Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cereale crocante cu ciocolata elvetiana amarant

Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?

Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?

Actualizat la data de: 22 August 2025

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Un gust amar in gura poate fi o reactie normala la consumul de alimente amare sau picante. Cu toate acestea, atunci cand gustul dureaza o perioada lunga de timp sau cand apare in mod neasteptat, poate indica o serie de probleme de sanatate. Gustul este un simt complex, care poate fi influentat de multi factori, printre care igiena dentara precara, gura uscata sau sarcina. Cauzele gustului amar in gura Gustul amar din gura nu este o problema grava, dar poate interfera cu viata de zi cu zi si poate afecta dieta. Printre cauzele gustului amar se numara: Gura uscata - cunoscuta si sub denumirea de xerostomie, aceasta apare atunci cand gura nu produce suficienta saliva pentru a pastra gura umeda. Intrucat saliva ajuta la reducerea numarului de bacterii din gura, nivelul scazut de saliva permite dezvoltarea acestora. Persoanele cu xerostomie simt un gust amar in gura. Acesta poate fi determinat de o serie de medicamente care au ca efect advers uscarea... [continuare]

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Cereale integrale pe care este bine sa le consumati

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]

Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge

Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multi oameni au o slabiciune pentru ciocolata si nu rezista tentatiei de a o consuma. Satisfacerea acestei pofte poate fi daunatoare daca va doriti sa urmati o dieta sanatoasa sau daca aveti ca scop pierderea in greutate. Totusi, exista o serie de modalitati sanatoase gratie carora va puteti bucura de ciocolata si va puteti mentine o stare adecvata de sanatate. Beneficiile consumului de ciocolata Cacaua si ciocolata au fost considerate de civilizatiile antice drept hrana zeilor. Din cele mai vechi timpuri, cacaua a fost folosita in scop curativ pentru tratarea problemelor de digestie, stimularea functiei rinichilor si a functiei intestinale. Cu ajutorul acestui produs alimentar erau tratate anemia, oboseala, febra, libidoul scazut, problemele respiratorii, lipsa poftei de mancare si productia scazuta de lapte a proaspetelor mame. Cacaua ajuta la sustinerea sanatatii inimii, scaderea tensiunii arteriale, consolidarea oaselor, mentine sanatatea unghiilor... [continuare]

Adevarul despre ciocolata

Adevarul despre ciocolata

Actualizat la data de: 18 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Lucruri mai putin cunoscute despre ciocolata

Lucruri mai putin cunoscute despre ciocolata

Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata este poate cel mai indragit si consumat desert din lume. Mai mult, ciocolata neagra este foarte benefica pentru sanatate. Astfel, ciocolata neagra, cea care contine minimum 65% cacao, este un tip de ciocolata foarte naturala, care are o concentratie ridicata de antioxidanti si flavonoizi, spre deosebire de alte tipuri de ciocolata, ce contin o cantitate mare de zahar adaugat si grasimi nesanatoase. Beneficiile ciocolatei negre • Antioxidanti . O serie de studii atesta faptul ca ciocolata neagra contine de opt ori mai multi antioxidanti decat capsunile si de doua ori mai multi decat un pahar de vin. • Previne bolile de inima . Oamenii de stiinta au facut cercetari in urma carora a reiesit faptul ca ciocolata neagra reduce riscul aparitiei unor boli de inima. Oamenii care au mancat ciocolata neagra saptamanal si-au micsorat riscul aparitiei oricarei boli de inima cu un procent de 37%. • Reduce tensiunea arteriala . In urma unui studiu realizat de... [continuare]

Beneficiile oferite de ciocolata neagra

Beneficiile oferite de ciocolata neagra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suferiti de hipertensiune arteriala? Incercati o trufa. Sunteti ingrijorati din cauza bolilor de inima? Consumati o tableta de ciocolata neagra. Aceasta este cea mai buna veste medicala pentru toate varstele. Nu este o iluzie, ciocolata neagra este sanatoasa. Studiile arata ca sanatatea cardiovasculara este imbunatatita la persoanele care consuma ciocolata neagra. Bogata in antioxidanti naturali, ciocolata neagra si cacaua sunt la fel de benefice ca si ceaiul verde si afinele. Ciocolata neagra este buna pentru inima Studiile au demonstrat ca cei care au mancat o cantitate mica de ciocolata neagra de doua sau trei ori pe saptamana au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale. Ciocolata neagra imbunatateste fluxul de sange si ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange. Consumul de ciocolata neagra poate impiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza. Ciocolata neagra este buna pentru creier Ciocolata neagra creste fluxul... [continuare]

Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata

Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice. Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata. Manifestarile alergiei la ciocolata Ciocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate. Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista... [continuare]

Buna Ziua! Am 1-2 saptamini in care am dureri de cap si slabiciuni, la fel de vrio doua zile incoace am un gust amar in gura si balonari! Nu am probleme cu pofta de mincare dar imi fac griji. Care ar putea fi cauza? Multumesc Mult [continuare]

Comunitate medicala

Gust amar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Refluxul gastroesofagian

Buna ziua, am 49 de ani si acum un an am fost operata de colecist, nu mananc gras, prajeli etc. De azi dimineata am un gust amar in gura si simt ca orice mananc are un gust amar. La pepene de exemplu gustul amar s-a accentuat ff rau. Ieri am mancat o conserva de ton cu porumb si astazi un covrig. Nu am luat alte medicamente in afara de hepatoprotect.Ma puteti ajuta cu un sfat ? De la ce ar putea fi ? Multumesc! [continuare]

Buna seara!De vreo 2-3 luni am inceput sa simt un gust amar in gura care de cele mai multe ori este insotit si de senzatia de nod in gat care imi da tendinta de a inghiti permanent!a devenit destul de suparator in special pt. ca acel nod in gat,de multe ori,este usor dureros!trebuie sa mentionez ca declanseaza de cele mai multe ori cand ma enervez(lucrez intr-un ambient foarte stressant)!ce poate fi si mai ales cui ar trebui sa ma adresez???Va multumesc! [continuare]

In fiecare dimineata cand ma trezesc am un gust foarte amar in gura (seara ma spal pe dinti). Si inca ceva pe parcursul zilei simt nevoia sa beau foarte multa apa. Din ce stiu nu am probleme cu ficatul, stomacul, vezica biliara sau cu altceva. Din ce am citit, astea ar putea fi cauzele. [continuare]

De o saptamana am un gust amar in gura. Tin sa mentionez ca am facut niste analize gastro-intestinale si mia iesit " Ac Helicobacter Pylori" pozitiv(care trebuie sa fie negativ), si fac un tratament de 14 zile (cu Amoxiplus 875 mg/125 mg si Roclarin 500 mg). De la ce credeti ca ar putea fii problema cu gustul amar dimineata plus ca pe toata durata zilei am nevoie de foarte multa apa si am scaune mai dese, si un nod in gat ( nu tot timpul, doar in unele perioade ale zilei) ? Ce as putea face sa scap de acest gust amar?Poate fi de la ficat, stomac sau orice altceva? [continuare]

Buna ziua! Azi de dimineata m-am trezit cu un gust amar in gura ce a persistat pe parcursul zilei. De asemenea mi se pare ca saliva este mai abundenta. Mentionez ca este prima data cand patesc asa ceva si ca nu am alte simtome in afara de o stare de slabiciune si ameteala usoara ;de vreo 2 zile am inceput sa iau magneziu la recomandarea medicului si tot in perioada asta fac un tratament cu antibiotice pentru o faringo-traheita. Care ar putea fi cauza?Multumesc!! [continuare]

De 1 an de zile am gust amar in gura,si mai ales când consum fructe și legume crude ,am făcut 4 ecografii toate sunt bune,ce nu înțeleg este ca după ce mănânc o pizza,dispare 24h acest gust amar,la fel și dacă consum 2-3 felii de salam de exemplu,cineva care sa confruntat cu aceasta problema poate îmi poate da un sfat.Va mulțumesc și multa sănătate va doresc. [continuare]

De fiecare data cand mananc multa ciocolata,sau uneori chiar cand mananc putina imi apar bube rosii,umflate,ce ofera mancarimi extrem de mari asemanatoare cu bubele dupa muscatura unui furnicii,nu se intapla tot timpul dar se intampla [continuare]

M am operat acum 5 zile nu mai am dureri, însă gustul amar și oribil din gura ma termina, nu știu ce supliment sau medicament sa iau dar nu mi trece nici cu ceaiuri [continuare]

Buna ziua! In fiecare dimineata ma trezesc cu un gust amar in gura, care persista pe tot parcursul zilei. Alte simptome nu am in afara de dureri slabe dar nu zilnice sub hipocondrul drept, analizele si ecograful sunt perfecte. As dori sa-mi spuneti cum sa scap de aceasta problema. Multumesc [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)