Coronavirus Update

Speranta pentru nevazatori. Cornee umana, reconstruita cu ajutorul celulelor stem

Publicat la data de: 07 Iulie 2014
Speranta pentru nevazatori. Cornee umana, reconstruita cu ajutorul celulelor stem

Persoanele care si-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau accidentelor cu substante chimice si-ar putea recapata vazul, intrucat cercetatorii americani din Boston au reusit sa foloseasca celule stem pentru reconstructia corneei umane.

Cercetatorii americani au reusit sa reconstruiasca, pentru prima oara in istoria medicinei, o cornee umana cu ajutorul celulelor stem. Savantii au detectat mai intai celulele oculare care se ocupa cu regenerarea si repararea corneei si apoi au folosit molecule cheie (celule stem limbice - ABCB5) din acestea pentru a reconstrui corneea.

Oamenii de stiinta au facut deja primul studiu clinic pe soareci. Savantii au transplantat rozatoarelor celulele stem si au reusit sa obtina o cornee perfect functionala.

Studiul americanilor a fost publicat in revista Nature si ofera o speranta mare pacientilor care si-au pierdut vederea din cauza unor accidente stupide ce le-au afectat iremediabil corneea.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate