fosfor in organism
Detoxifierea rinichilor
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Conform medicinei chineze antice, rinichii sunt responsabili de pastrarea materialului nostru genetic sau al esentei. Datorita faptului ca aceasta esenta circula prin intreg organismul uman, rinichii sanatosi sunt importanti pentru bunastarea totala. Pozitionati de o parte si de alta a coloanei vertebrale si protejati de coaste, rinichii formeaza un sistem de curatare care poate filtra mai mult de 48 de litri de sange in fiecare zi. Rinichii ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor, cum ar fi ureea si amoniacul. Acestia controleaza nivelul de fosfat, sulf si sodiu din corp si reglementeaza productia de celule sanguine, mentinand corespunzator pH-ul din corpurile noastre. Rinichii nu se odihnesc niciodata si deseori devin supraincarcati, mai ales atunci cand dieta unei persoane este bogata in alimente procesate. Beti multa apa Rinichii sunt proiectati sa se ocupe de toxine si sunt destul de rezistenti, dar si acestia au anumite limite. Cand sunt diluate cu apa,... [continuare]
Spasmofilie - cauze, simptome, tratament
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este spasmofilia Spasmofilia este o afectiune caracterizata prin spasme involuntare ale muschilor, tetanie, tremor si convulsii. Spasmofilia este o boala cauzata de deficitul de micronutrienti din organism, in special de calciu si magneziu. Deoarece femeile au o predispozitie mai mare catre pierderea de calciu (lactatie, menstruatie etc.), respectiv magneziu si au un aport alimentar mai scazut al acestor minerale (din cauza stresului, dietei etc.), boala este destul de frecvent intalnita in randul femeilor tinere. Cauzele spasmofiliei Principala cauza a bolii este dieta improprie care sta la baza dezechilibrului de calciu si magneziu din organism. Tulburarea poate fi mostenita, in cazul in care unul dintre parinti sufera de aceasta boala. Cea mai comuna forma ereditara a spasmofiliei o reprezinta atacurile de panica. Spasmofilia poate sa apara si ca o conditie secundara a altor patologii, cum ar fi unele disfunctii endocrine, pancreatita, ca efect advers in urma... [continuare]
Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
Ce este osteoporoza si cum se manifesta? Osteoporoza apare atunci cand oasele isi pierd mineralele din compozitia lor, mai repede decat le poate inlocui organismul. Oasele devin mai putin dense, scade rezistenta acestora si se rup mai usor. Dupa varsta de 30 de ani, demineralizarea oaselor este un proces natural si nu poate fi oprita complet. Aparitia osteoporozei este influentata de structura fiecarei persoane in parte, dar si de dieta precara sau de lipsa activitatii fizice. Femeile, in special cele tinere, trebuie sa fie din timp constiente de riscul aparitiei osteoporozei si sa actioneze pentru a incetini evolutia bolii si posibilele complicatii ce pot aparea odata cu progresia osteoporozei. Cum putem preintampina dezvoltarea osteoporozei? Cele mai importante elemente nutritive pentru combaterea osteoporozei sunt calciul si vitamina D. Calciul este un element cheie pentru oasele dumneavoastra, in timp ce vitamina D este cea care permite oaselor sa asimileze... [continuare]
Generalitati Doua pahare de lapte - fie ca este de vaca, soia sau migdale - ofera aproape o treime din cantitatea zilnica recomandata de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Laptele de vaca este, de asemenea, o excelenta sursa de proteine. Acesta contine multe elemente nutritive esentiale pentru functionarea optima a organismului, inclusiv fosfor, vitamina D, potasiu, niacina si riboflavina, toate foarte importante pentru mentinerea sanatatii adultilor si copiilor. Cu toate acestea, este posibil sa nu stiti de ce si cum sa includeti laptele in planul dumneavoastra de alimentatie sanatoasa. Informatii utile despre lapte - Persoanele care beau lapte cu regularitate traiesc mai mult. In ciuda contributiilor sale nutritive, multi adulti consuma prea putin lapte in fiecare zi. Ar trebui sa va mai ganditi la acest aspect, deoarece studiile recente arata ca aportul adecvat de lapte poate reduce riscul de boli de inima si [continuare]
Generalitati Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general. Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt. Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau. Alternative sanatoase la consumul de unt Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta... [continuare]
Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]
Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]
Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]
Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]
10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]
am o durere in partea stanga,sub san care persista de 10luni,care mai nou s-a mutat deasupra sanului cu radiere sub brat,am facut 3ekg care au iesit fara modificari,o ecocardiografie care la fel nu a avut modificari,analizele efectuate au iesit in parametri cu exceptia fosfor seric putin sub limita de jos,leucocite putin peste limita maxima,eritrocite putin peste limita maxima,hemoglobina cu 3.5peste limita maxima,hematocrit cu 8.8paste limita maxima,cateodata durerea pleaca din stern coborand in partea stanga sub san,mentionez ca am o gastrita care am tratato cu nexium,famotidina,duspatalin timp de 3luni,astazi am fost la un medic cardiolog care m-ia prescris un tratament cu moduxin vasilip,nebivolol timp de o luna ,urmand sa fac un test de efort sa vedem daca durerea care persista este de-la inima s-au are alta cauza.medicul gastroenterolog care m-a tratat de gastrita m-ia spus ca durerea nu este de-la inima sii ca l-a mine totul este pe sistem nervos inclusiv problema cu... [continuare]
Macerat din coji de oua, sursa naturala de calciu...
Buna ziua tuturor! As dori pareri, cat mai avizate daca se poate, privind obtinerea calciului pentru organism prin metode naturiste. asadar, ce stiti de maceratul din coji de oua? M-ar interesa, astfel: Mod de preparare (doze, ingrediente), administrare (in ce doza si de cate ori), contraindicatii, efecte adverse... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter