retete cu usturoi alcool
Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Consumatorii de alcool au devenit in ultimii ani centrul atentiei, mai ales datorita informatiilor provenite din diverse studii/cercetari conform carora alcoolul consumat in cantitati moderate pare a avea chiar efect benefic asupra organismului uman. Aceasta afirmatie insa trebuie facuta cu prudenta, deoarece este foarte dificil, daca nu chiar imposibil de stabilit limitele unui „consum moderat” de alcool; aceasta deoarece exista o toleranta la alcool diferita de la o persoana la alta; ceea ce pentru unii poate fi benefic, pentru altii poate fi foarte daunator, chiar fatal. Un studiu recent sugereaza chiar ca orice cantitate de alcool consumata afecteaza sanatatea creierului intr-o oarecare masura. Sunt persoane care au consumat cantitati mari de alcool, timp de 30-40 de ani, fara urmari grave, in timp ce altii dupa un consum cronic, moderat de alcool timp de 10-15 ani au dezvoltat ciroza hepatica. Majoritatea oamenilor consuma alcool in diferite cantitati si cu... [continuare]
Efectele consumului de alcool asupra organismului
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati De cele mai multe ori consumarea de bauturi alcoolice nu cauzeaza probleme dar consumarea lor peste limita poate fi daunatoare. Cel mai important este sa stim sa delimitam pana unde merg beneficiile si unde intervin riscurile. Conform unor studii barbatii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool iar femeile 2-3 ( o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur). Dupa un episod de consum excesiv de alcool, se recomanda abtinerea de la consum cel putin 48 de ore pentru a permite organismului sa isi revina. Acestea este doar o masura temporara iar cei care consuma frecvent bauturi alcoolice in cantitati mari ar trebui sa apeleze la un ajutor profesionist. Particularitatile alcoolului Alcoolul este utilizat in acelsi timp ca substanta psihoactiva si aliment. Alcoolul consumat in cantitati mici este savurat de cei care apreciaza gustul si aroma bauturii respective si de cei ce beau la ocazii. Intre trecerea de la un consum inofensiv,... [continuare]
Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Majoritatea adultilor care consuma alcool stiu cat si cand sa consume alcool; cu toate acestea exista alte persoane care nu pot sa-si controleze aceste obiceiuri. Aproximativ un numar de 3 adulti din 10, consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza. Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de alcoolism sau de dependenta de alcool. Abuzul de alcool, inseamna dobandirea unor obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase in legatura cu consumul de alcool, in sensul unui consum exagerat sau inadecvat. Dependenta de alcool are si un impact social neplacut, de multe ori intalnirea cu alte persoane din anturaj poate deveni neplacuta datorita acestui obicei. In unele cazuri poate avea si implicatii legale, cum este de exemplu sofatul sub influenta alcoolului. Daca dependenta de alcool nu este tratata corespunzator, de cele mai multe ori aceasta duce la alcoolism (etilism) cronic. Putem spune ca... [continuare]
Sevrajul alcoolic
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Sevrajul alcoolic se refera la modificarile care au loc in organism cand o persoana intrerupe brusc consumul de alcool dupa o perioada lunga in care a consumat cantitati ridicate de alcool. Simptomele specifice sunt: frisoane, insomnie, anxietate si alte manifestari fizice si mentale. Alcoolul intarzie desfasurarea proceselor de la nivelul creierului (efect deprimant sau sedativ). In randul persoanelor care au consumat cantitati ridicate de alcool pe o perioada lunga de timp, creierul este aproape continuu expus la efectul deprimant al alcoolului. In timp, creierul isi adapteaza productia de substante chimice pentru a compensa efectele alcoolului; acest lucru se realizeaza prin producerea naturala de substante chimice cu rol stimulator (ca serotonina ori norepinefrina - asemanatoare adrenalinei), in cantitati mai mari decat in mod normal. In cazul renuntarii bruste la alcool, creierul reactioneaza ca un vehicul accelerat la care nu mai functioneaza franele. Deloc... [continuare]
Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Un numar tot mai mare de adolescenti consuma alcool sau alte substante toxice, cu toate ca acest lucru este ilegal si periculos. Unii adolescentii incearca consumul de alcool sau substante toxice doar ocazional, dar chiar si acest comportament poate fi considerat periculos, deoarece poate duce la dependenta si la problemele secundare acesteia (consecinte ilegale, performante scolare slabe, pierderea prietenilor din anturaj-izolare sociala si nu in ultimul rand, probleme familiale). Statistici privind consumul de alcool si alte toxice la adolescenti Abuzul de alcool si substante toxice este o realitate in randul adolescentilor si trebuie privita cu seriozitate. Centrele de preventie si control al consumului de toxice in randul adolescentilor, ofera urmatoarele informatii: - aproximativ 10% dintre adolescenti fumeaza pana la 15 tigarete pe zi, 20 de zile pe luna (desi procentul este in continua crestere). Tutunul are efecte nocive multiple pe termen lung si creaza... [continuare]
Strategii de prevenire a consumului de drogurilor si alcool la adolescenti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uneori este dificil de spus daca adolescentul din famile consuma droguri sau alcool. Parintii isi pot face griji legate de acest lucru in cazul in care acesta devine retras sau negativist, desi acestea sunt comportamente obisnuite pentru adolescenti. Este important sa nu se acuze pe nedrept un adolescent ci mai degraba sa se incerce sa se descopere de ce comportamentul sau s-a schimbat, printr-o discutie directa cu acesta in care parintii sa ii comunice ingrijorarile. Specialistii recomanda ca atunci cand se suspecteaza ca un adolescent poate consuma droguri sau alcool, parintii sa observe daca exista schimbari constante si specifice de comportament si atitudine, nu doar modificari in aparenta. Abuzul de substante poate fi o explicatie plauzibila in cazul in care sunt prezente oricare din urmatoarele semne: - adolescentul acorda mai putina atentie aspectului sau exterior si devine mai neglijent - adolescentul are un apetit alimentar diminuat si scade... [continuare]
Generalitati In anumite conditii, alcoolul poate sa afecteze viata sexuala. Atunci cand un cuplu serveste un pahar de alcool, intr-o atmosfera romantica, efectul acestuia nu poate fi decat unul pozitiv. Totusi o cantitate prea mare sau consumul constant de alcool poate afecta in mod negativ relatia sexuala dintre doi parteneri. Scaderea sensibilitatii sexuale Potriviti expertilor, consumul de alcool in exces poate influenta in sens negativ actul sexual. Acest lucru este explicat prin faptul ca alcoolul reduce sensibilitatea sexuala atat a barbatilor cat si a femeilor. In cazul ambelor sexe, raspunsul sexual este diminuat la jumatate de consumul regulat si prelungit de alcool. La barbati, alcoolul poate provoca dificultati in a obtine si mentine o erectie, in timp ce la femei lubrifierea va fi redusa, se va obtine mai greu orgasmul sau orgasmul va avea intensitate redusa. Multi oameni considera, ca alcoolul este un afrodisiac, intrucat acesta, consumat in... [continuare]
Generalitati Desi s-au cunoscut mereu efectele nocive ale consumului excesiv, omul a avut o atractie continua pentru bauturile alcoolice, din motive lesne de inteles. Au fost mitizate in multe dintre culturile lumii, utilizate ca remedii pentru diverse afectiuni, produse cu mestesug in majoritatea culturilor traditionale. „Alcoolul este viata si viata e alcoolul”, spun versurile unei cunoscute melodii… nu este deloc asa. Alcoolul este de fapt anti viata. Pentru ca suntem in luna sarbatorilor de iarna, iar acestea sunt legate indisolubil de o crestere a consumului de alcool, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa demontam miturile legate de acesta. Bauturile alcoolice, sarace in substante nutritive Din start trebuie precizat ca termenul „aliment” defineste o substanta care contribuie la desfasurarea normala a proceselor metabolice, asigura materialul necesar constructiei de celule care le inlocuiesc pe cele uzate si aduce energia necesara proceselor... [continuare]
Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012
Autor: SfatulMedicului
hg nr. 1101/2008, hotarare privind aprobarea programului de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 publicat in monitorul oficial, partea i nr. 672 din 30/09/2008 tinand seama de prevederile articolul 5 alin. (1) lit. e1) din hotararea guvernului nr. 1.489/2002 privind infiintarea agentiei nationale antidrog, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul articolul 108 din constitutia romaniei, republicata, guvernul romaniei adopta prezenta hotarare. articolul 1 se aproba programul de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. articolul 2 procedura de atribuire a contractelor de finantare nerambursabila din fonduri publice se realizeaza in conformitate cu prevederile legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Concentratia de alcool din sange: mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ingredientul activ din bauturile alcoolice este etanolul sau alcoolul etilic. Cu toate ca este in legalitate, etanolul este considerat un drog sedativ-hipnotic care afecteaza buna functionare a creierului, la fel ca si celelalte sedative-hipnotice, cum este valiumul sau alte barbiturice. Consumarea abuziva a etanolului cauzeaza dependenta fizica, care se manifesta prin urmatoarele simptome: - confuzie, hipervigilenta si dezorientare; - creste temperatura corpului, frecventa respiratorie si determina hipertensiune arteriala; - provoaca agitatie, anxietate si insomnie; - determina aparitia comportamentului psihotic si a halucinatiilor. Atata timp cat dependenta fizica nu genereaza violenta, nu se considera ca este vorba despre dependenta. Exista mai multe asemanari intre dependenta fizica si cea psihica, dat, totodata, intre acestea exista si diferente semnificative. Alcoolismul este un sindrom comportamental complex unde: - consumul de alcool este dus... [continuare]
Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate. In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli. Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima. Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi. Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate - Tratarea cancerului - Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului. Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare. - Echilibrarea tensiunii arteriale - Uimitor dar adevarat. Usturoiul poate ajuta... [continuare]
Generalitati Alcoolul este asociat de mult timp cu afectiuni hepatice severe, cum ar fi hepatita – o inflamatie a ficatului, dar legatura dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti bautorii cronici dezvolta hepatita alcoolica si boala poate aparea la persoane care consuma moderat sau au baut mult o singura data. Desi leziunile hepatitei alcoolice deseori pot fi reversibile prin stoparea consumului de alcool, afectiunea poate progresa spre ciroza si insuficienta hepatica daca acest consum nu se opreste. Motivul exact al dezvoltarii hepatitei alcoolice nu este cunoscut cu exactitate. Totusi, un lucru este clar, pacientul cu hepatita alcoolica trebuie sa evite alcoolul si alte substante care pot dauna ficatului. Pentru unii pacienti cu leziuni hepatice severe, transplantul hepatic poate fi o optiune de tratament. Simptome Formele usoare de hepatita alcoolica pot sa nu determine probleme evidente, dar pe masura ce boala avanseaza si ficatul este... [continuare]
Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]
Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si... [continuare]
Alcool etilic
Substanta lichida ce cuprinde o structura chimica numita hidroxil (formata dintr-un atom de oxigen si un atom de hidrogen); intra in compozitia bauturilor alcoolizate; utilizat ca antiseptic. Alcoolul aduce multa energie, 30 kilojouli (7 kilocalorii) pe gramul de alcool. El este rapid transformabil in grasimi. Efecte nedorite - Actiunea alcoolului asupra sistemului nervos modifica functionarea acestuia, fara ca subiectul sa fie in mod necesar constient: inlaturarea inhibitiilor psihologice, conducand adesea la comportamente periculoase; relaxarea, continuata de o stare de somnolenta; euforia, increderea in sine putand sa fie urmata de o oboseala si de o dispozitie depresiva; diminuarea capacitatilor de concentrare si de judecata. Performantele psihice si reflexele sunt alterate incepand de la o alcoolemie (concentratia de alcool in sange) de 1,5 grame pe litru. Un consum excesiv de alcool antreneaza starea de betie care se traduce prin voma si tulburari respiratorii, complicate cu... [continuare]
Alcool dehidrogenaza
Enzima care metabolizeaza alcoolul la nivel hepatic. [continuare]
Vitam, sirop fara alcool
Compozitie Fiecare lingurita (5 ml) de sirop contine: vitamina a 1 250 UI; vitamina d3 200 UI; vitamina e 5 mg; vitamina c 20 mg; vitamina b1 0,35 mg; Vvtamina B2 0,4 mg; vitamina b6 0,35 mg; vitamina b12 1,5 g; nicotinamida 4,5 mg; pantotenat de Ca 2,5 mg; acid folic 100 g; biotina 75 g; fier (din sulfatul feros) 5 mg; zinc (din sulfatul de zinc) 4 mg. Actiune terapeutica Vitam sirop este o combinatie bine echilibrata de multivitamine, fier, acid folic si zinc. Aceste bioelemente au un rol esential in procesele de crestere si dezvoltare armonioasa a nou-nascutilor si copiilor, in procesele de regenerare tisulara, in mentinerea sanatoasa a tesuturilor, in prevenirea deficientelor vitaminice si a anemiei. Vitamina A are rol in pastrarea sanatoasa a tesuturilor epiteliale si intervine in sinteza de pigmenti fotosensibili necesari vederii nocturne. Vitamina D3 regleaza metabolismul calciului si fosforului pentru a normaliza mineralizarea osoasa si formarea dintilor. [continuare]
Citrolin, solutie fara alcool
Ce este Citrolin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Infectii ale gatului si orofaringite; amigdalite acute; inflamatii postamigdalectomie; gingivite; stomatite; pentru usurarea durerii si inflamatiilor dupa extractii dentare, pentru irigarea canalului dentar si a alveolei dentare. Mod de administrare Solutia de Citrolin se foloseste fara dilutie. O lingura de solutie se ia ingura (pentru clatire si gargara) si se tine timp de 1 minut sau mai mult, apoi se scuipa. Aceasta operatie se repeta de 2 - 3 ori/zi sau la indicatia medicului. Apa de gura pentru gargara. dezinfectant al cavitatii bucale si gatului. Solutia de Citrolin este o apa de gura antiseptica pentru gargara cuproprietati anestezice locale, folosita la mentinerea igienei gurii si gatului si usurarea inflamatiei si iritatiei locale. Solutia de Citrolin contine doua componente active. Cetrimidul este un antiseptic cuaternar de amoniu ce induce o actiune bactericida efectiva pe gram pozitivi si unii gram... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter