Clickmed
programare rapida la medic

Alerta de poliomielita in Europa. Romania, pe harta tarilor cu risc crescut

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2014
Alerta de poliomielita in Europa. Romania, pe harta tarilor cu risc crescut

Medicii si autoritatile din Europa sunt in alerta dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un semnal de alarma privind raspandirea pe zone tot mai extinse a poliovirusului, virusul responsabil pentru declansarea poliomielitei, ceea ce ar putea conduce la declansarea unei epidemii.

Circulatia virusului in Asia, aparitia unor cazuri noi in zone de conflict si scaderea numarului de vaccinari stau la baza raspandirii poliovirusului spre Europa.

Poliomileita este o boala contagioasa foarte grava, care distruge sistemul nervos si cauzeaza paralizie. Exista vaccin disponibil contra poliovirusului, insa numarul imunizarilor a scazut in epoca moderna, lasand loc raspandirii tulpinilor si riscului de declansare a aunei epidemii.

Din cauza circulatiei virusului in Asia - Pakistan si a faptului ca virusul a fost gasit liber circuland in apele reziduale in Israel (...), suntem in alerta maxima. Avem cateva tari, care ne inconjoara, care nu mai sunt capabile sa mai mentina, in acest moment, un nivel mare de vaccinare (...) exista un risc real ca aceasta cumplita boala paralitica sa revina pe continentul european, a declarat ingrijorat reprezentantul OMS pentru Romania, Victor Olsavsky.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate