reducerea costurilor
Bacteriile rezistente din spitale: cum putem reduce infectiile nosocomiale?
Dr. Alexandra- Daniela Tudor
Medic rezident Boli Infectioase
Ce sunt infectiile nosocomiale? Infectiile nosocomiale sunt cauzate de microorganisme patogene – bacterii, virusuri sau fungi – care colonizeaza mediul spitalicesc si pot fi transmise prin contact direct, indirect sau aerogen. Factorii predispozanti includ igiena necorespunzatoare a mainilor, procedurile invazive repetate, utilizarea prelungita a antibioticelor si expunerea la echipamente medicale insuficient dezinfectate. Cum se manifesta? Infectiile nosocomiale reprezinta o problema de sanatate publica majora, influentand negativ prognosticul pacientilor internati si crescand semnificativ costurile sistemelor medicale. Aceste infectii, denumite si infectii asociate asistentei medicale, se dezvolta in medii spitalicesti, de obicei dupa primele 48 de ore de internare, cand pacientii devin expusi unor factori de risc specifici. Prin implementarea unor protocoale stricte de igiena, proceduri de decontaminare si monitorizare epidemiologica, se poate reduce semnificativ... [continuare]
Generalitati Stresul este, in ziua de azi, un factor important care ne influenteaza viata. Peste tot, acasa, la serviciu, in relatiile personale si chiar la bucatarie, prin mancarea nesanatoasa pe care o consumam, stresul isi face aparitia. Totusi, vestea cea buna este ca puteti sa contracarati stresul. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres. Cand suntem stresati, in loc sa mancam tot felul de alimente nesanatoase, putem sa alegem alimente destresante, care sa ne linisteasca organismul. Alimente care reduc stresul In cele ce urmeaza vom prezenta o serie de alimente care sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului: 1. Telina contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului. Trebuie explicat ca acesti hormoni provoaca vasoconstrictie asupra vaselor sangvine. Compusii din telina fac ca vasele sa se dilate si scad tensiunea arteriala, actionand astfel impotriva acestor hormoni ai stresului. De... [continuare]
6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Mai mult de jumatate din decesele inregistrate in tara noastra au drept cauza bolile cardiovasculare, spun statisticile Societatii Europene de Cardiologie. Cei mai multi romani mor din cauza infarctului miocardic, afectiune care poate sa fie prevenita. Renunta la fumat Persoanele care fumeaza sunt de trei ori mai expuse la un infarct miocardic, spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Fumatul poate sa duca la ingrosarea arterelor, cat si la cresterea tensiunii arteriale prin accelerarea rigiditatii vasculare si a inflamatiei endoteliului vascular. La 1-2 ani dupa renuntarea la fumat riscul unui infarct scade considerabil. Chiar si persoanele care fumeaza mai putin de cinci tigari pe zi sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare. Ai grija la valorile colesterolului Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului "rau" (LDL) in sange au un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni ale inimii. Ca sa afli nivelul colesterolului, nu trebuie decat sa iti faci [continuare]
Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular arata probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau nu, la un momentdat. Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor cu varsta de peste 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada. Accidentul sau atacul vascular cerebral ischemic(AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate. Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi. De asemenea, controlul valorilor tensionale pot preveni aparitia unui accident vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin ruptura unui vas de sange de la nivelul creierului. Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate... [continuare]
Ce sunt conflictele in cuplu si cum le rezolvam Conflictele in cuplu sunt dezacorduri, neintelegeri sau tensiuni care apar intre parteneri din diverse motive.Acestea pot varia in intensitate, de la mici dispute sau nemultumiri pana la conflicte mai serioase care pot ameninta stabilitatea relatiei. Conflictele sunt o parte normala a oricarei relatii, deoarece doua persoane diferite vor avea inevitabil opinii, dorinte si nevoi care nu coincid intotdeauna. Reducerea conflictelor in cuplu este esentiala pentru mentinerea unei relatii sanatoase si armonioase. Iata cateva idei care te pot ajuta sa gestionezi si sa reduci conflictele: In cuplu puteti utiliza diverse strategii: Vorbiti fiecare pe rand Este o strategie utila in situatiile in care fiecare isi pregateste interventia in loc sa-l asculte pe celalalt. Puneti-va de acord cu privire la timpul de care aveti nevoie pentru a va putea exprima (15-30 minute). Fiecare va vorbi fara a fi dezaprobat sau intrerupt de celalalt, care... [continuare]
Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale
Autor: SfatulMedicului
Indicatii Multi oameni cauta, de-a lungul timpului, cel mai bun supliment alimentar care sa-i ajute sa piarda in greutate. Un procent ridicat dintre acestia ignora un lucru important legat de diminuarea numarului de kilograme: orice supliment de acest gen trebuie sa fie insotit de o alimentatie sanatoasa. In cele din urma, procesul slabirii este dependent ori de reducerea aportului caloric zilnic ori stimuleaza arderea unui numar mai mare de calorii pe parcursul unei zile. Cele mai multe suplimente dietetice vor sustine una dintre aceste actiuni: fie vor contribui la diminuarea numarului de calorii prin simpla lor administrare, fie vor ajuta la o ardere mai usoara a acestora. Chiar daca nu i s-a acordat importanta meritata, chitosanul este o substanta excelenta, recomandata pentru slabire. Acesta nu face parte din componenta unor alimente utilizate in mod frecvent. Chitosanul este extras din crusta unora dintre animalele marine (crustacee, mai ales) si este un material... [continuare]
10 moduri de a reduce simptomele sindromului premenstrual
Autor: SfatulMedicului
Sindromul premenstrual afecteaza majoritatea femeilor intr-o oarecare masura, la un anumit moment pe parcursul anilor fertili ai vietii. Simptomele pot varia de la o retentie usoara de lichide, pana la oscilatii severe ale dispozitiei si/sau depresie. 1. Cea mai severa forma a sindromului premenstrual poarta numele de Tulburarea disforica premenstruala. Aceasta se poate trata cu antidepresive, unul dintre cele mai folosite fiind Prozac. Femeile care vor sa diminueze sau sa elimine simptomele sindromului premenstrual, dar care nu vor sa ia Prozc, pot incerca unele dintre metodele descrise mai jos, care s-au dovedit a fi eficiente la multe femei. 2. Cercetarile au dovedit ca puteti reduce simptomele pana la aproape jumatate din acestea (inclusiv oscilatiile dispozitiei, depresia si crampele menstruale) numai prin administrarea zilnica a 1200 mg de calciu. Calciul este un nutrient important pentru femeile de orice varsta in scopul prevenirii osteoporozei care ar putea aparea... [continuare]
Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale. Avantajele pilulelor contraceptive: - o metoda de contraceptie eficienta; - convenabile la pret; - contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine; - reduc crampele menstruale. Avantaje suplimentare: Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn: - osteoporoza; - anemia feripriva; - chisturile ovariene; - acneea; - atrofia vaginala si actul sexual dureros; - sarcina ectopica; - pilozitatea excesiva; - simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea). Dezavantaje Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor... [continuare]
Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Despre ceaiul verde circula foarte multe mituri. De-a lungul timpului au fost facute numeroase studii care si-au propus sa demonstreze cat din aceste mituri este de fapt, adevar. Oare ceaiul verde are atat de multe beneficii sau influenta lui asupra organsimului este minima? Sustinatorii ceaiului verde afirma ca acesta stimuleaza metabolismul, poate reduce greutatea corporala, este un aliat impotriva cancerului si ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cardiovasculare. Ce stim despre ceaiul verde? Ceaiul verde este extras din frunzele unei specii numite Camellia sinensis, originara din Asia. Secretul consta in procesare frunzelor, care trebuie sa sufere un proces oxidativ minim. Ceaiul verde se gaseste intr-o varietate foarte larga de sortimente, in functie de regiunea din care provine si unde este cultivat. De peste 4000 de ani, ceaiul verde este consumat cu regularitate de catre chinezi, fiind considerat un adevarat leac naturist pentru o gama... [continuare]
Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de krill si drojdia de orez rosu sunt doua suplimente naturale tot mai studiate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Cercetarile arata ca aceste substante pot contribui la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si a trigliceridelor, ajutand la prevenirea bolilor de inima. - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii... [continuare]
Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Stilul de viata si planul alimentar pot sta la baza declansarii unui atac de cord sau accident vascular cerebral. In acelasi timp, acestea pot preveni aparitia unor boli cardiovasculare grave - de multe ori fatale. Primul pas in diminuarea riscului acestor doua conditii este acela de a elimina obiceiurile nesanatoase care contribuie la dezvoltarea acestora. Multe conditii, inclusiv hipertensiunea artertiala, nivelul ridicat de colesterol, fibrilatia atriala sau diabetul zaharat, cresc probabilitatea ca o persoana sa aiba atac de cord sau accident vascular cerebral. Din fericire, exista numeroase metode de a diminua aceste riscuri, dar si metode de prevenire sau ameliorare a multor situatii ce contribuie la declansarea unui accident vascular cerebral sau atac de cord. Metode pentru diminuarea riscurilor aparitiei atacului de cord si accidentului vascular cerebral - Imbunatatirea nivelului de colesterol. Riscul afectiunilor cardiovasculare se mareste odata cu... [continuare]
10 metode de reducere a temperaturii in casa fara folosirea aerului conditionat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Folosirea aerul conditionat pentru racorirea locuintei in timpul verii poate fi o solutie temporara de dobandire a confortului termic, insa presupune o serie de riscuri importante pentru sanatate. Schimbarile de temperatura si nivel al umiditatii din aer, prin trecerea brusca de la mediul exterior incins la frigul din casa, afecteaza major functionalitatea sistemului respirator. Aerul conditionat mai are si un efect de deshidratare asupra pielii si mucoaselor corpului, aerul emis poate sa transmita microorganisme care cauzeaza boli respiratorii infectioase, iar alergenii regasiti deseori in filtrele acestor aparate declanseaza simptomele alergice. Aerul conditionat mai este asociat si cu rinita cronica si faringita, precum si agravarea afectiunilor oftalmologice (conjunctivita si blefarita). Reducerea temperaturii locuintei fara aer conditionat In contextul numeroaselor pericole pe care aerul conditionat le presupune in raport cu starea de sanatate, cateva... [continuare]
Fluorul si cariile Rolul fluorului este vizibil astfel: printr-o cristalizare imbunatatita in consecinta, solubilitatea la acid este mai scazuta; cuspizii si tiparele de fisuri sunt rotunjite. Fluorurile la nivelul dintilor: inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce, iar smaltul remineralizat capata o rezistenta crescuta la ulterioarele atacuri acide sau bacteriene; scade productia de acid in placa, iar scaderea pH-ului are ca rezultat cresterea ionilor de fluorura. Fluorura este mai utila in cazul suprafetelor netede decat in cazul fisurilor si al fosetelor. Intr-un procent oarecare, fluorura este prezenta in orice apa naturala. Multe substante chimice devin toxice atunci cand sunt consumate in exces, lucru valabil si in cazul fluorurii. Fluorura se absoarbe rapid in stomac, iar nivelul maxim este atins dupa o ora de la ingurgitarea fluorurii. Este eliminata prin rinichi, dar au fost depistate urme de fluoruri si in laptele matern sau saliva.... [continuare]
Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]
Moduri surprinzatoare de reducere a ridurilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ridurile reprezinta una dintre problemele de estetica ce ingrozeste orice femeie, cu mult inainte de aparitia lor. Factorii care duc la aparitia ridurilor sunt diversi, fie ca vorbim despre mediul poluat in care traim, despre felul in care ne ingrijim pielea sau despre stresul zilnic din cauza caruia tenul are foarte mult de suferit. In functie de toate acestea, ridurile apar mai devreme sau mai tarziu. Important este ca ele sa fie prevenite si tratate imediat ce au aparut. Metode inedite de diminuare a ridurilor • Dormiti 8 ore pe noapte . In timpul somnului, pielea se regenereaza si aspectul ei se va imbunatati considerabil. Somnul ofera numai beneficii pentru piele, de aceea trebuie sa respectati orele de somn si sa evitati noptile albe. • Consumati somon . Deoarece pielea este compusa in principal din proteine, este important sa va asigurati ca aportul de alimente furnizeaza elementele necesare unei diete sanatoase. Pestele este sursa excelenta de... [continuare]
9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Asteptam sarbatorile de iarna cu mult fast si nerabdare datorita vacantei, a petrecerilor si a meselor festive, insa unii dintre noi se bucura prea mult de aceasta perioada si fac excese de alimentatie, de alcool sau de stat pe partie cu schiurile, sania sau snowboard-ul. Potrivit studiilor realizate de cercetatorii americani, conationalii lor se ingrasa anual, in timpul sarbatorilor de iarna cu 1-2 kg, iar aceste kilograme tind sa devina "bagaje permanente". Acumularea acestor kilograme determina, in timp, supraponderabilitate si, mai tarziu, a obezitate. Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa creasca in greutate in aceasta perioada a anului, aceiasi cercetatori sustin ca acest fapt este o traditie, deoarece avem tendinta de a consuma mai multe alimente si alcool si ne preocupam mai putin de practicarea execitiilor fizice. Cum am putea sa petrecem in aceasta perioada a anului fara sa crestem in greutate? Potrivit specialistilor acest lucru nu este nici dificil si... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]
Foarte interesant si instructiv articol DAR-Daca as putea sa mananc telina.Nu-i place de nu pot nici s-o inghit.Poate in amestec cu ciocalata.Orezul brun,am incercat,parca nu are gust.In general nu mananc orez.Seminte susan-am gasit sub forma batoane dulci.Cu ce o fi?Algele n-am incercat dar pestele imi place.Avocado este de groaza,Poate nu stin noi cum trebuie preparatCeaiurile ar merge ca le dau pe gat Eu sunt carnivora ca o pantera care nu mananca iarba.Deocamdata nefiind grav bolnava sa ma chinuiesc cu telina? Dvs.mancati?daca puteti va admir.Vo rog sa nu ma intelegeti gresit.Multumesc mult pentru sfaturi si promit ca ma voi stradui sa le urmez.CE POT si CAT pot.Chiar ma stresez ca nu pot. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter