necesar carbohidrati
Deficienta de cortizol
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul de cortizol este o afectiune in care organismul persoanei afectate nu dispune de o cantitate adecvata de hormon eliberat de glanda suprarenala, numit cortizol. Cortizolul este un steroid produs de glanda suprarenala, care este necesar pentru desfasurarea normala a unor functii ale organismului. In principal, cortizolul regleaza tensiunea arteriala si controleaza nivelul de zahar din sange sau nivelul de glucoza din intreg organismul. Pentru a face acest lucru, acesta incearca sa produca o cantitate suplimentara de glucoza, sprijinind procesul metabolizarii grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. De asemenea, cortizolul ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si este esential in procesul de vindecare. Glanda suprarenala elibereaza adesea cantitati mai mari de cortizol in perioadele de stres sau atunci cand echilibrul homeostatic din organism este afectat de o infectie. Deficitul de cortizol este de fapt rezultatul unei conditii numita... [continuare]
Tipuri de boli metabolice
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alimentele consumate sunt descompuse in cadrul organismului in componente mai simple de proteine, grasimi si carbohidrati. Aceasta descompunere a alimentelor complexe in compusi mai simpli se numeste metabolism. Atunci cand procesul normal al metabolismului este perturbat din cauza unei afectiuni mostenite sau dobandite, apar tulburarile metabolice. Exista diferite tipuri de boli metabolice care afecteaza mai multe milioane de oameni din intreaga lume. Iata mai jos tipuri si exemple de afectiuni care intra in categoria tulburarilor metabolice. Ce este metabolismul si cum se realizeaza Metabolismul este un proces continuu. Daca o persoana mananca, doarme, alearga sau se afla in repaus, metabolismul lui functioneaza. Metabolismul ia parte la numeroase functii ale organismului, cum ar fi vindecarea unor leziuni, reglarea temperaturii corpului, crearea de noi celule si eliminarea toxinelor din organism. Metabolismul incepe sa functioneze in... [continuare]
7 semne care arata ca ai probleme cu ficatul
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Ficatul este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Situat in cadranul drept sus al abdomenului (hipocondrul drept), ficatul este responsabil pentru multiple functii, inclusiv functii metabolice si sintetice. Prin urmare, este esential sa notati cu atentie toate semnele de avertizare ale leziunilor hepatice pentru a identifica imediat orice aparitie. Oamenii trebuie sa fie constienti de diferitele semne ale bolii hepatice care pot aparea in orice moment. Daca puteti identifica boala devreme, atunci este mai usor sa controlati boala. De ce este atat de important ficatul? Importanta ficatului se datoreaza urmatoarelor sale functii: •Producerea bilei, care ajuta la descompunerea si absorbtia grasimilor in intestinul subtire •Sintetizand proteine precum albumina si factori de coagulare a sangelui •Metabolizarea si stocarea carbohidratilor pentru utilizare ca glucoza in sange •Reglarea coagularii sangelui •Eliminarea... [continuare]
Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]
Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]
Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]
9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]
Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]
Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]
Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]
Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca suferiti de diabet zaharat de tipul 2, anumite alimente, in special alimentele ce sunt bogate in carbohidrati, pot face ca glicemia sa creasca si sa ajunga la un nivel ridicat. Dar nu doar alimentele sunt principalii factori, ci exista o lista lunga de alti factori – prea putin somn, o boala, chiar si ciclurile menstruale lunare – acesti factori pot sabota eforturile controlului de zahar din sange. Fie ca este vorba despre locul de munca, fie despre o relatie sau orice alt aspect al vietii cotidiene, conform ADA (Asociatia Diabeticilor din America), s-a demonstrat ca stresul emotional continuu poate provoca ca nivelul de zaharuri din sange sa creasca. Si cum un control foarte strict al nivelului zaharurilor din sange este o solutie perfecta pentru gestionarea cu succes a diabetului de tip 2, este foarte important sa se inteleaga modul in care stresul afecteaza corpul uman si trebuie gasite modalitati sanatoase pentru a face fata acestui lucru. Stresul si... [continuare]
Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru un somn linistit si o silueta de vis, trebuie sa ai grija ce mananci la cina. Masa de seara trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in calorii provenite din grasimi saturate si carbohidrati. Totodata, preparatele pe care le servesti la cina trebuie sa se digere usor. In caz contrar, risti sa ai probleme cu stomacul pe timpul noptii si chiar sa fie nevoie sa faci o vizita la spital. Spune NU prajelilor, pastelor, orezului si dulciurilor Cartofii, pastele integrale si orezul fac parte din categoria alimentelor esentiale si nu trebuie excluse din dieta. Preparate corespunzator si consumate in cantitati modeste la masa de pranz, aceste produse bogate in amidon dau energia necesara corpului pe durata orelor solicitante ale dupa-amiezii. Insa nu trebuie sa mananci cartofi sau pilaf seara deoarece ingrasa. Carbohidratii pe care ii contin nu sunt altceva decat glucide cu ardere lenta, care se metabolizeaza dupa ce organismul a as [continuare]
Legatura dintre bauturile indulcite si cresterea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru oricine incearca sa reduca din greutatea corporala, termenul de calorii lichide poate sa insemne ceva negativ. Si asa si trebuie. La urma urmei, caloriile pe care le beti ajung imediat in stomac, masticatia nefiind necesara. Caloriile din lichidele pe care le consumati zilnic conteaza foarte mult, in special pe masura ce inaintati in varsta. Cantitatea si diversitatea de bauturi indulcite au crescut remarcabil in ultimii ani si nu exista nici un semn ca ar putea sa scada. Chiar daca studiile efectuate peste tot in lume au demonstrat ca exista o legatura puternica, intre consumul ridicat de bauturi indulcite si riscul dezvoltarii obezitatii, oamenii continua inca sa consume cantitati importante de astfel de bauturi. Bauturile indulcite si cresterea in greutate Bauturile carbogazoase indulcite contribuie la mentinerea epidemiei generala de obezitate, din cauza continutului ridicat de zaharuri adaugate, senzatiei scazute de satietate si aportului insuficient de... [continuare]
Ce sunt proteinele? Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism. Beneficiile proteinelor Studiile tot mai ample sugereaza ca aportul ridicat de proteine, provenit din carne macra, carne de pui, peste, dar si oua, legume, nuci sau lactate degresate, poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite in conditii de siguranta si poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In urma unui astfel de studiu s-a constatat ca barbatii si femeile supraponderali care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in proteine, pe o perioada de sase luni, si-au redus greutatea corporala cu... [continuare]
Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]
Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?
Autor: SfatulMedicului
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de lipid esential pentru buna functionare a organismului, fiind prezent in toate celulele corpului. Acesta este implicat in formarea membranelor celulare, sinteza unor hormoni esentiali si producerea acizilor biliari necesari digestiei grasimilor. Rolul colesterolului in organism Una dintre cele mai importante functii ale colesterolului este formarea acizilor biliari, substante esentiale pentru digestia si absorbtia grasimilor. De asemenea, colesterolul joaca un rol esential in sinteza hormonilor steroidieni, inclusiv a hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) si a hormonilor corticosuprarenali (cortizol, aldosteron). De asemenea, este un precursor al vitaminei D, care contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar. Colesterolul – prieten sau dusman? Desi colesterolul este vital pentru organism, nivelurile sale trebuie mentinute in limite normale. Excesul de colesterol din sange, in special colesterolul LDL... [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
Tulburarile de somn. sfaturi utile pentru un somn linistit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile de somn sunt conditii care afecteaza capacitatea de a dormi bine in mod regulat. Somnul bun este necesar pentru o sanatate optima si poate afecta nivelul hormonilor, starea de spirit si greutatea. Majoritatea oamenilor intampina ocazional probleme legate de somn din cauza nivelului ridicat de stres, a programului incarcat si a altor influente externe. In functie de tipul tulburarilor de somn, pot aparea dificultati in a adormi, iar pacientii se pot simti extrem de obositi pe tot parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra starii de spirit, poate diminua puterea de concentrare si afecteaza starea generala de sanatate. Simptomele tulburarilor de somn Simptomele pot diferi in functie de severitatea si tipul tulburarilor de somn. Acestea pot varia, de asemenea, atunci cand tulburarile de somn sunt rezultatul unei alte conditii. Simptomele generale ale tulburarilor de somn includ: - dificultatea de a adormi sau de a mentine un somn... [continuare]
Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]
Adozid mr, comprimate cu eliberare prelungita
Ce este Adozid MR si pentru ce se utilizeaza Adozid MR este un medicament care scade concentratia de zahar din sange (medicament antidiabetic administrat oral). Adozid MR este utilizat in anumite forme de diabet zaharat (diabet zaharat tip 2) la adulti, atunci cand dieta, exercitiul fizic si scaderea ponderala singure nu au avut un efect adecvat. Mod de administrare Luati intotdeauna Adozid MR exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavostra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza de Adozid MR este stabilita de medic, in functie de concentratia de zahar in sange si, posibil, in urina. Modificarea factorilor externi (de exemplu scaderea greutatii, modificarea stilului de viata, stresul) sau imbunatatirea controlului glicemiei pot necesita modificarea dozelor de gliclazida. Doza initiala recomandata este de un comprimat o data pe zi. Doza uzuala poate varia de la un comprimat pana la maxim patru comprimate administrate o data pe... [continuare]
Acc junior, pulbere pentru solutie orala
Ce este ACC Junior si pentru ce se utilizeaza Indicatii ACC Junior pulbere pentru solutie orala fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie. ACC pulbere pentru solutie orala faciliteaza tusea si expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii acute si cronice acompaniate de tulburari in formarea si transportul mucusului: bronsita acuta, bronsita astmatiforma, in acutizarile bronho-pneumopatiei cronice, bronsiectazii, mucoviscidoza, astm bronsic. Mod de administrare Utilizati intotdeauna ACC Junior exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze Daca nu este altfel prescris de catre medicul dumneavoastra, doza uzuala este: Varsta - Doza zilnica totala Copii cu varsta sub 2 ani - Administrati ACC Junior 100 mg/plic, pulbere pentru solutie orala la copiii cu varsta sub 2 ani numai la recomandarea... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter