Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

institutul de nutritie si boli metabolice

Obezitatea – ghid medical

Obezitatea – ghid medical

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1    Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]

Ordinul MSP nr. 1509 din 2008 Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 648 din 11.09.2008. Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesionala si salarizare nr. E.N./9.169 din 1 septembrie 2008, avand in vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul... [continuare]

Ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1142/2007 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. Avand in vedere prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesionala si salarizare nr. ………………. in temeiul dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1 Se aproba Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, cuprins in anexele 1-3, care fac parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2 Specialitatile obtinute anterior prezentului ordin, precum si cele in curs de derulare raman valabile. ARTICOLUL 3 La concursurile pentru ocuparea... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Actualizat la data de: 26 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]

Ziua mondiala a psoriazisului

Ziua mondiala a psoriazisului

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, Asociatia Medicala Romana a organizat o conferinta de presa dedicata acestei afectiuni, in care renumiti medici specialisti dermatologi au atras atentia asupra cauzelor, factorilor declansatori, dar si asupra impactului pe care psoriazisul il are asupra bolnavilor la nivel fizic, emotional si social. La eveniment au fost prezenti atat medici specialisti din toata tara – G-ral (r) Prof. Dr. Ioan Nedelcu, Prof. Dr. Constantin Ionescu – Targoviste, Dr. Valentin Pop, Prof. Dr. Virgil Feier, Prof. Dr. Rodica Cosgarea, Prof. Dr. Alexandru Tataru, Prof. Dr. Alexandru Oanta, Prof. Dr. George Sorin iplica, Prof. Dr. Caius Solovan, Conf. Dr. Laura Solovastru, Conf. Dr. Silviu Morariu, Conf. Virgil Patrascu, Conf. Dr. Floare Sarac, Dr. Gheorghe Nicola, Dr. Ilarie Brihan, Dr. Magda Constantin, cat si reprezentanti din partea Asociatiei Bolnavilor Psoriazis – D-na Rozalia Lapadat, care au vorbit celor prezenti despre presiunile sociale la care... [continuare]

Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Calculeaza aportul de glucide din racoritoare

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia. Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala contine 10% glucide, iar aici este vorba de sucul de portocale [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]

am 23 de ani si mi a iesit glicemi 108 si hemoglobina glicozilata 6,4 am diabet.ce inseamna? [continuare]

Sunt femeie de 65 ani,176 cm. inaltime si 91 kg. Care este clinica cea mai indicata pentru consult si tratament in Bucuresti ? [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)