Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

principalele vitamine in alimente

Deficienta de vitamine si minerale

Deficienta de vitamine si minerale

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Organismul nostru are nevoie de vitamine si de minerale pentru a functiona si pentru a indeplini atat functii de baza, cat si procese complexe. Printre substantele cele mai importante pentru organismal nostru se numara vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, precum si minerale ca zincul, magneziul, calciul sau iodul. Ce este Deficienta? A fi deficient inseamna a fi lipsit de ceva. In ceea ce priveste o deficienta de vitamine sau minerale, aceasta va fi lipsa de nutrienti esentiali organismului nostru. Suferiti de o deficienta de vitamine sau minerale inseamna ca nivelurile acestor nutrienti vitali sunt prea scazute in corpul dumneavoastra. Daca nu obtineti suficienta doza din acesti nutrienti vitali va poate pune in pericol viata prin probleme de sanatate daca nu sunt remediati si continuati in deficit. Cand va lipsesc acesti nutrienti esentiali, se dezvolta simptome de deficienta, deoarece procesele organismului nu sunt efectuate in mod... [continuare]

Beneficiile complexului de vitamine b

Beneficiile complexului de vitamine b

Actualizat la data de: 06 Februarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele B sunt un grup de nutrienti care joaca multe roluri importante in corpul dumneavoastra. Se gasesc intr-o varietate de alimente, astfel incat majoritatea oamenilor obtin cantitatile recomandate de aceste vitamine numai prin dieta. Cu toate acestea, anumiti factori pot insemna ca organismul dumneavoastra are nevoie de mai multe vitamine B. Acestea includ varsta, sarcina, optiunile alimentare, conditiile medicale, genetica, medicamentele si consumul de alcool. In aceste circumstante, poate fi necesara suplimentarea cu vitamine B. Suplimentele nutritive care contin toate cele opt vitamine B sunt denumite vitamine din complexul B sau complex de vitamine B. Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale... [continuare]

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

10 alimente care contin grasimi sanatoase

10 alimente care contin grasimi sanatoase

Actualizat la data de: 14 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]

Surse alimentare care energizeaza organismul

Surse alimentare care energizeaza organismul

Actualizat la data de: 24 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]

Legatura dintre artrita si aportul de vitamina d

Legatura dintre artrita si aportul de vitamina d

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aportul de vitamina D joaca un rol important atat in prevenirea diverselor forme de artrita, cat si in controlul acestei afectiuni. Deficienta in vitamina D este implicata, de altfel, in patogeneza bolilor autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla. Dozele insuficiente de vitamina D sunt asociate cu o susceptibilitate crescuta la instalarea artritei reumatoide, precum si la agravarea inflamatiilor articulare. Importanta vitaminei D pentru organism Vitamina D are ca rol principal favorizarea absorbtiei calciului in oase, mineral esential pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului osos. Aceeasi vitamina este esentiala pentru miscarea musculara, transmiterea semnalelor nervoase si combaterea proceselor inflamatorii. Expunerea zilnica la soare, dieta echilibrata si, eventual, suplimentele nutritive, sunt principalele surse ale vitaminei D. Vitamina soarelui, asa cum este supranumita, se regaseste in mod natural in alimente precum pestele gras... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, necesara pentru crestere si dezvoltare. Intrucat cantitati importante din acest nutrient sunt eliminate din organism prin urina, aportul de vitamina C trebuie sa fie asigurat prin alimentatie si, dupa caz, suplimente nutritive. Printre numeroasele beneficii ale vitaminei C se numara intarirea sistemului imunitar si protectia impotriva bolilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatale, afectiunilor de vedere si a imbatranirii premature. Functii Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor de la nivelul intregului organism, fiind folosita in - Sinteza proteinelor esentiale in formarea celulelor cutanate, a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange; - Vindecarea ranilor si cicatrizarea plagilor; - Regenerarea si mentinerea sanatatii cartilajelor, oaselor si a dintilor. Vitamina C face parte totodata din categoria antioxidantilor, nutrienti care previn... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca

Alimente care seamana cu organele pe care le vindeca

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca ati auzit zicala ”Esti ceea ce mananci” si nu stiti de ce, veti afla ca alimentele si organele din corp seamana mai mult decat credeti. De fapt, suprapunand avantajele a mai multor alimente in ceea ce priveste sanatatea, forma lor, precum si cea a organelor pe care le vindeca, se pare ca multe produse alimentare si organe se aseamana extrem de mult. Coincidenta sau nu, esential este faptul ca trebuie sa profitati de acest aspect pentru a avea grija de corpul si de sanatatea dumneavoastra. Nucile Santurile si pliurile nucilor se aseamana creierului. Ele sunt chiar impartite in 2 si reflecta emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului uman. In afara de aceasta asemanare, oamenii de stiinta au demonstrat ca nucile pot fi benefice pentru acest organ, pentru ca sunt bogate in omega 3, un acid gras esential care stimuleaza functionarea creierului. Morcovii Taiati transversal un morcov si acesta va semana cu ochiul. Morcovii sunt plini de vitamine si... [continuare]

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Cum evitati pofta de alimente dulci?

Actualizat la data de: 28 August 2019

Autor: SfatulMedicului

In zilele noastre, alimentatia moderna si mancarea nepotrivita constituie un adevarat pericol pentru sanatate. Aceste alimente contin, din pacate, extrem de mult zahar si pot implicit crea dependenta persoanelor care le consuma. Multi oameni cred ca alimentele dulci le vor da energie pentru a-si termina cu bine ziua. Dar ceea ce ei ignora, este faptul ca aceasta energie nu dureaza decat cateva minute dupa ce au consumat dulciurile. Pe de alta parte, acest obicei poate avea repercusiuni serioase pentru sanatate: -Favorizeaza diabetul, obezitatea si bolile cardiovasculare; -Favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase; -Afecteaza buna functionare a sistemului imunitar; -Distruge dintii si provoaca multiple carii; -Accelereaza procesul de imbatranire. Pentru a evita aceste neplaceri, medicii au cateva sfaturi care v-ar putea ajuta sa scapati de acest obicei: Regimul alimentar Pentru a scapa de zahar o data pentru totdeauna, trebuie sa va schimbati regimul alimentar si sa... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic

Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic

Actualizat la data de: 02 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine. Lipsa acestor nutrienti, numita in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe, principalii "furnizori" de vitamine, dar si de existenta unei afectiuni, in special a unor boli digestive. Deficientele de vitamine din organism se stabilesc doar in cabinetul unui medic, insa exista si cateva simptome usor de detectat, care iti dau de inteles ca ai nevoie de un aport crescut de vitamine. Furnicaturi la nivelul pielii, lipsa vitaminei B9 Daca apare senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, dar simti si ca iti amortesc mainile si picioarele, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B6, B9 si B12. Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale. Daca ai astfel de simptome, include in alimentatie oua, fructe de mare, legume cu frunze verzi, sparanghel. Daca acestea persista, [continuare]

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale

Actualizat la data de: 25 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Ce nu stiati despre poftele alimentare?

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]

Alimente care iti ofera energie dimineata

Alimente care iti ofera energie dimineata

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Principalele alimente care ofera energie Exista anumite alimente delicioase si sanatoase, care functioneaza ca un "incarcator" pentru organism. Pentru a avea energie pe tot parcursul zilei este foarte important sa nu sariti peste micul dejun, fiindca acesta asigura un start bun pentru intreaga zi si accelereaza metabolismul. Fructele O explozie de vitamine inseamna un plus de energie si de vitalitate. Incercati sa mancati si dimineata fructe, in special piersici, banane si struguri. Piersicile sunt asimilate foarte rapid de catre organism; ajuta la reglarea functiilor intestinale, elimina toxinele din corp, curata sangele si ofera un aport de energie. De asemenea, strugurii au un continut ridicat de magneziu, ingredient care este implicat in procesul de transformare a glucozei din sange in energie, in timp ce bananele au in componenta lor potasiu, ingredient care ajuta la mentinerea unui nivel optim de energie. Totodata, daca doriti sa aveti energie trebuie sa consumati zilnic [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Cum se manifesta o carenta vitaminica Vitaminele sunt elemente nutritive organice, vitale pentru sanatatea si functionarea normala a tuturor celulelor, tesuturilor si proceselor organismului. Este important sa aveti o dieta echilibrata, care sa contina o mare varietate de alimente pentru a obtine toate vitaminele de care aveti nevoie. In caz contrar, carentele isi vor face simtita prezenta. Anemie pernicioasa Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei B12 din organism. Simptomele includ oboseala, confuzie, apetit scazut, piele palida, diaree sau constipatie, amorteala in degete si o limba rosie, umflata. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea zilnica a cel putin 2,4 micrograme de vitamina B12. Daca organismul dumneavoastra nu este capabil sa absoarba in mod adecvat substantele nutritive esentiale, ati putea avea o tulburare digestiva. Consultul medical este foarte important in acest caz. Simptomele... [continuare]

Ce boli pot ascunde poftele alimentare?

Ce boli pot ascunde poftele alimentare?

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orice individ are la un moment dat o anumita preferinta alimentara, mai exact o pofta pentru alimente sarate, dulci sau pentru legume si, de ce nu, pentru alimentele acre sau pentru cafea. Daca insa aceste pofte apar destul de des ar trebui sa consulti un medic pentru investigatii amanuntite, deoarece exista posibilitatea ca in spatele poftelor alimentare sa se ascunda boli grave. Principalele pofte alimentare si bolile asociate acestora • Pofta de dulce , in special de ciocolata este destul de des intalnita la copii, dar si ocazional in randul adultilor si poate indica un deficit de vitamina B sau de magneziu. De asemenea, in cazul adultilor poate fi vorba si despre un semnal discret al stresului. Uneori, pofta de dulce este asociata cu prezenta diabetului zaharat tip 2. • Pofta de sarat este de cele mai multe ori asociata cu carenta de sodiu, dar si cu un nivel crescut al stresului. Mai exact, pofta de a manca ceva sarat precum covrigeii, chipsurile sau... [continuare]

Alimente recomandate in cazul balonarii

Alimente recomandate in cazul balonarii

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Balonarea este o tulburare gastrointestinala provocata de descompunerea alimentelor. Denumita si meteorism abdominal din cauza disconfortului resimtit, afectiunea este des intalnita atat la adulti, cat si la copii. Intre 16% si 30% dintre oameni experimenteaza balonarea in mod regulat. Desi balonarea poate fi un simptom al unei afectiuni medicale grave, de obicei are cauze alimentare, principalii factori favorizanti fiind mesele imbelsugate, consumul de dulciuri, dar si stresul sau anumite tulburari de natura hormonala. Alimente care pot provoaca balonare Broccoli, varza - sunt legume crucifere care contin rafinoza, un trizaharid care ramane nedigerat, astfel ca bacteriile intestinale il fermenteaza, producand gaze. Leguminoasele - fasolea, lintea, soia si mazarea sunt alimente care determina formarea gazelor intestinale. Lactatele - persoanele care sufera de intoleranta la lactoza se pot confrunta cu meteorism intestinal dupa consumul unei felii de branza sau a... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]

De ce este importanta vitamina a?

De ce este importanta vitamina a?

Actualizat la data de: 16 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Vitamina A si beneficiile sale Vitamina A este termenul generic pentru un grup de compusi solubili in grasimi, extrem de importanti pentru sanatatea umana. Sunt esentiali pentru multe procese din corp, inclusiv pentru mentinerea unei vederi sanatoase, asigurarea functionarii normale ale sistemului imunitar si ale organelor si a dezvoltarii normale a bebelusilor in uter. Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala si se afla in doua forme diferite: vitamina A preformata si provitamina A. Vitamina A preformata este cunoscuta ca forma activa a vitaminei pe care corpul o foloseste in stare naturala. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in carne de pui, vita, peste si lactate si include compusii retinol, retinal si acidul retinoic. Provitamina A sau carotenoidele precum alfa-carotenele, beta-carotenele si beta-criptoxantinele sunt formele inactive ale vitaminei A care se gasesc in plante, organismul... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Pagina 3 din 33 (989 rezultate)