Coronavirus Update

Hidroxizin

Publicat la data de: 03 Aprilie 2009

Descriere

Sus

Hidroxizinul este un derivat piperazinic fiind utilizat ca anxiolitic, antihistaminic si antiemetic. Mai poate fi folosit in medicatia pre- si postoperatorie pentru ca poseda si slabe efecte analgezice. Prin relaxarea fibrei musculare netede si suprimarea controlului tonic parasimpatic, actioneaza si ca antispastic, ceea ce ii face util in tratamentul spasmelor musculaturii netede uterine si bronsice.

Poate fi administrat oral sau injectabil (intramuscular). Dupa administrarea orala, se absoarbe rapid la nivel gastro-intestinal, cu instalarea efectelor notabile dupa aproximativ 30 de minute.Timpul de injumatatire este de aproximativ 14 ore in cazul adultilor (la copii 5 ore, iar la varstnici poate ajunge la 30 ore). Este metabolizat aproape in totalitate ,fiind excretat la nivel renal.

Cuprins articol

  1. Descriere
  2. Actiune toxica
  3. Intoxicatia acuta
  4. Intoxicatia cronica
  5. Tratamentul intoxicatiei acute
  6. Citeste pe aceeasi tema

Actiune toxica

Sus

Hidroxizinul actioneaza subcortical, la nivelul substantei reticulate ascendente, ca si asupra hipotalamusului (formatiuni care raspund de integrarea senzatiilor si starilor emotionale).

Efectele secundare sunt de obicei de intensitate medie si includ:
- ameteala,
- uscaciunea gurii (aceastea se datoreaza unei slabe actiuni anticolinergice),
- in cazuri rare se produc tremorul si/sau convulsiile,
- somnolenta severa cu sau fara vise sau cosmaruri se poate instala la persoanele sensibile la hidroxizin.

Intoxicatia acuta

Sus

Intoxicatia acuta se deruleaza in doua etape:
- faza de debut - caracterizata prin stare ebrioasa, somnolenta, hipotonie, tulburari digestive si uscaciunea gurii;
- faza de evolutie - reprezinta starea comatoasa cu deprimare respiratorie, hipotensiune, frecvent convulsii.
Atentie! Hidroxizinul creste frecventa crizelor la epileptici.

Intoxicatia cronica

Sus

In comparatie cu benzodiazepinele care au un important potential abuziv si adictiv, hidroxizinul este un drog care poate produce, la anumite persoane, o dependenta medie.

Tratamentele de lunga durata pot determina instalarea dependentei (mai ales psihice), astfel incat la intreruperea brusca a administrarii poate aparea un slab sindrom de abstinenta.

Tratamentul intoxicatiei acute

Sus

Tratamentul consta in spalatura gastrica si epurare renala prin diureza osmotica.

Spalatura gastrica - aceasta metoda este utila in cazul intoxicatiei acute cu hidroxizin, la care nu este indicata emeza din cauza riscului de convulsii. Protectia cailor respiratorii se realizeaza prin sonda orotraheala sau nasotraheala.Daca pacientul este constient, cu reflexe pastrate, nu se practica intubarea si se asaza in decubit lateral stang cu capul in pozitie decliva. se insera un tub orogastric, pe care se introduc 200-250 mlsolutie salina calda, care se lasa in stomac 1 minut, dupa care sedreneaza pasiv. lavajul complet se efectueaza cu circa 2 litri delichid.

Este necesara sustinerea functiei respiratorii si circulatorii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate