Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

magneziu b6 pentru alcool

Solutii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui

Solutii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2022

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Fluxul sanguin – generalitati si rolul acestuia Din punct de vedere anatomic, sistemul circulator este reprezentat de un ansamblu de vase de sange de calibru diferit, conectate intre ele si distribuite pe intreg teritoriul organismului. Prin aceste vase circula sangele incarcat cu oxigen si nutrienti furnizand aceste elemente tesuturilor, urmand ca de la nivelul acestora sa fie preluat sangele neoxigenat si diferite reziduuri ce vor fi eliminate de catre plamani si rinichi. Hemodinamica acestui ansamblu de vase presupune si implicarea functiei de pompa a inimii, impreuna sustinand buna functionare a organismului prin reglarea circulatiei sangelui la nivelul corpului. Viteza de curgere a sangelui poate suferi modificari din diverse cauze. Fluxul sanguin la nivelul extremitatilor apare deficitar, mainile si picioarele nu mai primesc necesarul de oxigen si nutrienti, motiv pentru care vor fi reci, palide sau cu tulburari trofice. Prezenta problemelor de circulatie ar... [continuare]

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens.  Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Fiecare medicament administrat oral (pe gura) are o multime de efecte si repercusiuni in organism, in afara scopului terapeutic pentru care a fost administrat. Fie ca sunt prescrise de medic sau ca sunt luate pe baza unui autotratament administrat, ele pot interactiona cu alte medicamente sau cu unele afectiuni si pot dauna sanatatii. Inainte de administrarea oricarui medicament, este esentiala citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor si consultarea medicului in vederea unor posibile alergii, sensibilitati sau afectiuni medicale care ar putea interactiona cu respectiva medicatie. Persoanele care au intolerante alimentare sau intoleranta la gluten trebuie sa se asigure ca medicamentele nu au in componenta astfel de aditivi. Printre problemele digestive frecvente in urma administrarii medicamentelor se numara: - iritatia esofagului - refluxul gastro-esofagian - iritatia gastrica - constipatia - diareea Iritatia esofagului Persoanele care au... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi. O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi. Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu. O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii. Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o... [continuare]

7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate

7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate

Actualizat la data de: 01 August 2018

Autor: SfatulMedicului

In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Creierul este organul principal al organismului uman s i este ceea ce ne defineste pe noi ca si mamifere inteligente capabile de sentimente, gandire si actiuni voluntare elaborate, practic ceea ce ne face oameni. Iar intreaga sa activitate de la gandire, pana la elaborarea de sentimente si actiuni voluntare se bazeaza pe un mecanism electrochimic de tipul sinapselor. Aceasta inseamna ca intre doi neuroni are loc o descarcare electrica, iar la imbinarea acestora are loc o descarcare de substante chimice. Creierul are o capacitate de memorare si de gandire mult mai mare decat orice computer elaborat pana la ora actuala, dar toata aceasta energie electrica intre doi neuroni si substante ce mediaza aceasta sinapsa (mediatori chimici de tipul: adrenalinei, noradrenalina si acetilcolina) solicita energie. Tipul de memorare si gandire pe varsta Sunt momente in care creierul este si mai solicitat , perioada copilariei fiind perioada de asimilare majora a... [continuare]

