Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

analize alimente

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Investigatii simple pentru evaluarea sanatatii organismului Chiar daca o persoana merge anual la consult medical fizic si isi face analize de sange, nu poate depista intotdeauna potentialele probleme de sanatate. De fapt, anumite teste rapide pentru evaluarea sanatatii (cum ar fi masurarea taliei, analizarea fruntii si chiar a zonei de sub pleoape) pot oferi mai multe informatii despre sanatatea fizica a unui individ. Modalitatile rapide de autoevaluare sunt utile nu doar pentru depistarea anumitor probleme de sanatate, ci ar putea atentiona o persoana de necesitatea schimbarii obiceiurilor de zi cu zi. Modalitatile rapide de autoevaluare Printre acestea se enumera: 1. Testarea flexibilitatii - Un astfel de test ar fi urmatorul: stand in picioare, aplecati-va si incercati sa atingeti degetele de la picioare. Daca puteti sa ajungeti cu usurinta la degetul mare de la picior, sunteti foarte flexibil. In cazul in care mainile ajung doar pana la glezna sau fluierul piciorului,... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Dieta raw

Dieta raw

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Importanta nutritionistului in perioada de sarcina

Importanta nutritionistului in perioada de sarcina

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de nutritie contribuie la prevenirea complicatiilor frecvente cu care se confrunta viitoarele mame. Rolul nutritionistului in sarcina Expert in nutritie si principii sanatoase de viata, nutritionistul detine cunostinte vaste si in anatomie, fiziologie si biochimie. Pe langa toate acestea, specialistul detine si abilitati de comunicare superioare, utile pentru partea de consiliere a pacientelor gravide. Este recomandat ca femeile insarcinate sa viziteze cat mai curand posibil specialistul, astfel incat se bucure de beneficiile unui program nutritional corect inca de la inceput. Meniurile echilibrate, dificil de stabilit pe cont propriu, vor fi furnizate de medic. In plus, gravida va scapa de [continuare]

Fibrele si bolile diverticulare

Fibrele si bolile diverticulare

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]

Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii

Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chirurgia bariatrica sau pierderea in greutate pe cale chirurgicala (chirurgia obezitatii) actioneaza in trei moduri: 1. prin micsorarea cantitatii de alimente care pot fi ingerate datorita redimensionarii stomacului; 2. restrictionarea absorbtiei nutrientilor din alimentele consumate care ajung in sistemul digestiv; 3. combinarea primelor doua mijloace de actiune. Chirurgia bariatrica Acest tip de chirurgie se adreseaza anumitor categorii de persoane, care se incadreaza in urmatoarele cerinte: - indicele de masa corporala (IMC) este mai mare de 40; - IMC este intre 35-40, dar sunt prezente boli cardiovasculare, colesterol ridicat sau apnee obstructiva de somn. In general, medicii intervin chirurgical in cazul oamenilor care se afla in imposibilitatea de a pierde in greutate cu ajutorul modificarilor stilului de viata si a tratamentului medicamentos care vizeaza diminuarea numarului de kilograme. Unii doctori le solicita pacientilor sa faca eforturi si sa... [continuare]

Diabet

Diabet

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]

5 afectiuni grave care nu prezinta simptome

5 afectiuni grave care nu prezinta simptome

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o serie de afectiuni in prezenta carora organismul nu manifesta semne de alarma sau simptome specifice, astfel incat medicii sunt nevoiti sa efectueze nenumarate teste si analize medicale pentru a stabili diagnosticul corect. Din moment ce diagnosticarea precoce prezinta, in majoritatea cazurilor, avantajul unor tratamente eficiente, afectiunile care trec neobservate, pun, de multe ori, viata pacientului in pericol. Din acest motiv, controlul medical regulat este esential in mentinerea unui organism sanatos. Tromboza venoasa profunda Afectiunea debuteaza prin formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda a organismului, de regula, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate inainta prin vene, blocand fluxul de sange catre plamani - afectiune cunoscuta sub denumirea de embolism pulmonar. Embolismul pulmonar este o afectiune serioasa, care poate provoca deteriorarea unor organe importante de la nivelul organismului, sau... [continuare]

Disfagia si odinofagia

Disfagia si odinofagia

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Disfagia orofaringiana (dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag, asociata adesea cu simptome de regurgitatie nazofaringiana si cu aspiratie pulmonara) trebuie deosebita de disfagia esofagiana care se caracterizeaza prin senzatia de greutate a trecerii alimentelor in jos prin esofag. O anamneza atenta orienteaza de obicei diagnosticul corect. Disfagia necesita de obicei cautarea unui proces esofagian obstructiv sau a unei tulburari a motilitatii (acalazie, spasm esofagian difuz). Progresivitatea simptomelor se constata de regula in neoplasme si in tulburarile de motilitate; retelele si inelele esofagiene produc simptome intermitente. Debutul acut al disfagiei, de regula in relatie temporala cu masa, sugereaza impactarea alimentelor. Odinofagia se refera la deglutitia dureroasa si indica prezenta esofagitei, in special a esofagitei infectioase si a celei datorate unor medicamente. Disfagia orofaringiana este produsa de obicei de tulburari... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]

Paralizia coardelor vocale

Paralizia coardelor vocale

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Definitie Paralizia coardelor vocale poate sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a citi carti copiilor, de a aclama echipa de fotbal a orasului dumneavoastra sau de a canta cantecele dumneavoastra preferate. Coardele vocale pot face mult mai mult decat sa produca sunete. Ele protejeaza caile respiratorii prin prevenirea intrarii in trahee a alimentelor si a lichidelor, chiar a salivei, impiedicand astfel aparitia inecarii. Rareori, paralizia coardelor vocale poate pune in pericol viata. In cazul in care ambele coarde vocale sunt afectate, fiind paralizate in pozitia inchisa, nu veti putea sa respirati cum trebuie. Paralizia coardelor vocale poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul gatului, in interiorul sau exteriorul acestuia, atunci cand nervii care controleaza activitatea coardelor vocale sunt lezati intentionat sau accidental. Cancerele tiroidiene sau tumorile pulmonare pot de asemenea sa duca la aparitia paraliziei... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Topul celor mai populare diete

Topul celor mai populare diete

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta este un regim alimentar special, recomandat in caz de boala pentru mentinerea sanatatii sau pentru pierderea in greutate. Din cauza numarului mare de diete aparute in literatura de specialitate, alegerea uneia dintre ele devine o sarcina destul de dificila pentru orice persoana. Pentru dvs,. am analizat la microscop toate dietele existente pentru a va usura aceasta sarcina si pentru a ne asigura ca fiecare persoana urmeaza o dieta sanatoasa si eficienta. Astfel, a luat nastere topul celor mai populare diete. Criteriile de selectare ale celor mai populare diete: 1. Numarul de articole/materiale aparute in media; 2. Cat de cunoscute sunt de persoane, in general; 3. Numarul persoanelor multumite de rezultate. Dietele se clasifica in trei categorii: • Dieta absoluta - consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate... [continuare]

Royal hospital

Din Clinici/Firme medicale

  Spitalul Royal Hospital dispune de:   15 Cabinete de consultatii : obstetrica-ginecologie, urologie, cardiologie, chirurgie estetica, chirurgie generala, chirurgie bariatrica, dermatologie, medicina de familie, pneumologie, oncologie, stomatologie , terapie laser pentru incontinenta urinara si rejuvenare vaginala  Departament modern de imagistica medicala (ecografie abdominala, doppler, pelviana transvaginala, obstetricala;  sonoelastografie mamografie digitala, videocolposcopie,  s.a.); Endoscopie digestiva superioara si inferioara   Bloc operator modern, cu 3 sali de operatii dotate ultra-performant  Rezervele in conditii hoteliere single/douable/VIP/Platinum,  ce confera un grad de intimitate si confort; Optiuni minim-invazive de tratament, precum chirurgia laparoscopica, chirurgia histeroscopica, termoliza cu radiofrecventa  Personal medical atent si empatic Alte beneficii   Operatii cu plata in rate prin intermediul Bancii... [continuare]

Monitest

Din Clinici/Firme medicale

ECOLTAREA ANALIZELOR DE CE ne facem analize ? Ne facem analize cu scop profilactic la indicatia medicului de familie sau medicului specialist, la angajare sau la solicitarea firmelor de asigurari in vederea incheierii asigurarii de viata, pentru a ne verificarea starea de sanatate la un moment dat al vietii. Pregatirea pentru recoltarea analizelor medicale este deosebit de importanta, de aceasta depinzand calitatea si acuratetea rezultatelor. De regula, se recolteaza dimineata pe nemancate, preferabil intre orele 7.00 - 10.00 . * Recoltarea sangelui * Recoltarea exudatului faringian * Recoltarea materiilor fecale * Recoltarea urinii * Recoltarea secretiilor RECOLTAREA SANGELUI Se face dimineata inaintea consumului de alimente sau lichide. Pacientul va fi sfatuit sa nu consume cu cel putin 12 ore inainte de recoltare alimente care pot determina cresterea turbiditatii sangelui. Anumite analize precum :... [continuare]

Tudormed

Din Clinici/Firme medicale

TUDORMED inseamna: - Laborator de analize medicale - Cabinet neurologie - Medicina estetica   Respectul fata de pacient constiuie o prioritate, toate celelalte investitii, tehnologii, standarde de calitate nu sunt decat mijloace prin care ne asiguram ca rezultatelele analizelor unui pacient sunt conforme cu realitatea. Cabinetul de neurologie din cadrul TURORMED are contract cu CAJS Gorj, pentru asigurati consultatia fiind gratuita. Acte necesare: buletin identitate, trimitere medic, cupon sau adeverinta salariat. Pentru persoanele neasigurate practicam urmatoarele tarife: Consultatie initiala: 40 lei Consultatie control: 20 lei Interpretare analize: 20 lei E E... [continuare]

World clinic

Din Clinici/Firme medicale

Analize de exceptie prelucrate in laboratoare din Germania, Austria, Franta, SUA etc. Specialitati: alergologie-imunologie, genetica, oncologie, gastroenterologie, obezitate-nutritie, diete personalizate stiintific, medicina preventiva, dermatologie, anti-aging WORLD CLINIC este singura institutie din Romania care investigheaza complet alergiile si practic singura clinica care garanteaza prin metode stiintifice- analize de laborator de o fidelitate extraordinara- identificarea alergenilor. WORLD CLINIC are exclusivitate in Romania a analizelor pentru alergii din partea celui mai mare laborator de alergologie din Europa. Motto-ul institutiei World Clinic este "O viata fara alergii !". WORLD CLINIC trateaza pacienti cu varste intre 2 luni si 90 de ani, iar diagnosticele de care se ocupa clinica sunt dintre cele mai variate. De la alergiile alimentare, intolerante la lactoza si fructoza, Boala Crohn, alergii de mediu, urticarie, dermatite pana la obezitate, colon iritabil,... [continuare]

Servicii medicale   Medicina interna - asigura consultatii in cadrul circuitului medico-sportiv sau in cazuri de patologie - recomandari de investigatii, tratamente de specialitate - recomandari privind aptitudinea de a efectua efort fizic - se trag concluziile privind starea de sanatate la sfarsitul circuitului medico-sportiv, dupa ce sportivul a trecut pe la toti specialistii. Cabinetul de medicina interna asigura si camera de garda unde se acorda primul ajutor in caz de urgente si se fac tratamente si investigatii precum injectii, tubaje, pansamente, oscilometrie.   Investigatii de laborator Laboratorul de Analize Medicale functioneaza in cadrul INMS inca de la infiintare, reprezentand un compartiment de baza ce activeaza cu personal inalt calificat si dotare moderna de echipamente medicale. Executa peste 100 de tipuri de analize medicale cu valoare de diagnostic al starii de sanatate, al formei sportive si al corectitudinii dirijarii antrenamentului la sportivii de... [continuare]

Reactia alergica la muraturi

Reactia alergica la muraturi

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)