aspirina vegetala
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Flatulenta
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi. Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros m [continuare]
Parotidita epidemica (oreion)
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Oreionul este o infectie virala contagioasa care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula). Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi servetele, batiste, pahare sau prin maini murdare. Simptome Virusul care produce oreionul patrunde in corp prin nas sau gat. Simptomele apar atunci cand virusul se multiplica si se raspandeste in creier si invelisurile lui, glande salivare (de obicei glandele parotide), pancreas, testicule ovare si alte zone ale corpului si cuprind: - cresterea in volum, dureroasa, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflati, aproximativ 30-40% din cei infectati prezinta acest simptom care e considerat de catre multi un semn caracteristic pentru boala desi el poate aparea si in alte afectiuni - febra cuprinsa intre 38-40 grade C - cefalee... [continuare]
Raceala la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Raceala este o infectie a tractului respirator superior- a nasului si a gatului, ce poate fi determinata de mai mult de 250 de tipuri de virusuri, dintre care rhinovirusurile sunt cele mai obisnuite. Raceala dureaza de obicei o saptamana, dar poate persista mai mult la copii. Copiii au in medie 6 – 8 episoade pe an, sezonul durand din septembrie pana in martie sau aprilie. Simptome - rinoree (secretii nazale abundente); - stranut; - reducerea simtului gustativ si olfactiv; - durere in gat; - tuse. Profilaxie Raceala este greu de prevenit, dar exista cateva metode de a o evita: - evitarea contactului cu cei infectati; - spalarea mainilor dupa contactul cu o persoana bolnava; - retinerea copiilor acasa in perioada cand sunt bolnavi, pentru a evita raspandirea virusului; - copilul va fi invatat sa-si acopere gura si nasul cand tuseste sau stranuta; - copilul va fi impiedicat sa-si atinga ochii, nasul sau gura: germenii sunt raspanditi cand o persoana... [continuare]
Ulcerul gastroduodenal
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Ulcerul reprezinta o leziune a mucoasei gastrice sau duodenale, ce apare ca si consecinta a dezechilibrului intre factorii de aparare ai mucoasei digestive si factorii de agresiune. Cei mai importanti factori implicati in dezvoltarea ulcerului sunt infectia cu bacteria numita Helicobacter pylori (H. pylori) si abuzul de antiinflamatoare nestroidiene (AINS), cum ar fi Aspirina. Desi majoritatea oamenilor sunt infectati cu H. pylori, doar cativa vor face boala ulceroasa peptica. Unii factori de risc la o persoana cu H. pylori dau o susceptibilitate crescuta pentru dezvoltarea ulcerului. Acesti factori, unii dintre ei prea putin cunoscuti, includ: - fumatul - abuzul de alcool - antecedente de ulcer - stresul fizic determinat de o boala severa sau accident grav (trauma majora, ventilatia mecanica, interventia chirurgicala majora, sepsis). Cauze Printre cauzele mai rare de ulcer se numara: - sindromul Zollinger-Ellison, caracterizat prin prezenta unei tumori... [continuare]
Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare
Dr. Mihaela Titu Amariei
Cardiologie
Generalitati De foarte multi ani, aspirina este recomandata pacientilor cu boli cardiovasculare, in cadrul schemelor terapeutice menite sa reduca riscul de aparitie a evenimentelor trombotice si ale atacurilor ischemice cardiace. Aspirina este un medicament ce poate creste fluiditatea sangelui, reduce agregarea plachetelor si scade riscul de aparitie a trombilor in interiorul vaselor. In doze mari, aspirina are actiune analgezica, antipiretica si antiinflamatoare. Doza antiagreganta obisnuita este de 75-325mg/zi. Deoarece efectele secundare sunt dependente de doza, se recomanda doza de 75-100mg/zi in majoritatea cazurilor. Efectele benefice ale aspirinei se datoreaza mecanismului sau de actiune, care presupune inhibarea unor enzime (numite ciclooxigenaze) cu rol in propagarea inflamatiei, durerii si aderarii plachetelor. Organismul are de fapt, mai multe forme de ciclooxigenaze, cel mai bine descrise fiind ciclooxigenaza 1 si ciclooxigenaza 2. Aspirina este un medicament... [continuare]
Antioxidantii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite "radicali liberi", care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Specialistii considera ca radicalii liberi sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. S-a constatat ca dietele bogate in legume si fucte, care sunt surse bune de antioxidnati, cu toate acestea , cercetarile nu au aratat ca suplimentele antioxidante sunt benefice in prevenirea bolilor. Expunerea la radicali liberi: - prin acumularea de produse formate prin procese normale ale organismului (ca de exemplu arderea glucidelor pentru producerea de energie sau eliberarea enzimelor digestive); - in cazul metabolizarii anumitor medicamente; - prin poluanti. Antioxidantii includ vitamine (vitamina A si E), minerale (seleniu) si flavine,carotenoizii cum ar fi beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina. Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele si... [continuare]
Influenta aspirinei asupra fertilitatii feminine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aspirina este un medicament benefic pentru mentinerea unei stari de sanatate optime si se pare ca isi extinde beneficiile si asupra fertilitatii feminine. Ea a fost laudata foarte mult timp pentru ca ar spori fertilitatea, dar studii recente vin sa contrazica aceste beneficii. Cum sporeste aspirina fertilitatea femeilor? Aspirina este facuta din acid acetilsalicilic, un compus chimic care ajuta la reducerea durerilor si inflamatiilor din corp. Administrarea zilnica a unei cantitati mici de aspirina ("baby aspirine") imbunatateste starea generala de sanatate, ceea ce contribuie la procesul de conceptie. In plus, se pare ca ajuta la recuperarea dupa [continuare]
Ce este efedra? Efedra, cunoscuta si sub numele de Ma Huang sau sub denumirea stiintifica de Ephedra sinica, este un produs vegetal care deriva dintr-o planta vesnic verde. Chinezii foloseau aceasta planta acum 5000 de ani probabil pentru tratamentul astmului si al febrei de fan. Totusi, ei foloseau preparate de plante care nu semanau cu suplimentele moderne de efedra, care sunt actual interzise. Efedra stimuleaza creierul, cauzand nervozitate si tahicardie (accelerarea ritmului inimii). Produce dilatatia temporara a bronhiilor (organele tubulare prin care aerul ajunge la plamani), ceea ce usureaza respiratia la pe [continuare]
Sindromul reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul Reye este o afectiune relativ rara, insa foarte grava (chiar cu potential fatal in absenta unui tratament de specialitate prompt instituit), ce apare mai ales la copii cu varsta intre 6 si 12 ani si care se pare ca este indusa de administrarea de aspirina in tratamentul unor infectii virale ale tractului respirator superior de tipul varicelei, gripelor, dar si a gastroenteritelor. Localizarile de electie ale acestui sindrom sunt sistemul nervos central (creierul, indeosebi) si ficatul. Cauze Leziunile principale sunt reprezentate de steatoza hepatica (ficat gras) si encefalopatia acuta noninflamatorie (cu edem cerebral masiv). Boala poate fi tratata, insa evaluarea rapida a copilului este de maxima importanta. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta cu copilul la spital daca acesta prezinta semne si simptome sugestive in urma administrarii aspirinei pe fondul unei afectiuni virale. Din cauza gravitatii acestui sindrom, aspirina... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Generalitati Corneea este o membrana subtire si transparenta care constituie portiunea anterioara a tunicii externe a globului ocular. Corneea poate fi sediul unor iritatii locale sau a unor leziuni numite eroziuni corneene. Acestea apar frecvent dupa traumatizarea locala cu degetul, unghia, o bucata de hartie sau produse vegetale (frunzele de porumb). Chiar minore, aceste eroziuni netratate se pot vindeca cu cicatrici corneene care pot limita vederea. Tratament la domiciliu In caz de iritatie minora, ca de exemplu patrunderea unor particule de praf in ochi, le putem indeparta prin spalarea cu apa de la robinet: - se poate curata ochiul prin aplecarea capului si turnarea de apa peste ochiul deschis - de asemenea putem umple chiuveta cu apa si sa scufundam capul in apa cu ochii deschisi - laboratoarele au substante speciale de curatat ochii. Se pot administra lubrefianti sau lacrimi artificiale pentru a imbunatati disconfortul produs in ochi. Medicatia... [continuare]
Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]
Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Generalitati Beta-sitosterolul este unul din sterolii (fitosterolii) de origine vegetala. Au o structura asemanatoare colesterolului produs de organism. Fitosterolii se pot gasi in marea majoritate a plantelor si astfel in alimente precum: germenii de grau, uleiul de porumb, boabele de soia si alunele. Beta-sitosterolul este, de asemenea, disponibil si ca supliment nutritiv. La ce se foloseste beta-sitosterolul? Se presupune ca beta-sitosterolul reduce nivelul colesterolului plasmatic, reduce riscul cancerului de colon si atenueaza simptomele ce insotesc hiperplazia benigna a prostatei (HBP), precum si emisia de urina repetata in timpul noptii (nicturie). Nu se cunoaste mecanismul exact al actiunii beta-sitosterolului. Acesta ar putea avea legatura cu metabolismul colesterolului sau cu unele efecte antiinflamatorii. Exista cateva dovezi ca beta-sitosterolul reduce simptomele in cadrul HBP, totusi acestea nu sunt destul de convingatoare. Unele studii sustin faptul [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Generalitati Infertilitatea involuntara este definita ca incapacitatea de a concepe un produs de sarcina, dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Infertilitatea afecteaza aproximativ 10%-15% din cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii si a incidentei crescute a bolilor inflamatorii pelviene si a bolilor cu transmitere sexuala. Timpul mediu necesar conceptiei este de aproximativ 3 luni. 25% din cuplurile normale concep in primul ciclu menstrual in timp ce 85% in curs de un an. Infertilitatea are o puternica incarcatura emotionala si trebuie privita ca o problema care afecteaza cuplul. Cauze Cauzele majore cele mai frecvente sunt : - anovulatia (15%) - factori datorati partenerului (35%) - afectiuni pelvine sau ale trompelor uterine (35%) - asociere a factorilor de mai sus. Cauzele mai putin frecvente sunt afectiunile cervicale sau infertilitatea imuna. De asemenea, fumatul scade fertilitatea femeilor. Diagnostic Prima etapa a... [continuare]
Plantele medicinale in terapiile alternative
Autor: SfatulMedicului
Ce se intelege prin terapii alternative De-a lungul istoriei civilizatiei, omul a folosit diferite remedii naturale (produse vegetale, produse animale si minerale, factori balneoclimaterici) pentru vindecarea si ameliorarea unor simptome ori pentru scurtarea duratei unei boli. S-au dezvoltat numeroase ramuri ale terapeuticii (fitoterapia, aromaterapia, apiterapia, acupunctura, fizioterapia), denumite astazi generic terapii alternative, complementare sau neconventionale. La inceput au existat numai produse naturale, insa, pe masura trecerii timpului, ele au fost inlocuite cu substante de sinteza, create dupa modelul structurii produsilor naturali. Locul terapiilor alternative a fost luat de terapia alopata. In epoca moderna, terapia cu produse naturale se practica in paralel cu cea alopata, ca medicatie complementara sau alternativa. Principiile medicinii alternative Filozofia ayurvedica evidentiaza rolul armoniei launtrice a fiecarui individ si al sistemului imunitar in... [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter