acid aspartic glutamic metionina cisteina
Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust. Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ. Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata. Principalii indulcitori artificiali 1. Zaharina Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in... [continuare]
Generalitati Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizeaza printr-o mare varietate de cauze, manifestari clinice si severitate. Unele sunt minore si se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament si a unui pansament local, in timp ce altele sunt complexe si pot fi chiar cauza de pierderea vederii la ochiul afectat. Aproximativ 1 din 20 de consulturi oftalmologice este pentru un traumatism ocular. Frecventa crescuta a acestora este datorata in principal pozitiei anatomice a ochiului. Acesta este foarte expus incidentelor traumatice, insa, din fericire, doar un procent redus din totalitatea cazurilor au afectare profunda a structurilor (si prognostic rezervat). Cele mai multe sunt traumatisme superficiale. Din punct de vedere medical, acestea sunt de mai multe tipuri: arsuri, plagi, contuzii, corpi straini, eroziuni, abraziuni. In cele ce urmeaza sunt prezentate si descrise cele mai frecvente tipuri de traumatisme oculare, precum si principiile diagnostice si... [continuare]
Dieta pentru adhd reprezinta o solutie?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sunteti un adult care sufera de ADHD, trebuie sa stiti ca o dieta speciala va poate ajuta in gestionarea simptomelor bolii. O dieta pentru tratarea ADHD stimuleaza in sens pozitiv activitatea creierului si diminueaza unele simptome ale conditiei, cum ar fi nelinistea sau lipsa de concentrare. Dieta pentru ADHD poate contine produse alimentare care au efecte benefice asupra conditiei sau, suplimente. Program dietetic pentru ADHD Un program dietetic pentru ADHD poate fi de obicei, alcatuit din: - Regim alimentar pentru ADHD - include alimentele pe care le consumati zilnic. Cum poate alimentatia sa afecteze ADHD? Cercetatorii sunt de parere ca unele alimente pe care pacientii cu ADHD le includ in dieta lor pot influenta pozitiv sau negativ evolutia bolii. Consumul anumitor alimente poate fi restrictionat pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cu ADHD. La fel de importanta este eliminarea anumitor alimente sau ingrediente care sunt suspectate ca... [continuare]
11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Starile de oboseala persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunta necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv in organism. Detoxificarea este o practica medicinala adoptata de numeroase culturi ale lumii pentru curatarea corpului de substantele nocive si suplimentarea aportului de nutrienti esentiali. Printre efectele pe termen lung se numara intarirea sistemului imunitar, facilitarea pierderii kilogramelor in plus si ameliorarea tulburarilor digestive, precum si prevenirea bolilor dermatologice. Simptomele acumularii excesive de toxine in corp Organismul are propriile sale mecanisme de eliminare a toxinelor, prin functia hepatica, renala, limfatica si pulmonara. Dieta, modul de viata si alti factori de mediu pot afecta procesele naturale de detoxificare, substantele organice cu actiune toxica ajungand sa cauzeze o serie intreaga de probleme de sanatate. Toxicitatea cronica a organismului se manifesta prin urmatoarele... [continuare]
Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?
Autor: SfatulMedicului
Cand te hotarasti sa tii o dieta de slabire, este bine sa consulti medicul nutritionist si sa nu mananci fara indrumare, alegand din rafturile hipermarketului alimente dietetice si bauturi cu indulcitori artificiali. Este drept ca acestea contin mai putine calorii, insa efectul lor pe termen lung asupra organismului nu este unul benefic. Expertii au descoperit ca indulcitorii artificiali cresc apetitul, conducand in final spre efectul opus: in loc sa slabesti, te vei ingrasa mai mult. Ce sunt indulcitorii artificiali? Indulcitorii artificiali sunt substante chimice care asigura alimentelor un gust dulce, fara a genera un numar mare de calorii. Ei sunt folositi pe scara larga in industria alimentara, pentru a intampina nevoia acelor consumatori preocupati de mentinerea greutatii corporale. Totodata, indulcitorii sunt utilizati de catre persoanele bolnave de [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]
Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci. Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga. Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu? Raspunsul este ca daca il consumam in... [continuare]
Anemia prin deficit de acid folic
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Anemia prin deficit de acid folic rezulta datorita unui nivel seric mai mic fata de cel normal de acid folic in organismul uman. Organismul are nevoie de acid folic, una dintre vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Organismul uman nu poate produce suficient acid folic, astfel ca dieta trebuie sa contina alimente bogate in acid folic, cum ar fi citricele, legumele cu frunze verzi si cerealele fortificate. Organismul este capabil sa depoziteze suficient acid folic pentru 2-6 luni. Cu toate acestea, anemia apare in cateva saptamani de la reducerea depozitelor de acid folic. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si coloanei vertebrale (defecte de tub neural). Deficitul de acid folic poate creste riscul pentru alte boli, incluzand afectiunile cardiovasculare si tromboza venoasa. Cauze Cauzele anemiei prin... [continuare]
Glutamat n-metil-d-aspartat
agonistii receptor glutamat N-metil-D-aspartat (NMDA) au fost dezvoltati ca si agenti terapeutici pentru prevenirea mai multor afectiuni clinice: epilepsie, tumoare pe creier, boli neurodegenerative. Hipofunctia receptorului NMDA poate juca un rol semnificativ in cazul afectiunilor neurodegenerative si psihotice, cum ar fi: afectiunea alzheimer, schizofrenia sau afectiuni bipolara. [continuare]
Aspartat aminotransferaza este o enzima intalnita in concentratii mari in ficat, miocard, muschii scheletici, pancreas si rinichi. AST (TGO) se intalneste atat in citoplasmele, cat si in mitocondriile celulelor. ALT este un marker predictiv al afectarilor hepatice severe. Desi ALT inregistreaza niveluri crescute in leziuni ale ficatului, aceasta nu se coreleaza intotdeauna cu severitatea afectarii ficatului, valorile sale putand fi modificate si in alte afectiuni extrahepatice (ALT reprezinta un indicator destul de fidel al leziunilor din infarctul miocardic). Niveluri crescute ale AST se intalnesc in afectiuni precum infarct miocardic, insuficienta hepatica acuta, hepatite virale si intoxicatie cu tetraclorura de carbon. Valori moderat crescute se pot intalni in afectiuni precum distrofie musculara, dermatomiozita, pancreatita acuta. [continuare]
Cantitatile recomandate de acid folic si vitamina b 12
Autor: SfatulMedicului
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi, impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei. Folatul este de asemenea important la gravide pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda ca gravidele sa consume pe perioada sarcinii suplimente de acid folic. Vitamina B-12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea neuronilor (celule nervoase). Daca apar deficiente ale acesteia, simptomele includ senzatii de furnicaturi persistente [continuare]
Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]
Acid gama-aminobutiric
Acidul gama-aminobutiric sau gaba este un aminoacid produs la nivelul creierului, care induce starea de relaxare si somnolenta. GABA (inhibitor) si glutamatul (excitator) sunt principalii neurotransmitatori ai creierului. [continuare]
Glutamat feros, fiole
Compozitie Fiole a 5 ml si 10 ml solutie buvabila continand glutamat feros 100 mg si 200 mg, corespunzator la 21- 22 mg, respectiv 43 mg fier (cutie cu 10 sau 100 buc.). Actiune terapeutica, Indicatii, Reactii adverse si Contraindicatii Aceleasi ca pentru Ferglurom (respectiv Glubifer). Mod de administrare Curativ, la adulti, doze cuprinse intre 3 fiole a 100 mg si 3 fiole a 200 mg zilnic; la copii, 1-2 fiole a 100 mg zilnic. tratamentul se incepe cu doze mici, care se cresc progresiv; se administreaza pe stomacul gol sau la mese (daca survin fenomene de iritatie digestiva), continuand pana la normalizarea valorilor hemoglobinei, sau timp indelungat (daca bolnavul pierde sange sau nevoile de fier sunt crescute); se asociaza eventual acid ascorbic (creste absorbtia fierului). Pentru profilaxie se recomanda cate o fiola a 100 mg, o data pe zi. [continuare]
Acid piruvic (sange)
Acidul piruvic se poate obtine din glucoza prin glicoliza. Acidul piruvic este un compus intermediar in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Nivelul crescut al acidului piruvic a fost asociat cu diabet zaharat, deficiente de vitaminE, uremie, insuficienta cardiaca, boli hepatice, distrofie musculara si afectiuni neoplazice. Pentru determinarea acidului piruvic este recomandat sa se utilizeze sange integral. [continuare]
Acid lactic sau lactat (sange)
Testul acidului lactic masoara nivelul lactatului in sange. Testul acidului lactic este indicat in caz de: - dificultati de respiratie; - respiratie rapida; - icter; - transpiratii excesive; - greata; - slabiciune musculara; - dureri abdominale; - coma. Testarea poate fi recomandata impreuna cu alte teste pentru evaluarea starii de sanatate. Nivelul normal al lactatului in sange indica faptul ca persoana nu are acidoza lactica si ca semnele si simptomele pe care le prezinta sunt cauzate de alte afectiuni. Testul masoara cantitatea de lactat in sange sau in lichidul cefalorahidian. Niveluri crescute ale acidului lactic plasmatic (nivelul in sange), respectiv hiperlactemia este insotita de acidoza lactica. Acidoza lactica poate perturba echilibrul pH-ului sangvin si determina urmatoarele simptome - slabiciune musculara, respiratie rapida, stare de rau, transpiratie si coma. In general, cresterea acidului lactic in sange indica o severitate mai mare a afectiunii. Prezenta... [continuare]
Acid uric seric
Testarea este recomandata pentru detectarea nivelului crescut de acid uric, acesta fiind semn al gutei, dar si pentru monitorizarea acidului uric in timpul chimioterapiei sau radioterapiei. O alta indicatie pentru efectuarea acidului uric este stabilirea cauzei pietrelor la rinichi si in evaluarea preeclampsiei. Daca se produce prea mult acid uric, acesta se poate acumula in organism si poate provoca cresterea nivelului seric al acidului uric. Excesul de acid uric poate provoca guta, afectiuni renale, inclusiv diabet zaharat. Unele medicamente pot influenta nivelul acidului uric. Evitarea alcoolului este esentiala deoarece incetineste eliminarea acidului uric. Stresul si efortul fizic intens determina cresterea acidului uric. [continuare]
Acid uric urinar
Testarea acidului uric urinar determina nivelul acestuia in urina. Acidul uric este prezent in sange, ulterior filtrat de rinichi si eliminat prin urina. In anumite cazuri acidul uric nu poate fi eliminat si atunci apar probleme renale. Cresterea acidului uric atat seric, cat si urinar nu indica intotdeauna o afectiune. Medicul poate recomanda acest test atunci cand pacientul este suspect de guta sau cand exista risc de formare a pietrelor la rinichi. Cu ajutorul acestei analize se poate stabili cauza formarii pietrelor la rinichi. O concentratie crescuta a acidului uric seric indica guta; aceasta manifestandu-se prin durere si sensibilitate a articulatiilor, in mod special la nivelul degetelor, gleznelor si al bratelor. Alte simptome ale gutei sunt umflarea articulatiilor, tumefierea si inrosirea acestora. In cazul in care urmati un tratament, este posibil sa trebuiasca sa opriti medicatia. Urmati sfatul medicului. In timpul si inaintea testarii evitati alcoolul, deoarece... [continuare]
Acid dezoxiribonucleic
Acid nucleic, suport al controlului activitatilor celulare si al transmiterii caracterelor ereditare. Molecula de ADN, foarte lunga, comporta doua fire rasucite unul in jurul celuilalt intr-o dubla elice. ADN-ul este principalul constituent chimic al cromozomilor. Pe unul din cele doua fire se gasesc informatiile care permit enzimelor sa sintetizeze proteinele, care controleaza activitatile celulare. In timpul diviziunii celulare, enzimele separa cele doua fire si sintetizeaza alte doua fire noi in fata celor vechi. Astfel se formeaza doua noi molecule de ADN, identice cu cea veche, destinate fiecare cate unei celule-fiice. Acest fenomen, denumit replicarea ADN-ului, asigura identitatea genetica in timpul multiplicarii celulare. Sinonim : ADN. [continuare]
Acid ascorbic
Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: - functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor - participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale - previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in... [continuare]
Acid glucuronic
Acid derivat din glucoza, important constituent al condroitinsulfatului si al acidului hialuronic. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter