paine de tarate
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Ce este cromul? Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Surse de crom Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale. Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine. Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta. Care este rolul cromului? Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a... [continuare]
Carbohidratii care aduc beneficii dietei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]
Generalitati Sandwichurile incarcate cu sosuri grase si multa paine poate transforma un simplu pranz intr-o bomba calorica, plina de grasimi. Pentru a prepara un sandwich sanatos trebuie doar sa respectati urmatorii zece pasi. 5 sfaturi pentru prepararea unui sandwich sanatos 1. Incarcati-l cu fructe si legume. Cand vine vorba despre retetele pentru sandwichuri, legumele ocupa, de obicei, un rol secundar. Cu toate acestea, nutritionistii recomanda felii de rosii, dovlecei, castraveti, salata, ridichii sau alte legume combinate in diverse moduri. 2. Sosuri fara grasimi . Multe dintre sandwichuri nu sutn prea sanatoase atunci cand au in componenta multa maioneza sau alte sosuri grase. Pentru a evita acest lucru se vor alege sosurile cu un continut scazut de grasimi. 3. Proteine slabe . Carnea poate fi parte a unui sandwich sanatos, atata timp cat nu contine grasimi si multe calorii. Sunt recomandate feliile din carne de [continuare]
Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
Autor: SfatulMedicului
Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]
Generalitati Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...? • Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia. • Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa. • Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora. Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare. Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat. Atentie! Nu conteaza cantitatea... [continuare]
Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene
Autor: SfatulMedicului
Plagi prin impuscare Clasificare anatomopatologica : - plagile transfixiante: prezinta un orificiu de intrare si unul de iesire a proiectilului, orificiul de iesire fiind de 2-3 ori mai mare ca cel de intrare; in general orificiul de iesire nu se suprapune (ca nivel) orificiului de intrare, glontul fiind deviat in aceste cazuri de planuri osoase; - plagile oarbe: prezinta numai orificiu de intrare proiectilul ramanand in organism. Mecanisme de producere Formarea cavitatii definitive - aceasta este reprezentata de traiectoria glontului prin organism; este produsa prin zdrobirea tesuturilor incepand de la orificiul de intrare al glontului pana la locul unde acesta se opreste (in plagile oarbe) sau pana la orificiul de iesire (in plagile transfixiante). La impactul glontului cu tesuturile dure (osoase) se pot produce urmatoarele fenomene: - fragmentarea glontului, cu marire a suprafetei de distructie tisulara; - aparitia de „proiectile secundare" (fragmente... [continuare]
Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile... [continuare]
Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]
Generalitati Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura in medie 6-8 saptamani: lauzia. In aceasta etapa au loc noi modificari in organismul femeii. Vulva si perineul, mult destinse in timpul sarcinii incep sa-si revina inca din primele zile la normal. Micile leziuni ale vaginului si vulvei, se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile. Uterul incepe sa-si micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin, care a fost larg deschis in timpul nasterii. Refacerea completa dureaza 2-4 saptamani. Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex de suptul copilului. Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
Definitie Laxativele sunt substante care produc evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale. Sunt folosite in tratamentul constipatiei cronice datorata incetinirii tranzitului intestinal. Tipologie In functie de mecanismul de actiune, se deosebesc mai multe tipuri de laxative: - laxative de volum (care maresc volumul bolului fecal): alimente pe baza de tarate de grau sau produsele de tip Citrucel, Metamucil sau Perdiem, ce contin metilceluloza sau psyllium (o fibra insolubila care are proprietatea de a fixa o mare cantitate de apa); cresterea volumului bolului fecal stimuleaza reflexele de defecatie; acest tip de laxative sunt indicate in tratamentul de lunga durata al constipatiei, creste numarul de scaune si nu prezinta efecte secundare; - laxative emoliente, de tipul Decusatului de sodiu care stimuleaza secretia de sodiu si apa de catre intestin, producand lubrefiere si inmuierea bolului; acest tip de laxative nu prezinta riscuri insa sunt mai... [continuare]
Generalitati Infectiile fungice se dezvolta atunci cand tesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Acest tip de infectie poate cauza afectiuni usoare de piele, infectii grave ale tesuturilor pulmonare sau ale pielii (septicemie) sau boli sistemice. Fungii dismorfici initial nu provoaca afectiuni, dar in timp isi pot modifica forma (factorul principal fiind mediul) provocand diverse dezechilibre; alti fungi sunt patogeni si pot cauza boli grave. Exista mai multe tipuri de microorganisme: bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. In mod normal acestea traiesc in natura sub doua forme: ca ciuperci (levuri) unicelulare sau bacterii filamentoase (cunoscute si sub denumirea de "mucegai"). Deseori, ciupercile, precum cele care cresc pe un bustean putrezit, pot fi vazute cu ochiul liber, iar altele nu. Iar mucegaiul poate fi observat pe fructe, paine si in spatiile cu umiditate crescuta. Exista peste 50.000 de specii de ciuperci in mediul inconjurator,... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Am probleme cu fetita mea de la 6 luni cu constipatia cronica in urma unui trat cu aerius pt o alergie..atunci a inceput totul...,acum are 1 an si 2 luni si am incercat totul pana acum:sucuri din toate fructele laxative,prune uscate,miere dim.,duphalac,humana milchzucher.dulcopic,,ovaz cu prune,tarate,iaurturi,doar paine neagra,fara orez,banane,morcov in manacaruri si nimic.Face cam la 2-3 zile f greu ca niste bilute si cu firisoare de sange,de supozitoare m-am saturat..e groaznicSimt ca nu mai pot...ce sa mai incerc?E prea mica sa merg sa-i fac o colonoscopie,e traumatizant pt un copil asa mic.De mers la dr cred ca am mers la toti din orasul meu.E periculos daca mai continuie asa?ce se poate intampla?Va rog ajutati-ma cu un sfat ...simt ca nu mai pot.Va multumesc! [continuare]
Vitamina pp
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta in... [continuare]
Laxativ
1. Care produce purgatie. 2. Preparatul care are aceasta actiune, de purgatie. Un regim alimentar bogat in fibre (legume verzi, tarate etc,), absorbtia de apa in cantitate suficienta, ore de masa regulate, o gimnastica abdominala amelioreaza de obicei o constipatie. Daca totusi aceasta persista, medicul poate prescrie laxative. laxative administrate pe cale orala - laxativele de lest (mucilagiu, tarate) trebuie sa fie inghitite cu multa apa. Astfel umflate, ele cresc volumul si consistenta continutului intestinului. - Laxativele lubrifiante (ulei de parafina) inmoaie scaunele, facilitand astfel trecerea lor. - Laxativele osmotice (sorbitol, lactuloza, manitol) retin apa corpului in intestin si cresc astfel volumul si hidratarea scaunelor. - Laxativele stimulante, mai ales cele pe baza de plante, actioneaza iritand intestinul, ale carui miscari si secretii sunt stimulate. Efectul iritant al acestor laxative nu trebuie utilizat decat episodic si in cure foarte scurte,... [continuare]
Fibra alimentara
Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]
Klebsiella
klebsiella este un gen bacterian constituit din bacili gram negativi din familia enterobacteriaceelor. Se izoleaza de obicei in materiile fecale ale omului si animalelor. Patogenitatea sa se manifesta la nivelul aparatului respirator, digestiv si genito-urinar. Specia cel mai frecvent izolata la om este Klebsiella pneumoniae (sau bacilul Friedlander) care determina pneumonii la persoanele tarate (diabet, alcoolism, varsta inaintata, etc.). [continuare]
Feculent
aliment glucidic bogat in amidon. Feculentele sunt reprezentate, in principal, prin cereale (grau, orez, secara etc.), prin semintele de leguminoase (fasole, linte) si prin tuberculi (cartofi, batate dulci, napi etc.), precum si prin numeroase produse fabricate plecand de la aceste alimente (paine, paste fainoase). Bogatia lor in amidon le inscrie in categoria surselor de glucide cu absorbtie lenta - care furnizeaza energie intr-un mod lent si treptat, mai ales daca acestea contin si fibre. Astfel, este recomandat sa se consume feculente inaintea unei activitati fizice indelungate. [continuare]
Cetina de negi (juniperus sabina)
Cetina de negi face parte din familia Cupressaceae si apartine florei spontane din zonele montane europene si regiunilor cu clima temperata. In Romania este intalnit pe stancariile si grohotisurile calcaroase din Muntii Apuseni, dar este si cultivat ca arbore decorativ in parcuri. Este o planta lemnoasa scunda (atinge in jur de 80 cm maxim), vesnic verde, cu tulpini taratoare si are aspect de tufa. Frunzele sunt solzoase, alipite pe ramura, semirigide, inguste, ascutite terminal. fructele sunt pseudobace carnoase, sferice, verzi la inceput si apoi negre- albastrui brumate. Dintre substantele chimice ce intra in componenta plantei amintim: tanin, zaharuri, rezine, ulei volatil ce contine sabinol (este toxic).Principala sa calitate este ca ajuta la indepartarea negilor. In fitoterapie se folosesc fructele sau frunzele. Uz extern: - cheratozele pielii, negi, dureri reumatice - sub forma de comprese cu infuzie de fructe si frunze, tinctura. Efecte... [continuare]
Hexoraletten n, pastile
Ce este Hexoraletten N si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hexoraletten N se utilizeaza pentru reducerea temporara a numarului de bacterii din cavitatea bucala si gat, pentru tratamentul durerilor de gat, inflamatiilor cavitatii bucale si a gingiilor si pentru prevenirea infectiilor si/sau a inflamatiilor cavitatii bucale. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra. Intrebati medicul sau farmacistul daca nu sunteti sigur. Pastila trebuie lasata sa se topeasca lent in gura. Trebuie sa incepeti tratamentul de la primele simptome de boala si continuat cateva zile de la disparitia acestora, ca masura preventiva. Adulti si copii cu varsta peste 12 ani Luati o pastila de mai multe ori pe zi. La nevoie, se poate administra cate o pastila la 1-2 ore, dar nu mai mult de 8 pastile pe zi. Copii cu varsta intre 4 si 12 ani Luati o pastila de mai multe ori pe zi . Nu trebuie sa... [continuare]
Nimesulid, comprimate
Compozitie Un comprimat contine nimesulida 100 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividona K30, stearat de magneziu, celuloza microcristalina. Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatorii si antireumatice nesteroidiene Indicatii Tratamentul simptomatic al bolii artrozice dureroase si invalidante. Contraindicatii Hipersensibilitate la nimesulida, la celelalte componente ale produsului, la acid acetilsalicilic sau la alte antiinflamatoare nesteroidiene. Ulcer gastro-duodenal activ. Insuficienta hepatica moderata sau severa, alte leziuni hepatice active. Insuficienta renala severa. Copii sub 16 ani. Ultimul trimestru de sarcina si perioada de alaptare. Doze si mod de administrare Produsul este destinat administrarii la adulti si copii peste 16 ani. Doza uzuala este de 200 mg nimesulida (2 comprimate Nimesulid 100 mg) pe zi, administrate oral, fie intr-o singura priza, fie in doua prize a cate 100 mg nimesulida (un comprimat Nimesulid 100 mg),... [continuare]
Servicii medicale oferite: 1 . Medicina Interna: Studii clinice (faza II si III) cu cele mai noi produse terapeutice in: - Boli autoimune (lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida); - Boli renale; - HTA; - Dislipidemii; - Tromboze; - Boli hematologice. Afectiuni hematologice: - Anemii – feriprive, megaloblastice (deficit de B12, acid folic); - Anemii hemolitice; - Bolile tronbocitelor: trombocitoze, trombocitopenii (de diverse cauze); - Bolile leucocitelor (anomalii de numar si formula leucocitara); - Sindrom hipereozinofilie; - Aplazie medulara; - Sindroame mielodisplazice; - Sindroame mieloproliferative cronice: LGC, TE, PV, MMM; - Mielom multiplu, Waldenstrom; - Limfoame; - Leucemii cronice; - Gamapatii monoclonale; - Coagulopatii – in special experienta in domeniul trombofiliei. Afectiuni renale: - Infectii urinare joase; - Infectii urinare joase; - Pielonefrite acute, cronice; - Glomerulopatii acute si cronice; - Sindrom nefrotic; - Insuficienta... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter