Coronavirus Update

Clometiazol

Publicat la data de: 06 Aprilie 2009

Descriere

Sus

Clometiazolul este un sedativ-hipnotic de sinteza fiind folosit pentru prima data in 1957 ca tratament in delirium tremens. Din 1965 este utilizat pentru ameliorarea simptomelelor sindromului de retragere la alcool.

Se absoarbe rapid la nivelul mucoasei digestive, atingand concentratia maxima la 15-90 minute dupa administrare. Dupa biotransformare hepatica, se distribuie in diferite tesuturi din organism. O mica parte (5%) este eliminata urinar netransformata. Timpul de injumatatire plasmaticeste de 3-7 ore si creste la pacientii cu afectiuni hepatice. In plasmase leaga de proteinele plasmatice in procent de 60-70%. Clometiazolul trece bariera placentara si de asemenea trece in laptele matern.

Efectele toxice apar la concentratii plasmatice de 1,6-13-26 mg/L, iar cazurile fatale apar la concentratii de 8-50-170 mg/L.

Cuprins articol

 1. Descriere
 2. Modalitati de consum
 3. Actiune toxica
 4. Intoxicatia acuta
 5. Intoxicatia cronica
 6. Tratamentul intoxicatiei acute
 7. Citeste pe aceeasi tema

Modalitati de consum

Sus

Clometiazolul poate fi administrat oral si intravenos.

Actiune toxica

Sus

Clometiazolul creste activitatea GABA, ceea ce duce la scaderea functionarii anumitor arii cerebrale.
Determina:
- somnolenta,
- anxioliza,
- combaterea convulsiilor.

Este utilizat in:
- toxemia preeclampsiei sau eclampsiei,
- statusul epileptic,
- abstinenta la alcool,
- se mai foloseste ca sedativ in cadrul unor procedee chirurgicale, la pacientii ce prezinta neliniste, agitatie, confuzie, la varstnici pentru tratarea insomniilor.

Datorita actiunii sale anticonvulsivante este folosit in multe patologii neuropsihiatrice (agitatie, tulburari de comportament, status epileptic, alcoolism, delirium tremens) si obstetricale.

Nu se foloseste in formele grave de boli hepatice si cardiace.

Intoxicatia acuta

Sus

Supradozarea determina:
- hipotensiune arteriala,
- colaps vascular,
- deprimare respiratorie,
- hipertemie,
- coma.

Intoxicatia cronica

Sus

Consumul cronic de clometiazol este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog. Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.
2. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului, ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unuidrog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legatde teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evitasenzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nou echilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o starede adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiileprizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala aadministrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectelesubstantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu risc vital - sindromul de retragere.

Riscul de a dezvolta dependenta in cazul abuzului de clometiazol este mai mic, in Europa, decat cel in cazul consumului de benzodiazepine.

Tratamentul intoxicatiei acute

Sus

Tratamentul intoxicatiei acute cu clometiazol presupune:
- resuscitarea cardiorespiratorie,
- hidratarea parenterala,
- tratament simptomatic.


Citeste si

Arhiva
 • Sindromul de abstinenta la alcool Sindromul de abstinenta la alcool

  Generalitati Sindromul de abstinenta la alcool reprezinta conglomeratul de simptome care apar atunci cand o persoana care se opreste brusc sau reduce semnificativ aportul de alcool dupa o perioada indelungata de timp in care a consumat cantitati mari de alcool....citeste mai mult

 • Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Supradoza de medicamente la copii....

  Generalitati Supradoza de medicamente la copii este un act de iresponsabilitate al parintilor. Lipsa supravegherii acestora, precum si lasarea la-ndemana lor a medicamentelor si substantelor toxice ii poate costa viata pe copii. Inghitirea accidentala a...citeste mai mult

 • Dependenta de dragoste si sex Dependenta de dragoste si sex

  Generalitati Cei dependenti de dragoste sunt in general obisnuiti cu sperantele disperate si temerile aparent vesnice. Temandu-se de respingere, suferinta, experiente noi, si avand putina incredere in abilitate lor de a inspira iubire si in dreptul lor de a fi iubit,...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate