Coronavirus Update

Vaccinarea anti-HPV scade riscul de cancer de col uterin

Publicat la data de: 31 Iulie 2013
Vaccinarea anti-HPV scade riscul de cancer de col uterin

Infectia tractului genital cu o tulpina a virusului Papiloma uman (HPV) este principala cauza a cancerului de col uterin.

In Romania, rata mortalitatii din cauza acestui tip de cancer este cea mai mare din intreaga Uniune Europeana.

In prezent, in Romania vaccinarea anti-HPV se face la cerere, daca parintii sunt de acord sa isi imunizeze fetitele cu scopul de la le proteja de temuta boala.

Ce este HPV

HPV este un virus care determina aparitia unor negi genitali (veruci) si care poate favoriza inclusiv dezvoltarea cancerului cervical. Transmiterea HPV se realizeaza prin contact sexual, indiferent daca este vorba despre sex vaginal, anal, oral sau doar atingeri tandre (petting).

Vaccinarea anti-HPV

Cum nu exista niciun tratament care sa duca la anihilarea completa a infectiei cu virusul papiloma uman (HPV), cea mai buna solutie de prevenire a imbolnavirii de cancer cervical este vaccinarea.

In urma unor studii, s-a ajuns la conluzia ca vaccinul are o actiune optima aunci cand este administrat fetelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, cand se presupune ca cele mai multe dintre ele nu si-au inceput viata sexuala.

De altfel, vaccinul are cea mai mare eficacitate inainte de debutul vietii sexuale. Cu toate acestea, exista posibilitate ca si femeile cu varste de peste 20 de ani sa se imunizeze impotriva virusului papiloma uman, daca nu au fost imunizate in adolescenta.

In Romania, vaccinarea anti-HPV se realizeaza la cerere, adica doar cu acordul si la solicitarea parintilor. Cu toate ca exista multe polemici nefondate in jurul acestui vaccin care ar putea salva milioane de vieti in intreaga lume, medicii recomanda parintilor sa isi imunizeze fetitele, aceasta fiind cea mai simpla si mai sigura metoda de scadere a riscului de cancer de col uterin.

Cum se administreaza vaccinul anti-HPV

Vaccinul anti-HPV se administreaza in 3 doze, pe parcursul a 6 luni, cu conditia ca intre prima si a doua doza sa existe o pauza de 2 luni.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate