glicemie mica
12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca indulcitorii... [continuare]
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]
Ce este boala vaselor mici Boala vaselor mici este o afectiune in care peretii arteriali, in special arterele coronare, sunt lezati si lumenul arterial se ingusteaza. Arterele coronare sunt arterele de pe suprafata inimii, responsabile de vascularizatia miocardului (muschiul cardiac), fiecare artera coronara find atribuita unui teritoriu miocardic: anterior, inferior, lateral, posterior. In boala vaselor mici, coronarele sunt ingustate, nu se pot dilata corespunzator, iar fluxul sanguin coronarian sufera modificari. In lipsa vasodilatatiei, fluxul sanguin coronarian scade. Acest lucru duce la tulburari ischemice ale inimii, dar si la ischemie in alte teritorii din organism. Tabloul clinic al acestei boli este foarte similar cu cel al altor afectiuni cardiace primare, precum cardiomiopatia, sau chiar cu tabloul clinic al unui infarct miocardic. Astfel diagnosticul devine dificil, fiind nevoie de teste pentru diagnostic diferential cu alte afectiuni cardio-vasculare. Semne si... [continuare]
Cum monitorizam glicemia Monitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei. Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament. Factori ce modifica glicemia Exista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii. Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt: • Consumul de carbohidrati • Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea... [continuare]
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este sindromul metabolic? Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata. Cum se manifesta? In trecut, micul dejun era considerat cea mai importanta masa a zilei in ceea ce priveste sanatatea metabolica a organismului si ritmul circadian. Pe masura ce stilul de viata modern se indeparteaza de mesele obisnuite si de convingerile anterioare, eliminarea micului dejun este un model alimentar tot mai des intalnit in societatea actuala, al carei amploare creste considerabil de la an la an. Conform Institutului National al Inimii, Plamanilor, Sangelui, lider in ceea ce priveste cercetarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si a tulburarilor de somn, sindromul metabolic reprezinta un termen umbrela ce se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 3 din 5 afectiuni, precum: - obezitate... [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum mentinem glicemia in limite normale? Glicemia se mentine in limite normale printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre si saraca in zaharuri rafinate. Activitatea fizica regulata si monitorizarea periodica ajuta organismul sa foloseasca eficient glucoza si sa evite fluctuatiile. Iata cateva sfaturi utile, mai jos: Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz... [continuare]
Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza reprezinta sursa principala de energie pentru toate celulele organismului, atat timp cat se afla in limite normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Afectiuni cauzate de nivelul prea mare de zahar din sange Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; [continuare]
Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu... [continuare]
Ce se intampla in organism atunci cand sarim peste micul dejun?
Autor: SfatulMedicului
Ce este mic dejunul? Micul dejun este considerat de mult timp cea mai importanta masa a zilei. Numeroase campanii de sanatate publica si recomandari nutritionale au pus accent pe rolul sau in mentinerea unui stil de viata echilibrat. Totusi, realitatea arata ca tot mai multi oameni aleg sa sara peste aceasta masa, fie din lipsa de timp, fie din dorinta de a reduce aportul caloric. Intrebarea care apare este: ce se intampla cu organismul nostru atunci cand micul dejun este neglijat? Raspunsul este complex si depinde atat de contextul individual, cat si de frecventa acestui obicei. Rolul micului dejun Dupa o perioada de repaus alimentar de 8-10 ore, organismul are nevoie de energie pentru a-si relua functiile la capacitate maxima. Micul dejun reface rezervele de glucoza, principala sursa de energie pentru creier si muschi. In plus, el contribuie la stabilizarea nivelului de zahar din sange, la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si la asigurarea unei bune... [continuare]
Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Am si eu nevoie de niste explicatii , pisica mea a fost diagnosticata cu diabet avand initial 380 glicemia si dupa o saptamana de insulina facuta doar seara 451. I-am schimbat regimul si dupa 2 saptamani de insulina are 219 . Daca glicemia scade in felul acesta trebuie micsorata doza de insulina sau cum se poate mentine la un nivel normal ca sa nu ajunga in hipoglicemie ? Ii fac 2 unitati de insulina Lantus cu eliberare treptata si ia si Fitodiab pentru reglarea glicemiei . [continuare]
Bună seara! Sunt o tânără, de 21 de ani. Recent mi-am făcut un set de analize (hemograma,VSH,Ca,Mg,sideremie,acid uric, TGO,TGP, colesterol, trigliceride,glicemie,proteinemie,ASLO,PCR). Toate au ieşit în limite normale. Cu excepția eozinofilelor care au ieşit la limită, cu o valoare de 0.04 mii/µL (normal: 0.05-0.7 mii/µL) , fiind o valoare înrămată pe buletinul de analize. Ce m-a speriat mai tare a fost VSH-ul cu o valoare de 2 mm/h ( normal: < 20 mm/h) -fiind o valoare neînrămată pe buletin. La ce ar trebui să mă gândesc? [continuare]
Am o fata de 7 ani, intr-o zi i s-a facut rau la scoala si am ajuns cu ea la spitalul de urgente, unde i s-a facut glicemia ( 76) ni s-a spus ca este cam mica si asa am inceput sa ii facem investigatii. Alte simtome : sunt zile cand urineaza mai des, apa bea normal, mananca bine( are pofta de mancare). Mai precizez ca fetita este alergica la acarieni si polen si primeste tratament homeopat. Rezultat analize: hemoglobina glicozilata 5.2, insulina 1.1, va rog sa imi spuneti daca este posibil sa fie glicemia buna dar cand insulina este mica? poate fi eroare de laborator?, am repetat analizele si la fel glicemia in parametri iar insulin a 2. Nu mai am rbdare pana ajung la specialist va rog sa imi raspundeti. [continuare]
buna ziua! am 2 nepotele. una de 12 ani si cealalta de 10 ani. am verificat glicemia acasa cu un aparat de luarea glicemiei pe fetite. cea mare de 12 ani ia iesit glicemia 170. iar celei mici de 10 ani ia iesit glicemia 203. daca aveti un sfat bun pentru mine va rog ajutatima. va multumesc!!! [continuare]
Buna ziua.Am DZ TIP 2 de 3 ani,am mers cu siofor,diaprel 2 ani ,de 1 an am reneos 0,5 mgx3/zi, siofor 500 x 2/zi si insulina lantus seara 8 u.i.In ultimul timp glicemiile au crescut, ziua am 270-328 la 2 ore dupa mese iar noaptea am hipoglicemii ,45,67.Tin regimul si iau tratamentul dar de ex. seara la culcare am 294, dimineata am 285,in alta seara am tot atat sau 300 si noaptea fac hipo.Ce sa mai fac? [continuare]
Sunt diabetica daca am hemoglobina glicata normala insa dimineata am glicemiile marite?
Buna ziua, Am 61 ani sunt inregistrata ca diabetica de 5 ani. Dimineata am glicemiile marite 130 - 150, la doua ore aproximativ 120 si mai tarziu chiar mai mica. Hemoglobina glicata mi-am facut-o de doua ori pe an si de fiecare data era in limite normale de 5.8 sua mai mica. Medicamentele care le iau sunt metfogama de 1000 mg, 2 tablete pe zi. Am O MARE NELAMURIRE. In acest caz sunt sau nu diabetica ?. Mai trebuie sa iau medicamentele ? sau imi fac mai mult rau . Daca mi-ati putea da un raspuns v-as fii foarte recunoscatoare [continuare]
Dureri si invinetire degetele mici, picior drept
Am fost diagnosticat cu Diabet tip 2 din anul 1993, cu tratament medicamentos din 2001. In prezent fac tratament cu Xiofor 1000 mg, 3 / zi. Glicemia cca 140. Acum citeva zile mi-a aparut dureri, inrosire si invinetire la virfuri la unele dintre degetele mici, picior drept. Ce pot sa fac in acest caz ? Ce medicament suplimentar pot lua, caci la doctorul specialist sunt programat tocmai pe 20.01.2014 ? Multumesc de raspuns. Astept raspunsul pe e.mail: [email protected] [continuare]
Am tensiunea foarte mica 8 cu 4sau cu 3 glicemia 140 pe nemancate ?
am 19 ani ,sunt student,nu iau medicamente,is obosit dar nu sa dorm,imi iau tensiune acasa si mai creste dupa o cafea .Incerc sa nu stau nemancat,. Dimineata nu mananc,cateodata si glicemia ii mica adica 60 si is ametit ,nu pot sa imi reglez nici cum nici tensiunea nici glicemia. Ce pot face? [continuare]
Salut sunt ionel acum 2 ani am suferit un infart amu un stent in urma analizelor sa obs .am glucoza urinara 1000 glucoza serica96,4 ph urinar5 hemoglobina glicozilata5,5 am fost la nefrolog m ia spus de un diabet renal am luat diurex 3 luni acelasi rezultate indiferent de laborator mici diferente [continuare]
Ce cauze pot fi pentru glicemie ridicata peste 200 dupa internarea in spital ?
Buna ziua! Bunica mea bolnava de diabet tip 2 zaharat are glicemia foarte ridicata in ultima vreme. Cea mai mica valoare fiind de 200 iar cea mai mare de 350. A fost internata la cardiologie si i s-au administrat multiple perfuzii pe baza de glicerina timp de 6 zile aproximativ 2-3 perfuzii pe zi. Poate fi glicemia cauzata de aceste perfuzii? In timpul internarii glicemia era in valori normale la fel era si inainte de internare. Aceasta intrebare este adresata la 4 zile dupa externare. Va multumesc! [continuare]
Xanax-ul luat in cantitati mici da dependenta..si e periculos?
Buna ziua...am inceput sa am ..niste ameteli..imi pocneau urechile si o stare generala de rau care initial le-am pus pe seama ..unor Hipoglicemii..eu fiind insulinodependent..dar am constat ca nu asta e cauza..verificand glicemiile am constatat ca erau chiar crescute ..(200-250)...si de atunci (cca 6,7luni) am inceput sa iau Xanax dimineata..cam de 25..si am vazut ca nu mai am acele stari de rau..dar cum nu am luat iarasi au aparut...problema e ca mai pe seara mai consum alcool...Am vorbit cu un medic psihiatru si mi-a recomandat Spitomin si mi-a spus sa renunt in totalitate la Xanax dar multa lume il foloseste..si se simt bine..ce sfat imi dati??? [continuare]
De cateva luni (aproximativ un an) am glicemia foarte mica,in medie 40,ma simt foarte rau zilnic.dureri de cap foarte mari care nu trec cu calmante,senzatii de greata,lesin,transpir foarte des,lipsa de concentrare si stari de somnolenta.Starile astea le am zilnic.Cat de grav este?ce alimente nu imi sunt indicate,exista un regim pentru asta? [continuare]
BUNA ZIUA. MI-AM LUAT AZI GLICEMIA SI ESTE 45 mg. DE CE OARE ESTE ASA MICA SI [continuare]
As dori o parere.Am glimeele variabile intre 200 si 300 desi sunt cu insulina(un loc de munca deosebit de stresat) si HDL 83 , LDL 143 , TRIGLICERIDE 151.Intrebarea este :e nevoie de tratament medicamentos adica statine?Naturistele pot determina o scadere fara statine? Ce-mi recomandati. Multumesc anticipat [continuare]
Site-ul ofera o f. buna documentare, este minunat. As vrea sa stiu ce consecinte are un TGP sub limita inferioara. Sotul meu are valoarea de 11. Imi place sa stiu adevarul, necunoasterea sperie. Multumesc, toate urarile de bine. anca [continuare]
Va rog sa imi spuneti daca problemele de la ficat, hepetita cronica ..TGP 135.. afecteaza valorile normale ale glicemieii ( 61mg/dl ) si colesteroluluii (118/mg/dl).Precizez ca nu urmez nici un tratament.Va multumesc. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter