Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

produse alimentare pentru diabetici

Sfaturi pentru a slabi sanatos

Sfaturi pentru a slabi sanatos

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Multe persoane doresc sa slabeasca in mod natural si in conditii de siguranta. Dietele stricte si exercitiile fizice exagerate pot fi uneori periculoase, impiedicand organismul sa-si satisfaca nevoile nutritionale optime. Persoanele care urmeaza diete foarte stricte, cu scaderi ale greutatii, intr-o saptamana, de 3-4-5 kg sau mai multe (depinde, desigur, si de greutatea initiala), isi vor recastiga ulterior greutatea pentru ca o dieta cu foarte putine calorii nu poate fi transformata intr-un stil de viata sanatos. O dieta sanatoasa nu se refera la limitari stricte in ceea ce priveste alimentele iar urmarea unei astfel de diete nu ar trebui sa fie complicata. Piatra de temelie a unui model alimentar sanatos ar trebui sa fie inlocuirea alimentelor procesate, a celor cu adaos de zahar cu alimente cat mai putin prelucrate, neprajite si cu ingrediente cat mai putine,  ori de cate ori este posibil. Distributia glucide-lipide-proteine In timp ce unele diete exagerate... [continuare]

Margarina: sigura pentru consum?

Margarina: sigura pentru consum?

Actualizat la data de: 16 Iulie 2020

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Legenda margarinei Se spune ca margarina a fost inventata de un chimist ce o prepara din seul de vaca cu sare si lapte, ulterior il punea la racit si apoi pentru a fi tartinabil il framanta. In trecut si se mai spunea “untul saracilor” deoarece era cumparata si consumata de oamenii cu venituri mai mici care nu isi permiteau sa consume unt. O alta informatie legendara care circula la aceasta vreme este aceea ca banala margarina ar avea compozitia plasticului,chiar daca in trecut se spunea ca era asemenea unei grasimi pe paine. Pentru a corecta informatiile eronate care circula prin media, specific ca astazi margarina este obtinuta din uleiuri vegetale cum ar fi cel de floarea-soarelui sau rapita, la care se adauga o mica cantitate de grasime vegetala de cocos plus apa. Este sigura margarina pentru consum? Aceasta intrebare este des intalnita deoarece unii consumatori nu stiu daca sa o cumpere pentru consum sau nu.Unele reclame ne indeamna ca o consumam pentru calitatile... [continuare]

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce inseamna o nutritie sanatoasa Nutritia este importanta in cresterea si dezvoltarea copilului. Aceasta se refera la alimentele si bauturile care furnizeaza necesarul pentru functionarea organismului. Nutrientii sunt substante gasite in alimente care permit organismului sa creasca si sa functioneze corect. Exista sase nutrienti esentiali: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa. Ce este afectiunea si cum se manifesta O alimentatie buna se refera la o dieta care contine un echilibru sanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in fructe si legume. Nutritia deficitara se refera la o dieta care contine un echilibru nesanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in zahar sau sodiu. Exista multe efecte ale nutritiei asupra cresterii si dezvoltarii copilului. De exemplu, alimentatia poate afecta cresterea fizica a copilului, precum si dezvoltarea creierului. In plus, a avea o alimentatie buna in copilarie creste probabilitatea de a avea o alimentatie buna la... [continuare]

10 motive pentru care nu ne simtim satui

10 motive pentru care nu ne simtim satui

Actualizat la data de: 21 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista situatii in care, desi mancati de trei ori pe zi si nu va neglijati gustarile, totusi va simtiti flamand, chiar si atunci cand va ridicati de la masa. De ce simtim mereu ca ne este foame? Foarte multe motive stau la baza senzatiei de foame in mod constant. Pentru a elimina orice posibila problema medicala este bine sa fiti informati. Principalele motive pentru care nu ne saturam la masa. Un aliment nepotrivit pentru gustare Este posibil sa mancati intr-o pauza de la birou, de exemplu o gogoasa sau anumite produse de patiserie. Acestea va vor oferi energie, dar nu pentru mult timp si din acest motiv este foarte posibil ca in scurt timp sa va simtiti infometat din nou. Optati pentru alimente mai hranitoare, cum sunt cerealele integrale, fructele sau legumele, somonul, nucile, avocado, ouale sau puiul la gratar. Stresul Corpul poate ignora senzatia de foame cu ajutorul unui hormon numit adrenalina, insa ulterior, pe masura ce grijile sporesc, organismul... [continuare]

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]

Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos

Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cheia unui organism sanatos este un sistem imunitar puternic, pregatit sa infrunte virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi, indiferent de sezon. Este important sa ne asiguram ca oferim organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona in parametrii optimi. Chiar daca, in mod normal, organismul isi ia aportul necesar de vitamine si minerale din diverse alimente, exista situatii in care nu poate asimila corect toate substantele nutritive, iar acest lucru se intampla, de regula, din cauza unei carente de vitamine. Calciul, de exemplu, un mineral esential care contribuie la formarea tesutului osos si la rezistenta lui, nu poate fi absorbit suficient de catre organism fara vitamina D. In mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentatie, insa exista si exceptii, cum este cazul vitaminelor D si K. Vitamina K, de exemplu, este produsa in organism doar in conditii speciale, de anumite bacterii produse in intestin.... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala

Cele mai bune alimente care pot combate oboseala

Actualizat la data de: 22 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea masa, in loc sa o utilizeze pentru restul corpului. Cea mai usoara modalitate de a evita acest lucru consta in mancatul unor portii mai mici pe parcursul zilei. In acest mod, organismul ramane alimentat in mod regulat si poate chiar si sa piarda in greutate. Pentru ca o persoana sa aiba mai multa energie in urma consumului de alimente trebuie sa ii ofere organismului cea mai buna mancare. Recomandari Fructe si legume proaspete Cu cat mancarea este mai proaspata, cu atat aceasta ofera mai multe substante nutritive. Consumul de fructe si legume de sezon reprezinta cea mai buna modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete si pot oferi tot ce este mai bun. Merele, capsunile, afinele, citricele si morcovii... [continuare]

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Pot suplimentele alimentare sa-ti creasca imunitatea?

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Suplimente alimentare Lunile de iarna vin la pachet cu numeroase reclame la diferite produse si suplimente alimentare care pretind ca ii vor oferi sistemului imunitar un impuls prin care va evita racelile si gripa. Cu toate acestea, pot suplimentele alimentare, fie ca sunt vitamine sau probiotice, sa stimuleze sistemul imunitar pentru a mentine optima starea de sanatate? Care sunt cele mai bune metode prin care poti ramane sanatos Ce spun studiile? Conform specialistilor din domeniul medical, realitatea nu este in concordanta cu reclamele la diversele suplimente alimentare. Astfel, aceste produse nu ofera beneficiile promise si nu exista dovezi care sa sustina faptul ca suplimentele alimentare ajuta la combaterea bolilor. Pentru a intelege de ce suplimentele alimentare nu sunt eficiente pentru sistemul imunitar, trebuie sa fie inteles modul in care acesta functioneaza. In plus, insasi ideea de a stimula sistemul imunitar este defectuoasa. Functia imunitara a organismului... [continuare]

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 24 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]

6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor

6 reguli importante pentru igiena intima a femeilor

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Igiena intima a femeilor este o componenta de baza a ritualului zilnic de ingrijire. Flora vaginala este acida in mod natural si contine bacterii benefice care o protejeaza de infectii si contribuie la mentinerea unui pH optim. Totodata, secretiile vaginale sunt necesare pentru eliminarea agentilor patogeni de la acest nivel. Odata ce acest echilibru este perturbat de anumiti factori, apare riscul instalarii iritatiilor si infectiilor. Cateva reguli importante de mentinere a sanatatii vaginului asigura o protectie sporita impotriva afectiunilor genitale in randul femeilor. Afectiunile vaginale frecvente si cauzele lor Sanatatea vaginala influenteaza buna desfasurare a functiilor intregului organism. Afectiunile vaginului pot avea efecte negative asupra fertilitatii, apetitului sexual si capacitatii de obtinere a orgasmului. De asemenea, recurenta infectiilor vaginale poate afecta si alte arii ale vietii unei femei, cauzand stres, probleme in relatia intima... [continuare]

Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]

Dieta pentru hepatita b

Dieta pentru hepatita b

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae. Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala. Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale),... [continuare]

Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece

Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Boli in sezonul rece De regula, in anotimpul rece oamenii se confrunta cu gripa, raceala si alte boli respiratorii. Cu toate ca virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna si iarna oamenii devin la vulnerabil la actiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp in camere inchise, alaturi de alte persoane. Desi simptomele de raceala si gripa sunt asemanatoare, acestea sunt doua afectiuni total diferite. Raceala Raceala se distinge prin congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, disconfort generalizat si ochi umezi. Nu exista vaccin impotriva racelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanseaza in urma contactului direct persoanelor bolnave si evolueaza treptat. Gripa Gripa se instaleaza brusc, este mult mai grava decat racela si se manifesta pe o perioada mai lunga de timp. Vestea buna este ca vaccinarea anuala previne infectia cu virusurile gripale. Perioada de vaccinare incepe din luna noiembrie si se... [continuare]

Bună ziua! De câțiva ani mă confrunt cu un permanent disconfort digestiv. Nu pot consuma fructe și nici produse cu zahăr sau miere, deoarece mi se face rău, am usturimi la nivelul stomacului, diaree imediata și apoi constipație, senzație de leșin, amețeală, tremur, tulburări de somn/vedere și stări de anxietate, flatulenta excesiva, borborisme, alimente nedigerate in scaun. In urma cu 3 ani am urmat un regim fara zahar și fără fructe și am slăbit 25 de kg in 4 luni. M-am simțit bine o perioada. Am reintrodus fructele și produse cu zahăr, dar nu în exces, iar simptomele au reapărut, mult mai agresiv. Vara trecuta am fost la mai multi gastroenterologi, am urmat tratamente, însă starea e aceeași. Mai mult decât atât, după o zi plina, simt nevoia sa iau ceva dulce sau un fruct dulce și starea de rău revine cu o agresivitate crescuta. Aș vrea să știu de ce manifestările acestea apar atunci când consum fructe sau zahar. Precizez că nu am diabet,... [continuare]

Sunt intr-o mare dilema, deoarece daca ma intreaba cineva daca sufar de o boala cronica nu stiu ce sa-i raspund. Totul a inceput prin luna ianuarie cand am avut glicemia 306 a-jeun, pe nemancate (defapt, mancasem un Snickers, care este foarte bogat in glucide). Cea care mi-a gasit aceasta glicemie foarte mare a fost o asistenta de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Brasov, unde ma dusesem cu inca un prieten pentru a dona sange (era cam a 6-a oara cand donam sange, insa pana atunci nu au fost probleme). Bineinteles ca am fost respins si nu am putut dona iar medicii de acolo mi-au dat un bilet de trimitere pentru a merge la un laborator si pentru a face un set de analize amanuntite.Pe moment nu am mers sa fac acele analize, am asteptat inca o luna cand am mers la Centrul de Transfuzii Sanguine din Focsani - voiam sa vad daca aveam glicemia ridicata in continuare. Atunci am avut 250 asa ca am intrat putin in panica si am mers la un medi specializat in boli de nutritie si... [continuare]

Ce este ACC Junior si pentru ce se utilizeaza Indicatii ACC Junior pulbere pentru solutie orala fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie. ACC pulbere pentru solutie orala faciliteaza tusea si expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii acute si cronice acompaniate de tulburari in formarea si transportul mucusului: bronsita acuta, bronsita astmatiforma, in acutizarile bronho-pneumopatiei cronice, bronsiectazii, mucoviscidoza, astm bronsic. Mod de administrare Utilizati intotdeauna ACC Junior exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze Daca nu este altfel prescris de catre medicul dumneavoastra, doza uzuala este: Varsta - Doza zilnica totala Copii cu varsta sub 2 ani - Administrati ACC Junior 100 mg/plic, pulbere pentru solutie orala la copiii cu varsta sub 2 ani numai la recomandarea... [continuare]

Pagina 5 din 30 (877 rezultate)