enteropatia
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat reprezinta o boala metabolica complexa, cu numeroase implicatii asupra altor organe si sisteme. In plus fata de complicatiile uzuale, precum retinopatia (patologie a retinei), nefropatia (patologie renala) si piciorul diabetic, exista cateva afectiuni frecvent asociate cu diabetul zaharat. Aceste afectiuni sunt: • Boala celiaca • Afectiunile tiroidiene • Sindromul ovarului polichistic • Diabetul insipid • Afectiuni musculare • Probleme dentare • Hemocromatoza • Pancreatita Diabetul creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer 1. Boala celiaca Boala celiaca este o boala autoimuna ce afecteaza 1 din 100 de oameni, insa nu toti ajung sa primeasca un diagnostic corect. In cadrul acestei boli, pacientii au intoleranta la gluten. Glutenul declanseaza o reactie imuna in organismul lor, distrugand mucoasa intestinala. Boala celiaca este mai frecventa in randul persoanelor cu diabet de tip 1, intrucat ambele... [continuare]
Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]
Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]
am făcut analizele și iga a ieșit cu valoarea 1,3 Ua/ml. positivo>10. doctorul de familie zice că nu am boala celiaca un altul că da. și eu nu înțeleg dacă am sau nu. am și diagnostic de gastrită atrofică cu metaplazie intestinală. simptomele sunt multe și difuze. oboseală,pierdere in greutate,sunt când constipat când ies moale. dureri când de mâini când de picioare,de spate,de cap. iar programare la gastroenterologie am abia spre sfârșitul lunii viitoare. și as vrea sa știu dacă e grav și ar trebui sa grăbesc vizita la medic. va mulțumesc din suflet dacă mă puteți ajuta cu un sfat. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter