Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

anacardium orientale nuca de mlastina

Vegetarianismul

Vegetarianismul

Actualizat la data de: 25 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]

Masa corporala ideala

Masa corporala ideala

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]

Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome

Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome

Actualizat la data de: 22 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Orice fel de deteriorare a celulelor ficatului, cailor biliare si a vaselor sanguine, prejudiciaza structura ficatului, si vor rezulta leziuni la nivelul acestui organ. De cele mai multe ori, in cazul afectiunilor hepatice usoare, simptomele sunt foarte putin evidente sau chiar nu exista. In aceasta situatie, ar putea exista doar o degradare minima a ficatului si a functiilor sale. La polul opus se situeaza afectarea severa a ficatului sau insuficienta hepatica, boala ce deseori poate fi fatala. Simptomele si semnele leziunilor hepatice usoare si moderate Prezenta unei leziuni hepatice usoare sau moderate a ficatului poate fi identificata prin urmatoarele simptome: - durere usoara si surda in partea dreapta superioara a abdomenului, chiar sub cutia toracica - sentiment de plenitudine la nivelul partii drepte a abdomenului, insotit de umflare in zona respectiva - lipsa apetitului, oboseala, greata si varsaturi - usoara crestere a temperaturii corpului - scaun... [continuare]

Igiena corecta a dintilor

Igiena corecta a dintilor

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala

Introducere Pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale este necesara o igiena riguroasa care se poate realiza atat acasa cat si in cabinetul stomatologic. In continuare cateva sfaturi pentru o igiena corecta a danturii tale: - dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara); - utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura ce contine fluor; - folositi ata dentara; - folositi geluri concentrate pe baza de fluor; - efectuati un detartraj odata la 4 sau 6 luni; - apelati la metoda speciala de curatire a dintilor utilizata in cabinetul stomatologic air-flow (jet de aer-apa cu bicarbonat); - efectuati un periaj dentar profesional la intervale de timp regulate. Periajul corect Periajul dintilor este cel mai important element profilactic. Pentru rezultate optime trebuie sa avem in vedere anumite elemente, cum ar fi: Periuta de dinti Periuta de dinti trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a se... [continuare]

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist

Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?

Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati In intreaga lume, oamenii se implica in diverse activitati de agrement, unele dintre acestea insa pot pune in pericol viata unei persoane - parasutism, alpinism, ciclism montan, sporturi nautice si ski. O activitate care se presupune a fi distractiva si sigura este inotul in diverse piscine, centre spa, iazuri, lacuri, oceane sau parcuri de distractie cu apa (parcuri acvatice).  Cei care frecventeaza aceste locuri deseori se imbolnavesc deoarece involuntar inghit apa contaminata fie cu diverse bacterii, fie cu substante toxice utilizate la dezinfectare. Exista mai multe boli transmisibile grave care pot fi contactate in timpul inotului in piscinele publice. In continuarea articolului va prezentam cele mai frecvente afectiuni care pot fi contactate din piscinele publice. Shigeloza Shigeloza sau dizenteria bacilara este o infectie bacteriana acuta, caracterizata prin febra, varsaturi, greata, crampe si diaree, cauzate de bacteria Shigella. Aceasta afectiune se... [continuare]

Topul celor mai populare diete

Topul celor mai populare diete

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta este un regim alimentar special, recomandat in caz de boala pentru mentinerea sanatatii sau pentru pierderea in greutate. Din cauza numarului mare de diete aparute in literatura de specialitate, alegerea uneia dintre ele devine o sarcina destul de dificila pentru orice persoana. Pentru dvs,. am analizat la microscop toate dietele existente pentru a va usura aceasta sarcina si pentru a ne asigura ca fiecare persoana urmeaza o dieta sanatoasa si eficienta. Astfel, a luat nastere topul celor mai populare diete. Criteriile de selectare ale celor mai populare diete: 1. Numarul de articole/materiale aparute in media; 2. Cat de cunoscute sunt de persoane, in general; 3. Numarul persoanelor multumite de rezultate. Dietele se clasifica in trei categorii: • Dieta absoluta - consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate... [continuare]

Quinoa: beneficii nutritionale

Quinoa: beneficii nutritionale

Actualizat la data de: 17 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Compozitie Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturi [continuare]

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]

Malnutritia la varstnici

Malnutritia la varstnici

Actualizat la data de: 30 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O buna nutritie este foarte importanta pentru sanatatea varstei a treia, dar multi batrani nu mananca corect. Persoanele in varsta au un risc mai mare de a avea o nutritie inadecvata decat adultii tineri – si sunt mai susceptibili la probleme de sanatate legate de o dieta inadecvata. Multi adulti in varsta in azile au o stare de nutritie precara. In timp ce persoanele ingrijite la domiciliu sau cele care se ingrijesc singure merg mai bine, paternurile dietei neadecvate – numita si malnutritie – deseori incep acasa. Cunoasterea cauzele si pericolelor problemelor de nutritie este un aspect important in sanatatea persoanei varstnice. Problemele cauzate de malnutritie In timp, malnurtitia la persoanele varstnice poate duce la oboseala si la un risc crecut pentru afectiuni digestive , pulmonare si cardiace. Batranii malnutriti au un risc crescut pentru deces. Malnutritia slabeste sistemul imunitar, crescand riscul pentru pneumonie si ale infectii serioase.... [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]

Gastrita. regim alimentar

Gastrita. regim alimentar

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 06 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Importanta calciului in dieta

Importanta calciului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de jojoba este un amestec de esteri din ceara lichida cu lant lung monosaturat. Acesti esteri sunt diferiti din punct de vedere structural de trigliceride, substante care se regasesc in majoritatea celorlalte tipuri de seminte din care se obtin uleiuri. Tehnic vorbind, uleiul de jojoba nu este chiar un ulei, in adevaratul sens al cuvantului. Uleiul de jojoba prelucrat si uleiul de jojoba pur Uleiul de jojoba este extras din semintele plantei de jojoba, stiintific cunoscuta sub denumirea de simmondsia chinensis. Uleiul pur de jojoba are o culoare aurie, stralucitoare, in timp ce uleiul prelucrat de jojoba este clar si transparent. Uleiul de jojoba are o durabilitate indelungata deoarece este un lichid relativ stabil, nu va oxideaza usor si nu va rancezi, deoarece nu contine trigliceride, care se regasesc in compozitia altor uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de seminte de struguri si uleiul de nuca de cocos. Uleiul de jojoba este rareori vandut in... [continuare]

13 obiceiuri sanatoase

13 obiceiuri sanatoase

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice

Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane

Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane

Actualizat la data de: 11 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Introducere Corpul uman este capabil sa transmita diverse semnale de atentionare atunci cand ceva nu este in regula din punctul de vedere al sanatatii – cum ar fi febra cauzata de o infectie sau eruptia cutanata in cazul unei reactii alergice. Uneori insa, mesajele pot fi inselatoare sau usor de ignorat, chiar si atunci cand apar la unele dintre partile corpului pe care le privim destul de des: mainile. Este bine de stiut faptul ca lungimea degetelor, aspectul unghiilor si chiar liniile palmelor pot preciza starea de sanatate din viitor. Semne si simptome Degete umflate Semnificatie: Toata lumea stie ca gustarile sarate si sindromul premenstrual pot determina edeme. Dar la persoanele care nu consuma astfel de alimente si nu sunt in perioada premergatoare ciclului menstrual, acest tip de edem poate sugera hipotiroidism, care este caracterizat de faptul ca glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni necesari pentru reglarea metabolismului si a unei bune functionari a... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

 fructele - surse excelente de antioxidanti

fructele - surse excelente de antioxidanti

Actualizat la data de: 18 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]

Dieta dash pentru scaderea tensiunii arteriale

Dieta dash pentru scaderea tensiunii arteriale

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Introducere Dieta DASH reprezinta o solutie viabila pentru persoanele care sufera de hipertensiune. Plan nutritional recomandat de medici: - consumul de fructe, legume si lactate cu un continut scazut de grasimi; - renuntarea la produsele alimentare bogate in grasimi saturate, colesterol; - introducerea in alimentatie a cerealelor integrale, peste, carne de pui, seminte, nuci si alune; - o dieta bogata in alimente care contin magneziu, potasiu si calciu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezinta un plan de nutritie care ofera solutii dietetice pentru normalizarea tensiunii arteriale. Conform studiilor, tensiunea arteriala a pacientilor hipertensivi care au utilizat aceasta dieta a scazut in numai 2 saptamani. O dieta similara, DASH - sodiu, presupune reducerea consumului de sare la maxim 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de lingurita). Si in cazul acestei diete tensiunea arteriala a subiectilor implicati in studii, a scazut... [continuare]

Produse cosmetice preparate acasa

Produse cosmetice preparate acasa

Actualizat la data de: 21 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Produsele de ingrijire corporala care nu contin substante chimice, ci doar ingrediente naturale, tind sa devina o moda in domeniul cosmeticii. Componentele acestor preparate sunt blande cu pielea, spre deosebire de unele produse existente pe piata, care sunt agresive cu tenul si, in loc sa amelioreze aspectele pielii carora le sunt dedicate (ridurile, acneea etc.), mai degraba declanseaza iritatii ale pielii. Astfel, a luat nastere dorinta femeilor de a aborda naturist ingrijirea pielii. Datorita eficientei tratamentelor cosmetice preparate in casa, majoritatea femeilor au constientizat ca produsele cosmetice din magazine sunt costisitoare si complet inutile. Va prezentam cateva tratamente corporale care pot fi preparate acasa! Bicarbonat de sodiu pentru exfoliere Bicarbonatul de sodiu este o adevarata minune pentru piele; acesta putand inlocui atat produsele cosmetice pentru exfoliere, cat si cele destinate curatarii tenului. De asemenea, datorita... [continuare]

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Analiza sangelui din materiile fecale

Analiza sangelui din materiile fecale

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Semnificatia sangelui in scaun In mod normal, in materiile fecale ale omului nu se gaseste sange. Acesta poate aparea in cazul unor boli ale tubului digestiv care produc sangerari (hemoragii) cum sunt ulcerul gastric, ulcerul duodenal, enterita sau colita. Cand hemoragia este mare si provine din partea superioara a tubului digestiv (stomac, intestin), scaunul are un aspect negricios, din cauza digerarii sangelui respectiv. Daca hemoragia provine din partea inferioara a intestinului (hemoroizi), atunci s [continuare]

Pagina 16 din 34 (1000 rezultate)