Coronavirus Update

Buspirona

Publicat la data de: 06 Aprilie 2009

Descriere

Sus

Buspirona este un anxiolitic nou, care nu este corelat chimic sau farmaceutic cu benzodiazepinele sau alti agenti psihotropi cunoscuti. Se prezinta sub forma de tablete marcate de 5 mg si 10 mg.

Activitatea anxiolitica nu este alterata de ingerarea de alimente, insa rata absorbtiei este micsorata de prezenta acestora. Aproximativ 95% se leaga de proteinele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 2-3 ore la barbati si ceva mai mare la femei. Eliminarea renala are loc in procent de 29-63% in 24 ore, in principal sub forma de metaboliti; 18-38% din doza este eliminata prin fecale.

Cuprins articol

 1. Descriere
 2. Actiune toxica
 3. Intoxicatia cronica
 4. Citeste pe aceeasi tema

Actiune toxica

Sus

Buspirona face parte dintr-o noua clasa de agenti farmacologici cu actiune psihotropa. Amelioreaza anxietatea fara a produce efecte sedative sau relaxare musculara si fara a compromite acuitatea mentala spre deosebire de benzodiazepine. Buspirona nu accentueaza efectele inhibitoare ale alcoolului.

La oameni, nu s-au realizat studii adecvate si bine controlate in timpul sarcinii; de aceea utilizarea buspironei trebuie initiata sau continuata numai daca beneficiul depaseste riscul potential.
Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea utilizarii la indivizii sub 18 ani. La pacientii cu alterari severe ale functiei hepatice si renale nu se recomanda administrarea buspironei.

Intoxicatia cronica

Sus

Nu exista dovezi care sa ateste faptul ca buspirona ar fi fost folosita in scop abuziv de cand a fost lansata pe piata, in decembrie 1986. Nu s-au semnalat manifestari de sevraj de asemenea, nu exista nici o dovada ca aceasta determina dependenta si este dificil a se prevedea din experimente in ce masura un medicament cu actiune la nivel SNC va fi intrebuintat gresit sau abuziv din momentul comercializarii.
Pacientii carora li se prescrie buspirona trebuie examinati cu atentie, pentru a nu avea antecedente in abuzul de medicamente si urmariti indeaproape, observand daca apar semne de utilizare gresita sau abuziva a buspironei.


Citeste si

Arhiva
 • 5 pozitii de yoga pentru reducerea anxietatii 5 pozitii de yoga pentru reducerea...

  Generalitati Reducerea anxietatii in cazul persoanelor care sufera de o astfel de tulburare este posibila si pe alte cai, decat tratamentul medicamentos conventional (antidepresive, anxiolitice etc.). Stima de sine scazuta, ingrijorarea si frica excesiva -...citeste mai mult

 • Semnele dependentei de heroina Semnele dependentei de heroina

  Generalitati Dependenta de heroina este o conditie periculoasa care poate avea consecinte mortale. Unul dintre cele mai traficate droguri din lume, heroina este usor de achizitionat in aproape orice parte a lumii si poate avea efecte devastatoare, atat asupra celui...citeste mai mult

 • Sindromul de abstinenta la alcool Sindromul de abstinenta la alcool

  Generalitati Sindromul de abstinenta la alcool reprezinta conglomeratul de simptome care apar atunci cand o persoana care se opreste brusc sau reduce semnificativ aportul de alcool dupa o perioada indelungata de timp in care a consumat cantitati mari de alcool....citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate