proprietatile arterelor
Boala vasculara periferica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Boala vasculara periferica reprezinta numele generic dat tuturor patologiilor cauzate de obstructia arterelor periferice si venelor importante, avand diverse etiologii: ateroscleroza, procese inflamatorii stenozante, emboli, tromboze. Rezultatul actiunii acestor factori asupra peretelui vascular este reprezentat de aparitia ischemiei acute si ulterior a celei cronice, cu localizare in special la nivelul membrelor inferioare. Boli si sindroame frecvente Cele mai frecvente boli si sindroame cuprinse in grupul patologiei vasculare sunt reprezentate de: - fenomenul Raynaud; - boala Buerger; - insuficienta venoasa periferica; - boala varicoasa; - tromboza venoasa; - trombofilia; - limfedemul. Fenomenul 'sindromul' Raynaud Sindromul Raynaud consta in spasm al arterelor mici de la nivelul degetelor mainii si uneori celor de la picioare, declansat de expunerea la frig sau stres. Episodul de spasm produce o ischemie locala temporara (prin vasoconstrictie se intrerupe... [continuare]
Sangele si bolile de sange
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]
Maini si picioare reci? circulatia sangelui este cauza!
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Sistemul circulator Sistemul circulator este format din vene, capilare, artere, limfa si ganglioni limfatici, iar rolul acestuia este sa realizeze miscarea sangelui in intreg organismul, mai exact sa transporte oxigenul si nutrientii la fiecare celula din corp. In aceasta schema, inima este cel mai important organ, deoarece aceasta pompeza sangele in corp. Legatura intre circulatia sangelui si mainile si picioarele reci La om, cantitatea de sange reprezinta aproximativ 7% din greutatea corporala, prin urmare depinde foarte mult de dimensiunile corpului. Sangele este pompat de la inima in corp prin artere care se divid pana la capilare, aici sangele circuland mult mai incet. De exemplu, pentru ca sangele sa ajunga la plamani si inapoi la inima, are nevoie de 5-7 secunde, iar pentru a ajunge la creier de 8 secunde. Cel mai greu si lung traseu strabatut este catre trunchi, mai exact catre extremitati, maini si picioare, traseul acestuia durand aproximativ 18 secunde. Din acest... [continuare]
Ce sunt metastazele – tipuri, simptome determinate
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt metastazele Metastazele sunt un termen medical folosit pentru a descrie raspandirea cancerului. Spre deosebire de celulele sanatoase din organism, celulele canceroase au proprietatea unica de a se multiplica necontrolat, chiar si inafara locului de origine. Astfel, cancerul care isi are originea intr-un organ se poate raspandi usor si catre alte organe, caz in care obine numele de cancer metastatic. Celulele tumorale nu se modifica, isi pastreaza structura, dar migreaza si catre alte locuri din organism. Desi aproape orice tip de cancer poate da metastaze, acest lucru depinde de o varietate de factori. Modalitati de raspandire Exista 4 cai principale de raspandire a celulelor tumorale, pentru aparitia metastazelor. 1. Transcolemica Raspandirea pe cale transcolemica inseamna prin penetrarea suprafetei unor tesuturi - peritoneu, pleura, pericard sau spatiile subarahnoidiene (la nivelul creierului). Astfel, tumora se raspandeste dintr-o cavitate in alta. 2. Limfatica [continuare]
Rolul terapiei laser in tratarea afectiunilor
Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Ce este laserul? Denumirea “LASER” este un acronim care provine din limba engleza (Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation) si se defineste in limba romana ca fiind amplificarea luminii prin emisie stimulata de radiatie. LASER-ul este o sursa de radiatie electromagnetica, la fel ca si lumina. Totusi, cele doua sunt complet diferite prin proprietatile lor. Lumina normala se propaga in toate directiile si are culori diferite, pe cand lumina laser are monodirectionalitate si o singura culoare. LASER-ul este o procedura terapeutica de fizioterapie non-invaziva. Aplicarea lui este nedureroasa, aseptica si are multiple indicatii terapeutice in medicina. In cabinetele de recuperare medicala acesta este un tratament devenit deja standard si se foloseste zi de zi cu rezultate foarte bune in afectiunile musculo-scheletale. Piata actuala de aparatura de fizioterapie este foarte dezvoltata, existand o gama larga de aparate de LASER terapeutice. Tipuri de laser In... [continuare]
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cei care considera ca uleiul de peste are multiple calitati ar trebui sa se informeze suplimentar. Noi studii de laborator pun la indoiala avantajele generale ale folosirii uleiului de peste, mai ales proprietatea sa, de a preveni atacul de cord la persoanele care au risc de aparitie al bolilor cardiovasculare. Suplimentele din ulei de peste s-au dovedit a fi unele din cele mai des utilizate medicamente dietetice din comert, in mare parte datorita cercetarilor medicale care au facut legatura intre dietele bogate in peste si posibilitatile scazute de dezvoltare a bolilor de inima. Studii clinice si cercetari Un nou raport de mare amploare, care grupeaza si analize din studii clinice, care implica mii de pacienti, a constatat ca administrarea de suplimente care contin acizi grasi omega-3 nu reduce riscul declansarii problemelor cardiovasculare ulterioare la bolnavii care sufera deja de afectiuni cardiovasculare. Cercetarile au implicat doar studiile de cea mai buna... [continuare]
Generalitati Ceaiul negru este un produs obtinut din planta Camellia sinesis. Frunzele si tulpinile mature sunt utilizate pentru a face acest tip de ceai. Ceaiul verde este facut din frunzele tinere ale aceleiasi plante, avand proprietati diferite. Pana de curand, majoritatea cercetarilor s-au concentrat asupra ceaiului verde. Ceaiul verde este bogat in epigalocatechina galat, un puternic antioxidant. Intrucat procesul de fermentatie folosit pentru obtinerea ceaiului negru converteste epigalocatechina galat in alti compusi, cercetatorii au concluzionat ca ceaiul negru ofera mai putine beneficii pentru sanatate decat ceaiul verde. Studii recente au semnalat faptul ca in ceaiul negru se regasesc teaflavine si tearubigina care au o actiune mai profunda decat a oferi culoarea inchisa si gustul dinstinctiv al ceailui negru. Acestea ofera beneficii pentru sanatate atribuite initial doar ceaiului verde. Beneficii Ceaiul negru contine intre 2-4% cofeina care... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate oferite de bere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale berii includ reducerea riscului de cancer si boli cardiovasculare, cresterea densitatii osoase, prevenirea dementei si a bolilor coronariene, imbunatatirea functiei sistemului digestiv. In plus, berea are proprietati anti-imbatranire, combate diabetul zaharat, formarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi. Berea mai poate contribui la tratarea hipertensiunii arteriale, are proprietati diuretice si poate reduce stresul. Efectele pozitive ale berii pentru mentinerea sanatatii organismului - Proprietati anti-cancer. Un compus flavonoid numit Xantohumol, care se gaseste in hameiul utilizat pentru producerea berii, joaca un rol major in prevenirea cancerului, inclusiv a celui de prostata. Potrivit cercetatorilor, berea este si o sursa buna de polifenoli, datorita [continuare]
Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]
Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]
Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Proprietatile principale ale sucului de struguri Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate. La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru... [continuare]
Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500... [continuare]
Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In urma unui consum ridicat de grasimi animale, ficatul produce mai mult colesterol decat este necesar. Colesterolul in exces se depune pe artere, incetinind circulatia sangelui. De aceea, mentinerea colesterolului in limite normale este esentiala pentru prevenirea unor boli grave precum accidentul vascular cerebral si ateroscleroza. Renuntarea la alimentele grase si produsele de tip fast-food sau altfel spus, adoptarea unui diete sanatoase, practicarea sportului si tratamentul recomandat de medic, atunci cand este cazul, vor contribui la mentinerea in limite normale a colesterolului. Alimente care scad nivelul colesterolului In topul alimentelor care scad nivelul colesterolului se numara: • Soia . Este indicata persoanelor care au colesterolul marit, fiindca izoflanonii din soia au efect antioxidant si protejeaza vasele de sange. In plus, soia contine proteine, fibre, vitamina E, acid folic, potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor, mangan si magneziu. • Iaurtul. ... [continuare]
Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Catina, un arbust originar din estul Asiei, prezinta foarte multe proprietati revigorante, este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac. De aceea, a fost numita si „Ginsengul romanesc”, iar beneficiile pe care le are consumul ei asupra sanatatii si a pielii sunt cunoscute de peste 1.000 de ani. Catina poate fi consumata in stare pura, cu miere, in forma de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai si tinctura. Principalele boli care se amelioreaza cu ajutorul catinei • Bolile de piele . Uleiul de catina este foarte bun in afectiunile pielii, precum psoriazisul, eczemele, arsurile. De asemenea, protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete si o revitalizeaza, datorita continutului de vitamine A, B1, B2, C, E si K. Uleiul se aplica pe zona afectata, de 2-3 ori pe zi. • Combate stresul . Catina este bogata in fosfor si calciu, in vitamine din grupa B, in vitamina C, vitamine care diminueaza... [continuare]
Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante
Autor: SfatulMedicului
Generalitati si alte informatii Polimialgia reumatica si arterita cu celule gigante sunt afectiuni inflamatorii strans legate (au multe caracteristici comune) ce apar prin mecanism imun si afecteaza mai ales persoanele varstnice. Din punct de vedere clinic ele pot sa coexiste, astfel, peste 40% din pacienii cu arterita cu celule gigante dezvolta in timp si polimialgie reumatica si cel putin 10% din pacienti cu polimialgie reumatica ajung sa faca si arterita cu celule gigante. Bolile sunt foarte rare in populatia tanara , insa in cadrul populatiei de peste 50 de ani apar frecvent (in cursul unui an, din 100000 de persoane trecute de aceasta varsta, intre 15-50 vor dezvolta boala). Femeile sunt afectate de 2 ori mai frecvent comparativ cu barbatii. Polimialgia reumatica reprezinta o afectiune caracterizata in special prin dureri si rigiditate musculoscheletala a segmentelor proximale (regiune cervicala, umar, brate, articulatiile sacroiliace si coapse). Durerile sunt simetrice,... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]
Ulei alimentar
Materie grasa de origine vegetala, animala sau minerala. uleiurile alimentare au proprietati dietetice diferite dupa compozitia lor in acizi grasi si dupa continutul in vitamine, dar valoarea lor energetica este intotdeauna identica: 900 kilocalorii pentru 100 grame. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare legate de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor, responsabila de ateroscleroza), este recomandabila folosirea uleiurilor care contin acizi grasi nesaturati (ulei de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui si de germeni de porumb) si uleiurile de peste zise "omega", de asemenea nesaturate. [continuare]
Vitamina c
vitamina c reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina c se elimina in cantitati mari din organism. organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina c si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina c este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: -functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul... [continuare]
Hipertensiune arteriala (hta)
crestere anormala, permanenta sau paroxistica, a tensiunii arteriale in repaus. presiunea sangvina creste in mod normal ca raspuns la activitatea fizica. hipertensiunea arteriala (H.T.A.) apare atunci cand, in repaus, cifrele depasesc 16 centimetri mercur pentru presiunea maxima, sau sistolica, si 9 centimetri pentru presiunea minima, sau diastolica. Nu exista hipertensiune atunci cand presiunea minima este mai mica de 9; hipertensiunile pur sistolice sunt mai ales cauzate de emotie si stres. De altfel, aceste praguri pot fi depaste la o persoana invarsta, deoarece presiunea sangvina creste cu varsta. Invers, la un copil, aceste cifre sunt mai mici. Cauze - La majoritatea subiectilor hipertensivi, nu se gaseste nici o cauza evidenta; hipertensiunea este calificata atunci ca esentiala. La 10% dintre pacienti totusi, hipertensiunea are o cauza; ea este atunci calificata ca simptomatica. In aceste cazuri, ea poate fi pusa pe seama unei boli a rinichiului, unei boli a glandelor... [continuare]
Hta
crestere anormala, permanenta sau paroxistica, a tensiunii arteriale in repaus. presiunea sangvina creste in mod normal ca raspuns la activitatea fizica. hipertensiunea arteriala (H.T.A.) apare atunci cand, in repaus, cifrele depasesc 16 centimetri mercur pentru presiunea maxima, sau sistolica, si 9 centimetri pentru presiunea minima, sau diastolica. Nu exista hipertensiune atunci cand presiunea minima este mai mica de 9; hipertensiunile pur sistolice sunt mai ales cauzate de emotie si stres. De altfel, aceste praguri pot fi depaste la o persoana invarsta, deoarece presiunea sangvina creste cu varsta. Invers, la un copil, aceste cifre sunt mai mici. Cauze - La majoritatea subiectilor hipertensivi, nu se gaseste nici o cauza evidenta; hipertensiunea este calificata atunci ca esentiala. La 10% dintre pacienti totusi, hipertensiunea are o cauza; ea este atunci calificata ca simptomatica. In aceste cazuri, ea poate fi pusa pe seama unei boli a rinichiului, unei boli a glandelor... [continuare]
Karvea
Ce este Karvea si pentru ce se utilizeaza Indicatii Karvea este indicat la adulti pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale. De asemenea, este indicat in tratamentul afectarii renale la pacientii adulti cu hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip II, in cadrul unei scheme medicamentoase antihipertensive. Mod de administrare Doze Doza uzuala initiala si de intretinere recomandata este de 150 mg irbesartan, administrata o data pe zi, cu sau fara alimente. in general, Karvea in doza de 150 mg irbesartan o data pe zi asigura un control mai bun al tensiunii arteriale in intervalul de 24 ore, comparativ cu doza de 75 mg irbesartan. Cu toate acestea, se poate lua in considerare initierea tratamentului cu 75 mg irbesartan pe zi, in special la pacientii hemodializati si la pacientii cu varsta peste 75 ani. La pacientii a caror afectiune este insuficient controlata cu 150 mg irbesartan administrat o data pe zi, doza de Karvea poate fi crescuta la 300 mg... [continuare]
Pritor, comprimate
Compozitie Fiecare comprimat contine 40 mg telmisartan. Doze si mod de administrare Adulti: doza recomandata este de 40 mg o data pe zi. Unii pacienti pot beneficia de efect terapeutic la o doza zilnica de 20 mg. in cazul in care presiunea sanguina nu a scazut pana la valoarea propusa, doza de telmisartan poate fi crescuta pana la maxim 80 mg o data pe zi. Telmisartanul poate fi asociat cu diuretice de tip tiazidic, ca de exemplu hidroclorotiazida, care s-a dovedit a avea un efect aditiv cu telmisartanul in scaderea presiunii sanguine. Cand se intentioneaza cresterea dozei, trebuie luat in considerare faptul ca efectul antihipertensiv este maxim in general la 4-8 saptamani de la inceperea tratamentului (vezi Proprietati farmacodinamice). Afectiuni renale: nu este necesara reducerea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderate (vezi Recomandari speciale si Precautii speciale pentru folosire). afectiuni hepatice: la pacientii cu afectiuni hepatice usoare... [continuare]
Nifedipin, capsule
Compozitie Capsule continand 10 mg nifedipin. Actiune terapeutica Nifedipinul face parte din clasa blocantilor canalelor lente de calciu. Inhiba influxul de ioni de calciu, mai ales in celulele miocardice si in celulele musculaturii netede ale arterelor coronariene si ale vaselor periferice. reducerea consumului de O2 a miocardului are loc printr-o diminuare a rezistentei periferice datorate dilatarii vaselor sanguine periferice, cu efect antihipertensiv si reducerea postsarcinii. La aceasta se adauga dilatarea vaselor coronariene, inhibarea spasmelor coronariene si ameliorarea perfuziei poststenotice. S-a evidentiat o actiune cardioprotectoare, prin prevenirea acumularii intracelulare a ionului de calciu si prevenirea epuizarii ATP-ului fibrelor miocardice. Nifedipinul are astfel, pe de o parte, o puternica actiune antihipertensiva, prin diminuarea rezistentei periferice totale si, pe de o alta parte, un puternic efect antianginos, caracterizat printr-o importanta... [continuare]
Ketonal duo, capsule cu eliberare prelungita
Ce este Ketonal Duo si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ketoprofenul este utilizat pentru tratamentul bolilor reumatice inflamatorii, degenerative si metabolice si pentru ameliorarea durerii in anumite sindroame dureroase. Indicatiile administrarii Ketonal DUO sunt urmatoarele: Afectiuni reumatice - poliartrita reumatoida; - spondilartrita seronegativa (sponidilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reactiva); - guta, pseudoguta; - artroza; - forme extraarticulare de reumatism (tendinite, bursite, capsulite la nivelul articulatiei umarului). Durere - dureri post-traumatice(care apar dupa traumatisme); - dureri post-operatorii (care apar dupa interventiile chirurgicale); - dismenoree (durerile care apar simultan cu ciclul menstrual); - dureri datorate metastazelor osoase. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul... [continuare]
Diane 35, drajeuri
Ce este Diane 35 si pentru ce se utilizeaza Indicatii Diane-35 se utilizeaza pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii, cum sunt acneea, pielea foarte grasa si cresterea excesiva a parului la femeile care pot avea copii. Datorita proprietatilor sale contraceptive, acesta trebuie sa va fie prescris numai daca medicul dumneavoastra considera ca este adecvat tratamentul cu un contraceptiv hormonal. Trebuie sa luati Diane-35 doar daca afectiunea de la nivelul pielii nu s-a ameliorat dupa utilizarea altor tratamente anti-acnee, inclusiv tratamente locale si antibiotice. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Diane-35 exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra v-a prescris Diane-35 pentru tratamentul formei pronuntate de acnee sau a formelor usoare de hirsutism. Totusi Diane-35 are, de asemenea, si efect contraceptiv. Cu toate acestea, nu utilizati... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter