necesarul energetic
Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]
De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Creierul si pofta de dulce Creierul nostru insumeaza aproximativ 2% din greutatea corporala, astfel consumul energetic al acestuia este foarte ridicat, avand nevoie de jumatate din necesarul zilnic de carbohidrati, glucoza fiind combustibilul sau de baza. In conditii de stres acut, creierul necesita cu aproximativ 12% mai multa energie, ceea ce ii determina pe multi sa apeleze la gustari dulci. Carbohidratii reprezinta cea mai rapida sursa de energie pentru metabolism datorita metabolizarii lor scurte. In testele cognitive, subiectii stresati au avut performante slabe inainte de a manca, dar care au revenit la normal dupa consumul de alimente. Consumul energetic mare si foamea Cand ne este foame, o intreaga retea de regiuni ale creierului se activeaza. In hipotalamus se afla doua regiuni implicate in reglarea metabolismului, a functiilor digestive si a comportamentului alimentar, una responsabila de satietate si una de senzatia de foame. Daca acestea inregistreaza o lipsa... [continuare]
Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Remedii ayurvedice: cum ne ajuta toamna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Zilele devin mai racoroase, frunzele incep sa cada din copaci. Schimbarile exterioare si natura energetica a sezonului friguros sunt diferite de cele din timpul verii si isi pun amprenta asupra dumneavoastra. Potrivit vechii stiinte indiene, numite Ayurveda, toamna se caracterizeaza prin Vata dosha, insemnand "care se misca". Vata este alcatuita din elementele Aer si Spatiu si calitatile sale sunt miscarea, uscaciunea, rugozitatea si subtilitatea. Anotimpurile Ayurveda ne invata ca totul se misca in cicluri: ziua si noaptea, respectiv anotimpurile. In cele ce urmeaza ne vom concentra in mod special pe mentinerea sanatatii din timpul toamnei. Toamna variaza in functie de zona geografica si, uneori vremea fiind mai degraba calda, lipseste aerul rece, uscat si se mentin caracteristicile meteorologice ale verii. Totusi, urmatoarele sfaturi se aplica mai ales in cazul temperaturilor mai scazute si uscate, specifice toamnei. Importanta echilibrului Pentru... [continuare]
Generalitati Fie ca este vorba despre o simpla raceala sau despre o gripa sezoniera, exista mai multe lucruri care pot agrava boala, prelungind semnificativ timpul de vindecare. Atunci cand organismul nu beneficiaza de un ajutor suplimentar in recuperarea necesara, sistemul imunitar sufera o scadere in randament in lupta cu agentul patogen care a provocat imbolnavirea. Cu peste 200 de tipuri de virusuri care cauzeaza raceala comuna, sansele de a contacta unul sunt mari pe parcursul unui an intreg. Copiii se imbolnavesc, in medie, de 6-12 ori pe an, iar adultii de circa 3 ori. Perioada de vindecare depinde de masura in care sunt evitate urmatoarele lucruri capabile sa agraveze o raceala. Moduri prin care se amana vindecarea unei raceli O raceala comuna nu necesita, de cele mai multe ori, administrarea unui tratament medicamentos, cu exceptia unor antiinflamatoare usoare. Obligatorii sunt, insa, odihna prelungita, aportul suplimentat de lichide si dieta nutritiva, bogata in... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Ce este de făcut în situația în care am descoperit mcc(malformații cardiace congenitale)?
Buna sunt Cristiana și am un băiețel de 2 ani și 6 luni ,in urma cu 2 luni am fost la medicul de familie pt un consult (răceală) Și dr.ne.a recomandat control la cardio.,pe 19iulie am fost și mi s.a spus că copilul meu nu este bine ,că inima din partea dreapta este mai mare decât cea din stânga ,cavități cardiace dilatate DSA m.a cuprins teama și nu.am înțeles prea bine ,dar un lucru era clar malformații cardiace congenitale țin să menționez că copilul este asimptomatic ,foarte activ,energetic Dr.mi a spus sa revin pt CT in urma realizării CT mi a spus că este nevoie de operatie și ne.a programat la București :Marie Curie As dori sa scriu exact termenii (buletin de interpretare) Concluzie:1intoarcere venoasa pulmonara parțial aberanta 2DSA larg 3Dilatatie de trunchi de artera pulmonara Va rog sa sa răspundă cei in cunoștință cauza cu orice informație utila [continuare]
Prematur
copil nascut inainte de termen (inainte de 37 de saptamani de amenoree, adica inainte de 8 luni). Descriere - prematurul difera in ce priveste aspectul de copilul nascut la termen: inaltimea lui este mai mica, greutatea de asemenea, in functie de durata gestatiei sale. Prematurul prezinta o imaturitate globala a organelor si functiilor care ii poate pune in pericol viata sau dezvoltarea sa. Astfel, imaturitatea sistemului nervos, aliata cu cea a plamanilor, poate fi responsabila de tulburari respiratorii, indeosebi incetarea de moment a respiratiei (apnee) si poate antrena o proasta oxigenare a sangelui si a tesuturilor (cianoza). Imaturitatea plamanilor creeaza un risc de imbolnavire a membranelor hialine. Fragilitatea vaselor creste riscurile de hemoragie cerebromeningeana, iar imaturitatea cardiovasculara poate da nastere unui suflu cardiac prin persistenta canalului arterial, care leaga artera pulmonara de aorta in timpul vietii intrauterine. Imaturitatea digestiva face... [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter