Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

complex de antioxidanti

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este sistemul imunitar Sistemul imunitar este un sistem de aparare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfasoara procese complexe, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni: virusuri, bacterii si corpuri straine, care provoaca infectii sau boli. Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie sa distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra in contact cu un agent patogen, acesta declanseaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se ataseaza de antigeni si ii anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismul, are nevoie de anumite substante. Pot anumite alimente sa stimuleze sistemul imunitar? Incorporarea unor alimente specifice in dieta, poate intari raspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei si a altor infectii, primul pas ar trebui sa fie o vizita la raionul de fructe si legume.... [continuare]

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxifierea ficatului se numara printre cele mai importante beneficii ale apei asupra organismului. O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organul supranumit bucataria corpului, cu peste 500 de functii complexe. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate in tubul digestiv si metabolizate pana la forma nutrientilor diferentiati, care sufera o serie intreaga de transformari inainte sa ajunga la tesuturile beneficiare. Adaugarea sucului proaspat de lamaie intr-un pahar de apa plata stimuleaza procesul detoxifierii ficatului, cea mai importanta cale prin care toxinele sunt evacuate din corp. Rolul apei in functionarea ficatului Organismul este constituit in proportie de 67%-70% din apa, de aceea numeroase probleme de sanatate survin pe fondul deficientei in acest compus esential. In afara de beneficiile aduse diverselor tesuturi, organe si sisteme, apa sustine si sanatatea ficatului. Apa este responsabila pentru... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante

Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante

Actualizat la data de: 12 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Unul dintre rolurile de baza ale ficatului este de a actiona ca un filtru pentru toxine. Aceasta actiune se face printr-un proces metabolic complex, prin ingerarea de noi medicamente. Medicamentele si suplimentele pot afecta ficatul in timpul acestui proces. Anumite substante pot forma metaboliti toxici ce pot deteriora celulele hepatice si, ca rezultat, ficatul poate deveni atat de deteriorat, incat nu mai poate functiona. Un produs pe baza de plante cu toate ingredientele naturale suna destul de bine pentru sanatatea dumneavoastra, cum ar fi extractul de ceai verde sau ceaiul de tataneasa. Aceste doua ceaiuri pot provoca leziuni la nivelul ficatului – organul care descompune medicamentele din corp. Iar daca suferiti de o boala de ficat gras sau hepatita C, cu siguranta veti dori sa pastrati ficatul in cea mai buna forma posibila. Leziunile hepatice induse de medicamente, o forma a bolii de ficat, se bazeaza pe cresterea de suplimente pe baza de plante. Aceste plante au... [continuare]

Nucile pot preveni cancerul de colon

Nucile pot preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]

Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten

Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten

Actualizat la data de: 03 Februarie 2017

Autor: SfatulMedicului

Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]

Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Efectele binefacatoare ale consumului de cacao

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea. Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta. Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao. Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]

Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora

Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora

Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile au o multitudine de beneficii pentru sanatate. In primul rand, rosiile sunt pline de vitamine, mai exact contin vitamina A (de ajutor ochilor), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (benefica sistemului cardiovascular si al celui endocrin), vitamina E si vitamina K. De ce este bine sa bei suc de rosii Sucul de rosii contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, previne osteoporoza si, avand foarte multe vitamine, este benefic intregului organism. Contine licopeni care au un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum este cel de prostata, cancerul mamar, de pancreas si de ovare. De asemenea, numeroase studii au aratat ca un consum de suc de rosii are influente pozitive asupra inimii, practic poate preveni bolile cardiovasculare. Pentru a obtine aceste efecte miraculoase, trebuie sa bei un pahar de suc de rosii pe zi. De ce... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Comunitate medicala

Pigment

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Frumusete si intretinere

Buna ziua ! Am inceput sa am un complex foarte mare din cauza ca in jurul gurii(toata barbia+ partea de piele de dupa buze ) am pigmentul un portocaliu inchis si este foarte vizibil , iar in rest am fata alba. Va rog a imi recomanda un trament sau medota naturala, nu vreau un raspuns gen sa ma bronzez ca sa nu se mai observe pentru ca imi place prea mult sa am pielea alba. Multumesc anticipat ! [continuare]

Pagina 4 din 14 (393 rezultate)