bauturi sanatoase
Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o alimentatie sanatoasa va fi nevoie sa faceti schimbari nu doar in modul de a gati, ci si in modul in care faceti cumparaturile. Multe produse din supermarket-uri pot fi foarte tentante: prajituri, bomboane, inghetata etc. O lista de cumparaturi bine organizata va poate ajuta sa achizitionati doar produse alimentare sanatoase. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a avea camara si frigiderul aprovizionate cu alimentele necesare pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Modalitati sanatoase de a face cumparaturi Evitati sa cumparati alimente cu un continut ridicat de grasimi, sodiu sau zahar. Pentru a minimiza timpul petrecut in supermarket si a va atinge scopurile, organizati-va lista in functie de zonele din supermarket din care urmeaza sa faceti cumparaturile: - Produse de panificatie - indicat ar fi sa alegeti paine, briose si alte preparate care sa contina cereale integrale. Evitati ingredientele rafinate si alegeti painea din cereale... [continuare]
Cum va protejeaza probioticele sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probioticele sunt bacterii benefice care se afla in cantitati mari in sistemul digestiv al oricarei persoane sanatoase. Probioticele se gasesc in compozitia alimentelor si suplimentelor alimentare (capsule sau pulberi). Exemple de alimente care contin probiotice sunt iaurtul si alimentele fermentate (cum ar fi varza sau bauturile fermentate din lapte, soia sau miso). Principalele tipuri de bacterii benefice sunt Bifidobacteria, Lactobacteria (acidophilus, plantarum, rhamnosus), Propinobacteria, Peptostreptococci, Propinobacteria si enterococii. Cum functioneaza probioticele? Probioticele sunt microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera beneficii sanatatii gazdei. Probioticele actioneaza, eliminand unele dintre bacteriile rele din sistemul digestiv. Probioticele se ataseaza pe peretii intestinali unde se inmultesc si sporesc numarul bacteriilor benefice, mentinand un echilibru sanatos intre numarul de bacterii benefice si... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Migdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional. Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli. Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii Printre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara: - infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii. - cresterea... [continuare]
Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]
Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica. Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime., Lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual. Beneficiile meiului in alimentatie Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism. In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu. Circa... [continuare]
Cum ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cafeaua este o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate. In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea. Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare. Beneficiile cafelei pentru organism In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti - imbunatatirea randamentului intelectual ,... [continuare]
Generalitati Sanatatea simtului olfactiv este foarte importanta pentru o buna interactiune cu mediul exterior. Functia olfactiva se afla intr-o conexiune stransa cu simtul gustului, participand activ la perceperea aromelor alimentelor si bauturilor ingerate. De asemenea, un simt olfactiv sanatos ne ajuta sa distingem diferentele de gust si miros intre vin, cafea sau ceai, aromele subtile ale florilor, mirosul natural al pielii etc. Oamenii cu un simt olfactiv sanatos pot distinge pana la 10.000 de mirosuri distincte, percepute totusi diferit de fiecare individ in parte. Acuratetea simtului olfactiv descreste direct proportional cu inaintarea in varsta, iar acest declin este aproape insesizabil. Consecintele pierderii simtului olfactiv Persoanele cu un simt olfactiv sanatos nu constientizeaza importanta acestei functii senzoriale de baza a organismului, decat atunci cand resimt consecintele pierderii capacitatii de a percepe si interpreta mirosurile din mediu. Declinul... [continuare]
Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]
9 obiceiuri sanatoase pentru reducerea hipertensiunii arteriale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Numeroase studii de specialitate au demonstrat ca anumite obiceiuri sanatoase introduse in stilul de viata pot reduce hipertensiunea arteriala. Aceste masuri nu ajuta doar pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune sa isi tina sub control tensiunea arteriala, ci constituie si cai sigure de prevenire a bolilor cardiovasculare si a obezitatii. Tensiunea arteriala este forta cu care sangele este pompat in vasele sangvine si transportat catre toate organele si tesuturile corpului. Hipertensiunea arteriala este o afectiune periculoasa, intrucat obliga inima sa depuna un efort suplimentar in asigurarea circulatiei sanguine, contribuind la intarirea arterelor (deci la dezvoltarea aterosclerozei) si la dezvoltarea de afectiuni cardiace diverse. Tensiunea arteriala normala Persoanele cu tensiune arteriala normala se incadreaza in valorile maxime (sistolice) si minime (diastolice) la care inima pompeaza sangele in vasele sangvine. Astfel, aceste valori sunt -... [continuare]
5 ponturi vitale pentru sanatatea cardiaca a femeilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sanatatea cardiaca ar trebui sa fie preocuparea principala a femeilor, cata vreme bolile de inima ocupa primul loc in lista cauzelor de deces in randul reprezentantelor sexului frumos. Cu toate ca problemele de sanatate cardiaca sunt asociate in general cu pacientii de sex masculin, mai multe femei isi pierd viata anual din pricina afectiunilor cardiovasculare, decat barbati. Cunoasterea temeinica a simptomelor bolilor cardiace specifice femeilor si a riscurilor implicate ajuta la prevenirea, depistarea timpurie si tratarea afectiunilor de la acest nivel. Informatii esentiale despre bolile cardiace la femei Cea mai ingrijoratoare statistica din ultimii ani arata ca femeile de varste tot mai tinere prezinta un risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, in special din pricina modului de viata transformat de era tehnologiei, a alimentatiei dezechilibrate si a stresului cronic. Prin urmare, femeile de toate varstele ar trebui sa detina informatiile... [continuare]
Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]
Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]
8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gazele intestinale sunt o parte normala din procesele digestive ale organismului, rezultand din carbohidratii nedigerati care sunt fermentati de bacterii. De aceea, chiar si multe alimente sanatoase, precum fructele si legumele, pot produce gaze in exces, din pricina continutului mare de carbohidrati. Pe langa acesti nutrienti, exista si alti factori ai stilului de viata, de la greutatea corporala pana la fumat si consumul gumei de mestecat, care joaca un rol definitoriu in acumularea excesiva de gaze intestinale, ce degenereaza in balonare, eructatie (ragait) si flatulenta. In perioada sarbatorilor, gazele intestinale pot reprezenta o problema majora, din pricina meselor diversificate si dificil de digerat de la ocaziile festive. Cateva obiceiuri sanatoase va pot ajuta sa scapati cu succes de toate neplacerile asociate cu gazele stomacale acumulate in exces. De ce apar gazele intestinale in exces Gazele intestinale in exces, ce se manifesta prin balonare,... [continuare]
8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea omului modern pentru o viata lunga si lipsita de boli a condus la nasterea mai multor zvonuri despre sanatate, care nu au niciun fundament stiintific. Oamenii continua sa creada in idei preconcepute care circula din generatie in generatie si pe care ar bine sa le ignorati, avertizeaza specialistii. Ele nu doar ca dezinformeaza, ci pot chiar influenta negativ stilul de viata normal si echilibrat pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il adoptam. Mituri despre sanatate Legendele urbane si miturile despre sanatate continua sa fie luate in seama de populatia Pamantului, desi nu sunt decat rezultatul unor perceptii limitate despre ceea este sau nu sanatos. Libera circulatie a informatiei din prezent contribuie si ea la supravietuirea acestor zvonuri, care pot influenta negativ vietile oamenilor. Cateva dintre ele sunt expuse mai jos si explicate din prisma expertilor in sanatate, care le contrazic. 1. Alimentele cu grasimi conduc la ingrasare Multe... [continuare]
Moduri prin care va puneti in pericol sanatatea fara sa stiti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea si despre care stiti ca sunt nocive. In aceasta categorie intra alegerile alimentare gresite, somnul insuficient, viciile sau lipsa de miscare, factori de risc universal cunoscuti in raport cu efectele negative pe care le pot avea asupra trupului si psihicului. In spatele acestor surse de imbolnavire evidente se ascund si alte moduri prin care va puteti compromite sanatatea fara sa realizati acest lucru. Pericole ascunse pentru sanatate Stilul de viata modern aduce omenirii un plus de confort si optiuni diverse de organizare a activitatilor cotidiene, precum si o serie de obiceiuri inofensive la prima vedere, insa potential periculoase pentru sanatate. Adevarul din spatele lor a iesit la iveala in urma derularii numeroaselor studii stiintifice menite sa evidentieze riscurile ascunse la care se expune populatia intregii lumi. Exemplele de mai jos va ajuta sa elucidati o parte din motivele... [continuare]
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]
Cum sa va mentineti forma fizica si sanatatea in vacanta de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vacanta de primavara poate fi o perioada in care riscul cresterii in greutate este din ce in ce mai mare, in ciuda posibilitatilor diverse de a face miscare in aer liber, prin activitati placute. Sarbatorile Pascale si sejurul de 1 Mai, zilele onomastice si alte ocazii speciale sunt un prilej de destindere, dar si de satisfacere a multor placeri care pot avea efecte negative asupra formei fizice si a starii de sanatate. Pregatiti din timp o strategie eficienta de a va tine departe de ingrasat si boli, cu ajutorul sfaturilor utile de mai jos! Cauzele ingrasarii si imbolnavirilor in vacanta de primavara Cu toate ca sezonul cald este mai degraba asociat cu perioada din an in care multe persoane pierd kilogramele in plus acumulate in timpul iernii, vacanta de primavara prezinta mai degraba o serie intreaga de riscuri pentru silueta si sanatate in general. Studiile arata ca, in acest mini-concediu, oamenii pot castiga in medie 2-3 kilograme. Unul dintre motive ar... [continuare]
Superalimente pentru sanatatea oaselor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o categorie aparte de superalimente bogate in calciu, vitamina D si alti nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor, din care puteti sa faceti in fiecare zi alegeri inspirate pentru o viata lunga, lipsita de boli. Un regim alimentar cu adevarat echilibrat nu exclude din meniul zilnic sursele alimentare de baza pentru sanatatea osoasa. Dieta pentru oase puternice Un organism sustinut de un sistem osos puternic are nevoie de doi nutrienti-cheie calciul, care intareste structura oaselor si a dintilor si vitamina D, care asigura absorbtia calciului si dezvoltarea osoasa. Acest duo inegalabil este esential in copilarie, in perioada de crestere si maturizare, insa nu isi pierde din importanta nici la varsta adulta. Dupa 30 de ani, oasele incep sa isi piarda lent si progresiv din densitate, procesul accelerandu-se dupa varsta de 50 de ani. Fara un aport suficient de nutrienti responsabili cu intarirea oaselor si a dintilor, se poate instala... [continuare]
Generalitati Moda fast-food, adoptata cu multa deschidere de tara noastra, reprezinta o tentatie aproape irezistibila pentru multi dintre noi. In ciuda avertismentelor cu privire la continutul ridicat de grasimi saturate, sare si zahar din aceste preparate accesibile si gustoase, consumatorii continua sa stea la rand pentru o portie de cartofi prajiti cu maioneza, care merg de minune cu un dublu cheeseburger aburind. Interesant este ca exista si alternative sanatoase la produsele fast-food tipice, unele dintre ele disponibile chiar si in aceste restaurante care nu duc niciodata lipsa de clienti. Reguli de reducere a numarului de calorii din fast-food Motivul principal al blamarii produselor de tip fast-food este continutul foarte mare de calorii goale, care nu furnizeaza organismului nutrienti esentiali, ci mai degraba grasimi, sodiu si zaharuri care conduc la ingrasare. Asadar, principala preocupare pe care trebuie sa o aveti cand luati masa intr-un restaurant fast-food... [continuare]
Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive. Aromata intens si revigoranta, radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul. Beneficii Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci... [continuare]
Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Apa face cu adevarat minuni pentru sanatate. Organismul pierde cantitati importante de fluide prin transpiratie, respiratie, diureza si alte procese corporale naturale, avand nevoie in permanenta de completarea rezervelor de lichide pentru mentinerea functionalitatii sale. Expertii medicali recomanda in unanimitate consumul a cel putin 8 pahare de apa in fiecare zi, aportul optim variind desigur in functie de varsta, constitutie, cantitatea de efort depusa in mod obisnuit si alte necesitati proprii. Efectele pozitive ale apei asupra sanatatii Apa este principala componenta a corpului omenesc. De altfel, organismul este constituit in proportie de 55%-78% din apa. Consumul adecvat de lichide inseamna culegerea de numeroase beneficii pentru sanatate, in schimbul unui aport nul de calorii, grasimi, carbohidrati sau zahar. Prin urmare, apa face cu adevarat minuni pentru sanatate, de vreme ce fiecare celula a corpului o utilizeaza pentru a absorbi... [continuare]
Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]
Cand devine fosforul periculos pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]
10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mentinerea sanatatii pe timpul verii este o prioritate pentru multi dintre noi, insa exista si mituri legate de consumul anumitor alimente de sezon sau despre expunerea la soare, care pot crea confuzii inutile. Intepaturile de insecte, arsurile solare, insolatia si disconfortul provocat de canicula sunt probleme reale in timpul verii, pe care trebuie sa stiti sa le solutionati in mod corect. Explicatiile specialistilor in privinta celor mai frecvente mituri despre mentinerea sanatatii in sezonul cald va ajuta in acest sens! Mituri despre problemele de sanatate din timpul verii 1. Arsurile solare sunt agravate de un dus cald Dupa o sesiune de plaja fara o protectie corecta a pielii, este mai mult decat posibil sa va alegeti cu arsuri solare. In popor, dusurile calde sunt considerate periculoase in cazul acestei probleme cutanate, iar oamenii de stiinta confirma mitul. Caldura creste nivelul inflamatiilor la nivelul pielii, accentuand disconfortul provocat de... [continuare]
11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Cum poti avea o alimentatie sanatoasa? O alimentatie mai sanatoasa este cheia unei vieti lungi si de calitate, insa urmarea unei diete corecte nu se intampla de la sine. Sunt necesare mici schimbari pe care sa le adoptati treptat, fara sa simtiti ca va privati de hrana preferata sau ca duceti o lupta continua cu senzatia de foame. De altfel, medicii nutritionisti spun ca pana si modificarile minore din alimentatie pot aduce rezultate benefice importante pe termen lung. Simpla inlocuire a painii albe cu cea integrala sau prepararea cafelei cu lapte degresat, in locul celui gras, sunt exemple de modalitati prin care va puteti transforma radical dieta, cu eforturi mici. Moduri usoare de a manca mai sanatos Daca doriti sa va imbunatatiti regimul alimentar, sa va controlati mai bine portiile si sa va hraniti, astfel, mult mai sanatos, trebuie sa creati si circumstantele propice acestor schimbari importante, dar si sa adoptati obisnuinte menite sa se integreze permanent in... [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Proprietatile principale ale sucului de struguri Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate. La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter