Prim ajutor in caz de luxatie a cotului
Tratament la domiciliu
Sus
Luxatia cotului este o afectiune care necesita tratament medical. La domiciliu se va aplica gheata la nivelul cotului. Aceasta diminua durerea si tumefierea locala. Dar cel mai important lucru il constituie consultul de specialitate. Este foarte important ca traumatismul sa fie evaluat de catre un medic, dar la domiciliu putem verifica cateva semne care ne arata daca arterele si nervii de la nivelul bratului sunt intacte.
- Pentru a verifica pulsul arterial, se va palpa la baza incheieturii mainii, in spatele degetului mare. Ar trebui sa se simta pulsul. Apasati pe varful degetelor. Acestea ar trebui sa se albeasca, apoi sa isi revina la culoarea initiala in 3 secunde. In cazul in care nici unul din aceste teste nu este normal, se recomanda consult medical de urgenta.
- Exista trei nervi care ajung la nivelul cotului. Fiecare nerv asigura forta si sensibilitatea locala. Prima data se va verifica forta musculara prin intoarcerea catre inainte a incheieturii mainii (ca si atunci cand facem semnul "STOP"-este vorba despre functia nervului radial), apoi desfacerea degetelor (functia nervului ulnar), apoi sa incercam sa atingem cu degetul mare, degetul mic (functia nervului median). In cazul in care exista dificultati in efectuarea acestor teste, se recomanda consult medical de urgenta.
- Se va verifica sensibilitatea prin atingerea mainii si bratului. Daca exista amorteala sau lipsa sensibilitatii, se recomanda consult medical de urgenta.
Cuprins articol
Tratament medical
SusMedicul va reduce (repozitionare) cotul prin manevra de tragere catre incheietura mainii si apoi ridicare la pozitia initiala. Aceasta manevra este foarte dureroasa, deci se pot administra medicamente antialgice puternice inainte de reducere. Dupa reducere se vor efectua radiografii ale bratului, ulterior se va monta o atela care va mentine cotul inclinat. Atela va face un "L" in spatele cotului. Atela este din material plastic sau fibre de sticla. Scopul acesteia consta in prevenirea miscarilor la nivelul articulatiei cotului. De obicei, bratul va fi atarnat de o esarfa pentru a mentine fixa atela.
Medici specialisti Ortopedie
- Dr. Robert Cristian Apostolescu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Ioan Bogdan Andrei - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Horia Orban - Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS
- Dr. Radu Fundulea - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Nicolae Mihailide - Spitalul clinic de ortopedie-traumatologie si TBC osteoarticular - FOISOR
Articole recomandate
-
Descopera cele mai des intalnite afectiuni ale glandei tiroide din timpul sa ...
-
Detoxifiere naturala de primavara
-
Tratamentul muscaturilor umane
-
Alimentul care a ajutat-o pe Majda Aboulumosha să slăbească 17 kilograme. 'Topește grăsimile'
-
Cum a aflat Ioana Ginghină că Alexandru Papadopol are o relație cu Adriana Titieni: «Am văzut o poză...». A povestit abia acum
-
Cum arată acum fosta soție a lui Răzvan Simion. Diana a avut o apariție sexy alături de soț
-
Tulburarile de miscare: distonia
-
Epicondilita
-
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Ce este cancerul pancreatic si cum se aplica „chirurgia Whipple” in procesul de tratament?
-
Studiul clinic de monitorizare a lentilelor de ochelari MiYOSMART de la HOYA Vision Care, desfasurat pe o perioada de sase ani, va fi prezentat la ARVO 2022
-
Diabetul si sute de alte boli, curand afectiuni ale trecutului, spun specialistii