Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Progres in lupta cu infertilitatea: Primul bebelus nascut in urma unui transplant de uter

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2014
Progres in lupta cu infertilitatea: Primul bebelus nascut in urma unui transplant de uter

Primul bebelus nascut in urma unui transplant de uter a avut loc in Suedia. Nasterea copilului a inregistrat o premiera in istoria medicinei si ofera o speranta uriasa femeilor care vor sa devina mame si fie s-au nascut fara uter, fie sufera de malformatii sau afectiuni care il fac nefunctional.

Femeia care a adus pe lume bebelusul a dorit sa isi pastreze anonimatul. Se stie despre ea ca are 36 de ani si ca a apelat la transplant din cauza ca s-a nascut fara uter. Avea insa ovare functionale, de aceea, a fost considerata o candidata potrivita pentru transplant. Donatoarea uterului a fost o prietena a familiei, in varsta de 61 de ani.

Medicii din Suedia au realizat transplantul, iar dupa un an de zile, au implantat un embrion in el pentru a obtine sarcina (s-a folosit metoda fertilizarii in vitro). Femeia a ramas gravida, iar in septembrie 2014 a adus pe lume copilul, care s-a nascut prematur, cu o greutate de 1.8 kg. In prezent, starea copilului este excelenta.

Este primul caz de transplant de uter care s-a incheiat cu nasterea unui copil. Prin aceasta premiera medicala, specialistii considera ca au facut un pas inainte in lupta contra infertilitatii si ca, in curand, din ce in ce mai multe femei cu uter nefunctional vor putea deveni mame cu ajutorul revolutionarului transplant.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate