mai abrikoso
Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]
Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. dar isterizeaza mai mult.
Autor: SfatulMedicului
Numeroasele semnale de alarma ale presei internationale asupra gripei porcine au atras atentia publicului si au facut ca subiectul sa devine cap de lista in cele mai diverse medii. In jurul unui astfel de subiect teoriile conspirationiste iau nastere spontan, motiv pentru care credem ca este necesara o privire de ansamblu asupra gripei porcine si o comparatie a acestei boli cu “surioara”, devenita mai putin populara in aceste momente, gripa obisnuita. Potrivit estimarilor specialistilor, numarul infectarilor si al deceselor ce vor fi cauzate de gripa porcina par sa anunte o perioada critica, cel putin din perspectiva cititorului, care, nu dispune de termen de comparatie sau de posibilitatea de evaluare a prognozelor. GlobalSecurity.org (http://www.globalsecurity.org/security/ops/hsc-scen-3_flu-pandemic-deaths.htm), referindu-se la gripa obisnuita, indica un numar anual cuprins intre 20 000 si 50 000 de morti pe teritoriul Statelor Unite. In mod istoric, procentul... [continuare]
Ciocolata neagra, mai benefica pentru vedere decat morcovul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata neagra detine o serie de beneficii pentru starea de sanatate a unui individ datorita antioxidantilor continuti. Un studiu recent a demonstrat ca acest aliment imbunatateste vederea mai eficient decat alte legume cu merite asemanatoare, precum morcovul. Flavonoizii prezenti in boabele de cacao imbunatatesc circulatia sanguina catre cavitatea cerebrala, crescand astfel activitatea creierului si acuratetea perceptiei. Constatarile cercetarii Oamenii de stiinta de la Universitatea de Litere din Anglia sustin ca in [continuare]
Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Astmul reprezinta cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate. Definitia astmului bronsic este reprezentata de o serie de atacuri repetate de obstructie aeriana si bronhospasm provocate de expunerea la diversi factori declansatori cum ar fi: - expunerea la alergeni, - efortul fizic - infectiile virale. Aceasta definitie prezinta unele limite de aplicabilitate la sugari si la copilul mic care prezinta frecvent episoade de tuse si wheezing. Prezentare caz In continuare voi prezenta cazul unei paciente in varsta de 1 an si 9 luni care se prezinta la cabinetul medicului de familie insotita de mama sa pentru: dispnee, tuse iritativa care predomina noaptea, stare de agitatie, inapetenta. Din antecedentele copilului se retine faptul ca este un copil nascut la termen, eutrofic, alimentat artificial cu lapte praf pana la varsta de 1 an, cu diversificarea alimentatiei precoce la varsta de 3 luni si care in prezent consuma... [continuare]
Dieta organica: ce inseamna cu adevarat organic? Din ce in ce mai multe magazine aduc produse organice pentru a satisface cererea tot mai mare pentru aceste produse. Motivele pentru care din ce in ce mai multi oameni doresc sa consume aceste tipuri de produse includ ingrijorarea acestora pentru siguranta produselor si o orientare generala spre o dieta organica. Alimentele organice sunt considerate mai bune pentru sanatate si mediu deoarece sunt crescute in mod natural, fara substante chimice. Produsele organice sunt crescute folosind metode naturale de control al culturilor, fara pesticide, iar in cazul carnii organice cresterea animalelor nu se bazeaza pe substante chimice pentru a preveni bolile acestora. In locul substantelor chimice, fermierii organici: - realizeaza rotatia frecventa a culturilor pentru a mentine la distanta insectele; - folosesc fertilizatori naturali: compost sau gunoi de grajd; - folosesc soluri fara substante chimice; - permit animalelor sa... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter