Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intrebuintari glucoza

Diabetul si menopauza, o dubla provocare

Diabetul si menopauza, o dubla provocare

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este diabetul? Diabetul zaharat este o boala cronica si evolutiva, in careorganismul nu poate echilibra cantitatea de glucoza (un fel de zahar) din sange. Glucoza din sange furnizeaza organismului energia necesara pentru activitatile pe care o persoana le desfasoara in fiecare zi. Glucidele (carbohidratii) care rezulta in urma procesului de digestie al alimentelor sunt absorbite astfel incat nivelul de glucoza din sange creste dupa masa. La un individ sanatos, acesta este reglat de mai multi hormoni, in primul rand de insulina. Insulina este produsa de pancreas, care fabrica si alte enzime importante ce sunt eliberate in intestin si contribuie la procesul digestiei. Insulina este cea care stimuleaza patrunderea glucozei in celulele din intreg organismul, scazand astfel nivelul glicemiei. In cazul persoanelor diagnosticate cu diabet fie nu se produce o cantitate suficienta de insulina (diabet zaharat de tip 1) sau insulina nu este utilizata in mod... [continuare]

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]

Mierea, intrebuintari medicinale

Mierea, intrebuintari medicinale

Actualizat la data de: 05 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ca medicament, mierea are o istorie foarte lunga. Egiptenii antici foloseau mierea ca fluid pentru imbalsamare si ca pansament pentru rani. In prezent, foarte multi oameni apeleaza la miere pentru proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii. Unii practicieni de medicina alternativa considera mierea una dintre cele mai bune remedii naturale pentru o gama larga de afectiuni. Cu toate acestea, din punct de vedere stiintific, beneficiile mierii pentru sanatate nu au fost inca dovedite - cu exceptia proprietatilor sale de accelerare a vindecarii ranilor si de calmare a tusei. Beneficiile mierii - Consumul de miere poate avea un efect pozitiv in reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima. Concret, se pare ca mierea reduce valorile proteinei C reactive si poate avea un efect minor asupra glucozei din sange, a insulinei, precum si asupra nivelurilor de lipide, mai ales in cazul persoanelor hiperglicemice. [continuare]

am 23 de ani si mi a iesit glicemi 108 si hemoglobina glicozilata 6,4 am diabet.ce inseamna? [continuare]

Comunitate medicala

Glucoza mare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Investigatii

La ultimul set de analize efectuat am avut nivelul glucozei situat la 156 mg/dL in condtiile unui unterval normal cuprins intre 74-106 mg/dL. Ce trebuie sa fac pentru a reduce acest nivel, doar folosindu-ma de alimentatie. Mentionez ca am 35 de ani si sunt de sex masculin. Multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Glucoza mare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Investigatii

La ultimul set de analize efectuat am avut nivelul glucozei situat la 141mg/dL in condtiile unui unterval normal cuprins intre 70-115 mg/dL. Mentionez de asemenea rezultatul la Fibrinogen de 361,6 in condtiile unui unterval normal cuprins intre 180-350 mg/dL. O alta valoare depasita este la VSH cu rezultat 32 /mm/h in condtiile unui unterval normal cuprins intre 2-30/mm/h Ce trebuie sa fac pentru a reduce acesti parametri, doar folosindu-ma de alimentatie. Mentionez ca am 60 de ani si sunt de sex feminin. Multumesc [continuare]

Fac un tratament cu Imuran 100 mg si medrol 32 mg,biseptol 800 mg/zi.Cresterea glicemiei poate fi de la medicamente sau am facut diabet.Termin medrolul peste o luna.Imuranul il voi continua inca 6 luni.-1 an.Nu am nici un simptom de diabet.Multumesc [continuare]

Am 54 ani,la analizele recente glicemia este de 140, întrebarea este dacă trebuie să merg la medic, este glicemia prea mare ? Trebuie să repet analizele dinou? [continuare]

Pentru moment nu exista detalii despre acest medicament! [continuare]

Glucoze 5

Din Medicamente

Pentru moment nu exista detalii despre acest medicament! [continuare]

Esti predispus la diabet de tip 2?

Esti predispus la diabet de tip 2?

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozeiin energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas. Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi si ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste, in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie. In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc. Poate fi prevenit diabetul de tip 2 Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni sau intarzia dezvoltarea... [continuare]

Diabetul si exercitiile fizice

Diabetul si exercitiile fizice

Actualizat la data de: 06 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat se refera la nivelul prea ridicat de glucoza sau zahar din sange. Corpul uman foloseste glucoza pentru a produce energie, dar o cantitate prea mare de glucoza in sange poate fi periculoasa. Un bolnav de diabet care reuseste sa tina afectiunea sub control, va reduce riscul aparitiei de probleme ale rinichilor, ochilor, nervilor, picioarelor, dintilor si va reusi sa previna aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Printre modalitatile prin care puteti avea grija de sanatatea dvs. si puteti sa mentineti echilibrul glucozei din sange, este sa fiti activi fizic, sa urmati un regim alimentar sanatos si sa luati medicamentele prescrise de medic. Avantajele unui stil de viata care implica activitatea fizica Cercetarile au demonstrat ca activitatile fizice pot: - sa reduca nivelul glicemili si a tensiunii arteriale - sa scada valorile colesterolului rau si sa ridice valorile colesterolului bun - sa imbunatateasca... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]

Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate

Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate

Actualizat la data de: 02 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bicarbonatul de sodiu a fost folosit cu multi ani in urma pentru curatarea si albirea dintilor sau tratarea unora dintre problemele gastrice. In prezent, bicarbonatul de sodiu are multiple intrebuintari si poate fi folosit atat in scopuri estetice cat si pentru mentinerea sanatatii. Poate fi utilizat pentru pastrarea frumusetii atat a femeii cat si a barbatului, de la barbierit, la indepartarea transpiratiei. Intrebuintarile bircabonatului - Par foarte curat - Se va adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in sticla cu sampon pentru a ca produsele pentru coafat (spuma, fixativ) sa fie indepartate cat mai bine iar parul sa fie cat mai curat. - Curatarea pieptenului si a periei - Sprayul de par si grasimile din pieptene si peria de par pot fi eliminate prin inmuierea acestora intr-un castron cu apa calda in care s-au adaugat 3 linguri de bicarbonat de sodiu si 3 linguri de inalbitor. - Mirosul mainilor - Se va indeparta mirosul de peste, [continuare]

Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului

Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului

Actualizat la data de: 19 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intrucat persoanele cu diabet zaharat au un nivel prea ridicat de glucoza (zahar) in sange o perioada destul de indelungata de timp, pot dezvolta complicatii grave, inclusiv probleme ale picioarelor dar si afectiuni cutanate, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi, afectiuni ale ochilor si alte leziuni. Cum pot fi picioarele afectate de diabet? Diabetul poate provoca doua probleme care ar putea afecta picioarele: - neuropatia diabetica - diabetul zaharat care nu este tinut sub control poate deteriora nervii. Daca aveti nervii picioarelor lezati, posibil sa nu mai simtiti caldura, frigul sau durerea. Lipsa acestor senzatii este numita neuropatie diabetica. - boli vasculare periferice - diabetul afecteaza circulatia fluxului de sange. Atunci cand circulatia sangelui nu este adecvata, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca o rana sa se vindece. Fluxul scazut de sange la nivelul bratelor si picioarelor poarta denumirea de boala... [continuare]

Diabet

Diabet

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Actualizat la data de: 26 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]

Analiza biochimica a sangelui

Analiza biochimica a sangelui

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale. Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange - glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului. Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului. [continuare]

40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul

40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul

Actualizat la data de: 12 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Otetul alb are multiple intrebuintari. Cu ajutorul acestuia se pot curata si lustrui diverse obiecte, sau poate fi utilizat ca erbicid. In plus, amestecat cu putina apa, poate inlocui multe dintre produsele de igienizat sau dezinfectat pe care orice gospodina le are in casa. Cum puteti beneficia de proprietatile otetului 1. Improspatati frigiderul. Curatati rafturile si peretii acestuia cu o solutie formata din jumatate apa si jumatate otet. 2. Curatati cestile de cafea si cele de ceai cu otet si sare (sau bicarbonat de sodiu), in parti egale. 3. Eliminati mirosurile. Curatati recipientele de plastic cu o carpa inmuiata in otet. 4. Distrugeti germenii din baie. Pulverizati otet de jur imprejurul chiuvetei si a cazii. 5. Pentru a elimina urmele lucioase ale fierului de calcat de pe tesaturi, dar si petele de antiperspirant, frecati zona usor cu otet si apoi stergeti cu o carpa uscata. 6. Igienizati toaleta. Turnati o ceasca de otet alb distilat in vasul de wc.... [continuare]

Monitest

Din Clinici/Firme medicale

ECOLTAREA ANALIZELOR DE CE ne facem analize ? Ne facem analize cu scop profilactic la indicatia medicului de familie sau medicului specialist, la angajare sau la solicitarea firmelor de asigurari in vederea incheierii asigurarii de viata, pentru a ne verificarea starea de sanatate la un moment dat al vietii. Pregatirea pentru recoltarea analizelor medicale este deosebit de importanta, de aceasta depinzand calitatea si acuratetea rezultatelor. De regula, se recolteaza dimineata pe nemancate, preferabil intre orele 7.00 - 10.00 . * Recoltarea sangelui * Recoltarea exudatului faringian * Recoltarea materiilor fecale * Recoltarea urinii * Recoltarea secretiilor RECOLTAREA SANGELUI Se face dimineata inaintea consumului de alimente sau lichide. Pacientul va fi sfatuit sa nu consume cu cel putin 12 ore inainte de recoltare alimente care pot determina cresterea turbiditatii sangelui. Anumite analize precum :... [continuare]

Servicii medicale Asistenta sociala - consiliere de asistenta sociala pentru bolnavi si apartinatori; - demersuri pentru interventii sociale la institutiile specializate, in conformitate cu reglementarile existente. Psihologie: - psihodiagnostic - consiliere psihologica si psihoterapie. Laborator de analize - punct de laborator pentru analize de rutina - Biochimie: Vitros 750, xRc - chimie uscata - Analiza biochimica la: glucoza, proteine totale, acid uric, albumina, trigliceride, colesterol, creatinina, uree, calciu, bilirubina totala, TGO, TGP, fosfataza alcalina, creatinkinaza, lipaza, gama glutanil si fier. - Hematologie: VSH, hemograma, hematocrit, reticulocite, formula leucocitara, VEM, CHEM, timp coagulare, timp de protrombina. - Bacteriologie si microparazitologie: exudate faringiene si nazale, insamantari plagi, antibiograme, examene coproparazitologice, ASLO, proteina C, factor reumatoid.   [continuare]

Servicii medicale   Laborator de analize medicale cu plata si gratuite (CASMB): Bacteriologie-micologie: - exsudat nazal - exsudat faringian (cultura + fungi) - exsudat lingual - examen bacteriologic sputa - examen bacteriologic secretie purulenta - examen sumar de urina - urocultura cantitativa - coprocultura - exsudat faringian (cultura) - examen microbiologic secretie vaginala - examen bacteriologic secretie uretrala - detectare Ureaplasma (cultura) - Mycoplasma hominis + Ureaplasma (cultura + antibiograma) - examen bacteriologic secretie conjunctivala - identificare Campylobacter jejuni/coli - examen bacteriologic secretie otica - antibiograma - antibiograma extinsa - izolare, identificare fungi levurici, filamentosi - antifungigrama - autovaccin stafilococ - autovaccin enterobacterii - autovaccin streptococ - autovaccin Pseudomonas - examen micologic piele si anexe - diagnostic bacteriologic in infectiile cu germeni anaerobi - izolare fungi -... [continuare]

Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)