Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta grasimilor in organism

Ce este cancerul mamar? Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de neoplazie intalnita in randul persoanelor de sex feminin, cu o incidenta semnificativa in cazul celor trecute de varsta de 50 de ani. La nivel mondial exista o relatie direct proportionala intre numarul cazurilor de cancer mamar si o rata de supravietuire redusa in ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare . Tipuri histologice de cancer mamar Cancerul de san neinvaziv – este tipul care isi mentine dezvoltarea in canalele sau lobul unde a aparut, prezinta totusi risc moderat de crestere cu invazie locoregionala motiv pentru care necesita monitorizare secventiala. Carcinomul lobular in situ (LCIS) – este de obicei neivaziv cu localizare si dezvoltare doar in lobulul mamar in care a aparut. Cancerul de san invaziv –celulele atipice se extind atat local in tesutul mamar, dar pot migra si sistemic frecvent la nivel cerebral, osos, pulmonar si hepatic; este cel mai frecvent tip de cancer... [continuare]

Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit

Mentinerea greutatii dupa dieta de slabit

Actualizat la data de: 09 Februarie 2023

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Indicele de masa corporala Este bine cunoscut faptul ca multi oameni incearca sa piarda in greutate, sunt nemultumiti de aspectul fizic si de kilogramele in plus, motiv pentru care au tinut cel putin o data o dieta pana in momentul de fata. Mentinerea indicelui de masa corporala intr-un interval de referinta considerat a fi in limite normale (IMC intre 18,5 si 24,99 kg/m2) este un aspect important pentru sanatatea organismului. Depasirea acestui interval vine la pachet cu riscul de dezvoltare a numeroase probleme de sanatate. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite la nivelul populatiei generale sunt patologiile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala de diferite grade de severitate – HTA, infarctul miocardic acut -IMA, insuficienta cardiaca -IC, accidentul vascular cerebral -AVC), sindroamele metabolice (dislipidemiile, diabetul zaharat -DZ), afectiunile hepatice si renale sau posibilitatea dezvoltarii unor patologii neoplazice. Reusita unei diete de slabit Este... [continuare]

Lipodistrofia: diagnostic si tratament

Lipodistrofia: diagnostic si tratament

Actualizat la data de: 28 Iulie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este lipodistrofia? Lipodistrofia reprezinta un termen general utilizat pentru a descrie un grup de afectiuni caracterizate prin pierderi partiale sau totale ale tesutului adipos in anumite regiuni ale corpului. Exista multe tipuri de lipodistrofie, unele dintre ele fiind genetice iar altele dobandite. Tesutul adipos sau grasimea, in plus fata de rolul cosmetic, are numeroase functii importante pentru sanatatea organismului: conservarea energiei, pastrarea temperaturii, eliberarea unor hormoni precum leptina, rol moderator asupra inflamatiei etc. Tipologie Principala clasificare a acestei patologii este in functie de cauza: lipodistrofie genetica si lipodistrofie dobandita. Lipodistrofia genetica poate fi, la randul ei, de doua feluri: Congenitala : tesutul adipos lipseste aproape in totalitate, afectiunea fiind prezenta de la nastere Familiala : aceasta este de regula partiala, afectand membrele superioare si inferioare, si se manifesta incepand cu anii... [continuare]

Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica

Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Oboseala cronica si consumul de zahar Tot mai multe persoane se plang de oboseala in lumea moderna, din cauza progresului extrem de rapid al tehnologiei si cumulului de informatii care asalteaza zi de zi indivizii. Se pare ca oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri.  Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism. In timp, acest lucru creste riscul de boli legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile de inima si problemele de sanatate mintala. Semne si simptome Deserturile frecvente si consumul crescut de zahar este cauzator al oboselii cronice daca experimentati urmatoarele simptome: - Somnolenta sau senzatie de ameteala dupa mese, - Nevoie crescuta de cofeina sau de dulciuri pentru a va putea continua activitatea dupa-amiaza, - Senzatie de moleseala la scurt timp dupa... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?

Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia de sarbatori Dupa o perioada lunga de post, romanii se bucura din plin de sarbatorile de iarna, deoarece acestea sunt pline de specialitati culinare, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele si placintele. Sarbatorile de Craciun sunt sarbatorite, in special, cu preparate realizate din carne de porc. Astfel, tochitura, jumarile si soriciul se vor afla pe masa fiecarei persoane in preajma sarbatorilor, fiind savurate din plin. Totusi, consumarea acestor produse alimentare in cantitati exagerate poate avea efecte negative asupra organismului. Astfel, excesul alimentar poate afecta somnul, greutatea corporala si chiar senzatia de bine pe termen scurt si lung. Afla efectele pe care excesul alimentar le poate avea asupra corpului, astfel incat alimentatia de sarbatori sa fie una mai potrivita. Efectele excesului alimentar asupra organismului Excesul alimentar poate avea loc din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului placut al alimentelor, din graba, din... [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului

Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este o substanta lipidica, ceroasa, care se afla in fluxul sanguin si in toate celulele corpului. Este normal ca orice persoana sa aiba colesterol. Acesta este o parte importanta a unui organism sanatos intrucat participa la producerea membranelor celulare si a unor hormoi si sustine functiile necesare ale organismului. Totusi, un nivel crescut de colesterol in sange predispune la aparitia bolilor cardiovasculare dar si a accidentelor vasculare cerebrale. Hipercolesterolemia este termenul medical care defineste un nivelul ridicat de colesterol din sange. Surse de colesterol Colesterolul provine din doua surse: organism si alimente. Ficatul, dar si alte celule din organism, fabrica aproximativ 75% din colesterolul din sange. Restul de 25% de procente provine din alimentele consumate. Colesterolul LDL este colesterolul rau. Cand prea mult colesterol de acest tip circula prin sange, arterele se pot bloca, crescand riscul... [continuare]

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]

Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului

Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului

Actualizat la data de: 01 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Efectuate in mod regulat exercitiile fizice pot reduce riscul bolilor de inima, accidentelor vasculare si a unor tipuri de cancer. Atat exercitiile de timp aerobic, cat si cele de forta contribuie la consolidarea starii de sanatate. In plus, exercitiile fizice pot imbunatati sanatatea mentala, au efecte pozitive asupra unora dintre cele mai importante organe ale corpului uman, inclusiv inima si creierul dar si asupra altor sisteme cum ar fi sistemul muscular si cel osos. Inima Ca si in cazul altor muschi, inima devine mai puternica pe masura ce este antrenata. O inima puternica este mult mai eficienta si poate pompa mai mult sange bogat in oxigen pentru intreg corpul, cu mai putine batai pe minut. Exercitiile regulate echilibreaza nivelul colesterolului, fapt ce ajuta la mentinerea sanatati [continuare]

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata. Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani. De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie. VSH Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa... [continuare]

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Informatii esentiale despre transplantul de organe

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Postul negru - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in... [continuare]

Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hormonii sunt foarte importanti pentru organismul uman. Acestia joaca un rol important in aproape toate procesele ce tin de corpul uman, de la instalarea unei sarcini sau un somn linistit si pana la senzatia de fericire. In urma procesului de imbatranire, valorile hormonilor sunt fluctuante. Pentru a intelege mai bine aceste modificari este important sa se cunoasca modul in care actioneaza cei mai importanti hormoni din organismul uman. Progesteronul este produs de catre ovare si glandele suprarenale dupa ovulatie si contribuie la sanatatea celulelor care cresc in uter. Estrogenul este creat de ovare, glandele suprarenale precum si de celulele de grasime si pregateste uterul pentru a primi ovulul fecundat in fiecare luna. Testosteronul este creat de catre ovare si glandele suprarenale si regleaza apetitul sexual, iar hormonii tiroidieni (produsi de tiroida) controleaza metabolismul. Gestionarea modificarilor hormonale intre 20-40 de ani Ce se intampla? Acestia... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Ce este Doppelherz Aktiv Omega-3 Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Doppelherz Aktiv Omega-3 forte este ideal pentru o nutritie saraca si mentinerea balantei grasimilor sangelui si a nivelului homocisteine. Capacitatea de efort si starea de bine pot fi influentate in mare parte de catre comportamentul nostru.Astfel, miscarea suficienta si hrana sanatoasa sunt componente importante ale unui regim de viata sanatos pentru inima. Alimentatia influenteaza nivelul colesterolului si balanta grasimilor si trigliceridelor precum si nivelul de homocisteina din organism. De cele mai multe ori influentam organismul nostru prin alimentatie gresita, fumatul de tigari, alcool si lipsa de miscare. Stresul din viata profesionala si viata cotidiana precum si surplusul de greutate nu sunt de dorit pentru sanatatea noastra. De cele mai multe ori hrana noastra contine prea mult colesterol si grasimi “gresite”. Asupra acizilor grasi- Omega-3 a fost atrasa atentia printr-un fenomen din... [continuare]

Calibrum junior

Din Medicamente

multivitamine pentru copii, cu minerale si Activin supliment alimentar Pentru cresterea armonioasa si intarirea imunitatii Cu aroma de capsuni O combinatie unica a tuturor vitaminelor si mineralelor necesare, continand in plus Activin - pentru o dezvoltare armonioasa a copilului dumneavoastra - pentru sustinerea reactiilor imune ale organismului si o protectie mai buna in perioadele de gripa si raceala Aroma placuta de capsuni Contine xilitol care ajuta la prevenirea formarii cariilor De ce combinatia de vitamine, minerale si Activin continuta in produsul Calibrum Junior este atat de speciala? Calibrum Junior contine o combinatie a tuturor vitaminelor si mineralelor necesare, beta-caroten si Activin in cantitati si raporturi mutuale care corespund necesitatilor zilnice ale organismului tanar in perioada de crestere. Continutul si raporturile mutuale de vitamine c, E, beta-caroten, seleniu, zinc si Activin ajuta la protejarea celulelor impotriva oxidarii, imbunatatind... [continuare]

Ce este Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml si pentru ce se utilizeaza Indicatii Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml este o emulsie de uleiuri in apa. Uleiurile din Lipofundin MCT/LCT 200 mg/ml furnizeaza energie si contin acizi grasi esentiali care sunt necesari pentru procesele de crestere sau recuperare din organismul dumneavoastra. Vi se administreaza Lipofundin MCT/LCT 200 mg/mlprin picurare in vena (perfuzie) ca parte a unui regim de nutritie deoarece nu puteti manca in mod adecvat sau nu puteti fi hranit prin intermediul sondei. Mod de administrare Acest medicament se administreaza prin perfuzie (picurare) intravenoasa, adica prin intermediul unui mic tub direct intr-o vena. Urmatoarele doze sunt recomandari pentru indrumarea dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cantitatea din acest medicament de care aveti nevoie si cat de mult timp veti avea nevoie de tratament cu acest medicament. Adulti Doza uzuala este de0,7 - 1,5glipide/kg/zi. O doza maxima de 2,0 glipide kg/ziar... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)