acidul linoleic
Ataxia friedreich - date generale, simptome, tratament
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este ataxia Friedreich Ataxia Friedreich reprezinta tipul cel mai frecvent de degenerare spinocerebeloasa, cu o prevalenta de 0,4-4,7/100000 locuitori. Modul de transmitere este autozomal recesiv, gena fiind localizata pe bratul lung al cromozomului 9 si codand o proteina mitocondriala, si anume frataxina implicata in lantul respirator (triplete repetate in primul intron al genei), dar formele sporadice sunt destul de frecvente. Mecanisme de producere Tulburarea biochimica – este discutabila (se incrimineaza o anomalie a complexului enzimatic al piruvatkinazei ce induce o tulburare de incorporare a acidului linoleic in membrana celulara). O alta ipoteza este ca frataxina reprezinta o matrice mitocondriala a carei functie este prevenirea supraincarcarii intramitocondriale cu fier. Leziunile predomina in maduva si constau in alterarea simultana a axonilor si tecii de mielina, concomitent cu un important proces de glioza. Sunt afectate celulele ganglionare mari din radacina... [continuare]
Boala friedreich
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este boala Friedreich Boala Friedreich este o boala rara cu transmitere genetica si reprezinta tipul cel mai frecvent de degenerare spinocerebeloasa, cu o prevalenta de 0,4-4,7/100000 locuitori. Cum se manifesta? Tabloul clinic este dominat de ataxie, aceasta debuteaza in jurul varstei de 12 ani prin tulburari de mers si evolueaza progresiv. Dificultatile in mentinerea posturii si la alergat sunt primele simptome, ulterior sunt afectate membrele superioare (tremor intentional), apoi trunchiul, foarte rar capul. Sindromul cerebelos este dominant, statiunea verticala se mentine cu baza larga de sustinere cu oscilatii, mersul este ebrios dar si talonat (prin leziunea cordoanelor posterioare). Gesturile sunt prost coordonate, bruste, examenul clinic evidentiind dismetria, asinergia, adiadococinezia si trmorul intentional. in final apare disartria de tip cerebelos. in mod exceptional ataxia debuteaza brusc dupa o boala febrila. Cauze Este o boala genetica cu mod de transmitere ... [continuare]
Ce beneficii ne ofera suplimentele cu omega 3 si omega 6
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt acizii grasi Acizii Omega 3 si Omega 6, precum si Omega 9, sunt cu totii acizi grasi importanti in dieta zilnica. Acestia au fiecare anumite beneficii pentru sanatate, insa este important sa obtineti un echilibru bun intre acestia, in special intre Omega 3 si Omega 6. Dezechilibrul acizilor grasi din dieta zilnica poate contribui la o varietate de boli cronice. Acizii Omega 3 Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi polinesaturate si nu pot fi sintetizati in organism, fiind numiti si grasimi sau acizi grasi esentiali. Omega 3 este un acid gras specific regasit in peste, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alegerea pestelui gras ca sursa primara de Omega 3, introdus in dieta de cel putin 2 ori pe saptamana. In functie de structura lor chimica, exista mai multi acizi grasi Omega-3, insa cei mai cunoscuti sunt: • Acidul eicosapentanoic sau EPA : functie principala in reducerea inflamatiei • Acidul docosahexanoic sau DHA: acesta constituie pana la 8%... [continuare]
Anemia prin deficit de acid folic
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate. Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Cauze Cauzele anemiei prin... [continuare]
Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale. Uleiul extras din semintele plantei Cannabis sativa (canepa) ofera importante beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizat atat intern, cat si extern. Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari organismului. De asemenea, contine proteina globulara, o proteina unica ce este similara globulinei din plasma sanguina umana. Uleiul de seminte de canepa are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Proprietatile semintelor si ale uleiului de canepa Semintele de canepa sunt foarte nutritive . Acestea au o aroma asemanatoare nucilor si contin peste 30% grasimi. Sunt deosebit de bogate in doi acizi grasi esentiali - acidul linoleic (Omega-6) si acidul alfa-linolenic (Omega-3). Semintele mai contin si acid gama-linolenic, care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt o mare sursa de proteine,... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Semintele de chia au devenit extrem de populare in ceea ce priveste sanatatea corpului. Ele sunt foarte usor de digerat, atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator si reprezinta un ingredient foarte versatil pe care il puteti adauga cu usurinta la diverse retete pe care le preparati. Semintele de chia sunt dense in nutrienti ce ajuta la stimularea energiei. Nu numai acest lucru este de luat in seama, dar unele studii recente au descoperit ca beneficiile semintelor de chia sunt chiar mai mari decat ne putem imagina. Mai nou, chia a fost asociata cu vindecarea diabetului. Beneficiile semintelor de chia Initial crescute in Mexic, semintele au fost foarte apreciate pentru proprietatile lor medicinale si datorita valorilor nutritive. Motivul pentru care semintele de chia sunt atat de benefice este faptul ca sunt bogate in fibre, grasimi omega-3, proteine, vitamine si minerale, cum ar fi: - Fibre dietetice - 11g – 42% din valoarea recomandata in fiecare... [continuare]
Motive pentru a consuma bame zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu. Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate. Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii. Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri. Principalele beneficii • Sunt recomandate femeilor insarcinate,... [continuare]
Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rapita este o planta erbacee care face parte din familia cruciferelor Brassicaceae, are florile galbene, tulpina lunga si ramificata si se cultiva pentru seminte din care se obtine uleiul de rapita. Rapita are multiple intrebuintari medicale, fiind folosite florile si radacinile, in fitoterapie. In plus, fiind bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, dar si in glucide, grasimi si vitamine A, B1, B2, C, betacaroten, este un real sprijin in mentinerea sanatatii sau ameliorarea unor afectiuni ale tubului digestiv, dar si in prevenirea unor boli cardio-vasculare. Sursa de nutrienti Rapita (Brassica napus) este o planta cultivata pe scara larga atat pentru utilizari industriale, cat si pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Bogata in nutrienti valorosi, rapita reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentiali, vitamine si antioxidanti, care pot sustine functiile vitale ale organismului. Unul dintre cele mai cunoscute produse obtinute din... [continuare]
Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]
Cantitatile recomandate de acid folic si vitamina b 12
Autor: SfatulMedicului
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi, impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei. Folatul este de asemenea important la gravide pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda ca gravidele sa consume pe perioada sarcinii suplimente de acid folic. Vitamina B-12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea neuronilor (celule nervoase). Daca apar deficiente ale acesteia, simptomele includ senzatii de furnicaturi persistente [continuare]
Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]
Acid piruvic (sange)
Acidul piruvic se poate obtine din glucoza prin glicoliza. Acidul piruvic este un compus intermediar in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Nivelul crescut al acidului piruvic a fost asociat cu diabet zaharat, deficiente de vitaminE, uremie, insuficienta cardiaca, boli hepatice, distrofie musculara si afectiuni neoplazice. Pentru determinarea acidului piruvic este recomandat sa se utilizeze sange integral. [continuare]
Acid lactic sau lactat (sange)
Testul acidului lactic masoara nivelul lactatului in sange. Testul acidului lactic este indicat in caz de: - dificultati de respiratie; - respiratie rapida; - icter; - transpiratii excesive; - greata; - slabiciune musculara; - dureri abdominale; - coma. Testarea poate fi recomandata impreuna cu alte teste pentru evaluarea starii de sanatate. Nivelul normal al lactatului in sange indica faptul ca persoana nu are acidoza lactica si ca semnele si simptomele pe care le prezinta sunt cauzate de alte afectiuni. Testul masoara cantitatea de lactat in sange sau in lichidul cefalorahidian. Niveluri crescute ale acidului lactic plasmatic (nivelul in sange), respectiv hiperlactemia este insotita de acidoza lactica. Acidoza lactica poate perturba echilibrul pH-ului sangvin si determina urmatoarele simptome - slabiciune musculara, respiratie rapida, stare de rau, transpiratie si coma. In general, cresterea acidului lactic in sange indica o severitate mai mare a afectiunii. Prezenta... [continuare]
Acid uric seric
Testarea este recomandata pentru detectarea nivelului crescut de acid uric, acesta fiind semn al gutei, dar si pentru monitorizarea acidului uric in timpul chimioterapiei sau radioterapiei. O alta indicatie pentru efectuarea acidului uric este stabilirea cauzei pietrelor la rinichi si in evaluarea preeclampsiei. Daca se produce prea mult acid uric, acesta se poate acumula in organism si poate provoca cresterea nivelului seric al acidului uric. Excesul de acid uric poate provoca guta, afectiuni renale, inclusiv diabet zaharat. Unele medicamente pot influenta nivelul acidului uric. Evitarea alcoolului este esentiala deoarece incetineste eliminarea acidului uric. Stresul si efortul fizic intens determina cresterea acidului uric. [continuare]
Acid uric urinar
Testarea acidului uric urinar determina nivelul acestuia in urina. Acidul uric este prezent in sange, ulterior filtrat de rinichi si eliminat prin urina. In anumite cazuri acidul uric nu poate fi eliminat si atunci apar probleme renale. Cresterea acidului uric atat seric, cat si urinar nu indica intotdeauna o afectiune. Medicul poate recomanda acest test atunci cand pacientul este suspect de guta sau cand exista risc de formare a pietrelor la rinichi. Cu ajutorul acestei analize se poate stabili cauza formarii pietrelor la rinichi. O concentratie crescuta a acidului uric seric indica guta; aceasta manifestandu-se prin durere si sensibilitate a articulatiilor, in mod special la nivelul degetelor, gleznelor si al bratelor. Alte simptome ale gutei sunt umflarea articulatiilor, tumefierea si inrosirea acestora. In cazul in care urmati un tratament, este posibil sa trebuiasca sa opriti medicatia. Urmati sfatul medicului. In timpul si inaintea testarii evitati alcoolul, deoarece... [continuare]
Acid dezoxiribonucleic
Acid nucleic, suport al controlului activitatilor celulare si al transmiterii caracterelor ereditare. Molecula de ADN, foarte lunga, comporta doua fire rasucite unul in jurul celuilalt intr-o dubla elice. ADN-ul este principalul constituent chimic al cromozomilor. Pe unul din cele doua fire se gasesc informatiile care permit enzimelor sa sintetizeze proteinele, care controleaza activitatile celulare. In timpul diviziunii celulare, enzimele separa cele doua fire si sintetizeaza alte doua fire noi in fata celor vechi. Astfel se formeaza doua noi molecule de ADN, identice cu cea veche, destinate fiecare cate unei celule-fiice. Acest fenomen, denumit replicarea ADN-ului, asigura identitatea genetica in timpul multiplicarii celulare. Sinonim : ADN. [continuare]
Acid ascorbic
Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: - functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in... [continuare]
Acid glucuronic
Acid derivat din glucoza, important constituent al condroitinsulfatului si al acidului hialuronic. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter