Coronavirus Update

Cum tratam ranile?

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Cum trebuie curatata o rana?

Sus
Cum tratam ranile?

Cel mai bun mod de a curata o rana (zgarietura, taietura sau intepatura - cum ar fi o rana provocata de un cui) este clatirea zonei afectate cu apa rece. Se va tine rana sub jet de apa sau se va turna apa pe aceasta.

Se va folosi apoi sapun si un prosop moale pentru a curata pielea din jurul acesteia. Nu se va introduce sapun in rana intrucat acesta poate provoca iritatii. Se va utiliza o penseta care a fost dezinfectata in alcool pentru a se elimina orice corp strain sau mizerie care ar putea ramane in rana dupa spalare.

Peroxidul de hidrogen sau iodul pot provoca agravarea plagii. Indicat ar fi ca orice persoana sa se adreseze medicului de familie in cazul in care considera ca trebuie sa utilizeze altceva decat apa pentru curatarea leziunii.

Cuprins articol

  1. Cum trebuie curatata o rana?
  2. Ce se va face in cazul sangerarii?
  3. Cand trebuie sa se bandajeze rana?
  4. Cand se va folosi unguent cu antibiotic?
  5. Ce se va face in cazul crustelor?
  6. Cand se va solicita consultul medical?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Ce se va face in cazul sangerarii?

Sus

Sangerarea, practic, ajuta la curatarea leziunii. In cazul ranilor care nu sunt grave, sangerarea se va opri in scurt timp. Ranile de pe fata, cap sau gura vor sangera, uneori foarte mult, deoarece aceste zone sunt bogat vascularizate (local sunt prezente multe vase de sange prin care circula sangele).

Pentru a se opri sangerarea se aplica o compresa sau tifon curat care vor fi presate asupra plagii, timp de 20-30 de minute. Daca rana este situata pe brat sau picior, ridicarea acestuia mai sus de nivelul inimii va fi de ajutor pentru diminuarea sangerarii.

Cand trebuie sa se bandajeze rana?

Sus

Atunci cand rana va fi lasata descoperita se va usca si se va vindeca mai repede. Daca aceasta nu este localizata intr-o zona care se murdareste cu usurinta sau care se freaca de haine, nu trebuie acoperita. In schimb daca este situata in zona mainii sau daca poate fi iritata de imbracaminte (genunchi) va fi acoperita cu leucoplast sau tifon steril. Bandajul se va schimba in fiecare zi pentru a se mentine rana curata si uscata.

Anumite rani cum ar fi zgarieturile care acopera o mare suprafata a corpului ar trebui sa fie hidratate si curatate pentru a se vindeca repede si a nu ramane cicatrici la nivelul pielii.

Bandajele utilizate in acest scop se numesc bandaje sau pansamente ocluzive si semiocluzive. Medicul ar trebui sa recomande pacientului, dupa caz, cel mai bun tip de pansament sau bandaj in fiecare caz.

Cand se va folosi unguent cu antibiotic?

Sus

Unguentele cu antibiotic ajuta la vindecare prin mentinerea ranii curata si hidratata si preintampina infectia. Un bandaj simplu nu poate face o perioada indelungata de timp acest lucru. Daca leziunea are copci, medicul va specifica pacientului daca este sau nu cazul sa se foloseasca unguent cu antibiotic.

Cele mai multe dintre taieturile si zgarieturile minore se vor vindeca fara unguent cu antibiotic, dar acesta ar putea fi util pentru cresterea vitezei de vindecare si reducerea sanselor de formare a cicatricilor.

Ce se va face in cazul crustelor?

Sus

Nimic. Crustele sunt modul in care corpul panseaza rana. Acestea se formeaza pentru ca ranile sa fie protejate de mizerie. Indicat ar fi ca acestea sa nu se rupa, intrucat vor cadea de la sine, atunci cand este momentul potrivit.

Cand se va solicita consultul medical?

Sus

Se va consulta medicul atunci cand rana este adanca, daca marginile acesteia sunt departate sau zimtate. Medicul poate considera necesar sa inchida rana prin intermediul cusaturilor (copcilor) sau prin aplicarea unui adeziv special. Aceste proceduri ajuta la reducerea sanselor ca o rana sa se cicatrizeze.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate