Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

acid mononesaturat

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

5 beneficii aduse sanatatii de acizii grasi

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon. Alimente bogate in acizi grasi Acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate creste colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene. Acizii grasi mononesaturati contin o legatura dubla. Exemple de alimente bogate in grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci si uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in) Oamenii de stiinta considera ca un consum crescut de grasimi mononesaturate (de exemplu,... [continuare]

Am o fetita de 4 ani si in urma analizelor are fosfataza alcalina de 480.62 (valori normale 98 - 279 U/L), ce ar putea cauza asa un rezultat? [continuare]

De cativa ani de cate ori imi fac analizele valoarea Fosfatazei alcaline este crescuta cu inca 1/2 din valoarea normala. Nu am afectiuni hepatice ori osoase.Ce anume ar mai putea duce la cresterea acesteia? [continuare]

De ce va timp vreau sa iau in greutate si nu reusesc pentru ca apar aceste regurcitari si usturimi la stomac atunci cand mananc mai mult si fac efort. Am incercat sa mananc putin si des, la fel ...dupa a treia masa deja am o stare de amorteala si lene ...Daca mananc mult e si mai rau. Daca mananc mai putin decat am nevoie totul e ok,nu am probleme absolut deloc. As dori niste sfaturi ,vreau sa iau in greutate cam cu 15 kg am 1,77inaltime si 70 kg vreau sa ajung la 85-90 . [continuare]

Acid tricloracetic

Din Dictionar Termeni

Substanta folosita in diverse boli de piele. [continuare]

Acid lactic

Din Dictionar Termeni

Compus chimic format in celule ca produs final al metabolismului glucozei in absenta oxigenului. [continuare]

Acid benzoic

Din Dictionar Termeni

Antiseptic folosit pentru conservarea alimentelor si a produselor farmaceutice. [continuare]

Acid gamma-aminobutiric

Din Dictionar Termeni

Aminoacid ce actioneaza ca neurotransmitator in sistemul nervos central. Sinonim : GABA. [continuare]

Acid carbolic

Din Dictionar Termeni

Este o substanta chimica folosita in medicina ca dezinfectant. Sinonim : fenol. [continuare]

Acid hialuronic

Din Dictionar Termeni

Mucopolizaharid prezent in lichidul sinovial, in umoarea apoasa si in cea vitroasa. [continuare]

Acid lipoic

Din Dictionar Termeni

Compus organic care contine sulf si care este cofactor enzimatic in diverse reactii chimice din organism. [continuare]

Nalidixic acid, compr.

Din Medicamente

Pentru moment nu exista detalii despre acest medicament! [continuare]

Indicatii: Se recomanda la adult, in infectii severe cu bacili gram-negativ si cu stafilococi: - septicemie si endocardita; - meningita; - infectii respiratorii si din sfera ORL, - renale, - ginecologice, - abdominale si hepato-biliare, - osteo-articulare, - cutanate; - uretrita gonococica si nespecifica. Contraindicatii: 1. Alergie la chinolone; 2. Deficit de G-6-PDH; 3. Copii; 4. Sarcina si alaptare. Atentionari: Se va evita expunerea la radiatii solare sau UV. Se reduce efortul fizic, se prefera repausul la pat pe durata tratamentului. Miastenia gravis; IH severa; varstnici; predispozitie la tendinite induse de chinolone; pacientii sub tratament cronic cu corticosteroizi si cei cu predispozitie la convulsii. Reactii adverse: Reactii cutanate alergice si de fotosensibilizare la radiatii solare sau UV. Dureri articulare si musculare, tendinite. Trombocitopenie, rar neutropenie. Tulburari neurologice: cefalee, insomnie, convulsii si tulburari de conotienta. [continuare]

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]

Uleiul de in

Uleiul de in

Actualizat la data de: 19 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Lipid

Din Dictionar Termeni

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]

Plumbul este un metal foarte toxic, iar intoxicatia cu plumb (plumburie) poate fi letala. Plumbul este tot mai des prezent in mediul inconjurator, el fiind folosit in unele tipuri de vopsele, in benzina, la conectarea tevilor, in jucarii sau in alte obiecte casnice care contin metal sau vopsea. Intoxicatia cu plumb mai poate aparea si in urma consumului alcoolului distilat in recipiente care contin plumb sau in urma inhalarii prafului cu plumb. Intoxicatia cu plumb (saturismul) este lenta si apare, de regula, dupa luni sau ani de expunere la cantitati mici de plumb. Plumbul este absorbit in catre organism atat prin tractul respirator, cat si prin cel gastrointestinal. Intrucat plumbul este transportat si transplacentar, poate cauza intoxicatie congenitala, cu consecinte grave: avort spontan, nastere prematura sau greutate mica la nastere. Prezenta plumbului in organism poate cauza tulburari psihice si fizice grave. Expunerea profesionala la plumb creste riscul bolilor... [continuare]

Catecolaminele, sau hormonii de stres, sunt proteine hidrosolubile, reprezentate de dopanima, norepinefrina (noradrenalina) si epinefrina. Acestea sunt neurotransmitatori ai SNC, responsabili de reglarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a metabolismului glucozei si lipidelor. Catecolaminele sunt produse in medulara glandelor suprarenale, fiind apoi eliberate in sange. De asemenea, catecolaminele sunt produse de celulele sistemului nervos simpatic. Catecolaminele sunt eliberate in situatii de stres, periculoase. Acestea determina eliberarea unui nivel mai crescut de glucoza si lipide (responsabile de eliberarea unei cantitati mari de energie), dilatarea bronhiilor, a pupilelor, de piloerectie. Noradrenalina determina constrictia vaselor sanguine, cauzand cresterea tensiunii arteriale, iar adrenalina determina cresterea ritmului cardiac. Ulterior, catecolaminele sunt metabolizate, dopamina transformandu-se in acid homovalinic (HVA), noradrenalina in normetanefrina si... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)