Importanta controalelor periodice la stomatolog
Dr. Vanda Popa
Medic specialist parodontolog și estetică dentară
Clinica: DENT ESTET
O buna igiena orala reprezinta cheia mentinerii sanatatii dentare si, implicit, a sanatatii generale. Cu alte cuvinte, daca avem grija de zambetul nostru, avem grija si de buna functionare a organismului.
Dupa cum stim cu totii, in absenta unui periaj dentar realizat corespunzator, bacteriile existente in cavitatea bucala reprezinta factori declansatori ai numeroase afectiuni dentare. Pentru ca bacteriile si resturile alimentare se pot acumula atat supragingival, cat si subgingival (in pungile parodontale si in santul gingival), este important sa mentionam ca, si in cazul unui periaj zilnic, este posibil ca bacteriile sa nu fie indepartate 100%, astfel ca riscul aparitiei tartrului si placii bacteriene ramane prezent.
De aceea, controalele stomatologice periodice sunt extrem de importante pentru a ne asigura ca avem o buna sanatate orala. Medicul stomatolog este specialistul care poate stabili daca dintii si gingiile sunt sau nu afectate de placa bacteriana si tartru si poate investiga clinic si radiologic orice problema de ordin functional sau estetic aparuta in cavitatea bucala.
Cat de des trebuie mers la stomatolog?
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea unui control stomatologic de rutina cel putin de doua ori pe an, respectiv la interval de sase luni. In felul acesta, medicul stomatolog poate identifica din timp anumite probleme sau afectiuni si poate interveni pana nu este prea tarziu.
Ultimele studii au demonstrat ca o o igiena dentara necorespunzatoare poate conduce la aparitia unor probleme medicale complexe, precum afectiuni gingivale si parodontale, pierderi osoase, dar si afectiuni cardiace, accidentul vascular cerebral, boala arteriala coronariana, nastere prematura sau greutate mica la nastere, progresia diabetului.
De ce sunt necesare controalele regulate?
Controalele regulate la medicul dentist sunt necesare din numeroase motive si, in cele ce urmeaza, vom discuta despre unele dintre acestea.
Placa bacteriana, tartru, carii. Chiar si in conditiile unei igiene orale realizate corespunzator, exista anumite zone unde periuta de dinti patrunde cu greutate, respectiv in spatiile interdentare sau in zona din spate a dintilor. In aceste conditii, lipsa sedintelor de periaj profesional realizate periodic in cabinetul medicului stomatolog pot conduce la depunerea de tartru si, implicit, la aparitia cariilor dentare.
Detartrajele regulate impiedica erodarea dintilor. Detartrajul este un tratament dentar prin care tartrul este eliminat intr-un mod complet nedureros si non-invaziv. Este recomandat ca detartrajul sa fie efectuat cel putin o data a 6 luni, pentru eficienta maxima in prevenirea cariilor dentare. Si asta pentru ca, de cele mai multe ori, cariile se formeaza fara prea multe semne de avertizare, provocand doar o mica durere dupa ce dintele este deja degradat. Odata produse daunele, acestea necesita interventii complexe din partea medicului stomatolog, care pot fi neplacute, dar si costisitoare.
Gingivita si boala parodontala. Dezvoltarea placii bacteriene si a tartrului nu duce doar la degradarea dintilor, ci si la afectarea gingiilor. Acest lucru se intampla atunci cand acumularea tartrului provoaca o infectie, cunoscuta sub numele de gingivita.
Gingivita reprezinta stadiul initial al bolii parodontale, iar continuarea unei igiene orale necorespunzatoare poate agrava starea de sanatate a gingiilor, pana la parodontita (cunoscuta drept parodontoza). In absenta vizitelor la medicul stomatolog, la baza dintelui se poate forma o punga de puroi, determinand retractia gingivala, iar mobilitatea dintilor pe arcada este afectata. In acest moment, fara o interventie rapida din partea medicului stomatolog, dintii se slabesc si pot fi chiar pierduti.
Probleme cauzate de obiceiuri vicioase. Exista o serie de obiceiuri care pot favoriza aparitia si dezvoltarea anumitor afectiuni dentare ce pot rezulta chiar si in pierderea prematura a dintilor. Dintre acestea amintim: fumatul, scrasnitul din dinti (bruxismul), perierea mult prea energica a dintilor, consumul de cafea si de vin rosu sau mestecarea de obiecte dure.
In urma controalelor stomatologice periodice, medicul poate identifica orice leziune orala provocata de astfel de obiceiuri vicioase.
De aceea, este important sa ne cream deprinderea de a ne prezenta la fiecare 6 luni la cabinetul stomatologic pentru control si sedinta periodica de profilaxie.
Cancer oral. Fara cunoasterea precoce a semnelor de debut, cancerul oral nu este adesea diagnosticat si poate progresa rapid, punand in pericol viata. Doar medicul stomatolog poate identifica in faze incipiente cancerul.
Astfel, exista mai multe simptome care pot ridica semne de intrebare atunci cand vorbim de cancerul oral. Printre acestea se numara:
•inflamatii care nu se vindeca
•umflaturi sau inflamatii ale buzelor
•sangerari sau amorteli ale gurii;
•durere care nu se amelioreaza;
•respiratie neplacuta;
•caderea dintilor;
•dificultati sau senzatii de durere la inghitire;
•dificultati de vorbire;
•scadere brusca in greutate.
Diagnosticat rapid, cancerul oral este adesea usor de tratat.
Identificarea problemelor cu ajutorul radiografiilor dentare. Radiografiile dentare cu raze X nu sunt periculoase pentru organism si sunt extrem de utile pentru identificarea unor probleme de sanatate orala greu de stabilit cu ochiul liber.
Printre acestea se numara dinti in crestere blocati, dezintegrare osoasa, tumefieri, chisturi sau tumori. Identificarea cat mai rapida a acestor probleme este deosebit de importanta pentru tratarea lor corecta.
Verificari ale ganglionilor limfatici. Pe langa verificarea cavitatii bucale, gingiilor si a limbii, medicul dentist va verifica si gatul, maxilarul si ganglionii limfatici, localizati chiar sub linia maxilarului, pentru a identifica orice anomalii.
Inflamarea ganglionilor limfatici ar putea fi semnul anumitor tipuri de cancer sau al altor boli care necesita o atentie imediata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Cele mai frecvente cauze ale aparitiei abcesului dentar
- RMN Whole Body
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii?
- Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
- Parodontita sau boala parodontala
- 6 greseli care pot afecta starea de sanatate
- 10 moduri prin care puteti renunta la unele obiceiuri daunatoare
- 6 greseli frecvente pe care le fac femeile in materie de sex