Clickmed
programare rapida la medic

Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Ce este boala legionarilor

Sus
Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie

Boala legionarilor este o forma rara si severa de pneumonie-inflamatia plamanului, cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Boala legionarilor este cauzata in mod particular de o bacterie numita Legionella.

Majoritatea persoanelor capata boala legionarilor prin inhalarea bacteriei din apa sau pamant. Persoanele susceptibile sunt persoanele in varsta, cele cu sistem imun slabit si fumatorii.

Cuprins articol

  1. Ce este boala legionarilor
  2. Semne si simptome
  3. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  4. Cauze
  5. Modalitati de raspandire a infectiei
  6. Metode de diagnostic
  7. Factori de risc
  8. Complicatii
  9. Metode de preventie si tratament
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Simptomele apar, de regula, la 2 pana la 10 zile de la expunerea la bacteria legionella. Simptomele de debut sunt, de regula, urmatoarele: dureri de cap, dureri musculare generalizate, febra de 40°C. Incepand cu ziua a doua, a treia, veti dezvolta o parte dintre urmatoarele simptome:
- Tuse care poate fi productiva, cu sputa mucoasa si uneori cu sange
- Dispnee (lipsa de aer, tulburari de respiratie)
- Durere toracica de intensitate si caracter variabil
- Semne si imptome gastrointestinale, precum geata, varsaturi, diaree
- Confuzie, anxietate si alte modificari de dispozitie

Desi boala legionarilor afecteaza in mod primar plamanii, bacteria cauzatoare poate produce infectii si la nivelul unor plagi si leziuni din organism, dar si la nivelul altor organe precum inima.

O forma usoara din aceasta boala poarta numele de febra Pontiac si este cauzata de aceeasi bacterie. In cadrul acestei variante Pontiac, poate aparwa febra, frisoane, dureri de cap si dureri musculare. Febra Pontiac nu afecteaza plamanii, astfel neaparand simptome respiratorii, criteriu dupa care se face si diagnosticul diferential intre boala Legionarilor si boala Pontiac.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

In cazul in care stiti ca dumneavoastra sau cineva din anturajul dumneavoastra ati fost expus la bacteria legionella, mergeti la medic. De asemenea, daca nu stiti sa fi capatat aceasta bacterie, dar aveti simptome specifice unei infectii, apelati la ajutor medical.

Diagnosticul si tratamentul afectiunii facute cat mai precoce, sunt esentiale pentru un prognostic cat mai bun si pentru o perioada scurta de recuperare. In special pentru oamenii ce fac parte din categoriile de risc, precum adultii in varsta sau fumatorii, tratamentul prompt si rapid este foarte important.

Cauze

Sus

Bacteria numita Legionella Pneumophila este principalul agent responsabil de aparitia acestei boli. In mediul exterior, bacteria supravietuieste si este viabila in pamant si in apa. Odata preluata din mediu, bacteria se multiplica masiv in organismul uman, in special in compartimentele si tesuturile umede.

Majoritatea epidemiilor de infectie cu Legionella au aparut in cladiri industriale de dimensiuni mari, in medii aglomerate si in care exista sisteme de ventilatie de tip aer conditionat.

Modalitati de raspandire a infectiei

Sus

Majoritatea oamenilor se infecteaza in urma inhalarii de vapori de apa contaminata cu Legionella Pneumophila, desigur in mod neintentionat. Vaporii de apa pot proveni din diverse surse de apa, aparate precum masina de spalat, sisteme de ventilatie din diferite cladiri industriale sau chiar din cadrul locuintelor.

Multe dintre epidemii au au fost asociate cu:
- Piscine si bazine calde
- Bazine olimpice de inot
- Aer conditionat
- Fantani decorative
- Apa folosita pentru udarea unor suprafete mari, gradini, plantatii, sere
- Apa potabila

Inafara de infectia prin contact direct cu moleculele de apa, infectia poate fi transmisa si pe alte cai. Acestea includ:
- Aspiratie. Aspiratia pulmonara apare atunci cand lichidele sunt accidental directionate catre caile respiratorii si ajung in plamani. Acest lucru se intampla atunci cand tusiti sau va inecati in timp ce beti apa sau alte lichide. Daca apa aspirata este contaminata cu bacteria legionella, puteti dezvolta boala legionarilor.
- Pamant. Fiind o bacterie ce traieste si in sol, cativa oameni au dobandit infectia dupa ce au lucrat in gradina, intr-un pamant contaminat

Metode de diagnostic

Sus

Desi orice persoana poate dobandi aceasta boala, prevalenta este mai mare in randul adultilor in varsta, fumatori si/sau cu boala pulmonara cronica. Febra Pontiac, forma mai usoara, apare insa in randul persoanelor sanatoase, fara factori de risc.

Cel mai util test de diagnostic este analiza sputei, pentru a identifica bacteria in mucusul expectorat. Bacteria Legionella se poate gasi si in urina pacientului, prin efectuarea unui test antigen din urina, un test rapid, simplu de efectuat si foarte specific. In aceste lichide biologice, bacteria se va identifica prin antibiograma, un test microbiologic care identifica bacteria exacta prezenta intr-o proba.

Chiar si in tarile dezvoltate, unde serviciile de sanatate sunt disponibile si eficiente, metodele de diagnostic sunt usor de accesat, aproximativ 90% dintre cazurile de boala Legionarilor sunt ratate, nediagnosticate. Acest lucru se datoreaza faptului ca boala este una rara, pe care medicii nu o intalnesc frecvent, ceea ce favorizeaza stabilirea unui diagnostic gresit. De asemenea, simptomele acestei boli se intalnesc in numeroase alte infectii, iar fara diagnosticul paraclinic, diagnosticul este foarte dificil de pus.

Factori de risc

Sus

Nu toate persoanele expuse la bacteria Legionella se imbolnavesc. Persoanele susceptibile sunt cele care prezinta factori de risc:

- Fumat. Fumatul cauzeaza distructii tisulare la nivelul plamanilor, facand persoanele fumatoare susceptibile la orice tip de infectie pulmonara

- Sistem imun slabit. Pacientii cu imunitate scazuta sunt cei care au HIV, pacientii sub tratament cu imunosupresoara sau corticosteroizi, precum si pacientii ce au trecut printr-un transplant de organ

- Boala cronica pulmonara sau de alta etiologie.  Acestea includ emifzemul pulmonar, BPOC, diabet zaharat, cancer, boli renale.

- Varsta de peste 50 de ani

Complicatii

Sus

Boala Legionarilor poate duce la un numar de complicatii amenintatoare de viata. Acestea includ:

- Insuficienta respiratorie. Aceasta inseamna faptul ca plamanii nu isi mai pot indeplini functia de transport a oxigenului catre organism, respectiv de eliminare de dioxid de carbon

- Soc septic. Socul septic apare atunci cand infectia devine diseminata in tot organismul, tensiunea arteriala scade semnificativ, iar organele vor avea perfuzie sanguina deficitara. Inima incearca sa compenseze hipotensiunea, prin cresterea frecventei cardiace si aparitia palpitatiilor. Socul septic este o urgenta medicala si trebuie evitat cu orice pret

- Insuficienta renala acuta. Aceasta afectiune inseamna pierderea capacitatii renale de a filtra sangele si de a produce urina. In insuficienta renala, se acumuleaza niveluri periculoase de lichid in organism

Metode de preventie si tratament

Sus

Epidemiile de infectie cu bacteria Legionella sunt usor de prevenit, prin cateva masuri generale de siguranta si atentie sanitara in cladirile mari, industriale, in care lucreaza sau locuiesc multe persoane. De asemenea, preventia vine si din partea fiecaruia dintre noi, prin conditii minime de igiena si contact redus inter-personal. Pentru a reduce si mai mult riscul de a dezvolta aceasta boala rara, nu fumati.

Tratamentul este tintit impotriva bacteriei, si consta in antibiotice. Desi tratamentul ar trebui initiat doar dupa efectuarea unei antibiograme, pentru a evita rezistenta la antibiotice, deseori simptomele sunt severe si se initiaza tratamentul antibiotic imediat. Pe parcurs se pot schimba antibioticele alese initial sau se pot asocia altele.

Concluzie

Sus

Boala Legionarilor este o forma rara de pneumonie, dar severa, care poate da numeroase complicatii atunci cand nu este tratata la timp. Din pacate diagnosticul este dificil de stabilit si de multe ori este ratat, ceea ce face ca aceasta boala sa devina severa, cu evolutie indelungata. Daca suspectati o infectie sau un contact cu aceasta bacterie, nu ezitati sa contactati un medic.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legionnaires-disease/symptoms-causes/syc-20351747


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate