Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

acid glutamic

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Proteinele sunt o parte importanta a oricarei diete. Cantitatea de proteine de care are nevoie un individ depinde de varsta si sex. Proteina este o parte a fiecarei celule din organism. Ajuta organismul sa construiasca si sa repare celulele si tesuturile. Proteina este o componenta majora a pielii, muschilor, oaselor, organelor, parului si unghiilor. Potrivit Food and Drug Administration, majoritatea oamenilor din Statele Unite primesc suficiente proteine din dieta lor pentru a-si satisface nevoile. Ce este proteina? Proteina este unul dintre cei trei macronutrienti, care sunt nutrienti de care organismul are nevoie in cantitati mai mari. Ceilalti macronutrienti sunt grasimile si carbohidratii. Proteina este formata din lanturi lungi de aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi. Ordinea specifica a aminoacizilor determina structura si functia fiecarei proteine. Cei 20 de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a crea proteine sunt: Alanina, arginina,... [continuare]

Informatii esentiale despre sindromul omului intepenit

Informatii esentiale despre sindromul omului intepenit

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2023

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este sindromul omului intepenit? Sindromul omului intepenit, cunoscut si sub denumirile de sindromul persoanei rigide sau boala Moersch-Woltman, reprezinta o afectiune neurologica autoimuna cu frecventa rara care produce spasme musculare si rigiditate corporala. Persoanele cu acest sindrom pot prezenta o sensibilitate crescuta la anumiti stimuli, printre care si zgomot, atingere, stres emotional, acestia putand duce la declansarea simptomelor. Spre exemplu, rigiditatea musculara recurenta la nivelul membrelor si trunchiului, impreuna cu spasmele musculare, pot surveni la zgomote puternice, cum ar fi claxoanele masinilor. Acest lucru poate face ca persoanele cu sindromul omului intepenit sa se teama sa isi desfasoare activitatile zilnice, iar din acest motiv calitatea vietii lor de zi cu zi va fi alterata. Sindromul omului intepenit este o afectiune ce are caracteristici de boala autoimuna. De asemenea, manifestarile sale progreseaza adesea lent si pot duce la invaliditate,... [continuare]

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci. Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga. Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu? Raspunsul este ca daca il consumam in... [continuare]

Anemia prin deficit de acid folic

Anemia prin deficit de acid folic

Actualizat la data de: 29 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate. Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Cauze Cauzele anemiei prin... [continuare]

Cantitatile recomandate de acid folic si vitamina b 12

Cantitatile recomandate de acid folic si vitamina b 12

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi, impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei. Folatul este de asemenea important la gravide pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda ca gravidele sa consume pe perioada sarcinii suplimente de acid folic. Vitamina B-12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea neuronilor (celule nervoase). Daca apar deficiente ale acesteia, simptomele includ senzatii de furnicaturi persistente [continuare]

Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice

Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]

Acid gama-aminobutiric

Din Dictionar Termeni

Acidul gama-aminobutiric sau gaba este un aminoacid produs la nivelul creierului, care induce starea de relaxare si somnolenta. GABA (inhibitor) si glutamatul (excitator) sunt principalii neurotransmitatori ai creierului. [continuare]

Glutamat feros, fiole

Din Medicamente

Compozitie Fiole a 5 ml si 10 ml solutie buvabila continand glutamat feros 100 mg si 200 mg, corespunzator la 21- 22 mg, respectiv 43 mg fier (cutie cu 10 sau 100 buc.). Actiune terapeutica, Indicatii, Reactii adverse si Contraindicatii Aceleasi ca pentru Ferglurom (respectiv Glubifer). Mod de administrare Curativ, la adulti, doze cuprinse intre 3 fiole a 100 mg si 3 fiole a 200 mg zilnic; la copii, 1-2 fiole a 100 mg zilnic. tratamentul se incepe cu doze mici, care se cresc progresiv; se administreaza pe stomacul gol sau la mese (daca survin fenomene de iritatie digestiva), continuand pana la normalizarea valorilor hemoglobinei, sau timp indelungat (daca bolnavul pierde sange sau nevoile de fier sunt crescute); se asociaza eventual acid ascorbic (creste absorbtia fierului). Pentru profilaxie se recomanda cate o fiola a 100 mg, o data pe zi. [continuare]

Acid piruvic (sange)

Din Analize Medicale

Acidul piruvic se poate obtine din glucoza prin glicoliza. Acidul piruvic este un compus intermediar in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Nivelul crescut al acidului piruvic a fost asociat cu diabet zaharat, deficiente de vitaminE, uremie, insuficienta cardiaca, boli hepatice, distrofie musculara si afectiuni neoplazice. Pentru determinarea acidului piruvic este recomandat sa se utilizeze sange integral. [continuare]

Acid lactic sau lactat (sange)

Din Analize Medicale

Testul acidului lactic masoara nivelul lactatului in sange. Testul acidului lactic este indicat in caz de: - dificultati de respiratie; - respiratie rapida; - icter; - transpiratii excesive; - greata; - slabiciune musculara; - dureri abdominale; - coma. Testarea poate fi recomandata impreuna cu alte teste pentru evaluarea starii de sanatate. Nivelul normal al lactatului in sange indica faptul ca persoana nu are acidoza lactica si ca semnele si simptomele pe care le prezinta sunt cauzate de alte afectiuni. Testul masoara cantitatea de lactat in sange sau in lichidul cefalorahidian. Niveluri crescute ale acidului lactic plasmatic (nivelul in sange), respectiv hiperlactemia este insotita de acidoza lactica. Acidoza lactica poate perturba echilibrul pH-ului sangvin si determina urmatoarele simptome - slabiciune musculara, respiratie rapida, stare de rau, transpiratie si coma. In general, cresterea acidului lactic in sange indica o severitate mai mare a afectiunii. Prezenta... [continuare]

Acid uric seric

Din Analize Medicale

Testarea este recomandata pentru detectarea nivelului crescut de acid uric, acesta fiind semn al gutei, dar si pentru monitorizarea acidului uric in timpul chimioterapiei sau radioterapiei. O alta indicatie pentru efectuarea acidului uric este stabilirea cauzei pietrelor la rinichi si in evaluarea preeclampsiei. Daca se produce prea mult acid uric, acesta se poate acumula in organism si poate provoca cresterea nivelului seric al acidului uric. Excesul de acid uric poate provoca guta, afectiuni renale, inclusiv diabet zaharat. Unele medicamente pot influenta nivelul acidului uric. Evitarea alcoolului este esentiala deoarece incetineste eliminarea acidului uric. Stresul si efortul fizic intens determina cresterea acidului uric. [continuare]

Acid uric urinar

Din Analize Medicale

Testarea acidului uric urinar determina nivelul acestuia in urina. Acidul uric este prezent in sange, ulterior filtrat de rinichi si eliminat prin urina. In anumite cazuri acidul uric nu poate fi eliminat si atunci apar probleme renale. Cresterea acidului uric atat seric, cat si urinar nu indica intotdeauna o afectiune. Medicul poate recomanda acest test atunci cand pacientul este suspect de guta sau cand exista risc de formare a pietrelor la rinichi. Cu ajutorul acestei analize se poate stabili cauza formarii pietrelor la rinichi. O concentratie crescuta a acidului uric seric indica guta; aceasta manifestandu-se prin durere si sensibilitate a articulatiilor, in mod special la nivelul degetelor, gleznelor si al bratelor. Alte simptome ale gutei sunt umflarea articulatiilor, tumefierea si inrosirea acestora. In cazul in care urmati un tratament, este posibil sa trebuiasca sa opriti medicatia. Urmati sfatul medicului. In timpul si inaintea testarii evitati alcoolul, deoarece... [continuare]

Acid dezoxiribonucleic

Din Dictionar Termeni

Acid nucleic, suport al controlului activitatilor celulare si al transmiterii caracterelor ereditare. Molecula de ADN, foarte lunga, comporta doua fire rasucite unul in jurul celuilalt intr-o dubla elice. ADN-ul este principalul constituent chimic al cromozomilor. Pe unul din cele doua fire se gasesc informatiile care permit enzimelor sa sintetizeze proteinele, care controleaza activitatile celulare. In timpul diviziunii celulare, enzimele separa cele doua fire si sintetizeaza alte doua fire noi in fata celor vechi. Astfel se formeaza doua noi molecule de ADN, identice cu cea veche, destinate fiecare cate unei celule-fiice. Acest fenomen, denumit replicarea ADN-ului, asigura identitatea genetica in timpul multiplicarii celulare. Sinonim : ADN. [continuare]

Acid ascorbic

Din Dictionar Termeni

Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: - functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in... [continuare]

Acid glucuronic

Din Dictionar Termeni

Acid derivat din glucoza, important constituent al condroitinsulfatului si al acidului hialuronic. [continuare]

Acid acetilsalicilic

Din Dictionar Termeni

medicament analgezic si antipiretic (activ fata de durere si febra) de referinta. Acidul acetilsalicilic, singur sau in asociere cu alte principii active, intra in compozitia a numeroase preparate farmaceutice. Utilizarea sa terapeutica depinde de posologie in doze mici, este un antiagregant plachetar: el impiedica plachetele sanguine sa se prinda unele de altele, ceea ce evita formarea cheagurilor de sange in vase. In dozele medii obisnuite, acidul acetilsalicilic este analgezic si antipiretic in doza mare, este un antiinflamator, indicat in unele afectiuni reumatismale. Contraindicatii - Atunci cand in antecedente exista un ulcer de stomac sau un astm, prescrierea acidului acetilsalicilic devine o problema delicata. El este contraindicat la sfarsitul sarcinii, subiectilor alergici la salicilati (grupul de medicamente caruia ii apartine) si copiilor sub 12 ani pe durata unei boli virale. In plus, exista numeroase interactii nedorite cu alte substante: antiinflamatoarele... [continuare]

Acid linoleic

Din Dictionar Termeni

Acid gras, nesaturat, care este continut in uleiurile sicative. [continuare]

Acid folic

Din Dictionar Termeni

Acidul folic, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor. Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (cauzate de prezenta unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul... [continuare]

Acid sialic

Din Dictionar Termeni

Acid organic monocarboxilic. [continuare]

Acid salicilic

Din Dictionar Termeni

Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid, avand o grupare OH adiacenta unui grup carboxil. Acest acid organic, cristalin si incolor este utilizat in sinteza organica si functioneaza ca un hormon de provenienta vegetala care genereaza un impact major asupra cresterii si dezvoltarii plantelor, fotosintezei, transpiratiei, captarii si transportului de ioni. De asemenea, acesta induce modificari genetice in structura cloroplastului. Acidul salicilic este cel mai cunoscut compus chimic similar, dar nu identic, cu componenta activa din aspirina. Acidul salicilic este un ingredient de baza pentru multiple produse indicate in tratarea bolilor de piele - acnee, psoriazis, bataturi, veruci, keratoza foliculara, matreata. Utilizarea unor solutii care au o concentratie ridicata de acid salicilic provoaca hiperpigmentarea pielii in cazul persoanelor care au o culoare mai inchisa a pielii. [continuare]

Acid fitic

Din Dictionar Termeni

Acid continut in unele cereale care interfera absorbtia calciului, prin formarea fitatilor de calciu. [continuare]

Acid oxalic

Din Dictionar Termeni

Acid extrem de toxic (substanta solida de culoare alba). [continuare]

Acid gras

Din Dictionar Termeni

Acid organic, principalul constituent al lipidelor. Combinat cu glicerina formeaza grasimi. Acid organic, principalul constituent al lipidelor. In natura exista mai mult de 40 de acizi grasi naturali diferiti. In organism, acizii grasi constituie, impreuna cu glucidele, o sursa primordiala de energie. Ei provin din degradarea glucidelor sau a lipidelor alimentare. O alimentatie echilibrata trebuie sa aduca cele doua tipuri de acizi grasi. Produsele lactate si carnea sunt adesea bogate in acizi grasi saturati, solizi la temperatura ambianta. Uleiurile vegetale si pestele sunt mai curand bogate in acizi grasi nesaturati: aceste alimente rancezesc in contact cu aerul. [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)