Prim ajutor in caz de luxatie a cotului

Tratament la domiciliu

Luxatia cotului este o afectiune care necesita tratament medical. La domiciliu se va aplica gheata la nivelul cotului. Aceasta diminua durerea si tumefierea locala. Dar cel mai important lucru il constituie consultul de specialitate. Este foarte important ca traumatismul sa fie evaluat de catre un medic, dar la domiciliu putem verifica cateva semne care ne arata daca arterele si nervii de la nivelul bratului sunt intacte.

- Pentru a verifica pulsul arterial, se va palpa la baza incheieturii mainii, in spatele degetului mare. Ar trebui sa se simta pulsul. Apasati pe varful degetelor. Acestea ar trebui sa se albeasca, apoi sa isi revina la culoarea initiala in 3 secunde. In cazul in care nici unul din aceste teste nu este normal, se recomanda consult medical de urgenta.

- Exista trei nervi care ajung la nivelul cotului. Fiecare nerv asigura forta si sensibilitatea locala. Prima data se va verifica forta musculara prin intoarcerea catre inainte a incheieturii mainii (ca si atunci cand facem semnul "STOP"-este vorba despre functia nervului radial), apoi desfacerea degetelor (functia nervului ulnar), apoi sa incercam sa atingem cu degetul mare, degetul mic (functia nervului median). In cazul in care exista dificultati in efectuarea acestor teste, se recomanda consult medical de urgenta.

- Se va verifica sensibilitatea prin atingerea mainii si bratului. Daca exista amorteala sau lipsa sensibilitatii, se recomanda consult medical de urgenta.

Tratament medical

Medicul va reduce (repozitionare) cotul prin manevra de tragere catre incheietura mainii si apoi ridicare la pozitia initiala. Aceasta manevra este foarte dureroasa, deci se pot administra medicamente antialgice puternice inainte de reducere. Dupa reducere se vor efectua radiografii ale bratului, ulterior se va monta o atela care va mentine cotul inclinat. Atela va face un "L" in spatele cotului. Atela este din material plastic sau fibre de sticla. Scopul acesteia consta in prevenirea miscarilor la nivelul articulatiei cotului. De obicei, bratul va fi atarnat de o esarfa pentru a mentine fixa atela.