Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive: de la diagnostic la tratament

Actualizat la data de: 18 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Introducere

Sus
Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive: de la diagnostic la tratament

Auzul implica, in mod normal, trimiterea de catre ureche a informatiilor colectate catre creier. Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive se caracterizeaza prin diminuarea capacitatii urechii de a face acest lucru. Mai exact, spectrul neuropatiei auditive cuprinde o serie tulburari in care este afectata urechea interna.

Persoanele cu aceste tulburari au dificultati in ceea ce priveste intelegerea vorbirii, desi capacitatea lor de a detecta alte sunete nu este intotdeauna afectata. Altfel spus, dificultatile de intelegere a vorbirii survin chiar daca persoana in cauza are o pierdere generala a auzului foarte mica sau chiar absenta.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive
  3. Care sunt cauzele?
  4. Manifestari
  5. Stabilirea diagnosticului
  6. Optiuni de tratament
  7. Comunicarea
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive

Sus

Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive pot implica una sau ambele urechi si se pot dezvolta la persoane de toate varstele. Totusi, specialistii au observat ca majoritatea cazurilor au fost diagnosticate inca de la nastere. Daca o persoana dezvolta aceasta afectiune mai tarziu in viata, ea este cauzata adesea de neuropatia diabetica sau de boli care fac ca celulele nervoase din creier sau din sistemul nervos periferic sa isi piarda functia in timp.

Invatarea limbajului vorbit poate fi o reala provocare pentru copiii cu o tulburare din spectrul neuropatiei auditive. Cu toate acestea, exista anumite tehnologii care pot ajuta la restabilirea partiala a auzului. Acest articol are ca scop prezentarea mai multor detalii despre tulburarile din spectrul neuropatiei auditive, incluzand simptomele, cauzele, diagnosticul si optiunile de tratament asociate.

Care sunt cauzele?

Sus

Oamenii de stiinta au considerat la un moment dat ca tulburarile din spectrul neuropatiei auditive sunt rare. Totusi, aceasta opinie este schimbata in momentul de fata.

Conform unor cercetari realizate in 2020 despre tulburarile din spectrul neuropatiei auditive, se estimeaza ca intre 1 si 10% dintre persoanele cu deficiente de auz ar putea avea de-a face cu acestea. In plus, procentul ar putea ajunge chiar la 10-15% din cazul persoanelor ce sufera de surditate.

Specialistii inca sunt in cautarea motivelor exacte pentru care oamenii dezvolta aceste tulburari ale spectrului neuropatiei auditive.

Totusi, exista unele cauze posibile, cum ar fi:

• Probleme cu anumite celule ciliate de la nivelul urechii interne, celule care au rol in convertirea anumitor sunete in informatii pentru creier;
• Anomalii ale neuronilor auditivi care au rol in transmiterea informatiilor catre creier;
• Probleme in ceea ce priveste conexiunea dintre celulele ciliate ale urechii interne si neuronii auditivi.

Toate problemele mentionate anterior pot surveni in urma unor mutatii genetice mostenite, a unor leziuni ale urechii sau a unor combinatii dintre cele doua.

Deteriorarile sau leziunile urechii ce survin la nou-nascuti pot avea la baza diverse motive, printre care si infectiile, icterul sever, privarea de oxigen sau administrarea unor anumite medicamente utilizate impotriva infectiilor neonatale.

Manifestari

Sus

Cercetatorii afirma ca tulburarile din spectrul neuropatiei auditive se pot manifesta in mai multe moduri. Chiar si notiunea de „spectru” are la baza faptul ca simptomele pot fi foarte variate si pot diferi in intensitate. Cunoasterea manifestarilor posibile este foarte importanta, astfel incat sa se poate pune un diagnostic corect si sa se poata interveni precoce.

In primul rand, tulburarile din spectrul neuropatiei auditive vin la pachet cu dificultati de intelegere a vorbirii, acestea agravandu-se odata cu amplificarea zgomotului de fond sau cu vorbirea rapida.
De asemenea, se asociaza o capacitate auditiva scazuta si dificultati de intelegere a vorbirii in conditii dificile, cum ar fi vorbitul in soapta.

S-a constatat faptul ca manifestarile tulburarilor din spectrul neuropatiei auditive pot oscila chiar de la o zi la alta. Astfel, au fost observate imbunatatiri, agravari sau fluctuatii ale capacitatii auditive la pacientii cu acest diagnostic. In unele cazuri, alterarea capacitatii auditive a fost si mai severa atunci cand au avut loc schimbari ale temperaturii corporale.

Stabilirea diagnosticului

Sus

Diagnosticarea pacientilor care prezinta tulburarile din spectrul neuropatiei auditive poate reprezenta o sarcina foarte complexa. Medicii folosesc, in principiu, doua teste principale de diagnosticare. Ambele investigatii sunt sigure si nedureroase si pot fi realizate inclusiv pe copii si sugari.

Potentialele evocate auditive precoce de trunchi cerebral (ABR) ajuta la monitorizarea activitatii undelor cerebrale ca raspuns la sunet. Pentru a realiza acest tip de test de raspuns, medicii vor plasa electrozi la nivelul capului sau chiar urechilor.

De asemenea, poate fi efectuat un test de emisii otoacustice (OAE), acesta presupunand plasarea unui microfon foarte mic si foarte sensibil in canalul auditiv. Acest microfon poate detecta sunetele foarte slabe produse de celulele ciliate din urechea externa ca raspuns la sunet.

Tulburarile din spectrul neuropatiei auditive nu implica afectarea celulelor ciliate externe ale urechii. Din acest motiv, un rezultat atipic la investigatia de tip ABR poate indica spre tulburarile din spectrul neuropatiei auditive daca este insotit de un rezultat normal la OAE.

Exista si alte investigatii ce pot fi de ajutor.
Timpanograma si testarea reflexului stapedial evalueaza modul in care functioneaza partile mobile ale urechii medii.
Audiometria comportamentala implica utilizarea jucariilor si jocului ca parte a evaluarii auditive si ajuta la punerea diagnosticului pentru copiii de peste 5-6 luni.
Medicii pot efectua, de asemenea, studii imagistice pentru a examina urechea interna si nervul auditiv.

Optiuni de tratament

Sus

La nou nascuti, tulburarile din spectrul neuropatiei auditive se pot ameliora spontan in decurs de pana la doi ani. Cu toate acestea, cele mai multe persoane nu vor observa ameliorari ale afectiunii fara tratament adecvat.

Desi specialistii nu au gasit inca un tratament vindecator pentru tulburarile din spectrul neuropatiei auditive, trebuie stiut ca exista anumite interventii care pot restabili unele capacitati auditive. Cercetatorii enumera unele dispozitive care pot fi de folos in cazul acestor tulburari, cum ar fi a paratele auditive, implanturile cohleare sau implanturile cu sisteme de modulare a frecventei.

Tratarea pacientilor cu tulburari din spectrul neuropatiei auditive necesita uneori o echipa interdisciplinara formata din profesionisti din domeniul sanatatii. Aceasta echipa poate include audiologi, otorinolaringologi, neurologi, logopezi si specialisti in consiliere genetica. Echipa va analiza in detaliu particularitatile fiecarui pacient si va putea oferi cele mai potrivite tratamente.

Comunicarea

Sus

Deoarece tulburarile din spectrul neuropatiei auditive afecteaza capacitatea unei persoane de a procesa sunetele vorbirii, dezvoltarea abilitatilor de limbaj vorbit la copii va fi ingreunata. Din pacate, chiar si cu diverse dispozitive de asistenta, unii copii cu acest diagnostic nu vor invata niciodata sa vorbeasca. Cu toate acestea, majoritatea copiilor vor dobandi abilitatile limbajului vorbit.

Comunicarea in cazul copiilor cu aceasta afectiune poate fi dificila sau imposibila, cel putin temporar. Pe langa dispozitivele ce vin in ajutor pentru restabilirea auzului, exista si diverse tehnici care pot ajuta la comunicare. Utilizarea limbajului semnelor, reducerea zgomotului de somn si consultarea unui logoped sunt optiuni ce trebuie luate in calcul pentru o imbunatatire a calitatii vietii.

Bibliografie:
https://www.nidcd.nih.gov/health/auditory-neuropathy
https://rarediseases.org/rare-diseases/auditory-neuropathy-spectrum-disorder/?filter=Standard+Therapies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230308/
https://www.ndcs.org.uk/information-and-support/childhood-deafness/causes-of-deafness/auditory-neuropathy-spectrum-disorder-ansd/
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1048395020949087b


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate