Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

La Ramnicu Sarat a fost extirpat un calcul biliar de 11 centimetri

Publicat la data de: 08 Mai 2009

O echipa de medici din Spitalul Municipal Ramnicu Sarat a eliminat, joi dimineata, din corpul unei batrane, un calcul biliar de 11 centimetri lungime si greu de cateva sute de grame, de culoarea si forma unui cartof, transmite corespondentul NewsIn.

Operatia a durat mai bine de o ora si a fost realizata de chirurgii Oana Goidescu, Sorin Savga si anestezistul Gheorghita Ungureanu. Acestia spun ca surpriza a fost cu atat mai mare cu cat piatra formata in colecist nu fusese observata la tomograf, ci se simtea doar prin pipaire.

Pacienta din care a fost scos calculul urias este o batrana de 77 de ani, Francesca Jianu. Batrana a fost adusa saptamana trecuta, la spital, de rude. ”Aveam ameteli si ma simteam mereu balonata. Nu am vrut sa vin la spital pentru ca nu am fost niciodata operata”, a declarat pacienta in varsta de 77 de ani.

”Nu am mai vazut asemenea litiaza in realitate decat prin cartile de specialitate. Colecistul a fost extirpat dar bila se secreta in continuare de ficat si se varsa in duoden”, a declarat medicul Gheorghita Ungureanu.

Unul dintre chirurgi, medicul Sorin Savga, spune ca suferinta provocata de calculii biliari au mai multe forme, ”de la ameteli si balonari, pana la senzatia de astm bronsic sau sindrom nevrotiz”. Medicii au gasit calculul biliar spart in doua. ”Calculul este format din colesterol, pigmenti biliari si calciu, in divers proportii. Aspectul negricios este dat de sarurile biliare. Cel mai probabil s-a format in cateva zeci de ani si nu de la apa, ci de la alimentatia bogata in colesterol”, a spus chirurgul Oana Goidescu, de la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat.

La cateva ore de la operatie, batrana se simtea foarte bine si medicii sunt optimisti in privinta vindecarii ei. Un pacient care a suferit o colecistectomie, adica o extirpare a bilei, poate trai normal ani buni, spun medicii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate