rechin
Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]
Sanatatea dentara a copiilor! un interviu cu dr. iulia mihaila, medic stomatolog
Dr. Iulia Mihaila
Medic Stomatolog
Sanatatea dentara a copiilor afecteaza greutatea? Dr. Iulia Mihaia, medic stomatolog: Problemele dentare ale copiilor vor influenta in mod cert greutatea acestora. In momentul in care apar cariile se recomanda ca acestea sa fie tratate cat mai curand. In caz contrar caria ataca tot mai mult dintele sanatos pana la distrugerea acestuia. Consecinta este ca cel mic nu va mai putea mesteca corect alimentele si va manca mai mult pasat, rezultatul fiind pierderea in greutate. Din cauza alimentelor pasate (moi) apar si problemele de dezvoltare osoasa si musculara la nivelul fetei. Dintii de rechin: cand ar trebui sa ne facem griji? Dr. Iulia Mihaia, medic stomatolog: In jurul varstei de 6 ani, incepe schimbarea dentitiei temporare cu dentitia permanenta. Acest proces se incheie in general in jurul varstei de 12-13 ani, perioada in care incep sa apara si alti molari permanenti. Ne putem confrunta insa cu situatia in care dintii definitivi erup mai devreme de termen, inainte ca... [continuare]
Intoxicatia cu mercur - riscuri ascunse si solutii de preventie
Autor: SfatulMedicului
Ce este intoxicatia cu mercur Mercurul este un element chimic, un compus ce se gaseste in rocile din crusta planetei. Acesta are un aspect stralucitor argintiu, fiind astfel numit si ,,argint lichid’’. Mercurul este de asemenea prezent in tabelul periodic, avand simbolul Hg si numarul atomic 80. Mercurul, din totalul de elemente chimice, se diferentiaza prin consistenta sa, fiind un metal ce se poate gasi atat in stare solida cat si in stare lichida, in functie de temperatura. Mercurul are proprietati de conductibilitate, fiind regasit frecvent in termometre, felinare si becuri. Patruns insa in organismul uman, mercurul este toxic si nociv pentru acesta. Intoxicatia cu mercur apare atunci cand va expuneti la cantitati prea mari de mercur, iar corpul reactioneaza in mod negativ la mercur. Tipuri de mercur Exista 3 tipuri principale de mercur ce sunt nocive pentru corpul uman: • Mercur elemental (mercurul lichid): acesta se gaseste in obiecte precum termometrele... [continuare]
Narcisistul grandios
Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor
Asa cum spune Alena Scigliano, psihoterapeut, autor, vorbitor si expert clinic in abuzul narcisic "Narcisistii grandiosi sunt de obicei acei narcisisti care sunt extravertiti, mai mareti decat viata, carismatici si care ii atrag pe altii pe orbita lor. Ei sunt cei cu care vrei sa fii in preajma si care te fac sa te simti privilegiat atunci cand vor sa fie in preajma ta. Adesea au un mare succes profesional sau se prezinta ca atare. Vor fi cele mai fermecatoare persoane pe care ti le poti imagina, atata timp cat vor ceva de la tine". Ce este un narcisist grandios Desi termenul de narcisism grandios nu este prezent in DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale), un terapeut cu experienta recunoaste imediat un narcisist grandios, cu atat mai mult cu cat este un extravertit care nu incearca sa ascunda trasaturile caracteristice, ci dimpotriva, le expune cu mandrie. Narcisistul grandios cauta recunoastere, putere, admiratie si incearca sa-i controleze si... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Informatii fascinante despre ochiul uman
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oamenii de stiinta sustin ca organele de vaz contribuie la acumularea a 80% din cunostintele noastre si utilizeaza aproximativ 50% din energia creierului. Ochiul uman este al doilea organ dupa creier, din prisma complexitatii sale. Exista numeroase informatii fascinante despre ochiul uman, foarte putin cunoscute de publicul larg, dar importante pentru intelegerea modului in care corpul si mintea functioneaza ca un tot unitar gandit in cel mai marunt detaliu. Rolul ochilor Ochii sunt parte a sistemului vizual, care la randul sau este integrat in sistemul senzorial al corpului uman. Prin urmare, ochii au rolul principal de a ajuta omul sa perceapa mediul inconjurator si sa interactioneze cu acesta, prin primirea celor mai multe informatii despre lumea exterioara. Statisticile arata ca circa 80% din amintirile oamenilor sunt inregistrate prin vedere. Ochii transmit informatii sunt forma imaginilor, care ne ajuta sa percepem culori, dimensiuni, distante si... [continuare]
Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a produce lapte, organismul matern necesita calorii suplimentare. De asemenea, trebuie stiut ca anumite alimente si bauturi pot sa influenteze cantitatea de lapte produsa de o femeie. Alimente indicate Fulgii de ovaz Potrivit unor studii, fulgii de ovaz reprezinta unul dintre cele mai bune alimente care cresc productia de lapte. Pe langa acest lucru, ovazul reprezinta o sursa excelenta de substante nutritive importante pentru femeile care alapteaza, dar si pentru bebelusii acestora. Cele mai importante substante nutritive regasite in fulgii de ovaz sunt reprezentati de: - Fibre; - Fier; - Magneziu; - Zinc. Cercetatorii afirma ca nivelurile reduse de fier scad cantitatea de lapte produsa, astfel ovazul fiind un aliment foarte importat. Fulgii de ovaz sunt versatili, fiind usor de utilizat in numeroase retete. Drojdia de bere Drojdia de bere este o ciuperca pe care multi producatori o folosesc pentru a produce bere si produse de panificatie. Pe langa... [continuare]
Cum sa ai o sarcina sanatoasa: invata sa te feresti de substantele toxice!
Autor: SfatulMedicului
Ai primit vestea ca vei deveni mamica, iar bucuria este nespusa? Ca sa ai o sarcina fara probleme si sa nu pui in pericol viata copilui, este important sa ai o alimentatie sanatoasa si sa folosesti produse de ingrijire sigure. Pesticidele, bisfenolul A, mercurul, parabenii sunt substante de evitat pe toata durata sarcinii. Iata care sunt substantele si produsele care sunt interzise gravidelor: 1. Mercurul Unii pesti pot contine cantitati semnificative de mercur. Este vorba despre rechin si de pestele-spada, dar si de ton, stiuca, biban. In ceea ce priveste conservele de cod, ton alb si somon, contaminarea este mai mica, dar acest aspect trebuie sa fie luat in calcul. O masura importanta este limitarea consumului acestor specii de pesti si inlocuirea lor cu specii mai putin poluate: hamsii, platica, hering, merluciu, sardine, pesti de apa dulce (exceptand sti [continuare]
Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii
Autor: SfatulMedicului
In anotimpul rece, imunitatea joaca un rol esential in protectia impotriva germenilor. Printre produsele care te ajuta sa-ti maresti imunitatea se numara si uleiul de peste. El este bogat in acizi grasi polinesaturati de tipul Omega 3. Acestia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si in dezvoltarea normala. Rolul acizilor Omega 3 in organism Acizii polinesaturati sunt formati din lanturi de acizi grasi cu cel putin o legatura dubla intre molecule. Cele mai cunoscute tipuri de acizi polinesaturati sunt Omega 3 si Omega 6. Acizii Omega 3 ofera protectie in probleme cardiace sau circulatorii, reduc durerea si rigiditatea asociata artritei reumatoide, ajuta la vindecarea dermatitei seboreice infantile si de contact. Totodata, protejeaza fumatorii impotriva bolii pulmonare obstructive cronice si reduc posibilitatea de recidiva in cazul bolii Crohn. Uleiul din ficat de rechin, aliatul sistemului imunitar Cercetarile stiintifice au demonstrat cat de sanatos este uleiul din... [continuare]
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare • Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. • Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. • Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. • Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. • Bogat in iod, fosfor si [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter