Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente bogate in magneziu

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Simptomele deficientei de magneziu

Simptomele deficientei de magneziu

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]

Alimente cu rol detoxifiant

Alimente cu rol detoxifiant

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]

Alimente care ajuta la diminuarea stresului

Alimente care ajuta la diminuarea stresului

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru multe persoane, s-ar parea ca stresul este o parte acceptata a vietii moderne. Daca stresul continua sa creasca, atunci acesta poate avea un impact negativ major asupra sanatatii si a bunastarii generale. Tensiunea arteriala ridicata, riscul crescut de atac de cord, deficenta de imunitate si depresia sunt doar cateva dintre rezultatele stresului cronic. Nu exista un remediu instant, dar ar putea fi util sa stiti ca exista alimente care ajuta la reducerea nivelului de stres. Afine Pe langa faptul ca acestea au fost identificate ca fiind printre cele mai sanatoase alimente, afinele sunt bogate in vitamina C, care ofera organismului puterea de a face fata nivelurilor ridicate de stres. De asemenea, afinele contin o cantitate mare de fibre, care ajuta la reglarea valorilor zaharului din sange. Fluctuatia glucozei din sange este o contributie majora la stres pentru unele persoane. Legume verzi Broccoli, varza si alte legume de culoare verde inchis sunt bogate... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru iarna

Cele mai bune alimente pentru iarna

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]

Alimente care iti pot schimba viata

Alimente care iti pot schimba viata

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]

Alimente care pot scadea tensiunea arteriala

Alimente care pot scadea tensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala Banane Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea... [continuare]

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente de vara benefice pentru slabit Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. Medicii... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

8 alimente care cresc nivelul de energie din organism

Actualizat la data de: 08 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]

5 alimente care protejeaza viata barbatilor

5 alimente care protejeaza viata barbatilor

Publicat la data de: 22 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Nutritia are un rol esential in mentinerea sanatatii. Cum barbatii au nevoi nutritionale mai mari decat ale femeilor, ei trebuie sa se asigure ca introduc in dieta alimentele necesare, care sa le asigure un aport suficient de magneziu, fibre, calciu, vitamninele A,D,E si C. Pentru acest lucru, este nevoie de consumul cat mai des a unor alimente despre care specialistii spun ca le ofera elementele nutritive de care au nevoie. Iata despre ce este vorba: 1. Cartofii Multi barbati ocolesc cartofii, deoarece se tem de acumularea de kilograme nedorite. Insa un studiu efectuat la Universitatea din California a constatat ca persoanele care au urmat o dieta cu continut caloric redus, care continea si cartofi, au scazut in greutate, intr-o perioada de 12 saptamani. Acest lucru s-a intamplat datorita reducerii totale de calorii din alimentatie, nu excluderea unui singur aliment, care, de multe ori, este cartoful. Barbatii au nevoie de o alimentatie care sa contina cartofi si pentru ca... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Efectele carentei de magneziu din organism

Efectele carentei de magneziu din organism

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, care intervine in metabolismul glucidelor, al lipidelor sau al proteinelor ori in coagularea sangvina. O carenta de magneziu duce la tulburari neuromusculare, in vreme ce un surplus poate fi consecinta unei insuficiente renale severe. Aportul zilnic de magneziu recomandat este de 5 miligrame per kilogram corp. Printre cele mai comune surse alimentare de magneziu se numara cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele uscate, ciocolata. Cauzele deficientei de magneziu Studiile clinice au aratat ca 3 din 4 adulti au deficit de magneziu in organism. Carenta de magneziu se manifesta adesea in cazul persoanelor care au o dieta bogata in proteine, care nu mananca zilnic fructe si legume sau care obisnuiesc sa consume produse semipreparate si alimente procesate. Acest tip de alimente nu contin toti nutrientii necesari organismului. Consumul excesiv de cafea sau alcool distruge rezerva de magneziu din... [continuare]

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimente care te ajuta sa slabesti Exista o serie de alimente care, dincolo de faptul ca sunt bune la gust, se dovedesc aliati de nadejde in lupta cu kilogramele inestetice. Practic, cu ajutorul lor se asigura o hrana sanatoasa si, totodata, ajutand la accelerarea arderilor, se elimina inclusiv surplusul de grasime. Ciupercile  Majoritatea tipurilor de ciuperci au putine calorii, in consecinta poti manca la discretie. De exemplu, 100 de grame de ciuperci Champignon contin doar 22 de calorii. Ananasul Are numai 50 de calorii la 100 de grame. In plus, este bogat in fibre care regleaza digestia, dar si antioxidanti, excelenti in combaterea celulitei. Accelereaza digestia proteinelor si regleaza nivelul de zahar din sange. Totodata, acesta ajuta la arderea depozitelor subcutanate de grasime. Merele Sunt sarace in calorii - 100 de grame de mere au 50 de calorii. In plus, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre. Grapefruitul . Contribuie la arderea grasimilor si la... [continuare]

Alimente care iti ofera energie dimineata

Alimente care iti ofera energie dimineata

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Principalele alimente care ofera energie Exista anumite alimente delicioase si sanatoase, care functioneaza ca un "incarcator" pentru organism. Pentru a avea energie pe tot parcursul zilei este foarte important sa nu sariti peste micul dejun, fiindca acesta asigura un start bun pentru intreaga zi si accelereaza metabolismul. Fructele O explozie de vitamine inseamna un plus de energie si de vitalitate. Incercati sa mancati si dimineata fructe, in special piersici, banane si struguri. Piersicile sunt asimilate foarte rapid de catre organism; ajuta la reglarea functiilor intestinale, elimina toxinele din corp, curata sangele si ofera un aport de energie. De asemenea, strugurii au un continut ridicat de magneziu, ingredient care este implicat in procesul de transformare a glucozei din sange in energie, in timp ce bananele au in componenta lor potasiu, ingredient care ajuta la mentinerea unui nivel optim de energie. Totodata, daca doriti sa aveti energie trebuie sa consumati zilnic [continuare]

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Alimente sanatoase care iti dau energia de care ai nevoie

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimul timp, oboseala nu te lasa, chiar daca dimineata bei o ceasca de cafea si la birou inca una? Este posibil ca anumite alimente din dieta ta sa nu te ajute sa-ti recapeti energia necesara pentru intreaga zi. Astfel, desi o persoana considera ca se hraneste sanatos, este posibil ca in dieta sa sa nu fie incluse exact alimentele care au rolul de a asigura organismului energia necesara functionarii optime. Concret, exista anumite alimente delicioase si sanatoase care sunt considerate adevarate baterii de energie pentru organism. Principalele alimente care aduc energie corpului • Fasole . Sunt foarte sanatoase pentru buna functionare a rinichilor, glandelor suprarenale si sistemului nervos. In plus, este considerata o sursa buna de proteine si antioxidanti care ofera organismului energie. • Oua . Galbenusul de ou este excelent, deoarece este bogat in complexul de vitamine B, adica acele vitamine responsabile pentru transformarea alimentelor in energie. In... [continuare]

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile cardiovasculare raman in continuare criminalul numarul unu in Romania. Se estimeaza ca bolile de inima vor ramane principala cauza de deces in urmatorii ani. Specialistii recomanda 16 alimente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate, ar putea ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Alimente care pot imbunatati sanatatea inimii Exista numeroase lucruri care pot fi facute si respectate pentru protejarea sistemului cardiovascular. In primul rand, este recomandat un control de specialitate anual la medic, exercitiile fizice cel putin 30 de minute pe zi, renuntarea la fumat si reducerea nivelului de stres de zi cu zi. Una dintre cele mai simple schimbari in stilul de viata care are un efect pozitiv esential asupra sanatatii inimii este alegerea unor alimente care pot fi introduse in dieta zilnica. 1. Sparanghelul Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in... [continuare]

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 24 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Pagina 2 din 15 (434 rezultate)