Sfaturi pentru articulatii sanatoase

Sfaturi pentru articulatii sanatoase

Actualizat la data de: 16 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Articulatiile sunt esentiale, acestea fiind direct responsabile cu mobilitatea si flexibilitatea corpului, ajutandu-ne sa ne miscam in voie si sa avem o viata activa. Cu cat inaintam in varsta, cu atat apar probleme legate de degradarea articulatiilor, insa si persoanele tinere acuza dureri de articulatii din cauza unui stil de viata nesanatos. Multi factori contribuie la degradarea in timp a articulatiilor. De exemplu, anumite miscari efectuate gresit, caratul unor greutati, procesele inflamatorii, accidentarile sau obezitatea pot determina afectarea articulatiilor. De aceea, este esential sa avem grija de articulatii, sa evitam deteriorarea cartilajelor, deoarece odata produsa deterioarea lor, procesul este ireversibil. Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase • Alimentatia este foarte importanta . De exemplu, este indicat ca alimentele precum lactatele care sunt bogate in vitamina D, calciu, fosfor si magneziu sa fie consumate zilnic, deoarece mentin... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pana recent s-a considerat ca nutritiei trebuie sa i se acorde atentie abia in a doua jumatate a sarcinii, cand fatul castiga cel mai mult in greutate. Astfel s-a crezut ca importanta nutritiei in timpul sarcinii creste odata cu fatul, lucru ce parea logic la acea vreme, fiind confirmat si de cateva studii. Era, de asemenea si un lucru practic de vreme ce femeile insarcinate nu primeau ingrijiri prenatale decat spre a doua jumatate a sarcinii. Aceasta situatie este pe cale sa se schimbe datorita noilor cercetari aparute in domeniu, a grijii si interesului femeii pentru perioadele de preconceptie si a primului trimestru de sarcina. Noile informatii arata ca nutritia in timpul primelor luni de sarcina este mult mai importanta decat s-a crezut. Acest lucru reprezinta un atu extraordinar deoarece femeile au inceput sa-l cunoasca si sa-l aplice inca din perioada preconceptionala. Alimentatia din perioada preconceptionala si primele luni de sarcina Alimentatia... [continuare]

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului

Actualizat la data de: 26 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Persoanele care au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani, ar trebui sa tina o dieta , sa manance sanatos si sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1. Mentinerea greutatii in limite normale Scaderea numarului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului. Chiar si... [continuare]

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incheierea sezonului cald aduce cu sine inceperea scolii, apropierea sarbatorilor, dar si sezonul de gripa. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vantul este mai rece si zilele sunt tot mai scurte, iar temperatura scade gradual; mai mult, pot aparea schimbari drastice de temperatura. Toate aceste modificari, desi normale, pot avea consecinte negative asupra sanatatii si starii de spirit. Aerul uscat este o problema comuna in sezonul de toamna si poate cauza constipatie, uscaciunea gatului, a pielii, ochilor si parului. Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a va mentine starea de sanatate in lunile ce urmeaza. Intariti-va imunitatea Schimbarea vremii si instalarea temperaturilor scazute pot afecta organismul si il pot predispune unor afectiuni mai mult sau mai putin serioase. Una dintre solutiile la indemana oricui pentru prevenirea bolilor de sezon, o reprezinta cresterea imunitatii. Iata cateva sfaturi importante: - Consumati lamai si limonada Lamaile sunt... [continuare]

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare. Majoritatea studiilor de specialitate arata ca supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul cancerului colorectal in randul ambelor sexe, cu o incidenta crescuta la barbati. O talie mai mare (mai mult tesut gras in jurul abdomenului) determina de asemenea o susceptibilitate crescuta in fata cancerului de colon. Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal. Alimentatia care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon Prima regula in respectarea unei alimentatii care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon este evitarea tuturor surselor alimentare de grasimi saturate si grasimi trans. Carnea de vita, porc, miel si mezelurile... [continuare]

  cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]

Va intreb daca asa ceva este posibil.M-am uitat pe net dar nu vad decat laude din partea celor din afara tarii.Aici ori nu au nevoie ai nostrii de ele, ori nu au cumparat.:)Este vreun medic care poate sa-si dea cu parerea aici pe site?Toti le lauda ca sunt numai din plante naturale.Dauneaza, isi fac efectul, ce se intampla cu ele? [continuare]

Buna ziua, am 28 ani si incerc sa raman insarcinata de 2 ani. Pana acum nu am ramas niciodata. Am facut o gramada de analize si toate au fost bune pana la cele hormonale, respectiv analiza AMH-ului (am o valoare de 60.9) a iesit peste limita normala. Din acest motiv se pare ca am ovare polichistice. Nu am alte manifestari specifice acestei afectiuni. As vrea sa stiu daca sunt si alte persoane care au ramas insarcinate avand aceeasi problema? [continuare]

Buna seara.Ma numesc Florin si am 33 de ani.Va rog mult sa cititi pana la capat despre cosmarul de il traiesc de 8 luni:In Sfanta zii de Florii,2011 am iesit la iarba verde la un gratar sa-mi aniversez ziua impreuna cu sotia mea si alte doua cupluri.Friptura si bere din belsug !!!.La finalul acestei iesiri deabia mai ma tineam pe picioare(cred ca am consumat peste 15 beri la 0,5l golden brau),am hotarat sa mergem acasa.M-am pus in pat sa adorm cu gandul ca a 2-a zii o sa-mi fie rau dar o sa imi revin a 3-a zii exact cu faceam de vre-o 5-6 ani.Mi-a fost rau a 2-a zii iar a 3-a zii nu mai eram mahmur dar aveam ameteli,tremuraturi,stare de teama,instabilitate pe picioare,panica ceea ce nu mi se intamplase niciodata in 32 de ani.A trecut o zi,a trecut 2,a trecut o saptamana... aceste stari tot se agravau din ce in ce mai rau,in plus ma lua cu ameteli de la ceafa si mi se inclestau muschii de la picioare(pulpele),pana cand intr-o zii m-a luat ambulanta din aceasta cauza.M-a internat de... [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

Afectiuni ale cavitatii bucale

Afectiuni ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Esentialul despre gastrita

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Nu exista un antidot specific in intoxicatia cu etanol, masurile terapeutice bazandu-se in principal pe sustinerea functiilor vitale, mai ales combaterea deprimarii respiratorii (daca pacientul este in coma), reechilibrarea hidroelectrolitica (datorita efectului diuretic marcat al alcoolului) precum si administrarea de tonice si vitamine, in special a celor din complexul B, cum ar fi vitamina B1 (Tiamina) si vitamina B6 (Piridoxina). Se recomanda, de asemenea, administrarea de glucoza intravenos 50% si de naloxona + vitamina B1 (administrarea lor face parte din protocolul de tratament al tuturor intoxicatiilor ce afecteaza si sistemul nervos central). Daca pacientul este in coma, se recomanda intubarea orotraheala in vederea combaterii deprimarii respiratorii, precum si pentru a preveni aspiratia secretiilor (in special gastrice - regurgitatii sau voma) care pot determina, odata ajunse in plamani, aparitia unor bronhopneumonii deosebit de agresive, ce pot duce chiar la moartea... [continuare]

Mituri si adevaruri despre cafeina

Mituri si adevaruri despre cafeina

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]

Reuxen 250, 500, comprimate

Din Medicamente

Indicatii Afectiuni reumatice inflamatorii: artrite reumatoide, osteoartrite, spondilartrite anchilozante, sindrom Fiessinger-Leroy-Reiter, reumatismul psoriazic, poliartrite reumatoide juvenile; afectiuni reumatice degenerative: artroze dureroase si invalidante; afectiuni reumatice extraarticulare: bursite, periartrite, tendinite, fibrozite, spondilite cervicale, sinovite; guta acuta, pseudoguta, alte osteo-artropatii metabolice (boala Paget, sindrom Bartter etc); dismenoree primara, durere post-partum daca mama nu alapteaza; leziuni traumatice ale tesuturilor moi, luxatii, intinderea/ruperea tendoanelor; diferite stari dureroase incluzand traume, interventii chirurgicale (obstetrice, ortopedice etc.); tratament adjuvant al manifestarilor inflamatorii orl, ortodontostomatologice, pneumologice; febra (neinfectioasa) in special la copii peste 2 ani. Doze si mod de administrare Daca nu este indicat altfel se recomanda: Adulti - artrite reumatoide, osteoartrite, spondilartrite... [continuare]

Pagina 2 din 23 (688 rezultate)