in special pe picioare (maxim 1 cm in diametru) la inceput 5-6, apoi in jur de 20. De vreo 2 luni ma confrunt si cu balonari destul de frecvente. Am fost la o doctorita imunolog / alergolog care mi-a dat sa fac un set de analize (copro, sumar urina, urocultura, hemoleucograma, TGP, Helycobacter, lgA, lgG, lgM, TSH, exudat faringian, nazal...). Toate au iesit ok, mai putin (lg-urile au iesit toate ok, deci nu este alergie): - TGP-44.88 (5-41). Am citit ca parametrii min / max difera de la un laboratorul la altul, iar 44.88 poate fi considerat totusi normal. - Numar eritrocite: 7.16 (3.80-5.80); - Volum mediu eritrocitar: 56.00 (80-103); - Cant. hemoglobina medie: 18.2 (27-35); Dansa mi-a dat sa iau Borenar (antihistaminic) si Hepatoprotect (pt TGP-ul crescut). Tin sa mentionez ca prin eliminare am constatat ca "factorul nociv" este carnea (pui, porc..nu am incercat inca vita, miel). La 2-3 zile dupa ce... [continuare]
Doresc răspunsul unui specialist ce mă poate sfătui să iau decizie corectă?
Bună ziua. Lucrez în Germania șofer pe tir sunt asigurat la sistemul de asigurare din această țară și am fost la control la un spital în localitatea unde stau pentru o boală care o am de cel puțin 15 ani adică fisură anală și hemoroizi gradul 3 în urma unei rectologi. Decizia medicului care m a controlat a fost operație cât de curând. Eu am o viață foarte echilibrată adică fără cafea țigări alcool sucuri mâncăruri semipreparate etc. Problema este că în toți acești ani am avut și am în continuare sub control această boală deoarece fac sport înot mers pe jos dar când mai exagerez câteodată cu efortul fizic am simptome după scaun de ieșirea unui hemoroid de mărimea unei unghii de la degetul mic și sângerări dar nu am dureri sau arsuri. Cu toate că beneficiez de un spital foarte mare și modern doctorul meu este profesor universitar care vrea să mă opereze încă nu sunt hotărât să fac sau nu operația deoarece am înțeles că poate... [continuare]
Cum sa nu mai am frici emotionale si cum pot sa fac sa nu mai ma simt un robot?
Buna, am 18 anii si nu stiu ce sa mai ma fac. Am ajuns sa devin foarte stresat stresat din cauza la un bad trip pe care l-am avut pe iarba acum 6 lunii de zile, foarte agitat si foarte fricos, mie teama si sa respir in casa credeti-ma, imi este teama sa nu fi dezvoltat cumva schizofrenie de la iarba aia, am fumat unde-va la 0.5g. Tin sa mentionez ca nu aud voci, nu vad chestii prin casa sau cine stie ce, dar ma simt foarte fricos si cand vorbesc cu mama cu tata, cu prietenii, trebuie sa ma simt mereu asa incordat agitat, sa stau mereu pe telefon si sa ma simt prost, parca nu mai pot sa vobresc, mie teama sa si vorbesc sa imi exprim sentimentele :((( Si cand sunt cu prietenii mei pe afara si asta de fiecare data eu trebuie sa stau in spatele lor si sa ii ascult si nu pot vorbi ca ma simt retinut fricos mereu cu gandu la experienta aia proasta pe care am avuto pe iarba, ma simt asa retinut fricos, imi este si teama sa vorbesc cumva sa nu cumva sa ma critice sau sa zica ceva urat... [continuare]
Salut tuturor.am 18 ani si prima tiagre am fumat.o la 14 ani (cam asa) ... (sunt de la tara) apoi la liceu ... fumam zi de zi (tigari normale) dar fiind la oras .. si la inceput am cunoscut tot felul de oameni ... stand si la camin am nimerit un coleg kre fumase tot felul de Narcotice ... etnobotanice..canabis,iarb si hasis( din cea a zis) si primu joint kre la fumat a fost facut de el si doar tutun .. mia placut pentru k era cv nou. apoi a venit cu cv nou...etno. (legale) .. si si astea mi.au placut pentru ca mi.au dat o stare de fericire...radeam intruna...si mai eram si cu ink 2 prieteni pe langa el..deci mi se parea in regula..a fost fain..apoi am trecut eu la cumparat ... singur nam fumat niciodata...dar cam des cu ei...si asa am ajuns 1 an sa fumez...cand aveam bani (eu sau ei) fumam...dak nu..nu treceau 3-4 zile si iar...uneori foarte mult..pana (sincer) nu mai stiam de mne...ori nu.mi aduk aminte ori lesinam...apoi am trecut la alt nivel...am ajuns sa cunosc alti... [continuare]
Brucella - serologie
Bruceloza este o zoonoza, determinata de bacteriile din genul Brucella, gram negativi, intracelular facultativ, avand capacitatea de a supravietui in interiorul celulelor fagocitare, foarte rezistente in mediul extern la temperatura obisnuita. S-au identificat 8 specii, insa doar 4 dintre acestea sunt patogene pentru om: - Brucella melitensis (oi); - Brucella suis (porci); - Brucella abortus (capre); - Brucella canis (caini). Bacteria se transmite de la animale la om prin ingestia alimentelor infestate (carne, lapte), prin contactul direct cu animalul infectat sau prin inhalarea aerosolilor. Oamenii sunt gazde accidentale, cu toate ca bruceloza continua sa fie o problema majora de sanatate publica si una dintre cele mai comune zoonoze. Simptomele brucelozei includ: febra, transpiratii nocturne, stare de rau, cefalee, dureri articulare, dureri musculare, frisoane, anorexie. Examenul fizic poate indica o limfadenopatie si hepatosplenomegalie. Bruceloza este o boala cu... [continuare]
Saturatia transferinei (sange) tfs
Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]
Anticorpi igg: taenia solium
Infectia cu stadiul larvar la Taenia solium este intalnita inclusiv la om - acesta devenind gazda intermediara atipica - si este cauzata de ingestia neintentionata a oualor de tenie. Ouale pot fi ingerate odata cu mancarea sau apa contaminata, raspandindu-se apoi in diferite parti ale corpului. Crizele convulsive reprezinta o complicatie si uneori pot insoti celelalte simptome. Testele serologice pentru depistarea cisticercozei nu pot deosebi dintre o infectie activa si una inactiva. Dupa ingestie, ouale elibereaza oncosfere, ce invadeaza peretele intestinal, migrand ulterior catre muschii striati scheletici, creier, ficat si alte tesuturi, unde vor evolua in fomatiuni monolarvare (cisticerci). In intestinul uman, cisticercii ajung in stadiul de adult dupa aproximativ 2 luni si pot supravietui pana la 25 ani. Infectia provocata de Taenia solium este raspandita in toate regiunile geografice, insa prevalenta cea mai mare este inregistrata in comunitatile sarace, in locurile... [continuare]
Vitamina b12 sau cobalamina, ciancobalamina
Vitamina B12 (cobalamina) este necesara in procesul de hematopoieza (de formare a eritrocitelor, trombocitelor si leucocitelor), dar si pentru buna functionare a sistemului nervos. Sursele de vitamina B12 se gasesc in special in produsele de origine animala: ficat, carne de vita, porc si pui, in peste (ton si somon), in oua si fructe de mare. Deficitul de vitamina B12 este cauzat de lipsa unei absorbii eficiente la nivelul mucoasei gastrice (gastrita atrofica, gastrectomie) sau din cauza unei malabsorbtii intestinale (rezectie ileala, afectiuni ale intestinului subtire). De cele mai multe ori, deficitul de vitamina B12 determina anemie macrocitara, neuropatie periferica, glosita, slabiciune, hiperreflexie, ataxie, pierderea proprioceptiei, tulburari de echilibru si coordonare, dificultati de gandire si concentrare, schimbari comportamentale. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter